Dodaj do ulubionych

ICSI czy inseminacja

01.11.06, 20:19
Lekarz namawia mnie do ICSI nie wspominając nic o inseminacji domacicznej.
W zasadzie wyniki mam przeciętne(nie najgorsze) ale brak upłynnienia nasienia
nawet po 3 godzinach. Czy ktoś mi może napisać jakie są przeciwskazania do
inseminacji oraz czy czasem nie proponuje inseminacji, ponieważ na ICSI
więcej można zarobić?? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • pawlakjo Re: ICSI czy inseminacja 01.11.06, 20:24
      papuga200 napisał:

> Lekarz namawia mnie do ICSI nie wspominając nic o inseminacji domacicznej.
      > W zasadzie wyniki mam przeciętne(nie najgorsze) ale brak upłynnienia nasienia
      > nawet po 3 godzinach. Czy ktoś mi może napisać jakie są przeciwskazania do
      > inseminacji oraz czy czasem nie proponuje inseminacji, ponieważ na ICSI
      > więcej można zarobić?? Proszę o pomoc.

A napisz coś więcej...o liczbie,ruchliwości, morfologii.Jeśli wyniki nie są
      najgorsze to napewno ktoś b.pragnie na Tobie zarobić proponując od razu
      ICSI/ale to moje zdanie,inni sądzą z kolei że to"najtańsza metoda",ale nie będę
      tego komentować/
      • papuga200 Re: ICSI czy inseminacja 01.11.06, 21:51
        dzięki za zainteresowanie, prosze o pomoc w interpretacji i doradę
        moje wyniki:
        - liczba:133.000.000/ml
        - ruchliwość III, IV stopień 31%
        - ruchliwość I i II stopień 28%
        - bez ruchu 41%
        - fruktoza w nasieniu 6,8 przy normie powyżej 13
        - HOS 45% przy normie powyżej 60%
        - postacie patologiczne plamników 95%
        - brak uwodnienia
        • pawlakjo Re: ICSI czy inseminacja 01.11.06, 22:32
          Jeśli chodzi o ilośc to jest znakomita, nie wiem jak tu są oznaczone stopnie
          ruchliwości/które są te najszybsze/,jedynie niepokojące są te postacie
          patologiczne bo aż 95% przy normie do 70%,ale ze względu na super ilość to i
          tak z powodzeniem może być IUI.a czy test MAR jest też zrobiony??Czy są jakieś
          przeciwciała??/bo one jak najbardziej mogą być przyczyną złej morfologii/
    • pawlakjo Re: ICSI czy inseminacja 01.11.06, 22:40
      Dodam jeszcze,że ten HOS jest zaniżony właśnie m.in.z powodu dużej ilosci
      postaci patologicznych.Akurat wiem coś na ten temat,gdyż mąż b.dobrej koleżanki
      ma prawie identyczny problem/z tymże przy mniejszej ilości i jeszcze gorszej
      ruchliwości i jego HOS mniej więcej wynosi 45%
      • papuga200 Re: ICSI czy inseminacja 01.11.06, 23:00
        wszystkie badania z przeciwciałami są w porządku nie ma problemu pod tym
        wzgledem
        jak chodzi o patologiczne postacie to w "moim" laboratorium norma jest poniżej
        85%
        co z mężem koleżanki czy próbuje się jakoś leczyć? jakie badania miał jeszcze
        wykonane? czy jest znana przyczyna?
        • tekla12 Re: ICSI czy inseminacja 01.11.06, 23:44
          Nie znam się na preparatyce nasienia do iui i nie wiem jakie warunki muszą być
          spełnione żeby można było wyselekcjonować plemniki do iui ale brak upłynnienia i
          obniżony poziom fruktozy świadczy o uszkodzeniu/niewydolności najądrzy.
          Kryterium morfologiczne powyżej 30% jest zgodne z wytycznymi WHO stostowanymi
          przy diagnostyce płodności. Kryterium 14% twojego laboratorium dotyczy technik
          rozrodu wspomaganego. Zgodnie z nimi przy morfologii 5-14% (bez względu na inne
          parametry) powodzenie in vitro wynosi 60%. Jeśli odsetek prawidłowych plemników
          będzie poniżej 4% to szanse na sukces ivf spadają poniżej 10% (McLachlan, Fracp
          - do przeczytania na stronach libramed). Wydaje mi się, że lekarz woli nie
          czekać na spadek morfologii o ten 1%.
          Forum nie jest wiarygodnym źródłem informacji. Masz wątpliwości więc powinienieś
          je wyjaśnić u źródła, płacisz za diagnozę i leczenie, masz prawo do uzyskania
          pełnej informacji. Jeśli nadal będziesz je miał warto pokusić się o kolejne
          konsultacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka