biedronka.online 17.07.08, 16:18 Witam wszystkie. Dzis wymyślilam z tutejszą koleżanką, że może uda się nam kogoś znaleźć z naszego miasta, aby powymieniać się doświadczeniami itp. Więc ja zaczynam i czekam aż reszta się ujawni )) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balbina777 Re: Dziewczyny z Lublina 17.07.08, 16:56 melduję się! biedronka u mnie pęcherzyk nie pękł bo pregnyl miałam podany przy wielkości 28 mm więc trochę bez sensu, to był 13 dc. Czasami mi sie zdarza mieć cykle 24-25 dniowe i wtedy owu mam wcześniej. Zazwyczaj mi pęcherzyki pękają nawet po 5000 jednostkach pregnylu ale w tym przypadku było już za późno. No cóż, trudno, poczekamy do września. W mojej karierze staraczki raz mi sie zdarzyło na staszica jeszcze w klinice, że pęcherzyk właśnie w lewym jajniku nie pękł mimo pregnylu, przy dobrych wynikach hormonalnych, ot taki jego kaprys. A jak twoja sytuacja sie z grubsza przedstawia? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: Dziewczyny z Lublina 17.07.08, 17:14 Jejku Ja myslalam ze jak cos sie wezmie na pekniecie to na bank pojdzie Moze dlatego ze wyrosniety byl? Ale i tak myslalam ze wtedy pojdzie Z grubsza to podobno mam PCO, brak owu, okresu i tak w kolko Moj M slabiutka armie i mozna wszystko liczyc na paluszkach Teraz bierze leki i czekamy az zaczna dzialac Ja robie protest i mam cykl bez lekow i monitoringu Teraz czekam na @ ale jak nie bylo owu to pewnie pojde gdzies za tydzien do gina na usg Mam wazne pytania !!! 1. CZY WIESZ CO DZIEJE SIE Z ANDROLOGIA NA STASZICA Wiem ze zamkniete i mieli zrobic w Lecznej ale niedawno gadalam z polozna z poradni gin i mowila ze moze dopiero od stycznia 2009 jak stanie sie cud 2. Wiec pewnie dlatego szukalas choc troche bezplatnego? A to na andrologii nie robili badania nasienia? Slyszalam ze full wypas lacznie z IUI ale pewnie to pare lat temu bylo? 3. Czy wiesz u kogo mozna jeszcze cos naciagnac na fundusz (lekarze ze staszica) a twoj pan B to skad? Pozdrawiam i zmykam aby wreszcie do roboty jakiejs sie wziac Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 Re: Dziewczyny z Lublina 17.07.08, 19:27 ja też mam niby pco, ale okres mam bez wywoływania, pęcherzyki rosły same bez leków tylko nie wiadomo czy same pękały bo odkąd mam monitorowane cykle to biore pregnyl. ja chodziłam na prywatne wizyty do prof a na andrologię na monitoring. Od października 2006 zrobili mi hsg, stymulowali menopurem ( najpierw w ramach nfz później trzeba było płacić a to drogi zastrzyk) monitorowali na usg codziennie i codziennie badali hormony, inseminacje też zaliczyłam i to kilka. Więc full wypas. Później się ukróciło no i w czerwcu 2007 byłam ostatni raz. O ile się nie mylę to od lipca miała być nieczynna. Zmieniłam lekarza bo prof nie miał na mnie pomysłu. Pierwsze badanie nasienia robiłam w ovum bo tam mnie skierował prof. Co do dalszych losów kliniki nie jestem kompletnie zorientowana. Ciekawe na jakich zasadach w Łęcznej by to funkcjonowało? Też nfz? A pan B jest kierownikiem pro-vivo. We wtorek mi mówił, że w czwartek jak będzie owu to zrobię za friko badania a dzisiaj już twierdził, że nie ma już takiej możliwości. Nic nie rozumię. Wszędzie trafiam za późno. W międzyczasie trafiłam do luxmedu, okazało się, że mam polipa w macicy, w lutym mi usunęli, później clo po obecny cykl. A teraz jak juz pisałam pan B. Prawie 2 lata leczenia, 8 lat po ślubie i kicha zupełna a lata lecą. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online balbina777 17.07.08, 21:34 Nie wiem co powiedziec (( Ja tu najmlodsaza stazem jestem Mam nadzieje ze u M wszystko ok bo to juz polowa sukcesu Ale niepokojace jest dla mnie brak sukcesu w IUI Szukaj dalej Balbinko Ja za malo wiedzy jeszcze mam niestety (( Dopiero mam zamiar miec pierwsza IUI ... Ale widze tu nowe kolezanki i moze cos podpowiedza biorac pod uwage nasze mozliwosci lokalizacyjne Co do Lecznej to nie wiadomo Tez niby na NFZ ale jak to pogodza z lekarzami (w koncu pracuja w kilku miejscach to nie wiem)A w ciagu dwoch lat i tak duzo zrobilas Pozdrawiam na razie i badzmy w kontakcie )) Odpowiedz Link Zgłoś
luciola9 Re: Dziewczyny z Lublina 17.07.08, 20:54 Ja nie korzystałam z bezpłatnych wizyt. Uważam,ze to strata czasu... Leczyłam się prywatnie ... -jak widać bez efektu... Moj obecny gin przyjmuje min. w Ovum, badania robię na zmianę w Luxmedzie, lub Ovum, za wszystko trzeba płacić. U mnie jest problem z jajeczkowaniem, od niedawna mam cykle monitorowne i stymulowane. Mąż jak większość mężczyzn ..wiadomo. W tym m-cu podchodzimy do 2 IUI. Nie jestem z Lublina więc często mam tel.kontakt z moim ginem. To jak dla mnie jest świetne rozwiązanie. Mam śmiałość zawsze do niego zadzwnoć lub wysłać smsm kiedy mnie coś niepokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
mika805 Re: Dziewczyny z Lublina 17.07.08, 21:13 ja również z lublina, dawno mnie na forum nie było.2 inv, 4 inseminacje, ab ovo, ovum, masa lekarzy i badań, w tej chwili poddałam się....niedługo minie 7 lat po slubie Odpowiedz Link Zgłoś
luciola9 Re: Dziewczyny z Lublina 17.07.08, 21:22 Nie poddawaj się!! Ja też jestem 7 lat po ślubie, mam 31 lat. Musisz być silna. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online mika805 17.07.08, 21:45 Sciskam mocno Jedyne co moge powiedziec to ze chyba przesadzam ze swoimi problemami bo ja dopiero IUI niesmialo chce miec ... A i tak mi smutno (( Ale wpuszczam cie w kolejke do Bociana po dzidzie )) PS. Nie chce sie wymadrzac ale moze poszukaj kliniki gdzies dalej z wiekszym doswiadczeniem ... Odpowiedz Link Zgłoś
mika805 Re: mika805 18.07.08, 08:09 brałam pod uwage białystok ale na razie nie mam siły, ani fizycznej ani psychicznej, 2 inv miałam rok temu i nie wiem czy jestem gotowa przechodzic przez to wszystko znowu. biedronka badania które wymieniasz ja miałam przed inv ale wcześniej również, kilka razy, więc to chyba zależy od lekarza.moja lekarka rodzinna poleca mi teraz dr gąsiora z ab ovo, ale ja na razie czekam.....chyba na cud Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online mika805 jeszcze 18.07.08, 11:29 Dzieki za odp Moge jedynie sie domyslac co czujesz (( Sciskam Co do badan to sama widzisz Nie chce czegos przeoczyc Ale wybieram sie z notesem pelnym pytan do dr W koncu jak place za wizyte to bede wymagac Do inv to pewnie jeszcze wiecej badan Nie wiem juz co ... Z drugiej strony jak by sie zrobilo samo to nikt wlasciwe zadnych sobie wczesniej nie robi poza morfologia i moczem czesto i to najdziwniejsze jest. Powiedz mi prosze czy po podpisaniu i zabiegu dokumentu zgody na zabieg mozna jakos uzyskac jego kopie czy cos Bo ja to taka jestem ze na papierze lubie wszystko miec i ewentualnie przy zmianie lekarza na "gebe" mam udowadniac ze bylo IUI czy jak? Mam na mysli tez dokladne parametry z wynikow. I dugie pytanie jesli dasz rade To np przy stymulacji clo i tuz przed IUI robia jakies badania poza moimi hormonami? A jakie badania na wstepie facet? (ktos mi pisal ze hiv, hbs, wr to obowiazkowe obojga). Pozdrawiam cieplo i udanego weekendu zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
mika805 Re: mika805 jeszcze 18.07.08, 14:20 powiem ci że ja mam całą teczkę wszystkich dokumentów od poczatku leczenia.ale z ab ovo, w ovum nie dostałam...wyniki wszystkie są twoje więc dostaniesz oryginały.ja badania robiłam w ab ovo i luxmedzie i mam wszyściutko.przed iui to chyba tylko twoje hormony a przed samym zabiegiem badanie nasienia...o ile dobrze pamiętam.my robiliśmy hiv, hbs itd przed inv.a ja miałam przed iui hsg a przed inv laparoskopię Odpowiedz Link Zgłoś
marrzolenka32 Re: mika805 04.11.08, 20:48 Witam! Mam do Was pytanie.Kogo możecie polecić jako dobrego specjalistę. Ja od 3 lat staram się o dzidzię i nić.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online luciola9 17.07.08, 21:40 Kochana a co z M Jesli moge spytac? I do kogo chodzisz? Powiedz proszę jakie konieczne badania do IUI sa Bo ja mam mieszane uczucia tutaj Tyle sie naczytalam ze sama nie wiem w co wierzyc juz Z tego co widze to niektorym robia "na zywca" a inne maja stos badan Wymieniane sa: cytologia, HIV, WR, tokspolazmoza, cytomegalia, borelioza, HBs, hormony na poczatek cyklu, hormony tarczycy (diagnoza), nowe badanie nasienia (mc), ocena czystości pochwy, posiew z pochwy, posiew z szyjki Przeciez to "tylko" IUI czy az IUI Cieplo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 Re: dziewczyny z Lublina 18.07.08, 14:46 O ludu, biedronka, ja wielu z tych badań jeszcze nie miałam, a uważam że powinnam i przypominam o tym lekarzowi. Ale jak wiesz, wszystko do września wstrzymane. Ale mnie wczoraj sponiewierało. Nie wiem czy to wątroba szwankuje od leków czy jakaś inna plaga mnie dopadła ale po południu zaczął mnie boleć brzych tak po środku i po bokach, jakby jajniki, pojawiła się temperatura, telepało mnie i wszystko bolało, nospa nie działała. Przy tym było mi lekko niedobrze, w nocy trochę rwało, ale nie zwracałam, byłam blada jak trup. Dzisiaj dolegliwości są ale mniejsze i tak się zastanawiam czy nie jest to efekt jakiegoś stanu zapalnego np przydatków albo długiego brania clo. Nawet zastanawiałam sie czy nie pójść do lekarza ale... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online balbina777 :))) 18.07.08, 15:10 Zajrzalam przed wyjazdem A tu prosze Twoj liscik )) Wiem ze cyrk z tymi badaniami Jak tu mika napisala czesc robila przed in vitro Wiec badz tu madry Ja tez zdycham A zaczelo sie od kapieli w jeziorze na weekendy ... Niby pecherz W tym tyg dwa razy bylam u lekarza dwa razy robilam badania bylam nawet u gina na nfz i czekam na reszte badan Lekow boje sie brac bo a nuz zdarzyl sie cud (czekam na @) ale test negatywny lekarz nic nie mowil wiec trudno Tak mnie boli ze chyba wezme wszystko Jak sie dowiem cos z badaniami to dam znac A poki co bede przygladac sie jak ludzie sie kapia w jeziorku Nawet palca nie zamocze (( Udanego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 Re: dziewczyny z Lublina 18.07.08, 16:01 biedronka udanego wyjazdu. Chory pęcherz to paskudna sprawa i tak to jest - jak nie urok to s... dziewczyny u mnie też 31 lat na karku, czyżby to jakiś feralny rocznik? Co to się dzieje na tym świecie? Kiedyś faceci ledwo sie przytulili do żon i te zaskakiwały a teraz? Ciekawa jestem co będzie za 10-20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mika805 Re: dziewczyny z Lublina 18.07.08, 16:50 balbina teraz też tak jest tylko u tych co nie chcą, a ci co chcą do d...pa,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 Re: dziewczyny z Lublina 19.07.08, 06:51 no może i coś w tym jest, my za bardzo skupiamy się na swoich organizmach, przeżywamy każdy dzień cyklu i nie da się tego zmienić. Mi nawet lekarz mówił: wyjechać, odpocząć, zapomnieć, tylko jak zapomnieć skoro wszędzie pełno małych dzieci i kobiet w ciąży. No i do tego coraz mniejsze poczucie własnej wartości, może zacząć szukać pomocy u psychologa? Próbowała któraś z was? Odpowiedz Link Zgłoś
mika805 Re: dziewczyny z Lublina 19.07.08, 10:22 ja chodziłam do psychologa, bardzo fajna babka, pomogła mi w rozwiązaniu innych rzeczy, które wyszły przy okazji, ale tego problemu nie.w tym przypadku to chyba psycholog nie pomoże, jeśli my same sobie nie pomożemy.tak sądzę z perspektywy czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: dziewczyny z Lublina 20.07.08, 20:29 Balbinko skoro pecherzyk nie pekl to czy masz teraz brac luteine lub duphaston i czekac na @? Piszesz ze zaczniesz przygotowania do IUI dopiero we wrzesniu Czy zatem masz jeden cykl odpoczac czy po prostu tak rzadko ze przewidujesz ze zalapiesz sie dopiero na wrzesien??? Ja czekam na @ i nie wiem czy bez lekow bedzie A w tym nowym cyklu nie moge zaczac przygotowan do IUI wiec jak za mc bedzie znow to samo to dobrze jak wyrobie sie na wrzesien ... (( Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: dziewczyny z Lublina jeszcze ja :))) 20.07.08, 20:33 Co do odpoczynku to fajna rzecz Ale ... mialam dzis nie zagladac tutaj ale jestem sama w domku i nudze sie ... Gdy gdzies wyjade weekend czy dawny juz weekend majowy (pelen cudow mial byc, oczywiscie ja sobie tak wmawialam) to ok zapominam o wszystkim, gdy czlowiek wroci do domu i znow (a teraz moje problemy z pecherzem itp.) to samo ... co do psychologa myslalam o tym, ale wmawiam sobie ze to za wczesnie, ze nawet nie sprobowalam jeszcze IUI ... Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 Re: dziewczyny z Lublina :))) 20.07.08, 23:19 biedronka nie biorę teraz ani luteiny ani duphastonu, bo po co się faszerować skoro okres mam sama z siebie. A nawet przy luteinie dostawałam czasami w trakcie brania. Jeśli chodzi o dalsze leczenie to wrzesień z tego względu, że wyjeżdżam zaraz po najbliższym okresie i nie będę miała możliwości robienia monitoringu. Lekarz oczywiście kazał mi przyjść ok 6 dc, cykl i tak miał być już bez clo no ale wyjazd mi troszkę pokrzyżował starania. Troszkę odpocznę, może na chwilę zapomnę. Na cud na wyjeździe nie liczę bo przy moim niskim LH pewnie pęcherzyk sam nie pęknie. Kurcze współczuję ci z tym pęcherzem, mam nadzieje, że szybko ci przejdzie. Co do psychologa - to taczej się nie wybiorę bo niby co taki człowiek może wiedzieć o naszych odczuciach, nawet koleżanka wcześniej pisała, że jej nie pomógł w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: dziewczyny z Lublina :))) 21.07.08, 09:05 Ja tez tak wlasnie Nie wiem kiedy bede miala ta @ a lada chwila wyjezdzam (bede pojawiac sie tutaj w kratke ) a nawet gdyby to M bierze jeszcze leki Wiec zanim nedzie nastepny cykl to wrzesien moze mnie zastac (( Zwariuje chyba od tego czekania Boje sie ale chcialabym zrobic wreszcie cos "konkretnego" a nie liczyc na cud ... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online balbina777 02.08.08, 19:00 Balbinko Jak wrocisz z urlopu to napisz jak sie czujesz ok??? Ja @ nadal nie mam Biore leki na wywolanie Jestem juz po dluzszych wyjazdach wiec jak dostane @ i wszystko sie uda to zrobie w sierpniu IUI Trzymaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: balbina777 23.08.08, 21:15 Witajcie dziewczyny, ja tez jestem z Lublina, jestem po 2 nieudanej iui, lecze sie w klinice na Jaczewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
justae80 Re: balbina777 24.08.08, 11:33 Cześć Kózka. Ja też jestem z Lublina. Czy dobrze zrozumiałam, że leczysz sie z NFZ? Ja leczę się w Ab Ovo. Mam PCO jestem po HSG i laparo, ale pęcherzyki słabo mi rosną. W 12 dc jeden tylko i to 11mm. Jeśli mogę wiedzieć to u kogo się leczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Justae80 24.08.08, 11:52 Witaj. Możesz mi powiedzieć jakie są warunki w Ab Ovo? 1/ jak chodzisz do wybranego lekarza a musisz mieć np. usg w innym terminie niż on przyjmuje to czy robi ktoś inny, 2/ czy jest odrębne pomieszczenie tylko do oddania nasienia z jakimiś gazetkami czy coś, 3/ czy jest odrębne pomieszczenie do przeprowadzania IUI, punkcji itd. 4/ czy dyżurują w weeekendy (nie koniecznie nasz wybrany lekarz) gdy trzeba zrobić usg lub IUI, o niedzielę też pytam 5/ do kogo chodzisz i czy jesteś zadowolona (poproszę o inicjały jedynie) Proszę odpowiedz mi na te pytania. Jest to dla mnie ważne. Mój przypadek znasz. Jestem w Ovum u AM. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Kozka_a36 24.08.08, 11:57 Dołączam się do pytań jakie zadała Justae80. Czekamy na odpowiedź. Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
justae80 Re: Kozka_a36 24.08.08, 13:18 Witaj Biedronko. 1. Jeśli musisz mieć usg w terminie w którym twój lekarz nie przyjmuje robi je inny lekarz i dzwoni do twojego aby uzgodnić co dalej. 2. Nasienie oddaje się w gabinecie zabiegowym ( zastrzyki, ważenie itp.) więc nie jest to miejsce przeznaczone tylko i wyłącznie do oddawania nasienia, są gazetki. 3. Jest oddzielny gabinet do IUI itp. ale ja w nim nie byłam... 4. Wiem że mój gin robi zabiegi również w niedzielę jak jest taka potrzeba, on często jest w klinice poza dniami w których przyjmuje. 5. Leczę się u LP. Jestem z niego zadowolona. Uważam że jest świetnym specjalistą. Zaufałam mu i uzbroiłam się w cierpliwość. Jedynym minusem tej kliniki jest mała dyskrecja, ponieważ recepcja jest razem z poczekalnią... i czasem są opóźnienia ale najważniejsze żeby były efekty w leczeniu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 Re: Kozka_a36 24.08.08, 15:13 kozka odezwij się , też jestem bardzo ciekawa jak wygląda to wszystko na jaczewskiego, ja jestem w pro-vivo (dopiero jeden cykl) Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: Kozka_a36 25.08.08, 17:37 Dzień dobry Witajcie lublinianki.Dołączam do Was. Mój lekarz polecił mi Ab Ovo na Bocianiej prof Putowskiego.Nie byłam jeszcze nie mam doświadczeń. Polecano mi też dr Wdowiaka w Luxmedzie Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka_a36 25.08.08, 18:05 Witajcie kolezanki, juz odpowiadam na pytania. Lecze sie u pro-fa Rechbergera, ordynatora kliniki Ginekologii Operacyjnej na Jaczewskiego. Mam za soba kilka nieudanych iui, moim glownym problemem jest w tej chwili niski progesteron, zaczelam wlasnie pic ziola...Z naszych lubelskich lekarzy zaliczylam dr-a Bakalczuka i Wdowiaka (Ovum), a poki co trzymam sie profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka_a36 25.08.08, 18:14 Co do iui na Jaczewskiego, to oczywiscie jest to platne, ale nie placi sie za kazde usg osobno tylko za wszystko razem. Mialam iui robione rowniez w weekendy, w niedziele. W czasie cyklu bralam Clo (4-9 dc) i Encorton (1-25 dc).Wygladalo to tak, ze umawialam sie z asystentka na usg, potem pregnyl, a nastepnego dnia iui. U mnie na usg wychodzi wszystko pieknie, 3 super pecherzyki ostatnio byly i ladne endometrium. Teraz ide na wizyte do profa zeby pomyslal, co zrobic z tym niskim progesteronem... Odpowiedz Link Zgłoś
luciola9 Re: Kozka_a36 25.08.08, 19:32 Ja leczę się w Ovum, więc wiesz jak to wyglada... Kiedyś polecano mi Ab Ovo i prof Putowskiego. Napisz jakie jest tam podejście lekarzy, jak wygląda IUI i monitorowanie cyklu, ile wizyta i usg. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka_a36 25.08.08, 19:40 Ja na usg spotykam sie praktycznie za kazdym razem z ta sama asystentka pro-fa, ktora wykonuje cale iui, wiec sie juz troche znamy i Ona wie, ze musi mi nietypowo robic usg, bo mam tylozgiecie. Ja mam robione usg tylko raz, zeby sprawdzic jak maja sie pecherzyki, przed samym iui nigdy nie mialam robionego. Za usg nie pobieraja dodatkowych pieniedzy, calosc iui kosztowalo 200 zl, ale pewnie cena wzrosla, aid-550 Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka_a36 25.08.08, 19:49 Luciola, jesli chcesz, to mozemy pogadac prywatnie, podaj emalie lub nr gg Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Dziewczyny!!! 26.08.08, 08:05 Cieszę się, że wątek się rozrasta )) Kozka ten Twój profesor to znana szycha, nawet z nazwiska Chyba starszy jest trochę, co nie? Bo już od kilku lat się o nim mówi... Podobnie jak dziewczyny ze Staszica chodziły do Jakiela. Napisz coś jeszcze. A co, ludzie nie takie rzeczy piszą na forum Balbina Kochana Napisz dokładnie jak to było w Pro Vivo i dopisuj na bieżąco. Za co płacisz, jakie warunki... Luciola My chyba sobie już większość powiedziałyśmy Zabcia Tu draniu Dopiero teraz się ujawniasz Czy to Ciebie ostatnio tak wspierałam? Uszy do góry. Jeśli dobrze pamiętam o dzieciaczkach i mężu na stanie to pozdrowienia dla nich Co do Putowskiego i Ab Ovo to zapewne trzeba więcej płacić z racji wyższego tytułu naukowego? Wybieram się tam na zwiady więc wszelkie informacje są ważne. Piszcie dziewczyny. W końcu po to ten wątek założyłam. Czyż nie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Kozka_a36 26.08.08, 08:30 Opowieści czytałam a pisałam o nich tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54221&w=83596269 Dzięki. Dziewczyny, byłyście na forum MISJA GROSZEK? Jeśli nie to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 biedroniu ! 26.08.08, 18:00 Biedroniu, ujawniam sie teraz bo dawno nie zagladałm na forum.Patrze a tu wątek lubelski i w dodatku przez kogo założony???? Przez kochaną biedronię ))))) Dlatego natychmiast się wpisałam U mnie remnont, przestałam się nakrecac, zamartwiać i czekać tak bardzo jak dotąd.Co ma być to będzie. Wizyte umówić mam po 15 wrz bo Wdowiak na urlopie. Narazie zrezygnuje z Ab ovo ze względu na cene wizyty.Zobaczymy co powie Wdowiak, słyszłam o nim pochlebne opinie Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Dziewczyny!!! 26.08.08, 21:24 Biedronka, juz odpowiadam. Tak, prof. Rechberger jest taki troche starszy, w wieku Jakiela, chyba razem studiowali ). Jakiela tez zaliczylam, ale zrobil na mnie srednie wrazenie. Prof. Rechberger jest taki troche zakrecony, ma zawsze duzo pacjentek, nawet z drugiego kranca Polski, ale uwazam ze Jego podejscie jest bardzo w porzadku. Ja dzwonie do Niego, gdy czegos nie wiem np. z lekami i nigdy sie nie zdarzylo, zeby mnie zbyl. Jest bardzo zajety, ciagle na sympozjach, konferencjach...Pisalam, ze zaliczylam tez Wdowiaka i 2 iui w Ovum. Co do tego lekarza, to mam swoje zdanie, ale najbardzie niepodobalo mi sie jedno, ze krytykowal sposob robienia iui na Jaczewskiego (chodzilo o dobor lekow)... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Kozka_a36 27.08.08, 07:45 Cóż, ja Jakiela tylko widziałam raz przelotem na korytarzu a o Rechbergerze słyszałam. Zrobili nas w jajo likwidując andrologię na staszica, szkoda gadać. Ja za późno się dowiedziałam o jej istnieniu, bo mogłam przynajmniej zacząć przygodę z fartuchami za darmo... Powiedz, czy na Jaczewskiego masz za darmochę? A jeśli nie to za co płacisz? Jak nazywa się ta poradnia, bo chyba nie ginekologiczno- położnicza gdybym chciała tam szukać... Rozumiem, że Wdowiak robił IUI? Cóż, on to wszędzie przyjmuje i pewnie ma tyle pacjentek, że nie oszczedza się z tego typu komentarzami. Odpisz proszę. Trzymaj się jeśli podchodzisz teraz do IUI, bo nie pamiętam dokładnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka_a36 27.08.08, 19:36 Teraz nie podchodze do iui, mam cykl przerwy, co wykorzystuje na picie ziol) Z tym chodzeniem jest tak, ze idzie sie prywatnie do profa na wizyte (100 zl), On przepisuje leki do iui. Iui robi sie w klinice na Jaczewskiego i tak jak napisalam wyzej placi sie za calosc Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: Kozka_a36 28.08.08, 08:04 Dzięki za odpowiedź. A jakie pijesz zioła? Mój przypadek jest na wątku "Sierpniowa IUI" gdybyś chciała poczytać... Mam zamiar pić mieszankę o. Sroki na poprawę pracy jajników i cykle bezowulacyjne. Powiedz gdzie jest u nas dobry sklep zielarski? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka_a36 28.08.08, 21:36 CZESC biedronka. Co do sklepu zielarskiego, to ja ziola na mieszanke kupowalam na ul. Swietoduskiej, tam jest sklep zielarski. Wyczytalam tez w tych w tych reklamowkach, co zawsze znajduje przed drzwiami), ze w aptece na ul. Romera 37 (infolinia 0 800 800 011) jest Zielarnia tam robia mieszanki wg o. Klimuszki i receptur wlasnych, wiec tez pewnie maja ziola....A ja pije ziola na I i II faze cyklu. O tutaj jedna z kolezanek, Blutorange, napisala wszystko: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=83753529&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Kozka_a36 29.08.08, 07:22 Dzięki za wszelkie info )) Tamten Twój wątek też czytałam. Ja jeśli zajdzie potrzeba to chyba zacznę tą pierwszą mieszankę o której mówiłam bo nie trzeba 3 razy dziennie parzyć. A przecież parzyć trzeba na bieżąco i od razu pić. I przy braniu leków, monitoringu oraz IUI może by coś wyszło Póki co jestem bardzo niespokojna i przez dwa tygodnie mam nadzieję... Powiedz proszę, bo nadal nie rozumiem, jeśli ma być 20gr jednych ziół a są np. pakowane po 50gr to mam po prostu zbędną część odsypać? Całą resztę zgodnie z proporcjami dokładnie wymieszać, znaleźć fajny pojemnik i pić? )) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka_a36 29.08.08, 20:04 Biedronka, w moim przepisie bylo wszystkiego po 40 g, ale ze ziola byly pakowane po 50 g, wiec mam cala mieszanke po 50 g. Mysle, ze w tej, ktora zamierzasz pic, trzeba odsypac, jak napisalas...Napisz mi jeszcze na jakim etapie leczenia teraz jestes...Ja w czwartek ide do pro-fa ze swoim tragicznym progesteronem badanym w 24 dc.-1, 15!!! Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Kozka_a36 30.08.08, 11:02 W poniedziałek miałam pierwszą IUI w Ovum. Nie wiem jak wytrzymam jeszcze 11 dni do testu. Zioła i tak kupię w przyszłym tygodniu, bo coś mi się zdaje, że nic z tego nie będzie. Wymyśliłam, że jak będę sobie wmawiać, że czekają mnie kolejne to może się uda, choć to nie do końca prawda bo bardzo wierzę. I tak błędne koło się robi... Zajrzyj na wątek sierpniowa IUI tam wszystko piszę na bieżąco bo tam jest koleżanka z ovum, która wczoraj miała mieć trzecią IUI. Dzięki za wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka_a36 31.08.08, 18:45 Biedronka, musze cos napisac. Zaprzestalam picia ziol niestety, bo mam po nich jakies drapanie w gardle i straszny katar...Nie wiem, ktory skladnik tak wplynal, a pilam te mieszanke na I i II czesc cyklu Odpowiedz Link Zgłoś
marrzolenka32 Re: dziewczyny z Lublina 04.11.08, 20:51 Hej! Dziewczyny kogo możecie polecić jako dobrego specjalistę. Ja już 3 lata staram się o dzidzię i nić. Pozdrawiam Was. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Balbina Co się u Ciebie dzieje? 28.08.08, 08:04 Napisz proszę )) Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 do biedronki 28.08.08, 10:40 U mnie 3 dc, we wtorek idę na usg. Tak w zasadzie wszystko ok, ale nie podoba mi sie moja @ (gęsta że szok). Całe szczęście, że tobie się wszystko ułożyło z tą iui. Czyli teraz odliczamy czas, trzymam kciuki za powodzenie. Mogłoby się komuś z Lublina wreszcie udać, bo statystyki to pewnie mamy słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: do biedronki 28.08.08, 10:49 To melduj po kolei co tam się u Ciebie dzieje )) Statystyki pewnie kiepskie bo lekarze i kliniki też pewnie takie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 Re: Dziewczyny z Lublina 03.09.08, 08:56 Witam kobietki, wczoraj miałam usg, pęcherzyk 16 mm w 8 dc w prawym jajniku, znowu szybko rośnie. Następną wizytę mam w 15 dc, a 14 dc mam porobić badania. Boję sie troszeczkę tych wyników bo mam zrobić przeciwciała, ca 125 (podejrzenie endometriozy w lewym jajniku)i inne. Badania będą w luxmedzie a więc odpłatne. Biedronka jak samopoczucie? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: Dziewczyny z Lublina 03.09.08, 09:32 Hej, to coś szybko rośnie, ale chyba brałaś clo? Po lekach zawsze są większe Abyś tylko nie przegapiła owu i starała się Bo widzę, że nie sprawdzisz tego na monitoringu... Widzisz mi nikt nie kazał robić przeciwciał Mam nadzieję, że Twoje pozostałe wyniki będą dobre. Ja w zeszłym tygodniu po IUI źle się czułam. W tym w miarę. Jeszcze żyję nadzieją. Jak do wtorku nie dostanę @ to idę na betę. Trzymam kciuki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 Re: Dziewczyny z Lublina 03.09.08, 11:12 Teraz mam drugi cykl bez clo, czasami tak mam, a nawet często ze owu przypada ok 11 dc. Taki mój urok. Ale czy pęcherzyk pęknie? Trudno powiedzieć ale właśnie to mamy sprawdzić jak on się zachowuje i jaki jest poziom estradiolu. W tym miesiącu spokojnie podchodzę do wszystkiego, gin powiedział, że u mnie owu nie jest problemem, przyczyny należy szukać głębiej i dlatego te przeciwciała przeciwplemnikowe, przeciwtarczycowe, przeciwjądrowe i inne badania. Boję się że wyniki będą złe bo nie wiem co ze staraniami w takich przypadkach, czy są szanse? Zaczęłam przeglądać neta ale przeczytałam o jakichś chorobach typu rumień czy coś tam podobnego, podpasowałam sobie moje bóle stawów i podwyższoną temp. i stwierdziłam że nie będę dalej szukać bo sfiksuję do momentu odbioru wyników. Poczekam aż wszystko wyjaśni mi lekarz. Co do staranek to chłopa będę miała dopiero w piątek w nocy więc nie wiem czy jakby co to nie za późno. Wiesz, pamietam moją pierwszą iui, też strasznie przeżywałam, jednak to jest duże obciążenie psychiczne. Mam nadzieję, że wszystko u ciebie się uda, trzymam kciuki i życzę wysokiej bety. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Laparoskopia 26.09.08, 12:41 Moje Drogie. Mam nadzieję, że mi pomożecie odpowiadając na kilka pytań: 1/ Która z was robiła laparo, u kogo, w którym szpitalu i ile mcy lub lat temu? 2/ Czy lekarz, który zabieg robił to wasz lekarz codzienny tzn.gin od monitoringu itp.? 3/ Czy dostałyście skierowanie do szpitala i robił ktokolwiek, czy ze skierowaniem do tego co robił najpierw poszłyście prywatnie, aby uzgodnić szczegóły? 4/ Czy były jakieś "dodatkowe" formy wdzieczności dla personelu? 5/ Jakie badania robiłyście przed, czy jakieś szczepienia np. żółtaczka? 6/ W którym dniu cyklu zabieg? 7/ Czy coś pomogło i czy nie było kompikacji? Jeśli, któraś to przeczyta bardzo proszę o w miarę konkretne odp. na poszczególne pytania. Pozdrawiam wszystkie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
justae80 Re: Laparoskopia 26.09.08, 21:57 Witaj Biedronko, Ja miałam laparoskopię więc odpowiadam Ci na Twoje pytania > 1/ Która z was robiła laparo, u kogo, w którym szpitalu i ile mcy lub lat temu? Szpital na Jaczewskiego, prof. Putowski, pół roku temu > 2/ Czy lekarz, który zabieg robił to wasz lekarz codzienny tzn.gin od monitoringu itp.? Tak jest to mój lekarz prowadzący > 3/ Czy dostałyście skierowanie do szpitala i robił ktokolwiek, czy ze skierowaniem do tego co robił najpierw poszłyście prywatnie, aby uzgodnić szczegóły? Skierowanie dostałam na prywatnej wizycie i czekałam 2 miesiące na swój termin > 4/ Czy były jakieś "dodatkowe" formy wdzieczności dla personelu? Żadnych dodatkowych form wdzięczności! > 5/ Jakie badania robiłyście przed, czy jakieś szczepienia np. żółtaczka? Nie robiłam żadnych badań przed, wszystkie badania miałam robione w szpitalu. Nie wymagali szczepienia przeciw żółtaczce. > 6/ W którym dniu cyklu zabieg? Miałam mieć w 8 dc, ale były takie kolejki że dopiero w 12 dc miałam wykonany zabieg > 7/ Czy coś pomogło i czy nie było kompikacji? Komplikacji nie miałam czułam się bardzo dobrze już na drugi dzień. Czy coś pomogło- średnio, pęcherzyki raz rosną raz nie, ale reagują na stymulację a wcześniej nic nie pomagało. Ja jestem trudnym przypadkiem niestety . mam nadzieję że w końcu się obudzą. Pozdrawiam Cię goroco. Za wszystkie trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Justae 29.09.08, 06:57 Dzięki za odpowiedź. Przepraszam, że zapomniałam o Tobie w zdaniu poniżej i nie zapytałam co u Ciebie. Wszystkiego dobrego zyczę. Może ktoś jeszcze napisze??? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Luciola, Balbina, Kozka, Zabcia 26.09.08, 12:58 Luciola, jak się czujesz teraz. Pijesz choć ziółka, a może zmieniłaś lekarza lub przychodnie albo gdzieś dalej się wybierasz? Balbina, jak tam Twój cykl bez CLO. Był pęcherzyk, owu i działania? Jak z badaniami przeciwciał? To wszystko z krwi? Kozka, jak Twój cykl i progesteron? Wróciłas do zioł? Zabcia, byłaś w końcu u W. na wizycie i gdzie? Jaki podejmujesz tok działań? A ile cena wizyty w Ab Ovo i czy u wszystkich tak samo? Kogo Ci tam polecali? Jeśli, któraś miała laparo to proszę odpiszcie na moje pytania wyżej. Ja nie wiem czy nawet zrobię drugą IUI. Na CLO żadnej reakcji, trzy zastrzyki fostimony, czekam. A robią wogóle IUI np. po 25dc? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 Re: Luciola, Balbina, Kozka, Zabcia 26.09.08, 19:14 kope lat! biedronka, dzisiaj mam 7 dc, więc wtedy nic nie wyszło ze staranek ale owu miałam swoją, bez pregnylu, radość była ale krótko trwała a właściwie do momentu odebrania wyników przeciwciał. Przeciwciała przeciwtarczycowe są ok ale za to mam przeciwplemnikowe i przeciwjądrowe - masakra! łykam sobie aspiryne i tak będę łykać przez miesiąc, później powtórka badań a jeśli nic się nie poprawiło to zastrzyczki w brzunio codziennie - clexan czy ten drugi (nie pamiętam), a jak sie pozbędziemy przeciwciał to zrobimy laparoskopię bo chyba jednak jest endometrioza (ca125 - 18,5). Więc jak sama widzisz - nie tak prędko będę mogła liczyć na pozytywny test. Jeśli chodzi o obecny cykl to wczoraj w 6 dc miałam pęcherzyk 12 mm, dzisiaj dostałam gonal, jutro też wezmę a usg mam we wtorek. Nawet nie marzę, że w tym cyklu może się cokolwiek udać. Szkoda, że tak ci sie pokiełbasiło, nawet nie wiem co to za zastrzyki te fostimony, ale bądźmy dobrej mysli, może coś ruszy. Jeśli chodzi o iui to na staszica była dziewczyna stymulowana pierwszy cykl, miała owu ok 22 dc, iui i co najzabawniejsze - zaskoczyła. Więc jak widzisz, wszystko jest możliwe. Całuski dla ciebie i pozostałych lublinianek. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: Luciola, Balbina, Kozka, Zabcia 29.09.08, 07:03 Jejku, przykro mi, że tak to wszystko wygląda (( Mam jednak nadzieję, że wszystko szybko przezwyciężysz. Ja nadal czekam na usg i nie miałam badanych przeciwciał. Ciepło pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Luciola, Balbina, Kozka, Zabcia 30.09.08, 20:06 Witaj Biedronka! Napisze wiecej po czwartku, bo ide na usg, a obecnie mam cykl calkowicie bez lekow, bo tak zadecydowal prof. Progesteron wyniosl 16,4 w 20 dc, nie wiem, czy to zasluga ziol (bo pilam te na 2 faze cyklu) czy wczesniej stymulowanych cyklow, ale jest super..Trzymaj kciuki za usg ) Odpowiedz Link Zgłoś
luciola9 Biedronka 05.10.08, 18:31 Dawno mnie tu nie było.... i przez kolejne najbiższe 2 miesiące zapowiada się podobnie. Czuję się nieźle nawet, zapomniałam jak liczy się dni i obserwuje pęcherzyki itp. Jestem teraz zajęta czymś innym. Przepraszam ale nie śledziałam forum więc nie wiem co u Ciebie????? Jak po IUI? Jak się czujesz? Co słychać? Ja nie piję ziół, tylko folik cały czas. Pozdrawiam Cię gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Luciola 08.10.08, 06:49 Nie najlepiej Kochana. Moja druga IUI nie udana. Nie reagowałam najpierw na CLO potem na 3 fostimony. Może z powodu ziół, które w końcu przerwałam w 14dc. W końcu wystrzelił i jednak odbyła się IUI w ostatniej chwili. Nie zdążyłam mieć ovitrellu. Nie pękł tylko się zmniejszył. Biorę luteinę, w przyszłym tygodniu odstawiam i czekam na @. W tym roku raczej nie będę już eksperymentować. Lekarz wysyła mnie na laparo i straszy in vitro. Na operację szybko nie pójdę, nie mówiąc o in vitro. Znikam z forum. Nie daję rady czytać o sukcesach. Zrresztą właśnie kupiłam sobie samochód, zaczynam dodatkową pracę i nie mam kasy na wyrzucanie w błoto. Poza tym muszę ochłonąć. Dla eksperymentu zacznę znów pić zioła od 1dc i może pójdę na usg w okolicach 14dc zobaczyć czy coś rośnie. Myślę też o wizycie w Ab Ovo. Może pojadę też do invimedu na wstępne konsultacje i mąż zrobi tam badania. Ale chyba nie w tym roku. Trzymaj się kochana. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Dziewczyny z Lublina 30.09.08, 20:09 Odnosnie pregnylu, bo mam go wziac, a wiem ze brak jest w Lublinie...Ja kupilam w aptece calodobowej na Fabrycznej, bo akurat bylam na wizycie u profa i powiedzial, ze wlasnie tam dostali i ze jest w aptece na Tymiankowej. Pytanie tylko, czy jest do tej pory... Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Dziewczyny z Lublina 06.02.09, 19:59 Dziewczyny z Lublina) Pisalam juz o tym na innym watku - sennosc...Moze bysmy sie spotkaly w jakims ciekawym miejscu w naszym miescie na pogaduszkach? Czy bylaby ktoras zainteresowana? Odpowiedz Link Zgłoś
nika1002 Re: Dziewczyny z Lublina 01.10.08, 17:50 Witam serdecznie, mieszkam w okolicy Lublina, zatem pozwoliłam się tu dopisać Leczę się od 6 lat, mam pco. Zaczynałam u prof Jakimiuka, później było Novum dr Wojewódzki, później prof Jakiel. Byłam 2 razy w ciąży (Novum). Teraz po krótkiej przerwie umówiłam się do Ovum. Zobaczymy jak to będzie. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
balbina777 biedronka???? 21.10.08, 19:48 biedronka co u ciebie? taki pesymizm to aż do ciebie nie podobne, czemu tak szybko mówią o in vitro? może pójdź na konsultacje gdzie indziej, pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Kozka 07.02.09, 09:25 Myślę o tej propozycji, ale jeszcze się wstydzę Mam nadzieję, że będziesz zaglądała na forum co jakiś czas i jak dojrzeję do spotkanka to napiszę o tym dużymi literami, nawet w nowym wątku O badaniach genetycznych napisałam w Twym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka 07.02.09, 18:04 Biedronka, bede cierpliwie czekac na Ciebie. Ja w koncu dojrzalam do takiego spotkania Jesli sie cos dowiesz o badaniach genetycznych na NFZ w Lublinie rowniez mi napisz Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online badania genetyczne 07.02.09, 09:27 Dziewczyny, jak zrobić i gdzie w Lublinie badania genetyczne? Do jakiego genetyka i gdzie się zapisać na NFZ i z jakim skierowaniem tj. od jakiego lekarza czy od rodzinnego czy gina? Chodzi o to, aby nie trzeba było płacić. I czy coś oprócz kariotypu u nas robią np. CFTR lub AZF? Odpowiedz Link Zgłoś
agazlublina Re: Dziewczyny z Lublina 07.02.09, 21:15 mam 31 l ,leczę się ponad 7 , 3 in vitro i kilka iui ok 10 , zwykle w naturalnych cyklach , żle odpowiadam na stymulację i moje leczenie jest bardzo trudne i b kosztowne ( ivf z jedną komórką ) leczyłam się w Abowo dr Gogacz ok 2 l ,Ovum dr Mroczkowski ok 5 l i parę ms u dr Gąsiora -Abowo ,do tego odwiedziłam wielu innych gin . dr Mr.. polecił mi Białystok i tam chcę teraz spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Dziewczyny z Lublina 07.02.09, 21:33 Hej AgazLublina, do kogo sie wybierasz do Bialegostoku? Ja bylam 2 razy u Wolczysnkiego na konsultacji, ale nie zdecydowalam sie na razie na ivf, bo o tym mowil prof..Jestem tez po iui, prowadzi mnie prof. Rechberger z Jaczewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
agazlublina Re: Dziewczyny z Lublina 08.02.09, 22:39 jedną próbę miałam już w B.. u dr Domitza ,wtedy w szpitalu był remont to punkcja i transfer były przeprowadzane w Bocianie i tam mi się bardzo spodobało ( atmosfera ,warunki itp-super ) że chcę teraz tam podchodzić - godziny przyjęć też dogodniejsze , dodam że podczas tej pierwszej próby jeżdziliśmy tam co 2 dni chyba z 6 razy i mam nadzieję że teraz też nie będę musiała tam się przeprowadzać na ten czas Odpowiedz Link Zgłoś
agazlublina Re: biedronka???? 23.02.09, 22:04 napiszcie mi gdzie przyjmyje dr KOCKI i może jakieś namiary Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Kozka b. genet. 10.02.09, 09:27 Przypomnij mi po ilu jesteś IUI? Dlaczego chcesz robić badania genetyczne. Wszędzie mówią, że dopiero po poronieniu albo przed in vitro. A Ty chyba ani jedno ani drugie? Kto Ci kazał robić badania? Zastanawiam się czy tak tragiczna morfologia męża w najgorszym badaniu 2% to coś co przesądza o problemach genetycznych i czy je robić i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka b. genet. 10.02.09, 18:06 Biedronka, ja tak czy siak zamierzam robic kariotyp. Pewnie juz wiesz, jaka jest droga. Mam juz skierowanie od lekarza rodzinnego, jestem umowiona do genetyka na NFZ w Luxmedzie (mozna na Niecalej) i bedziemy czekac na zapis na badania (2 miesiace). Jestem po 3 iui, badania kazal mi kiedys zrobiz Wolczynski z Bialegostoku, u ktorego bylismy na konsultacji Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: Kozka b. genet. 11.02.09, 07:37 Miałam Ci właśnie pisać co i jak. Ja też się zapisałam, ale nie wiem po co... Przyznam się, że czekam na konsultacje w Invikcie w Wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka b. genet. 11.02.09, 21:30 Biedronka, trzymam kciuki za konsultacje, zeby lekarz madrze doradzil. Ja po wielu konsultacjach, ktore ostatnio odbylam w krotkim czasie stwierdzilam, ze teraz bede kierowac sie wlasna intuicja, skoro kazdy lekarz mowi co innego, podwaza opinie innych, a ja wychodze zaplakana z gabinetu...Dzis bylam na usg na Jaczewskiego (nie mial mi kto zrobic usg, wyobrazasz sobie!!!), mam super pecherzyk i ladne endo, ale do niczego nie podchodze, robie progesteron w 23 dc i mysle z moim profem, co dalej...Badania genetyczne robie, bo chce wiedziec co i jak. Aha, mam teraz bliskie kolezanki w ciazy w pracy, myslalam, ze bede gorzej to znosic, ale jakos znosze ). To chyba przychodzi po kilku latach leczenia i terapii. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka b. genet. 16.02.09, 20:52 Biedronko, napisz, jak po konsultacjach... wypatruje Twojej relacji,a tu nic...-(( Jestes zadowolona? Co powiedzial lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: Kozka b. genet. 17.02.09, 07:09 Kozka kopiuję część mojej wypowiedzi (dłuuugą) z innego wątku: PIERWSZA Dziewczyny, może którejś moje przemyślenia się przydadzą. 1/ Kariotyp u obojga, generalnie robi się po poronieniu lub przed in vitro, 2/ badanie fragmentacji DNA plemnika test SCSA u faceta (wklejam moją wypowiedź z Bociana): "Dziewczyny ja raz pytałam eksperta a że się rozpędziłam we wnioskach to część usunęli. Wniosek taki, że badanie zrobić można. Nie ma ono związku z morfologią plemników tj. może być dużo plemników dobrych a chromatyna czyli wady genetycznie złe lub problem z chromatyną i morfologią itp. dalsze kombinacje. Badanie daje tylko wiedzę prawdopodobieństwo co może być przyczyną poronień lub niepowodzeń in vitro. Przy in vitro nie mogą odrzucić złych plemników ze względu na chromatynę bo badania samo w sobie uszkadza plemnik i do niczego juz się on nie nadaje. Przy złym wyniku pozostaje liczyć na szczęście, że będą wybrane w dobrąchromatyną. IMSI w stosunku do ICSI jest przereklamowane i jedynie nieco powiększa plemnik gdzie można wybrać prawidlowe, ale żadna metoda nie uwzględnia chromatyny. Niestety na sobie jeszcze tego wszystkiego nie testowałam." 3/ mukowiscydoza badanie CFTR u faceta 4/ AZF - mikrodelecja chromosomu Y-AZF Wczoraj byłam w Invikcie. Pomimo akcji promocyjnej (bezpłatna wizyta) Łukaszuk nie namawiał nas na in vitro. Umocnił moją wiedzę. Mówił, że preperaty typu salfazin nic nie dają a np. na moroflogię plemników kuracja hormonalna typu fostiomon, gonal nic facetopwi nie pomoże. Podawanie testosteronu może tylko wszystko bardziej popsuć. Wszystko zalezy od pozoiomu jego hormonów. Generalnie tego się nie leczy. Skłaniał się jednak ku badań które wymieniłam. Wszystkie są bardzo kosztowne, ale np. kariotyp można zrobić na NFZ. Ciekawa jestem czy jeśli długo się staracie a wszystko jest niby ok. czy robiłyście choćby kariotyp. Gdyż po wielu latach, wydanym majątku, depresji może się okazać, że źródłem problemów były np. wady genetyczne... Coś w tym jest. A wtedy zostaje tylko in vitro z badaniem genetycznym zarodków gdzie robi to chyba tylko INvikta. Facet wyrażnie mi powiedział, nie ma co liczyć na cud. Może się zdarzyć za kilka lat albo wcale. Szkoda zrowia, nerwów i pieniędzy wydanych na pseudolekarzy. W przypadku dobrych wyników mówił, że możemy nadal robić IUI i to wcale nie u niego. Za tydzień też jest promocja. Te które są ze stolicy mogą skorzystać. DRUGA MOJA WYPOWIEDŹ Z tego co wiem to problemy genetyczne mogą mieć wpływ na zapłodnienie, rozwój zarodka lub poronienie. Może nie dojść do końca do podziału komórek lub implantacji (chyba tak się nazywa) w macicy. Więc nawet nie doczeka się bety. Oczywiście problemem genetycznym głównie jesteśmy obciążeni gdy takie były w rodzinie, ale różne rzeczy się zdarzają i teoretycznie zdrowy człowiewiek może mieć jakiś ukryty problem. Mój mąż ma duuużą patologię plemników. One teoretycznie nie zapłodnią. Ale nawet gdyby miał wyniki w normach to plemnik zdrowy może być ze złą strukturą genetyczną, ale nie muszą być zawsze i wszystkie takie. To wielka loteria. Dlatego tego typu problemy mogą być przyczyną tylu niepowodzeń in vitro i zarodek może dalej się nie dzielić jeśli jest podany po 3 dniach. W niektórych klinikach podają dopiero po 5 czy 6 dniach a w Invikcie jeśli są problemy genetyczne przed transferem można zrobić badanie genetyczne zarodków i podać te teoretycznie zdrowe choć na niektóre choroby i tak nie ma badań. Lepiej chyba wiedzieć, że wszystko jest ok. genetycznie, wtedy można próbować dalej IUI, bo jeśli źle to raczej tylko IVF w Invikcie. Ale ja mam jeszcze PCO. Jestem przerażona. Na razie szykuję się do 3IUI w Ab Ovo. I coraz częściej myślę o spotkaniu z Tobą ale nadal brak mi odwagi... Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
mika805 Re: witajcie 17.02.09, 09:22 a ja po raz ostatni podejdę do inv w ab ovo, to będzie 3 raz i mam nadzieję że szczęśliwy.od ostatniego inv minęło 2 lata,więc może coś się zmieniło w moim organizmie.mam wiele obaw ale walczę ze sobą i znów chcę to zrobić, najbardziej obawiam się tych zastrzyków w brzuch ała.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: witajcie 17.02.09, 09:35 Mika a czemu tutaj. Po tylu nie udanych podejściach ja bym się nie zastanawiała i robiła np. w Novum. Pieniądze podobne a na pewno sprzęt i doświadczenie lepsze. A na czas IVF po prostu się przeprowadź do stolicy i weź normalne zwolnienie. Nie wiem jak to się zakończy u mnie, ale jeśli IVF to na pewno nie w Lublinie. Już jak szaleć to na całego a w razie niepowodzenia będzie lżej to znieść. Odpowiedz Link Zgłoś
mika805 Re: witajcie 17.02.09, 09:56 ja myślałam nad białystokiem, ale w końcu zdecydowaliśmy, że co ma być to będzie, w końcu w lublinie tez dziewczyny zachodzą w ciążę po inv. a jesli nie wyjdzie to składamy dokumenty do ośrodka adopcyjnego, nie mam więcej sił na walkę Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka b. genet. 17.02.09, 21:12 Dziekuje ze tak dokladnie mi wszystko opisalas. Zastanawialam sie nad wizyta, ale nie mam sily jechac na kolejna wizyte, powiedzialam sobie dosc. Jesli kiedys sie zdecyduje na ivf to pojade do Bialegostoku, zreszta bylam juz tam na konsultacjach. My w tym tygodniu idziemy do genetyka, zeby miec skierowanie na badania genetyczne. Nie wiem co bedzie z nami dalej. Podejrzewam, ze tez jeszcze zdecyduje sie na iui, a poki co pije ziola O. Klimuszki. Ja jestem cierpliwa, bede czekac ) Pozdrawiam Cie goraco Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka b. genet. 19.02.09, 19:53 Hej Biedronka, nie odzywasz sie, ale chce Ci napisac ze jestem juz po wizycie u dr-a Kockiego genetyka. Super lekarz, wiele nam rozjasnil i najwazniejsze - chce pomoc. Mamy skierowania na kariotyp. Odezwij sie! POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: Kozka b. genet. 20.02.09, 07:56 Oj a co mam mówić. Ja idę dopiero w poniedziałek i też mam nadzieję, że da chociaż skierowanie na kariotyp dla obojga. A to pocczątek badań. Idę sama. Nie wiem czy zrobię IUI mimo, że biorę leki bo ciagną mi się problemy z nerkami i mam różne dolegliwości. Walczę sama ze sobą i żeby uświadomić sobie, że bez dziecka też można żyć i nie jest najważniejsze, bo mogą wyniknąć z tego same kłopoty (tak mnie naszło po filmie o bulimiczkach). Jutro idę do znajomych na ostatki, ale takie z tańcami. Mam nadzieję, że Ty też Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka b. genet. 21.02.09, 13:40 Hej. A my siedzimy w domu, bo maz na antybiotyku. Szkoda, ze maz z Toba nie idzie. Lekarz wypytywal nas o rodzicow, rodzenstwo, choroby w rodzinie - taki wywiad rodzinny. Na pewno dostaniecie skierowanie na kariotypy, na to sa pieniadze z funduszu, na inne np. na AFP nie ma. Ale dr Kocki jest super czlowiekiem, zechce pomoc. Dawno nie spotkalam takiego lekarza. Jest pediatra rowniez, ale i genetykiem i chyba sie specjalizuje w ginekologii genetycznej. Rozmawial z nami rowniez o adpcji i tak w ogole pokierowal do urologa. takze jestem zadowolona z wizyty. Napisz, jak bedziesz po wizycie. A moge zapytac, czemu idziesz sama, maz nie chce? Pozdr. bardzo cieplo i czekam na Twoj post. Odpowiedz Link Zgłoś
agazlublina Re: Kozka b. genet. 23.02.09, 22:06 napisz mi gzie przyjmuje dr Kocki i może jakieś namiary Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: Kozka b. genet. 24.02.09, 07:51 Aga, przyjmuje w Luxmedzie. Na wizytę na NFZ czekałam 2 tygodnie. Daje skierowania tylko na kariotyp dla obojga. Ale na badanie trzeba czekać kilka miesięcy. Będą zapisywać na maj ale dopiero w marcu. Na wynik też czeka się ze 2 mce. Ja mogę czekać bo jestem prawie pewna, że badania wyjdą dobrze. Kozka, odwołałam IUI a brałam już CLO. Mam problem z układem moczowo płciowym delikatnie mówiąc. Nie podam szczegółów bo już nie będę obsmarowywać lekarzy na forum a by się nazbierało Dziewczyny macie namiar na UROLOGA? Mąż ma leukocyty w nasieniu mimo, że posiew nasienia ok. jest podejrzenie jakiegoś stanu zapalnego i że mógł mnie czymś zarazić... Czy z tym do urologa? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agazlublina Re: Kozka b. genet. 24.02.09, 21:16 trzeba mieć skierowanie na wizytę do Luxmedu - to będzie reundowana ? czy jak sie pójdzie na wizytę to się dostanie skierowanie na badanie , a wogóle wiesz ile może ono kosztować ? Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: Kozka b. genet. 25.02.09, 12:01 Biedronka, dr Kocki polecil nam dr-a Dzierzaka, urologa u ktorego juz bylismy z mezem. Przyjmuje na Basniowej (Slawinek prywatnie 60 zl wizyta). Bardzo konkretny lekarz. Dal skierowanie na hormony dla meza. Widze ze mamy podobne problemy . Ja tez wiecznie jestem na globulkach a maz ostatnio bral lek przeciwgrzybiczy. Sledze troche watek bocianowy czy tam jestes? AgazLublina: na str. Luxmedu napisane jest, ze za kariotyp placi sie 410 zl, ze skierowaniem od lekarza nic, badanie jest szybciej bo po 6 tygodniach. W Luxmedzie robia je w poniedzialek do okreslonej godziny, warto dzwonic, bo czasami ktos nie przychodzi i przepada miejsce. Dr Kocki genetyk przyjmuje w Luxmedzie ale i na Niecalej (tel. 5321333). Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online kozka urolog 25.02.09, 12:23 mi tez kazal do niego isc, hmm chyba polecaja sie nawzajem, moj mial hormony ale dawno i nie wiem czy jest sens wywalac kolejne 200zl jak problem gdzie indziej, widze ze szybko dzialacie co znaczy dal skierowanie tj.wypisal przeciez i tak trzeba placic? powiedz mi prosze czy wizyta obejmuje cos poza pogawedka, czy jakies macanko i ogladanko m? czy kazal wam robic tez usg? no to wszystko kosztowne troche jest aaa na niecalej tez mi polecali, ale nie wiedzialam ze to on pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kozka_a36 Re: kozka urolog 25.02.09, 12:50 Biedronka, szkoda ze nie masz jakiegos gg, bo by mi sie lepiej pisalo. Dzierzak zrobil mojemu mezowi usg, obejrzal go i kazal zrobic hormony, niestety odplatnie ( Ale troche pomyslalam i udalo mi sie zapisac meza na wizyte do urologa na NFZ, wiec mam nadzieje, ze zleci te hormony (tylko trzeba miec skierowanie od lekarza rodzinnego). Ja cale zycie mialam problem z nerkami, tzn. piasek, choc ostatnio rodzilam kamien, wiec wiem, co to znaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Re: Dziewczyny z Lublina 25.02.09, 08:08 Możesz sie zapisac na wizyte wczesniej a na wizyte doniesc skierowanie do poradni genetycznej od rodzinengo, ale idz z mezem, wiec dwa zapisy i dwa skierowania. wizyta bezplatna. wydaje mi sie ze na kariotypy wszystkim daje a jesli w rodzinie byly przypadki nieplodnosci, poronien itd. to moze tez na cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka.online Kozka ważne 26.02.09, 10:33 napisałam Ci prywatną wiadomość na Bocianie, zobacz, mam nadzieję, że wiesz jak odczytać Odpowiedz Link Zgłoś