Dodaj do ulubionych

słabe plemniki

16.12.05, 09:16
Dziewczyny, jakiś m-ąc temu mąż zrobił badanie nasienia (po roku niepowodzeń
w zafasolkowaniu) i przybiły nas wyniki: liczba - 6 mln/ml, ruchliwość (%): b)
ruch progresywny wolny - 10, c)ruch w miejscu - 5, d) brak ruchu - 85. W
międzyczasie zrobiłam swoje brakujące badanka i wszystko OK. Dzisiaj mamy
umówioną kolejną wizytę u naszej pani doktor - polecana specjalistka, więc
jestem spokojna,jesli chodzi o lekarza.
Nie odysłajcie mnie do linków z normami badań, czy też androloga.
Może któraś z Was miała podobną sytuację... jak długo walczyłyście o
dziecko.. czy od razu inseminacja?
Chyba potrzebuję troszeczkę wsparcia smile
Obserwuj wątek
    • gogolina77 Re: słabe plemniki 16.12.05, 16:29
      Witam!
      Ja zaczęłam właśnie czwarty rok starań o Dzidziusia. Mój mąż też ma
      nienajlepsze wyniki - rok temu poprawił je Undestorem, a późnie gwałtownie sie
      pogorszyły ( tak niestety bywa, kiedy są podawane hormony - wtedy tego nie
      wiedziałam). Niektórzy lekarze twierdzą,że mężczyzny nie da się wyleczyć.Mój
      mąż bierze teraz: Proviron( lekki lek hormonalny, który przepisał mu lekarz),
      reszta zaaplikowana przeze mnie na podstawie Bociana i zaakceptowana przez
      lekarza:L-karnityna 1000mg,kwas foliowy, Androwit. Podobno dobre efekty daje
      też witamina C.Jestem po pierwszej, niestety nieudanej, inseminacji.
      Pozdrawiam i życzę szybkiego zafasolkowania!
    • bozusia1 Re: słabe plemniki 16.12.05, 17:22
      Witaj Zielona!
      U nas jest podobna sytuacja. Staramy się o dzidziusia 2,5 roku. leczymy rok.
      Dopiero od pazdziernika tego roku w novum.Mój M. ma słabe nasionka. Miałam
      wprawdzie pierwszą inseminację, ale gin nie dawała duzej szansy po obejrzeniu
      plemników pod mikroskopem. Powiedziała, żebyśmy pomyśleli o in vitro, ale iui
      zrobiła. Niestety nie udało się. Chcemy spróbowac jeszcze jednej iui, ale
      dopiero za kilka tygodni, bo mąż ostatnio miał problemy ze zdrowiem i brał leki
      sterydowe. moja gin powiedziała, że sterydy jeszcze bardziej osłabią jego
      nasionka i narazie nie ma sensu robi iui. Ja wierzę, że moze następnym
      razem ... gorzej z moim M., który nie może się pogodzic z naszym problemem. We
      mnie jest siła, ale jemu potrzeba dużo wsparcia. Wierze także, że Wam sie uda.
      • niunia200505 Re: słabe plemniki 16.12.05, 17:58
        dziewczyny, ja też jestem w takiej sytuacji, M ma kiepskie wyniki, jesteśmy po
        trzech inseminacjach i nic. Ostatnio zmieniliśmy lekarza bo poprzedni nie
        proponował żadnego leczenia męzowi- raczej postawił na stymulację mojego
        organizmu. Drugi lekarz przypisał M biogonadyl. Jescze tego nie wykupiliśmy bo
        nie ma w aptekach. Ale po tym co tu przeczytałam mam poważne wątpliwości. Może
        lepiej nie brać tego skoro potem może być gorzej???
        • aga1506 Re:do niunia200505 16.12.05, 19:38
          mój M tez dostał biogonadyl 2000 co drugi dzien dostawał zastrzyk i pomogło
          jednak nie na tyle aby ......... ale jednak , wydaje mi sie ze to zalezy od
          organizmu i wyników u nas były bardzo kiepskie. polecam napewno mu nie
          zaszkodzi a moze pomóc więc nie masz na co czekac jak kupic i spróbować.......
          • niunia200505 Re:do niunia200505 17.12.05, 23:52
            właśnie boję się że może zaszkodzić, bo inni mówią że po hormonach poprawia się
            na krótko a później może być jeszcze gorzej. co jak nam się nie uda i okaże się
            że tak się pogorszyło że już nie ma odwrotu? Twój M się badał później po jakiejś
            przerwie? nie było pogorszenia?
    • kruszynka27 Re: słabe plemniki 16.12.05, 18:32
      Hej my także mamy ten sam problem bardzo mała ilosc plemniczków 5600 000 i do tego dwie bakterie e.coli i morganella morgani do tego nasionka geste jak galaretka co powodują bakterie. Poszlismy do dobrego androloga i na samym wstępie kazał zbadac mojemu M hormony w tym FSH który jest odpowiedzialny za produkcje plemników jąder no i wyszło 4.09 przy normie 1,5-12,4 a prawidowy paramert produkcji plemnika to 7,0-7,5a wiec jak widac za niski aby jadra prawidłowo pracowały. przepisał mojemu M 1/2 Clo ,wit a+e . folik i musimy czekac 12 tygodni na wyniki leczenia. Czy wój M miał badane hormony bo to jest bardzo istotne przy tak małąej ilosci nasionek! Jak masz jakies pytania to wal smiało!! Pozdrawiam Aga
      • niunia200505 Re: słabe plemniki 18.12.05, 00:01
        cześć kruszynko 27,mój M nie miał robionych żadnych innych badań poza
        standardowym badaniem nasienia, w którym wyszło że ilość jest w normie tylko
        jakość nie taka bo połowa martwa. dlatego chciałabym wiedzieć jakie hormony mial
        jeszcze badane twój mąż (oprócz FSH)? i jak robi się badanie na obecność
        bakterii??(domyślam się że pewnie w laboratorium ale czy się zanosi w kubeczku
        nasienie tak jak do badania moczu?)
        • kruszynka27 Re: słabe plemniki 18.12.05, 15:27
          Witam mój M miał jeszcze badane dwa hormony LH i Prolaktyne A badanie na obecnosc bakteri to posiew nasienia ! Przynosisz w kubeczku takim specjalnym co jest na posiew takze i moczu do kupienia w aptece i na posiew nie musi juz byc zadnej abstynencji i mozesz przyniesc z domu. Koszt to ok 20-30 zł a na wynik czeka sie 7 dni> Pozdrawiam Aga
      • hotcoffee Kruszynko!!! 27.12.05, 03:11
        kruszynka27 napisała:

przepisał mojemu M 1/2 Clo ,wit a+e . folik i musimy czekac 12 tygodni na w
        > yniki leczenia.

Jak stosować clo kazał Twojemu M. Lekarz? codzinnie 1/2 tabletki przez 12 tygodni?
        • kruszynka27 Re: Kruszynko!!! 27.12.05, 13:03
          Hej troszke niedokładnie napisałam brał 1/2 tabletki co drugi dzien a teraz po ponownym zbadaniu hormonków zwiekszył do 1 tabl co drugi dzień!! wyniki wyszły dobrze co wskazuje ze Clo dobrze na niego działa wink) ma tak brac do połowy lutego. Pozdraiam Aga
          • hotcoffee Re: Kruszynko!!! 27.12.05, 16:01
            Dzięki za odp smile
    • bubcia75 Re: słabe plemniki 18.12.05, 00:41
      Wiesz, nie chcę Cię marwić, ale przy takich wynikach, to inseminacja jest
      najbardziej optymistyczną wersją.Inseminacji raczej nie robi się przy tak
      słabym nasieniu. Musicie się teraz skupić albo na podleczeniu męża u dobrego
      androloga, albo od razu INVITRO z mikromanipulacją. Tyle wiem, bo sporo już
      przeczytałam na ten temat. Odezwij się po wizycie u lekarza, bo może jestem w
      błędzie.
      • ela333 Re: słabe plemniki 18.12.05, 19:32
        dziewczyny, pamietajcie, i tak jestescie w fantastycznej sytuacji, bo wasi M
        mają plemniki. Ja wczoraj dowiedziałam się, że mój nie ma ich wcale. Mamy
        dramat w domu, bo moja droga życiowa nie będzie już dalej planowana jak Wasza.
        Wy
        • tekla12 ela333 18.12.05, 20:30
          Nie rozumiem, jesteś tu od jakiegoś czasu i to pierwsze było badanie nasionek?
          Nie ma plemników w ejakulacie ale pewnie można je aspirować z najądrzy. Czyli
          najprawdopodobniej czeka cię icsi. Głowa do góry, śliczne i mądre dzieci się
          robi tą metodą. Ściskam mocno T.
    • zonia72 Re: słabe plemniki 18.12.05, 20:08
      Trzeba wierzyć w cuda, bo one naprawdę się zdarzają. Znam przypadki, gdzie
      diagnoza brzmiała - brak plemników w ejakulacie - a za jakiś czas ciąża w
      efekcie drogi naturalnej smile Jest też możliwa biopsja jądra. Trzeba Elu wierzyć.
      Mocno Cię pozdrawiam!
      Zonia
    • bacardi2003 Re: słabe plemniki 19.12.05, 14:00
      mój M ma słabsze wyniki (ilość b.mała) i zalecono nam od razu icsi, ponieważ
      nie spełniamy norm jakie zakłada się do iui, szkoda czasu i pieniążków,
      gin powiedział nam również, że poprawienie wyników mężczyzn jest b.cięzko i
      żadko to się zdarza, oczywiście cuda się zdarzają....smile
      • zielona77 Re: słabe plemniki 20.12.05, 13:56
        Cześć Dziewczyny,
        bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zainteresowanie ... właściwie
        swobodnie i ze zrozumieniem mogę pogadać jedynie na forum. W naszym przypadku
        mąż kiepsko przyjął info o ilości i jakości nasienia - jest trochę podłamany -
        chyba żaden z facetów nie jest przygotowany na taką diagnozę. Dużo rozmawiamy i
        staram się nie pokazywać, że się martwię. Dla mnie to kwestia czasu, no i
        środków i tak trzeba trzymać !
        Rzeczywiście inseminacja nie wchodzi w grę przy takich wynikach, ale o tym nie
        rozmawialiśmy jeszcze z lekarzem. Ciężko jest znależć w sieci jakieś kryteria,
        jakimi kierują się lekarze przy ustalaniu tych procedur. W trakcie wizyty gin.
        potwierdziła (oficjalnie) to co i tak już wiedzieliśmy - słabe nasienie, u mnie
        wszystko gra i skierowała męża do urologa, w celu konsultacji. Poinformowała,
        że może być wiele powodów tak słabych wyników, w tym również natury fizycznej -
        np. żylaki powrózka nasiennego. Przyjęła metodę - na początku staramy sie temu
        zaradzić, może poprawić wyniki a dopiero potem mówimy o konkretnych metodach.
        Troszeczkę sie niecierpliwię - nie wysłała nasz do androloga (?), ale badania
        hormonalne zrobimy we własnym zakresie - DZIĘKUJĘ za info, szczególnie
        kruszynce27 !
        Jak widzicie każdy lekarz ma inny sposób prowadzenia pacjenta. Dodam, że my
        leczymy się w Białymstoku, w Medgymie.
        Chętnie pogadam z Dziewczynami, które leczą się u dr Świąteckiej (przemiła
        osoba)
        • zielona77 Re: słabe plemniki 20.12.05, 14:04
          acha, od kilku tygodni M bierze Androvit
    • monikakika i ze słabymi można :-) 27.12.05, 21:45
      niestety trzeba się "przyłożyć" do sprawy, lekarze twierdzili na początku, że
      IUI powino przynieść zadawalające skutki, jednak po 3 nieudanych udaliśmy się
      do Białegostoku, gdzie prof. od razu powiedział, że tylko ICSI ...teraz mamy
      dwa malusie Dzidziusie - mają dopiero miesiąc (transfer miałam 26.11) więc
      jeszcze długa droga przed nami ale nic to - przetrzymamy smile(Mąż miał 2% w
      ruchu A)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka