Dodaj do ulubionych

Jak najskuteczniej?

03.02.07, 11:30
Napiszcie proszę w jaki sposób badacie, kiedy macie owulację? Czy wierzycie
testom owulacyjnym? Czy też mierzycie temperaturę? A może jedno i drugie
naraz? A jeśli mierzycie tempkę to od którego dnia cyklu i w "którym" wink
miejscu najlepiej? Kiedy wykonujecie testy?
Obserwuj wątek
    • 2233emil Re: Jak najskuteczniej? 03.02.07, 15:28
      Niektóre obserwują śluz inne mierzą tem codziennie o tej samej godzinie i w taki
      sam sposób, jeszcze inne stosują testy owulacyjne.
      Ale większość z nas walczy o to żeby ją wogule mieć.
      • pkmk3 Re: Jak najskuteczniej? 03.02.07, 15:43
        Jeśli chcesz mierzyć temperature to musisz to robić codziennie o tej smej
        godzinie rano i przez wiele cykli żeby poznać swoje ciało bo nie u każdej jest
        ta sama temperatura więc mierzenie w środku cyklu nic Ci nie da.Ja patrzyłam na
        śluz ale w cyklu w którym zaszłam w ciążę jak dla mnie go nie było więc sama
        widzisz.Chyba najlepsze są testy owulacyjne ale nigdy ich nie stosowałam.w
        najmniej oczekiwanym momencie zdarzy Ci się ten cudwink))
    • bobimax Re: Jak najskuteczniej? 03.02.07, 22:10
      Hejka. Ja mierzyłam temperaturę codziennie rano w ustach,pod językiem. Z tymże
      ja to robiłam termometrem rtęciowym bo uznałam że jest wiarygodniejszy.
      Jednocześnie miałam monitoring cyklu więc mogłam skonfrontować to z temp. W
      zasadzie na początku mierzyłam codziennie. Potem jak poznałam swój cykl
      mierzyłam od jakiegoś 10 dnia cyklu do skoku temp. A jak już popadłam w totalne
      lenistwo z mierzeniem temp. to zaczęłam stosować testy owulacyjne. Uważam że są
      pomocne, bo mi pomogły (17 tydzień ciąży). Ale prawda jest taka, że trzeba
      dobrze znać swój cykl i organizm. Pozdrawiam.
      • bravia1 Re: Jak najskuteczniej? 04.02.07, 12:48
        Gratuluję smile Mogłabyś jeszcze napisać ile zużywałaś mniej-więcej testów owu w
        cyklu? obserwuję śluz, bo co do mierzenia temp to mam totalnego lenia wink i
        chciałam jeszcze włączyć testy do moich obserwacji.Mam dość długie cykle (32-36
        dni) to nie wiem ile tych testów wstarczy na początek (aż dojdę z wszystkim do
        ładu).Pozdrawiam!
        • bobimax Re: Jak najskuteczniej? 04.02.07, 16:02
          przeważnie 5 testów bo tyle było w pakowaniu. Ja mamiałam cykle co 31-32 dni,
          więc owu miałam 18-19 dc. One były regularne więc zaczynałam w zasadzie od 16-
          17 dnia i sprawdzałam jak to wyglada. I często robiłam jeden już po żeby
          sprawdzić czy już jest faktycznie po. Śluzem nigdy nie mogłam się kierować.
      • aniaresz bobimax 04.02.07, 13:16
        Bobimax. Mam do ciebie pytanko apropo testów owulacyjnych. Wczoraj zrobiłam pierwszy test w swoim życiu ale niestety wyszła 1 kreska. Chodzę też na monitoring i w czwartek /czyli 2 dni przed testem/ pęcherzyk był 15mm. Czyli jak rośnie 2mm na dobę to w sobotę powinien mieć ok 19mm. Jak myślisz czy nie za szybko go zrobiłam? A dzisiaj zrobić go o podobnej godz jak wczoraj? Już prwdę mówiąc boję sie go robić bo i tak musimy dzisiaj działać bo mój M jutro wyjeżdza. Przy jakich pęcherzykach ci wychodził test pozytywnie? Monitoring miałaś jednocześnie? Jak masz ochotę to napisz mi na privie. Pozdrawiam
        • bobimax Re: bobimax 04.02.07, 15:55
          Moja pierwsza próba z testem też była do kitu. Według instrukcji to na testy
          bym wydała majątek. Przy 15mm to faktycznie ze szybko. Sorry że dopiero teraz
          piszę ale nie miałam czasu w sobotę, ale jeżeli zrobiłaś w sobote to ok. Nie
          wiem przy jakiej wielkości pecherzyka masz owulacje. Jeżeli M wujeżdża to
          jeszcze małe bara bara smile) przed samym wyjazdem. Ja nie pamietam już jakie
          miałam wielkości ale na pewno 21mm czasem 23mm. Jak zaczęłam testować to już
          nie chodziłam na monitorin ale znałam swój cykl i dosłownie robiłam dzień przed
          owu według moich obliczeń. Warto by było żebyś w poniedziałek poszła na USG i
          byś zobaczyła czy już po owu.Teoretycznie powinna być albo w niedzielę albo w
          poniedziałek. Zobacz też jak zachowa się test po owu (poniedziałek, wtorek).
          • bobimax Re: bobimax 04.02.07, 16:09
            Sorry ale jeszcze raz przeczytałam twój post dopiero z sensem bo mi moje
            dziecko troszke truło wcześniej. Zrób dzisiaj test powiedz mi jeszcze jakie
            długie masz cykle. Poprzytulaj się dzisiaj i jak dacie radę to jutro skoro
            wyjezdza. Teoretycznie powinnas mieć jutro owu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka