Dodaj do ulubionych

Leki antydepresyjne

04.02.07, 17:13
Jeśli brałyście lub bierzecie leki antydepresyjne lub na inne problemy
psychiczne to proszę powiedzcie jakie
mają działanie, jak się po nich czuje? Chciałabym się czuć zdrowo w sensie jak
zdrowy psychicznie człowiek, bez depresji itp - czy to właśnie można osiągnąć
dzięki tym lekom? Czy one nie otumaniają jakoś? Czy nie pozbawiają normalnych
uczuć jak złość, smutek adekwatnie do sytuacji? Pytam bo zastanawiam się czy
je brać..
Obserwuj wątek
    • oxygen100 Re: Leki antydepresyjne 04.02.07, 17:39
      takie leki to nei witaminy. Sptaj lepiej lekarza ktory Ci je przepisuje
      • l.e.a Re: Leki antydepresyjne 04.02.07, 17:49
        Dobrze dopasowane leki działają, tak, że czujesz się jak przed chorobą. Czyli
        normlanie. Płaczesz i śmiejesz się kiedy jest ku temu powód. Nie czujesz
        zmęczenia, senności.

Bywa, że psychiatra leki dopasuje za pierwszym razem ale na ich skuteczność
        trzeba poczekać 2-4 tyg. Dopiero po tym okresie możesz określić czy ten lek Ci
        pomaga. Bywa tak, że lekarz musi kilkakrotnie zmieniać leki nim znajdzie te,
        które dobrze zadziałają na Ciebie.

Warto.
        • jufalka Re: Leki antydepresyjne 04.02.07, 18:01
          dzięki lea smile dodałaś mi nadziei bo chciałabym żeby tak właśnie działały! ale
          różnie o nich mówią..
        • l.e.a Re: Leki antydepresyjne 04.02.07, 18:09
          Nie trzeba się bać smile a jeżeli nie dajesz sobie rady, a słowa w stylu weź się w
          garść tylko Cię dobijają, to najwyższa pora udać się po pomoc.

Nie bój się, te leki nieuzależniają, te czasy są dawno za nami. Ludzie, którzy
          w sposób raczej negatywny wspominają kurację psychotropami, widocznie mieli źle
          dopasowane leki, szkoda, że niektórzy poprostu się poddają po 1-2 zmianach
          leków. Na każdego inny lek będzie inaczej działać.

Ja naprawdę byłam bardzo zadowolona i wróciłam do życia smile
    • bj32 Re: Leki antydepresyjne 04.02.07, 18:08
      Mi mocloxil i coaxil nie wywoływał żadnych efektów ubocznych. To leki nowej
      generacji, nie jak relka. Ale dobrać musi lekarz.
    • mera73 Re: Leki antydepresyjne 04.02.07, 18:09
      Dobrze dobrane leki depresyjne sprawiają, że czujesz się "normalnie" - po kilku
      miesiącach - u mnie przynajmniej - najgorsze objawy depresji znikły. Cały czas
      czułam, że mam problemy - ale radziłam sobie z nimi "normalnie", bez wybuchóe
      rozpaczy. Miałam więcej energii, chciało mi się znowu żyć. Niestety, te leki
      często działają dopiero po ok. miesiącu, a przez pierwsze 2 - 3 tygodnie brania
      możesz czuć się wręcz gorzej. Dlatego ważna jest cierpliwość i wytrwałość.
      Czasem okazuje się, że dany lek w ogóle ci nie odpowiada, i trzeba dobrać inny.
      Ja na początku miałam np. lekkie mdłości i lekkie zawroty głowy, ale to
      przeszło bez śladu po ok. 2 tygodniach.
    • jufalka Re: Leki antydepresyjne 04.02.07, 19:28
      dzięki za odpowiedzi smile
    • agnieszkagosia Re: Leki antydepresyjne 04.02.07, 19:40
      Leki antydepresyjne powinny byc brane jesli zapisal je lekarz
      jak sadze zestawianie przepisanych Ci lekow z ocena anonimowych osob z forum
      jest nie do konca dobre poniewaz tylko lekarz jest w stanie ocenic czy lekow
      potrzebujesz, jaki lek jest najlepszy dla Ciebie
      moja prywatna opinia o antydepresantach jest jak najlepsza. jest to po prostu
      lek na pewne zaburzenia i nie nalezy mu przypisywac zadnych demonicznych
      wlasciwosci ani oglupiania. bralam seroxat. najwazniejsze aby wiedziec, ze
      poprawa nastepuje po 4 - 6 tygodniach i dlatego nie mozna odstawiac go zbyt
      wczesnie. seroxat bralam okolo 6 miesiecy, w miedzyczasie calkowicie normalnie
      funkcjonowalam zawodowo i spoleczne a moj stan znacznie sie poprawil
      Agnieszka
      • jufalka Re: Leki antydepresyjne 04.02.07, 19:44
        ależ oczywiście że to skonsultuję z lekarzem, tylko właśnie chciałam się
        dowiedzieć jak i czy wogóle one działają
    • isma Re: Leki antydepresyjne 05.02.07, 10:20
      Biore Asentre, zadnych efektow niepozadanych, poprawa dosc szybka, bo po dwoch
      tygodniach. Widocznie moje neurony nie zdazyly sie jeszcze z powodu depresji
      krancowo zdegenerowac wink)).
      Z tym, ze tak: warto poszukac dobrego lekarza, ktory wzglednie miarodajenie
      bedzie w stanie ocenic, czy Twoja depresja ma cechy endogenne (i wtedy
      farmakoterapia bedzie wiodacym, czy wrecz jedynym sposobem postepowania), czy
      tez maja na nia wplyw jakies czynniki, ktorych oddzialywanie mozna probowac
      korygowac psychoterapia. Jesli tak, to wazne jest, zeby tej psychoterapii nie
      zaniedbac - bo leki kiedys trzeba bedzie odstawic, a problemy pozostana. Czas,
      kiedy funkcjonuje sie ze wsparciem farmakologicznym, to bardzo dobry moment,
      zeby sobie sprobowac pewne rzeczy poprostowac wink)).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka