aniapie1 11.04.06, 19:56 Jutro idę na HyCoSy, jest to 13 dc. Gin wyliczył że owulacja będzie ok 14 dc. Tylko że mnie właśnie zaczynają bolec jajniki. Często tak mnie bolą przy owulacji. W takiej sytuacji chyba nie będzie tego badania. Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kociaczek22 Re: Czy można HyCoSy? 11.04.06, 20:05 Oj chyba nic z tego Mnie gin powiedział, że drożność badamy zaraz po okresie - najlepiej jeden dzień po nim. To jest chyba zbyt późno! Odpowiedz Link Zgłoś
lolilo Re: Czy można HyCoSy? 11.04.06, 23:54 a mi powiedzial, ze to ze wzgledu na ew. ciaze. w ciazy byc nie moge wiec ide na hycosy (echovist po tutejszemu) w 2. polowie cyklu. szkoda czasu. po @ bedzie ew. laparo. gin powiedzial mi rowniez, ze w porownaniu do hsg jest to badanie mniej pewne- tzn- jak sie nic nie zobaczy to niekoniecznie musi byc niedroznosc- tylko np mogly jelita przyslonic. w hsg jest rentgen- ktory przeswietla wszytsko- wiec wynik jest pewniejszy. lilka Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 12:21 Miałam to badanie. Pęcherzyk jeszcze nie pękł. Wszystko jest dobrze, jajowody są drożne. Zresztą w HSG które robiłam 2 lata temu też były drożne, ale lekarz mówił że czasami trzeba przepłukac jajowody. Więc przepłukałam i zobaczę co będzie dalej. Może wielkanocna ciąża? Odpowiedz Link Zgłoś
kociaczek22 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 12:22 Jezu To opowiadaj jak było Bolało! Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 12:37 Godzinę przed zabiegiem miałam wziąc 2 Ibupromy Max. Praktycznie to nie bolało tylko miałam takie uczucie rozpierania w dole brzucha. Podobno jak jajowody są niedrożne to boli bardziej. Ja mam super drożne więc pewnie dlatego nie bolało. Teraz jestem ok 4 godz po zabiegu i nic nie boli, tylko mam bardzo delikatne plamienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kociaczek22 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 12:42 A jestes może z Warszawy? Kurcze ja jestemm przed tym badaniem i cholernie sie boję Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 12:46 Jestem z Wrocławia. Ja też sie bałam, ale nie ma czego. Naprawdę możesz byc spokojna. Nie jest tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
kociaczek22 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 12:58 w moim przypadku to badanie może wiele wyjaśnić A zbieram się już chyba z rok Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 13:06 Dlaczego tak długo? nie ma na co czekac, rób jak najszybciej. Sama mówisz że może wiele wyjaśnic. Nie zastanawiaj się długo, czas ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 13:17 O ty tchórzu jeden. Jazda na badanie. Czekac rok czasu? Kto to widział. Jak mi lekarz zaproponował to badanie to zgodziłam się od razu. Zrób jak najszybciej, napewno nie zaszkodzi, a może pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 13:32 Mialam Hycosy w Warszawie, w gabienecie na Jana Pawla (ok. 300zl.). Nic nie boalo, jajowody drozne (co potwierdzila pozniejsza laparo. i spr.droznosci). Robie sie do 10 dc. Tak bezpieczniej ponoc. Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: do aniapie1 12.04.06, 14:13 Podczas zabiegu HyCoSy jest podawany płyn (kontrast) do macicy. Ten płyn powinien spłynąc przez jajowody do zatoki Douglasa i spływając przepłukuje jajowody. Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: do aniapie1 12.04.06, 14:18 to chyba podobnie jak hsg? przez macice podaje sie kontrast i też przepływa on przez jajowody.pokazując czy są drożne wtedy też są "przepłukane"? Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: do aniapie1 12.04.06, 14:26 Dokładnie tak samo, tylko w HyCoSy lekarz ogląda wszystko na USG (głowicą dopochwową), a podczas HSG robione są zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: do aniapie1 12.04.06, 14:30 ja właśnie tydzień temu miałam robione hsg.ciesze się bardzo bo mam je drożne ( chociaż to na początek)to nawet gdyby coś tam było to zostały przepłukane Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: do aniapie1 12.04.06, 14:37 Właśnie to samo powiedział mi ginekolog. Mówił jeszcze,że często po takim przepłukaniu kobiety zachodzą w ciążę jeszcze w tym samym cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: do aniapie1 12.04.06, 14:45 co ja bym dała aby akurat u mnie tak było.....ale 6 lat i nic i nagle "coś"?o rany... Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: do aniapie1 12.04.06, 14:49 Ja też mam już 6 lat starań. W między czasie jedno poronienie. Ale może tym razem się uda. Tobie też tego życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: do aniapie1 12.04.06, 14:56 na początku starań zdiagnozowano u mnie endometriozę,miałam laparoskopię, leczono mnie danazolem.chodziłam od lekarza do lekarza, jedni mówili : in vitro. inni ze jest szansa na naturalne zajście w ciążę ogniska edometriozy są małe....i tak zleciało. (wizyty zawsze były prywatne . ) Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: do aniapie1 12.04.06, 15:02 U mnie nic nie zdiagnozowano. Zawsze wszystkie badania były dobre. Tylko ciąży brak, a jak wkońcu zaszłam w ciążę to poroniłam - przyczyna również nieznana. Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 14:00 życzę Ci tego z całego sercateż bym taj chciała Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 14:03 iapie która ten post był do aniapie która liczy na ciązę "świąteczną" Odpowiedz Link Zgłoś
aniapie1 Re: Czy można HyCoSy? 12.04.06, 14:10 Narazie nie dziękuję. Jak się spełni to będę dziękowac wszystkim dookoła. Tobie również życzę tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś