Gość: asiakasia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 17:33 każda kobieta chcąca zajść w ciążę powinna o siebie dbać napiszcie dziewczyny, jak to robicie podzielcie się z innymi swoimi sposobami pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asiakasia dieta lekkostrawna - co dozwolone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 17:34 W diecie łatwo strawnej DOZWOLONE są następujące produkty i potrawy: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, makaron - nitki, lane kluski, ryż, kasza manna, kasza kukurydziana, inne kasze- przecierane, zupy na wywarach z włoszczyzny i chudego mięsa, dyni, ziemniaków przecieranych, marchwi, podprawiane świeżą śmietaną, zupy owocowe przecierane, pieczywo pszenne, jasne, dobrze wypieczone, czerstwe, sucharki, biszkopty, jogurt, kefir, mleko chude (w zależności od tolerancji), świeży twaróg, sery homogenizowane, śmietana słodka o niskiej zawartości tłuszczu, masło surowe, olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, jaja na miękko, chude mięso cielęce, wieprzowe, z kurcząt i indyków, gotowane, pieczone w folii, chude ryby (dorsz, sandacz, karmazyn, szczupak, karp), gotowane, faszerowane, w galarecie, niewielkie ilości chudych wędlin, ziemniaki gotowane lub puree, sosy łagodne na wywarze z jarzyn lub chudego mięsa, podprawione zawiesiną z mleka lub jogurtu z mąką, jarzyny gotowane (bez kapusty) - marchew, szpinak, brokuły, pomidory bez skórki, sałata, jabłka pieczone lub utarte, sok z pomarańczy, grejpfrutów, cytryn, winogrona bez pestek i skórek, cukier, miód, syropy owocowe, galaretki owocowe, kisiele, kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych, przyprawy łagodne; cynamon, bazylia, liście laurowe, sól, sok z cytryny, słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, soki owocowe i warzywne niekonserwowane, napary z rumianku, mięty, kwiatu lipy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiakasia dieta lekkostrawna - co zabronione IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 17:34 W diecie łatwo strawnej ZABRONIONE są następujące produkty i pokarmy: mąka żytnia i niskiego przemiału, pieczywo niedopieczone, świeże, żytnie na zakwasie, razowe, ciasta, smażone naleśniki, pyzy, kopytka, grzanki, groszek ptysiowy, paszteciki, ciasta francuskie, potrawy z kasz smażone lub zapiekane, zupy na tłustych wywarach z mięs, kości, ryb, grzybów, zupy zaprawiane zasmaż- ką lub tłustą śmietaną, przyprawy do potraw ostre : ocet, pieprz, imbir, papryka, curry, musztarda, itp., sery żółte, topione, dojrzewające, ostre, jaja na twardo, jajecznica na boczku, słoninie, smalcu, olejach, mięsa tłuste, smażone, pieczone lub duszone z tłuszczem, gęś, kaczka, baranina, dziczyzna, potrawy z drobiu smażone lub pieczone, knedle, pierogi z mięsem smażone lub duszone, ryby smażone, solone, wędzone, marynowane, konserwy rybne, wędliny i wyroby wędliniarskie, pasztety, konserwy mięsne, łój, smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, masło solone lub topione, placki ziemniaczane, frytki, ziemniaki odsmażane, fasola sucha i szparagowa, kapusta świeża i kiszona, ogórki świeże i kiszone, kalafiory, brukselka, groch zielony i suchy, kapusta pekińska, czosnek, cebula, grzyby świeże i suszone, soczewica, soja, potrawy z warzyw smażone lub duszo- ne, owoce kwaśne i niedojrzałe, śliwki, porzeczki, figi, gruszki, agrest, truskawki itp., czekolada, słodycze zawierające tłuszcze i używki (większość), tłuste ciasta, torty, desery z używkami, bita śmietana, lody i kremy, napoje alkoholowe, gazowane, kakao, kawa prawdziwa, mocna herbata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiakasia z ulotki o wczesniakach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 17:44 dziś w ulotce o wcześniakach (dołączona do któregoś miesięcznika dla rodziców) przeczytałam, jaka dietę powinna stosować kobieta szykująca się do ciąży i kobieta na początku ciązy oto fragmenty: produkty z kwasem foliowym: zielone warzywa liściaste (brokuły, brykselka), rosliny strączkowe, owoce cytrusowe, banany, suszone owoce, wątróbka, sery podpuszczkowe, produkty bogate w żelazo: ryby, cielęcina, wołowina, jaja, szpinak, fasola, ziarna zbożowe, rodzynki, produkty bogate w cynk: ryby, buraki, marchew, kapusta, produkty bogate w magnez: ziemniaki, warzywa strączkowe, ziarna zbóż, banany, sliwki, daktyle, migdały dziennie trzeba wypijać 6-7 szklanek płynów (woda mineralna, soki owocowe i warzywne) UNIKAĆ: słodyczy, nadmiernej ilości soli, pustych kalorii (chipsy, paluszki, ciasta, fast foody, napoje gazowane), nadmeirnie przetworzonych i konserwowanych produktów, zbyt dużej ilości napojów zawierających kofeine i teinę (kawa, herbata), alkoholu, nikotyny, rozpoczynania dnia bez śniadania, robienia zbyt długich przerw między posiłkami, przyjmowania leków bez konsultacji z lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: dbać o siebie 28.09.03, 18:35 Dziewczyny, ze swojego doswiadczenia moge wam napisac, ze te z was, ktore sei wlasnie stymuluja do in vitro albo icsi, niech faktycznie zwracaja uwage na diete - ta ktora opisala asiakasia jest idealna przy stymulacji. Ja juz pod koniec stymulacji mialam straszne problemy z zoladkeim i watroba i dopiero wtedy lekarze powiedzieli mi zeby przejsc wlasnie na te diete, ale moze jakbym od poczatku sie tak odzywiala byloby troche lepiej. Zwroccie wiec na to uwage Co do tego jak dbac o siebie w ciazy to ja jeszcze nie mam doswiadczenia Na razie jestem prawie 9 dni po transferze i maksymalnie sie pilnuje - nic nie dzwigam, nie robie nic meczacego, glownie leze, czytam, relaksuje sie, staram sie nie stresowac (latwo powiedziec sporo jem (to chyba od tych konskich dawek progesteronu) i czekam na dzien kiedy w koncu bede mogla zrobic tescik Pozdrawiam wszystkie starajace sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiakasia Re: dbać o siebie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 19:08 bellu, dzieki za odzew bella76 napisała: > diete - ta ktora opisala asiakasia jest idealna przy stymulacji. > (...) > lekarze powiedzieli mi zeby przejsc wlasnie na te diete, pisząc "ta dieta" masz na mysli dietę lekkostrawną, czy te dietę z ulotki? Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: dbać o siebie 28.09.03, 19:21 Gość portalu: asiakasia napisał(a): > bellu, dzieki za odzew Czysta przyjemnosc > > pisząc "ta dieta" masz na mysli dietę lekkostrawną, czy te dietę z ulotki? Oj, faktycznie troche nieprecyzyjnie napisalam - chodzilo mi o te diete lekkostrawna. Lekarze mowia na nia dieta watrobowa - chodzi wlasnie o to zeby jadac jak najbardziej lekkostrawne produkty i jak najmniej tych powodujacych wzdecia. Ogolnie wlasnie wszystko to co napisalas. Moze normalnie nie ma sie takich sensacji z watroba przy stymulacji jak ja, ale na pewno nie zaszkodzi zadzialac na zapas. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: dbać o siebie IP: *.ne.client2.attbi.com 28.09.03, 19:34 Zapomnialyscie jeszcze o jednej wazej rzeczy, a mianowicie o regularnych ciwczeniach i aktywnosci fizycznej. O dobra forme fizyczna nalezy zadbac przed ciaza i kontynuowac w ciazy. Lekarze w USA coraz bardziej i czesciej klada nacisk na regularne cwiczenia (silownia, basen, spacery, joga) w trakcie ciazy. Ja widze mnostwo kobiet w zaawansowanych ciazach na mojej silowni i widze rowniez grupy cwiczeniaowe z instruktorem dla ciezarowek. Zauwazylam, ze modne stalo sie pokazywanie golych, ciezarnych brzuchow. Cwiczenia poprawiaja ukrwienie macicy a tym samym dotlenienie plodu, odprowadzaja toksyny i generalnie sa odstresowaczem. Ja w ciazy chodzilam po gorach i jezdzilam na nartach, pod koniec tylko na biegowkach, chodzilam na silownie i urodzilam prawie w biegu, a po dwoch tygodniach mialam wage przedurodzeniowa i duzo energii. Tak wiec zdrowa dieta, cwiczenia, duzo spania i brak stresu. TO idealne, a jak sie sprawdza w zyciu to druga strona medalu. Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: dbać o siebie 28.09.03, 19:56 Wszysto super, tylko chyba piszesz o sytuacjach, kiedy zachodzi sie w ciaze naturalnie? Mi lekarz zakazal po transferze absolutnie zadnych cwiczen fizycznych, nie mozna sie przez te pierwsze dwa tygodnie kochac, nic nie dzwigac, najlepiej lezec. Ciaze po IVF sa bardziej zagrozone niz te normalne wiec wszelki wysilek fizyczny, przynajmniej na poczatku jest zabroniony. Dlatego dla mnie teraz dbanie o siebie o ktorym pisze Asiakasia to m.in. wlasnie unikanie wysilku fizycznego. Moze potem sie to zmieni, ale o tym zadecyduje lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: dbać o siebie 28.09.03, 21:47 MIrka, narty zjazdowe w ciazy? Naprawde wolno? Cholera ja bym sie bala. Ale napisz jakos o tym pls, bo akurat temat dla mnie wazny i byloby fajnie gdyby bylo mozna. Frania Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: dbać o siebie 28.09.03, 22:01 franula napisała: > MIrka, > narty zjazdowe w ciazy? Naprawde wolno? Cholera ja bym sie bala. Ale napisz > jakos o tym pls, bo akurat temat dla mnie wazny i byloby fajnie gdyby bylo > mozna. Teoretycznie mozna wszystko, czemu nie? Moja przyjaciolka stracila ciaze na nartach, moze to Wam da troche do myslenia. Pozdrawiam i zycze umiaru we wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: dbać o siebie 28.09.03, 22:06 No wlasnie o tym myslalam. W koncu sport urazowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: dbać o siebie 29.09.03, 09:17 Witajcie, Jestem jedną z tych szczęściar, którym już się udało, mam nadzieję, że tak już zostanie. Zastanawia mnie, czy dieta lekkostrawna jest żeczywiście najlepszym przygotowaniem do ciąży, pomijając oczywiście przypadki, gdy lekarz wyraźnie ją zaleci, tak jak to było w przypadku jednej z Was. Przecież ta dieta wyklucza m.in. chleb razowy, śliwki, jajka, produkty, które uważa się za sprzyjające w ciąży, ze względu na błonnik (zagrożenie hemotoidami!), witaminy, białko itp. a przecież, o ile jestem dobrze zorientowana, przed ciążą obowiązują takie asme reguły jak na początku ciąży. Może więc nie warto odmawiać sobie np. śliwek (przecież teraz jest na nie sezon i są najlepsze, poza jabłkami (których nie mogę teraz jeść - żołądek się buntuje) i gruszkami, oczywiście. Co do ćwiczeń, ja też usłyszałam od lekarza, że na fitness, siłownię nie wolno. Zazdroszczę dziewczynom, które nie mają takich przeciwskazań ale ... nie odważę się iść bez pozwolenia lekarza, po prostu myślę, że gra nie warta świeczki. Gdyby się coś stało podczas takich ćwiczeń, nie wydarowałabym sobie. Ja też słyszałam opowieści np. o dziewczynie w 7 mies. ciąży skaczącej na bungie (nie wiem, czy dobrze napisałam) ale wiecie co, dla mnie to brawura, jeśli człowiek koniecznie musi sobie coś udowodnić to powiniem to robić w takich okolicznościach, gdy nikt, poza nim samym nie ryzykuje. I co z tego, że jej nic się nie stało, skoro wystawiła życie dziecka na taką próbę? Dbajcie o siebie, spacerujcie, jedzcie żywność jak najkrócej przetwarzaną no i nacieszcie się pleśniakami bo jak już zajdziecie (co oczywiście stanie się już wkrótce) to będziecie musiały się z nimi pożegnać. Pozdrawiam, apolka Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: dbać o siebie 29.09.03, 10:00 Apolka, wydaje mi sie, ze oczywiscie jesli pozwala Ci na to zoladek i watroba to oczywiscie mozesz jesc wszystko! Produkty pelnoziarniste i te,ktore wymienilas sa bardzo zdrowe i wydaje mi sie ze bez sensu byloby je odstawiac bez powodu, tym bardziej ze masz na nie ochote JA mysle ze najistotniejsza rzecza jest zminimalizowanie ilosci wlasnie rzeczy bardzo przetworzonych, slodyczy i fastfoodow, a reszte mozna jesc, w koncu ciaza to nie okres scislej diety Ja pisalam o tej diecie lekkostrawnej ze jest dobra ale nie w ciazy tylko w trakcie stymulacji do IVF kiedy wszystkie leki bardzo obciazaja nam uklad pokarmowy - wtedy lepiej jesc jak najlzejsze rzeczy. A w ciazy przeciez raczej nie ma takich przeciwwskazan. Jedz wiec na zdrowie Twoje i Twojej dzidzi Co do kwestii tych sportow ekstremalnych - dla mnie jest to conajmniej dziwne ze dziewczyny ktore tyle czasu staraja sie o dziecko i maja problem z zajsciem w ciaze, potem tak beztrosko np. zjezdzaja na nartach. Przeciez ciaza trwa tylko 9 miesiecy - czy to naprawde takie trudne odmowic sobie przez ten czas kilku rzeczy??? Tym bardziej ze to dla dobra naszego dziecka? Nie rozumiem tego. Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: dbać o siebie 29.09.03, 11:18 Czuje sie wywolana do tablicy. Oczywiscie ze trzeba sobie odmowic jesli moze to w jakikolwiek szkodzic dziecku. Kobiecia skaczacej na bungee w ciazy bym porzadnie nawtykala. I dlatego bylam tak zdziwiona tymi nartami bo to ostatni sport jaki bym w ciazy uprawiala... chociaz uwielbiam! Ale Mirka pisala o tym co nalezy robic dla zdrowia w ciazy i w tym kontekscie pisala o aktywnosci fizycznej dla zdrowia matki i dziecka. I zrozumialam ze twierdzi ze wrecz dobrze robi to jezdzenie na nartach no i coz... taka wiadomosc by mnie niezwykle ucieszyla. Zdrowy rozsadek nie pozwala w to jednak uwierzyc To tyle, mam nadzieje ze wyjasnilam nieporozumienie Frania Odpowiedz Link Zgłoś
zu_a Re: dbać o siebie 29.09.03, 12:36 Witam Kiedys przeczytalam, ze powinno sie rozpoczac przygotowania juz rok wczesniej :o Nie mam pojecia, czy to prawda, ale ja postanowilam tak wlasnie postapic (narazie chec zaciazenia nie wystepje u mojej drugiej polowki-ale pracuje nad tym zeby sie zgodzil np. zaczac za rok ) Mam pare "milych chorobek", ktorym warto poswiecic troche uwagi przed ewentualna ciaza (pco, astma,alergia). Narazie w zwiazku z pco biore 16-25dc Stedirl'30, dorzucam na zmiane Vita-Fem oraz Salfazin. Rozpoczelam tez nastepujacy przeglad: -kontrolna wizyta u ginekologa (usg dopochw, cytologia, badanie ginekol, badanie piersi, usg piersi, badanie poziomu hormonow) -okulista (wszystkie podstawowe badania, np. badanie dna oka, cisnienia, pola widzenia, jakies na jaskre itd) -laryngolog -alrgolog (zamierzam jeszcze sie troche poodczulac oraz nalezy doprowadzic astme do jak najlagodniejszej postaci -DO ASTMATYCZEK- jest to naprawde b.wazne poniewaz wiekszosc lekow jest w ciazy zabrniona, a gdy nastepuje pogorszenie trzeba je zazyc ze wzgledu na ratowanie zycia) -podstawowe badania krwi, moczu (jeszcze sie nie wybralam ale planuje)np. morfologia, ob, cukier itp, po decyzji o zaciazeniu zrobie te bardzie"zaawansowane" tzn.toxo, rozyczka itd -dentysta (oj duzo mam jeszcze do zrobienia w tej dziedzinie ) -musze tez popracowac nad: kregoslupem, kondycja fizyczna Polecam kazdej z was takie solidne przygotowania, pomimo ze pochlaniaja troche czasu i przede wszystkim kasy ! (wiekszosc robie prywatnie) to mysle, ze sie oplaca i pozwola lepiej zniesc trudy upragnionego macierzynstwa pzdr Zuza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: dbać o siebie IP: *.ne.client2.attbi.com 29.09.03, 15:31 Mnie lekarz (mieszkam w USA) powiedzial, ze mam prowadzic taki tryb zycia jak przed ciaza. Jezeli uprawialam sport to moge i powinnam go uprawiac dopoki moj organizm pozwoli, mam sluchac swojego organizmu i to on mi powie kiedy i do kiedy moge cos robic. Narty zjazdowe nie sa wskazanie w pozniejszej ciazy, ze wzgledu na brzuch, ktory przesuwa srodek ciezkosci. Ja w 4 miesiacu przesiadlam sie na biegowki, za porada lekarza. Bardzo zalecany (zwlaszcza w pozniejszej ciazy) jest basen, joga, spacery. Nalezy tylko uwazac zeby tetno serca nie przekroczylo 140 uderzen na minute (mozna nosic monitorek) bo moze wtedy dojsc do niekrwienia macicy, albo innym miernikiem jest to czy podczas cwiczen mozna rozmawiac bez zadyszki. Nalezy sluchac organizmu i cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc. Cwiczenia fizyczne NIE SA PRZYCZYNA PORONIEN!!!!! To tez moj lekarz. Zakazane sa jazda konna, bungi jumping (ja nie skoczylabym w ciazy czy nie). Oczywiscie, po transferze przy IVF nalezy sie oszczedzac, ale pozniej tylko dla zdrowia dziecka cwiczenia sa wskazane. A tak nawiasem mowiac cala moja rodzina to rolnicy i wszystkie kobiety musialy pracowac w polu niezaleznie od stanu i wszystkie to robily do poznej ciazy i maja po 5-6 zdrowych dzieci. My tym bezruchem i kanapowym zyciem szkodzimy sobie bardziej niz pomagamy. Ciaza nie jest choroba tylko stanem fizjologicznym i nalezy rozwijajacemu sie dziecku zapenwi dobre ukrwienie, tym samym doplyw tlenu i odprowadzanie szkodliwych substancji, a cwiczenia w tym pomagaja. Bezruch powoduje zastawanie i zle krazenie krwi, ktore w ciazy i tak jest utrudnione. Co do diety, to w ciazy tutaj polecaja duze ilosci blonnika w kazdej postaci i jak powiedziala mi pielegniarka wszystko co brazowe, zielone i czerwone, gruboziarniste i nieprzetworzone. Zabronione wyroby delikatesowe na wage (potencjalne zrodlo bakterii, ktore to moge powodowac poronienia), miekkie sery,duze ryby (zakazenie rtecia), duze ilosci kafeiny, niedogotowane mieso, i o dziwo niektore ziolowe herbaty, np z malin (moga powodowac skurcze macicy --> poronienia), oczywiscie alkohol, papierosy (rowniez osob palacych a naszej obecnosci)i wszelkie inne uzywki. Wiec widzicie czasami nie to robimy, cwiczenia czy podroze, ale kanapka z szynka delikatesowa moze powodowac poronienie. To tyle mojego wymadrzania ))) Odpowiedz Link Zgłoś