Dodaj do ulubionych

Chlamydia trachomatis

29.04.02, 09:22
Czy wiecie coś może więcej nt. tej bakterii/ choroby wenerycznej, jak piszą
niektóre źródła. Czy są inne sposoby, poza kontaktami płciowymi, żeby się tym
zarazić? Jak długo i czym się leczy? Będę zobowiązana za każdą informację.
Okazuje się, że jetsem zarażona, ponoć to ma bepzposredni wpływ na niepłodność,
której doświadczam od lat kilku. I dlaczego tak późno - po ponad roku leczenia
dostałam skierowanie na to badanie (to pytanie raczej retoryczne).pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Chlamydia trachomatis IP: 195.216.121.* 30.04.02, 16:50
      Chlamydioza

W przypadku chlamydiozy mamy do czynienia z często występującą chorobą
      weneryczną przenoszoną w trakcie waginalnych i analnych (dopochwowych i
      doodbytniczych) stosunków płciowych odbywanych bez zabezpieczenia. Na
      nieszczęście większość osób zakażonych chlamydiami wcale tego nie zauważa, w
      związku z czym badanie na tę chorobę powinno odbywać się regularnie podczas
      każdej wizyty u ginekologa. Ponieważ to badanie dla wielu ginekologów nie
      należy do standardowego repertuaru, zaleca się pytać o to dodatkowo lekarza. Na
      tę chorobę chorują kobiety i mężczyźni. Nie leczone zakażenie chlamydiami
      prowadzi często do zapalenia miednicy, którego następstwem może być
      niepłodność. Mężczyźni mogą w następstwie nie leczonego zakażenia również stać
      się niepłodni. Im częściej jest się zakażonym/ą chlamydiami, tym większe jest
      prawdopodobieństwo powstania niepłodności.

Objawy u mężczyzn

. wyciek z członka

. bóle przy oddawaniu moczu

rzadziej:

. obrzmienia wokół jąder lub odbytu

. biegunka

Objawy występują zazwyczaj między 7 a 21 dniem po zakażeniu. U mężczyzn pojawia
      się często przejściowy wyciek. Jeżeli go nie ma, nie widzą powodu, żeby
      przypuszczać u siebie chorobę. Jednak mimo braku objawów zakażenia utrzymuje
      się w dalszym ciągu i może się, jeżeli nie będzie leczone, rozprzestrzenić na
      gruczoł krokowy i jądra.

Objawy u kobiet

. obfita wydzielina

. swędzenie

. dolegliwości przy oddawaniu moczu

. nieregularne krwawienia

. tępy ból w okolicy łonowej

. bóle podczas stosunku płciowego

Nie leczone zakażenie chlamydiami może rozprzestrzenić się w całej okolicy
      genitalnej, zatkać jajowody przez powstanie bliznowatych wybujałości i
      doprowadzić do niepłodności.

Diagnoza

Obecność chlamydii stwierdzona jest poprzez pobranie i badanie wymazu.

Leczenie

Zazwyczaj zaleca się doustne przyjmowanie antybiotyków przez 10 dni. W miarę
      możliwości należy wysłać do lekarza wszystkich partnerów seksualnych (np.
      stałych klientów). W trakcie leczenia odradza się odbywanie stosunków
      płciowych, a zaleca się ogólny spokój, aby zakażone części ciała mogły
      odpocząć. W tydzień po zakończeniu leczenia konieczne jest badanie kontrolne.

Regularne badania

Ze względu na częsty brak objawów i ciężkie następstwa zakażeń chlamydiami
      bardzo ważne są regularne badania.

Badanie klientów

Wielu mężczyzn nie ma żadnych objawów. U niektórych mężczyzn pojawia się
      wydzielina mogąca się różnić intensywnością i kolorem (przeźroczysta mleczna
      lub jasnozielona). Pytaj twoich klientów czy odczuwają bóle lub kłucia podczas
      oddawania moczu. Zwracaj uwagę na obrzmienia jąder lub wokół odbytu lub
      zaczerwienienia wokół cewki moczowej.

Zapobieganie

Przed chlamydiami można skutecznie chronić się za pomocą prezerwatywy.
      • Gość: sowika Re: Chlamydia trachomatis IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 22:43
        Bardzo dziękuję. Mam wątpliwość - czy seks jest jedynym sposobem na zarażenie -
        raczej na pewno to wykluczam - stały (wierny) partner od dobrych kilku lat -
        słyszałam, że można się tego nabawić np. na basenie - ale pewna nie jestem. Czy
        słyszałaś/eś coś na ten temat?
      • sowika Re: Chlamydia trachomatis 30.04.02, 23:06
        Bardzo dziękuję. Mam wątpliwość - czy seks jest jedynym sposobem na zarażenie -
        raczej na pewno to wykluczam - stały (wierny) partner od dobrych kilku lat -
        słyszałam, że można się tego nabawić np. na basenie - ale pewna nie jestem. Czy
        słyszałaś/eś coś na ten temat?
        • Gość: Monika Re: Chlamydia trachomatis IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.02, 09:29
          Gdzieś czytałam, że właśnie bardzo często można się zarazić na basenie i chyba
          jakiś lekarz mi to mówił.
          • dorota_26 Re: Chlamydia trachomatis 01.05.02, 15:41
            Mozna sie zarazic chlamydia jezeli bakterie dostana sie do oczu - w ulotkach
            ktore rozdawalismy chodzilo glownie o to zeby myc dokladnie rece kazdym
            wyjsciu z ubikacji . Ale jezeli plywalas bez okularow to to chyba moze by
            mozliwe?
            • dorota_26 Re: Chlamydia trachomatis 01.05.02, 15:55
              Z tego co wiem to chlamydia powoduje Pelvic Inflamatory Desease, (PID ,
              niestety nie znam polskiej nazwy), co jest czesto bezposrednia przyczyna
              niemoznosci zajscia w ciaze. Tak wiec jezeli twoj lekarz juz wie co ci jest to
              moze ci przepisac antybiotyki i trzymam kciuki ze wszystko bedzie potem OK.
      • Gość: Aśka Re: Chlamydia trachomatis - do Xyz IP: *.pai.net.pl 01.05.02, 19:52
        Xyz piszesz o regularnych badaniach, ale z jaką częstotliwością? Czy to badanie
        jest refundowane przez Kasy Chorych? Bo gdy robiłam je prywatnie parę lat temu,
        było bardzo drogie. Z kolei gdy byłam na kontrolnej wizycie u "państwowego"
        ginekologa, to pan doktor ograniczył się jedynie do cytologii a moją prośbę, by
        wykonał również bakteriologię zbył mówiąc, że takie badania wykonuje się
        dopiero wtedy, gdy wynik cytologii jest alarmujący.
        • sowika Re: Chlamydia trachomatis - do Xyz 06.05.02, 12:24
          Dzięki za info. A propos ceny - ja płaciłam 110 zł - prywatnie - badanie to
          zdaje się nie jest refundowane, choć pewna nie jestem. Jeśli chodzi o
          częstotliwość to dobrze jest po 6 mcach od wyleczenia powtórzyć i później po
          roku.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka