Dodaj do ulubionych

Tarczyca a problemy z zajsciem w ciąże?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:30
Dziewczyny powiedzcie mi co do tego problemu (zajscie w ciaze) ma tarczyca. I
na czym polega ta nadczynn i niedoczynn.Bardzo prosze o informacje bo jestem
w tym temacie zielona.
pozdrawiam
ania
Obserwuj wątek
    • anika1 Re: Tarczyca a problemy z zajsciem w ciąże? 20.08.04, 17:35
      Hej!
      Najlepiej zrób sobie badania TSH i wtedy zobaczysz co jest, jeśli ponad normę
      to jest niedoczynność jak poniżej - to nadczynnośc. Wtedy endokrynolog zapisze
      ci suplementację hormonu tarczycy i przy niedoczynnosci wszystko można
      unormować , trzeba w ciąży być pod kontrolą i robić TSH kontrolne. O
      nadczynności wiem niewiele.
      • Gość: Pini Re: Tarczyca a problemy z zajsciem w ciąże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:39
        No tak, ale dziewczyna pytała o związek z trudnością w zajściu w ciążę.
        Też chętnie bym się czegoś dowiedziała.
        • Gość: ania Re: Tarczyca a problemy z zajsciem w ciąże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:44
          dzieki wielkie. Robiłam te wszystkie badania i gin mówił,że są super a jednak
          pewne zmiany są widoczne gołym okiem np. nadmierne owłosienie.Czy to tez
          tarczyca?
    • ewa.analityk1 NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY 20.08.04, 18:04
      Niedoczynność tarczycy
      Najczęściej występującą chorobą tarczycy jest niedoczynność. Polega ona na
      niedostatecznym wydzielaniu hormonów przez tarczycę i wystąpieniu zaburzeń
      ogólnoustrojowych spowodowanych ich niedoborem. Powodów takiego stanu może być
      wiele. Niedoczynność może być spowodowana np. uszkodzeniem lub zniszczeniem
      tkanki tarczycowej (tzw. niedoczynność tarczycy pierwotna) lub brakiem hormonu
      przysadkowego TSH (tzw. niedoczynność tarczycy wtórna).

Pierwotna niedoczynność tarczycy występuje dziesięciokrotnie częściej u kobiet
      niż u mężczyzn! Uszkodzenie lub zanik tarczycy spowodowane są najczęściej
      przewlekłym stanem zapalnym, napromieniowaniem tarczycy izotopem
      promieniotwórczym jodu, a także czasami operacją gruczołu lub naświetlaniem
      okolicy szyi promieniami rentgenowskimi.

Wtórna niedoczynność tarczycy jest następstwem braku wydzielania tyreotropiny
      (TSH) przez przysadkę. Powodem tego jest zwykle choroba przysadki lub rzadziej
      podwzgórza tzn. tkanki mózgu, która wydziela hormon pobudzający wydzielanie TSH.

Najczęściej występującymi objawami niedoczynności tarczycy są:
      • spowolniona przemiana materii (tyjesz mimo, że niewiele jesz)
      • niska temperatura ciała (powoduje to częste odczuwanie chłodu i złą
      tolerancje na zimno)
      • wysokie stężenie cholesterolu we krwi
      • skóra blada, zimna, sucha, szorstka i łuszcząca się
      • obrzęki (szczególnie widoczne na twarzy)
      • wypadanie włosów
      • kruche i łamliwe paznokcie
      • trudne gojenie się ran
      • niedokrwistość
      • zwolniona czynność serca, słabe tętno, kołatanie serca
      • senność i ogólne osłabienie
      • zaparcia
      • ochrypły głos
      • nerwowość
      • zaburzenia miesiączkowania
      • osłabienie słuchu, szum w uszach
      • bóle mięśni i stawów
      • depresja
      • omdlenia i zawroty głowy
      • bóle głowy (w tym migreny)
      • zmniejszone libido
      • obfite lub bardzo obfite krwawienia miesiączkowe

Ponadto niedoczynność tarczycy może przyczyniać się do nadciśnienia, chorób
      serca, cukrzycy, raka i ropniaka płuc, bezpłodności i chorób kobiecych oraz
      chorób skóry. Należy dodać, iż nie wszystkie te objawy pojawiają się u każdego
      człowieka. Niekiedy występuje ich tylko kilka.

Niedoczynność tarczycy jest najczęściej chorobą trwałą, która wymaga stałego
      leczenia. Polega ono na systematycznym podawaniu preparatu hormonu tarczycy –
      tyroksyny – w postaci soli sodowej. W Polsce do najczęściej stosowanych należą
      Eltroxin® i Euthyrox®.

Leki należy przyjmować doustnie, na czczo, co najmniej godzinę przed jedzeniem,
      raz dziennie. Ważne: leczenia nie wolno samemu przerywać!! Ma to znaczenie
      zwłaszcza w ciąży! (szczegóły poniżej). Pamiętaj! W przypadku zażywania wapnia,
      żelaza lub witamin dla kobiet ciężarnych (tam też często znajdują się te
      pierwiastki) hormony tarczycy zażyj co najmniej dwie do trzech godzin przed ww.
      preparatami. W przeciwnym wypadku zmniejszy się znacznie absorpcja hormonów
      tarczycy do krwi, co w konsekwencji spowodować może obniżenie skuteczności
      leczenia. Kobiety przyjmujące estrogeny (np. Premarin®, pigułka
      antykoncepcyjna) mogą potrzebować więcej hormonów tarczycy. Insulina lub
      podobne leki doustne obniżające poziom glukozy również zmniejszają efektywność
      hormonów tarczycy. Leki obniżające cholesterol powinny być przyjmowane cztery
      do pięciu godzin po hormonach tarczycy.

Przy niedoczynności tarczycy wskazane jest spędzanie wypoczynku nad polskim
      morzem ze względu na dobroczynne działanie występującego tam jodu. Jednak nie
      należy korzystać z tężni, ani powstałych niedawno jaskiń jodowych, gdyż ten
      rodzaj jodu jest w przypadkach niedoczynności tarczycy wręcz szkodliwy.

• ewa.analityk1 WOLE HASHIMOTO 20.08.04, 18:04
      Wole Hashimoto
      Choroba ta nazywana od nazwiska lekarza, który ją opisał, często występuje
      łącznie z niedoczynnością tarczycy. Wole Hashimoto to, inaczej mówiąc,
      przewlekłe zapalenie tarczycy. Jego przyczyną jest zwykle autoimmunizacja
      prowadząca do autoagresji, w wyniku której następuje powolne niszczenie przez
      organizm własnych narządów. Mówiąc bardziej zrozumiale choroba ta polega na
      wytwarzaniu przez organizm przeciwciał, które zamiast niszczyć obce lub
      szkodliwe substancje (np. bakterie lub wirusy) atakują własne komórki, w tym
      przypadku komórki tarczycy. Takie przewlekłe zapalenie gruczołu tarczowego
      często prowadzi do niedoczynności tarczycy.

Rozpoznanie choroby Hashimoto opiera się przede wszystkim na wykryciu we krwi
      chorego zwiększonego miana przeciwciał przeciwtarczycowych. Badanie takie
      polega na zwykłym pobraniu krwi i ma za zadanie dostarczyć informacji o tym,
      czy u chorego występują przeciwciała, a jeśli tak to w jakiej ilości.

Leczenie choroby Hashimoto jest trudne i często mało skuteczne, choć zdarzają
      się przypadki samoistnego wygaśnięcia przeciwciał przeciwtarczycowych. W
      chorobie tej przeważnie stosuje się hormony tarczycy, zaś we wczesnej fazie
      można stosować również leki hamujące proces autoimmunizacji lub leki
      przeciwzapalne. Dobre efekty osiąga się również podając choremu lek
      homeopatyczny o nazwie Padma 28®.
      • moon1 Re: WOLE HASHIMOTO - do Ewy ! Plsss 23.11.04, 20:27
        ewa.analityk1 napisała:

> Wole Hashimoto
        > Choroba ta nazywana od nazwiska lekarza, który ją opisał, często występuje
        > łącznie z niedoczynnością tarczycy. Wole Hashimoto to, inaczej mówiąc,
        > przewlekłe zapalenie tarczycy. Jego przyczyną jest zwykle autoimmunizacja
        > prowadząca do autoagresji, w wyniku której następuje powolne niszczenie przez
        > organizm własnych narządów. Mówiąc bardziej zrozumiale choroba ta polega na
        > wytwarzaniu przez organizm przeciwciał, które zamiast niszczyć obce lub
        > szkodliwe substancje (np. bakterie lub wirusy) atakują własne komórki, w tym
        > przypadku komórki tarczycy. Takie przewlekłe zapalenie gruczołu tarczowego
        > często prowadzi do niedoczynności tarczycy.
        >
        > Rozpoznanie choroby Hashimoto opiera się przede wszystkim na wykryciu we krwi
        > chorego zwiększonego miana przeciwciał przeciwtarczycowych. Badanie takie
        > polega na zwykłym pobraniu krwi i ma za zadanie dostarczyć informacji o tym,
        > czy u chorego występują przeciwciała, a jeśli tak to w jakiej ilości.
        >
        > Leczenie choroby Hashimoto jest trudne i często mało skuteczne, choć zdarzają
        > się przypadki samoistnego wygaśnięcia przeciwciał przeciwtarczycowych. W
        > chorobie tej przeważnie stosuje się hormony tarczycy, zaś we wczesnej fazie
        > można stosować również leki hamujące proces autoimmunizacji lub leki
        > przeciwzapalne. Dobre efekty osiąga się również podając choremu lek
        > homeopatyczny o nazwie Padma 28®.
        >
        >
        Ewo, czy z choroba Hashimoto mozna zajsc ciaze. Oczywiscie leczoną. W styczniu
        wykryto u mnie ta chorobe. Wysokie TSH, FT4 ponizej normy, FT3 lekko powyzej.
        Wysoka PRL. Teraz TSH w okolicach 1, PRL w normie... Ale nie wiem nic o
        przeciwcialach, ktorych w styczniu mialam 183,9 przy normie 12 (chodzi o
        antyperoksydazowe).... Antyperoglob. w normie. Co dalej robic, bo czasem wydaje
        mi sie, ze lekarze nie potrafia wyciagac odpowiednich wnioskow... Pozdrawiam Cie
    • ewa.analityk1 NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY 20.08.04, 18:09
      Nadczynność tarczycy i choroba Gravesa-Basedova
      W przeciwieństwie do niedoczynności, nadczynność tarczycy polega na nadmiernym
      wydzielaniu hormonów tarczycy. Nadczynność powodować może:

• choroba Gravesa-Basedova
      • wole wieloguzkowe nadczynne
      • autonomiczne nadczynne gruczolaki tarczycy

Choroba Gavesa-Basedova to zespół zmian chorobowych, wśród których dominuje
      nadczynność tarczycy. Choroba ta polega na wytwarzaniu przez organizm
      przeciwciał. W przeciwieństwie jednak do choroby Hashimoto, przeciwciała te nie
      niszczą tkanki tarczycowej, ale pobudzają rozrost i czynność tarczycy. Stąd
      najczęściej występującym w chorobie Gravesa-Basedova zaburzeniem jest
      nadczynność tarczycy.

Charakterystycznymi objawami nadczynności tarczycy i jednocześnie choroby
      Gravesa-Basedova są:

• pobudliwość nerwowa
      • osłabienie
      • spadek masy ciała, mimo dobrego łaknienia
      • osłabienie
      • zadyszka
      • kołatanie serca
      • nadmierna potliwość
      • powiększenie tarczycy (wole)
      • wytrzeszcz oczny
      • drżenie rąk, czasem nóg
      • biegunki
      • skąpe krwawienia miesiączkowe
      • wilgotne ręce
      • migotanie przedsionków

Nadczynność tarczycy również jest chorobą przewlekłą. Leczenie choroby polega
      przede wszystkim na podawaniu leków hamujących czynność tarczycy
      (przeciwtarczycowych), leczeniu chirurgicznym, leczeniu promieniotwórczym
      jodem – 131. Dwie ostatnie metody to leczenie radykalne, które stosuje się w
      wyjątkowych przypadkach. Najczęściej stosowane leki przeciwtarczycowe to
      tiamazol (polski preparat występuje po nazwą Metizol®wink oraz przetwór
      tiouracylu – metylotiouracyl (polski preparat Methylthiouracilum®wink. Pamiętaj!
      Samowolne przerywanie terapii bywa przyczyną nasilenia dolegliwości. Ważne!!
      Kobiety dotknięte chorobą Gravesa-Basedova powinny unikać ciąży do czasu
      całkowitego wyleczenia. Stosownie bowiem leków przeciwtarczycowych bywa
      niekorzystne dla rozwoju płodu.
      • pini1 Re: NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY 20.08.04, 18:13
        No to nieźle dowaliłaś. Ale mamy co poczytać. Ja ze swojej strony bardzo dzięki.
      • rubi21 Re: NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY 23.11.04, 20:48
        Mnie lekarz powiedział, ze ta choroba G-B jest nieuleczalna wiec mowa o zajsciu
        w ciazę po całkowitym wyleczeniu brzmi dla mnie dosc dziwnie, po drugie w
        przypadku unormowania poziomu hormonów mozna starac się o ciazę i stosować leki
        typu propycil, przynajmniej tyle wiem od lekarza.
      • dytkob Re: NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY 24.11.04, 08:34
        CZeść Ewa, podziwiam Twoją wiedzę na ten temat. Ja przeszłam to wszystko,
        miałam właśnie chorobę Gravesa-Basedowa i jestem po operacji. I 3 lata po niej
        urodziłam zdrowego synka a wcześniej było dużo problemów i zakaz zachodzenia w
        ciążę. Tak więc tej choroby trzeba się definitywnie pozbyć przez planowaniem
        fasolki. Pozdrawiam Edyta
    • Gość: ania Re: Tarczyca a problemy z zajsciem w ciąże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:34
      ewo, dziekuje bardzo . Bardzo ciekawe informacje. Duzo sie dowiedziałam. Ja nie
      widze Zadnych objawów u siebie z tych wypisanych. Moze gin miał racje?
      Serdeczne dzieki
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka