Dodaj do ulubionych

Uśmiałam się jak norka - IUI...

14.07.06, 20:46
Na forum Ciąża i poród toczyła się dyskusja na temat HSG i wzięłam w niej
udział.Pewna dziewczyna próbuje wyprowadzić mnie z błędu twierdząc,że IUI nie
jest sztucznym zapłodnieniem.Jak macie ochotę poczytać,podaję link:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=45010978
Obserwuj wątek
    • jamile Re: Uśmiałam się jak norka - IUI... 14.07.06, 21:18
      Bo IUI to jedna z technik wspomaganego rozrodu ale nie sztuczne zapłodnienie.
      Sztucznym zapłodnieniem określa się zapłodnienie pozaustrojowe takie właśnie
      jak IVF czy ICSI.
      • honi_29 Re: Uśmiałam się jak norka - IUI... 14.07.06, 21:45
        www.slownik-online.pl/kopalinski/e7341ec57a59ecebc12565e30028b1b3.php
        Tylko nie rozumiem co to jest inseminacja naturalnawink
    • jomale Re: Uśmiałam się jak norka - IUI... 20.07.06, 22:07
      ZAPŁODNIENIE przy inseminacji nie jest sztuczne. Bo plemnik sam dociera i sam
      zapładnia komórke. Wg mnei sztuczne zapłodnienie to własnie IVF i ICSI
      • lucy310 Re: Uśmiałam się jak norka - IUI... 20.07.06, 22:29
        Wiecie co mnie również się wydaje że iui nie powinno mieć miana sztucznego
        zapłodnienia, etc. Jednak znalazłam na necie: "AIH (Artificial Isemination
        Husband or Homologous) - sztuczna inseminacja homologiczna; AID (Artificial
        Isemination Donor) - sztuczna inseminacja heterologiczna", co oznacza że z
        medycznego punktu widzenia jest ona sztuczna.
        Ale mnie to nie przeszkadza, bo wcale nie mam dziwnych odczuć mówiąc czy
        słysząc sztucznawink Dla mnie jest to wszystko naturalne bo w imię miłości wink
    • annba a ja uśmiałam się jak SŁOŃ 21.07.06, 01:03
      gdy przeczytałam, że IUI to dla Ciebie sztuczne zapłodnienie
      w takim razie invitro to już chyba szatańska metoda
      gratuluję
      dawno nikt mnie tak nie rozbawił smile))
      • roza271 Re: a ja uśmiałam się jak SŁOŃ 21.07.06, 10:28
        Dzięki, bo ja nawet nie miałam siły przekonywać honi o mojej racji. Fajna z
        Ciebie babka honi, tak się ze mnie wyśmiewać na necie, a jak widzisz tylko
        sobie zaszkodziłaś bo teraz to z Ciebie się śmieją że uważasz inseminacje za
        sztuczne zapłodnienie. Swoją drogą to nie jestem taką głupią kobietą jak
        starałaś mi się udowodnić na forum Ciąża, bo przeżyłam już i inseminacje i
        poród martwego dzidziusia i in vitro. I choćbym miała iść za to prosto do
        piekła to i tak postępowałabym tak jak teraz. Właśnie w wyniku sztucznego
        zapłodnienia czyli ICSI jestem w 22 tygodniu ciąży i czekam na mój SKARB czego
        i Tobie życzę (choć Tobie życzę żeby się udało naturalnie).
    • honi_29 Re: Uśmiałam się jak norka - IUI... 21.07.06, 21:46
      Ja też wiem czym jest inseminacja,bo dzięki niej mam wspaniałego 2-letniego
      synka.Jak już napisałam nie jest dla mnie "naturalnym" zapłodnieniem,bo nie
      zachodzi podczas aktu płciowego.Nikogo nie potępiam za in vitro,jak ktoś
      napisał,ja tylko wyraziłam swoją opinię na dany temat.Buźka
      • tekla12 Re: Uśmiałam się jak norka - IUI... 21.07.06, 22:10
        Kopiuję z jakiejś świętej stronki, bez podania źródła, bo na wszystkich sztuczne
        zapłodnienie traktowane jest podobnie:
        Dla dokonania właściwego osądu moralnego określonych działań bądź zrozumienia
        oceny, konieczna jest dogłębna znajomość mechanizmu tych działań. Z uwagi na
        szeroki zakres tematyki sztucznej prokreacji celowe jest dokonanie podziału i
        uściślenie terminologii przyjętej w niniejszym artykule.

Przez sztuczną prokreację (sztuczne zapłodnienie) rozumie się zespół technik
        zmierzających do poczęcia w sposób sztuczny czy to w organizmie matki, czy poza
        nim. Wynika z tego już pierwszy podział. Ze względu na miejsce przeprowadzenia
        sztucznego zapłodnienia dzielimy je na:

* zapłodnienie wewnątrzustrojowe - w organizmie matki;
        * zapłodnienie pozaustrojowe - poza organizmem.

Sztuczne zapłodnienie wewnątrzustrojowe, zwane także sztuczną inseminacją,
        polega na wprowadzeniu do dróg rodnych kobiety spermy, [ 3 ] uzyskanej od mężczyzny.
        • dagps Re: Uśmiałam się jak norka - IUI... 22.07.06, 07:38
          i koniec smiechow z honi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka