Dodaj do ulubionych

przed ICSI-co robić ?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 17:47
Byliśmy wczoraj w Novum i lekarz stwierdził niepłodność po stronie mojego
męża. Stwierdził, że pozostaje nam jedynie ICSI. Teraz ja muszę poddać się
badaniom. Czy któraś z was była w podobnej sytuacji ? Czy orientujecie się
jakie badania będę musiała wykonać? Jak to wygląda od strony finansowej ?
Jestem trochę przerażona, bo lekarz stwierdził, że koszt ICSI to jakieś 12-14
tys. i około 40 % szansy na powodzenie. Mąż już dostał skierowania na szereg
badań, wczorajsza wizyta w klinice kosztowała nas ponad 600 zł, a jeszcze
dochodzą, z tych wiadomych mi teraz wydatków, usg nerek, moczowodów, pęcherza
moczowego, prostaty, jądra, pęcherzyków nasiennych, doppler powrózków
nasiennych, kolejne badanie nasienia (ogólne i posiew), badania na
przeciwciała przeciwplemnikowe (ASA), szczepienia przeciwko żółtaczce, no i
operacja żylaków u męża.
Czy którejś z was udało się chociaż część zleconych badań wykonać w ramach
ubezpieczenia ?
A może znacie jakąś inną klinikę w w-wie, tańszą, w której pracują fachowcy
godni zaufania ?
I jeszcze na koniec: czy koszt tych wszystkich badań, zabiegów, procedur
jakim musimy się poddać my wszyscy, którym nie jest dane doczekać się
dzidziusia bez pomocy medycyny, jest rzeczywiście tak wysoki ????
Obserwuj wątek
    • bella76 Re: przed ICSI-co robić ? 30.09.03, 19:13
      Czesc, ja jestem wlasnie po transferze i po in vitro. Normalne in vitro jest
      tylko tysiac zl. tansze niz ISCI i niestety te koszty sie potwierdzaja - ja
      wydalam na wszystko cos ok.11-12tysiecy. Niestety, tyle to kosztuje. Tez sie
      lecze w novum. Co do badan na kase chorych to udaje sie chyba zrobic tylko
      najprostsze badania a to w sumie tylko kropelka bo one normalnie kosztuja
      pewnie z 200-300zl. Najwieksze koszty to leki do stymulacji, zabieg, mrozenie
      itp. A tego na kase nie zrobisz, niestety. JEdyne pocieszenie to to, ze po ICSI
      jest naprawde duzo ciaz! Szanse ocenia sie nawet na 60%, glownym czynnikiem
      jest tu wiek. Jesli masz jeszcze jakies pytania, to smialosmile
      • Gość: Gandulek Re: przed ICSI-co robić ? IP: *.jaslo.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 22:05
        Cześć,ja jestem przed ICSI w novum,na razie jestem
        na etapie kompletowania badań,na szczęście została mi cytologia,
        stopień czystości i posiew,ale wszystkie badania robiłam prywatnie
        ze względu na to ,że nie trzeba czekać na wizytę.Chciałabym ,żeby już
        mogła ruszyć cała machina,czego sobie i wam życzę.

Bella co z Twoim teścikiem,kiedy robisz?JUTRO?W CZWARTEK?
        BARDZO MOCNO TRZYMAM KCIUKI I CI KIBICUJĘ tu i na bocianie
        <tam to bardziej "inkognito smile ">
        pozdrawiam
        • Gość: aga Re: przed ICSI-co robić ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 09:24
          Ja też przygotowuję się do ICSI w Novum. W poniedziałek zaczynam długi
          protokół, życzę powodzenia!!!
    • larvva Re: przed ICSI-co robić ? 01.10.03, 08:27
      ja tez jestem na etapie przygotowania do zabiegu w novum big_grin

za mna juz wiekszosc badan (w novum podaja cala liste - nie dostalas?) - czesc
      z nich robilam w zwyklym laboratorium, sanepidzie, szpitalu - dzieki temu sporo
      pieniazkow zostalo w kieszeni.

napewno w ramach zwyklej wizyty u lekarza mozesz zrobic za kilka zlotych (lub
      za darmo) te podstawowe badania (krew, mocz, ekg itp). ale generalnie te
      oszczednosci to i tak pestka w porownaniu do ceny calosciowej.
    • Gość: kathrin78 Re: przed ICSI-co robić ? IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.03, 11:59
      W Niemczech koszt ICSI prywatnie to ok. 1000 euro + leki. Nie wykonuje się też
      aż tylu badań - jedynie te konieczne do zakwalifikowania do programu (w sumie
      tylko kilka), a w przypadku mężczyzn tylko dokładne badanie spermy.
      • larvva Re: przed ICSI-co robić ? 02.10.03, 08:46
        jako ciekawostke podam wam koszt SAMEGO ZABIEGU w rumunii - ok 3000 euro (czyli
        mniej wiecej tyle ile w polsce wynosi koszt calkowity) do tego oczywiscie
        dochodza leki, wizyty u lekarzy i badania (z ktorych czesci nie mozna tutaj
        zrobic, np na badanie aca musze leciec do polski)
    • agni71 Re: przed ICSI- o zylakach powrozka 01.10.03, 12:49
      Gość portalu: Ilka napisał(a):

> Byliśmy wczoraj w Novum i lekarz stwierdził niepłodność po stronie mojego
      > męża.

No to podobnie jak u nas....

>Czy orientujecie się
      > jakie badania będę musiała wykonać?

Jesli nie dostalas listy od lekarza to upomnij sie, tam bedzie wszystko
      wypisane.

>Jak to wygląda od strony finansowej ?

Niestety, mniej wiecej tak jak lekarz to powiedzial. Ja mialam ICSI robione 2
      lata temu, teraz szykuje sie w sumie do trzeciego transferu (po drugim mamy
      coreczke, ale chcemy jeszcze jednego dzidziusia smile) i nie pamietam juz
      dokladnych kosztow, ale w sumie cvos kolo tego...

> no i
      > operacja żylaków u męża.

Domslam sie, ze chodzi o usuniecie zylakow powrozka nasiennego. Nad tym bym sie
      zastanowila, bo slyszalam tylko o jednym mezczyznie, u ktorego dalo to
      jakiekolwiek efekty. Moj maz mial te operacje, prywatnie. Wydalismy tylko kupe
      pieniedzy - na darmo!!! bo efektu nie dalo to zadnego...

> > I jeszcze na koniec: czy koszt tych wszystkich badań, zabiegów, procedur
      > jakim musimy się poddać my wszyscy, którym nie jest dane doczekać się
      > dzidziusia bez pomocy medycyny, jest rzeczywiście tak wysoki ????

Niestety tak. W nOvum zlecaja dosc duzo badan, ale, wg mnie, to ma sens. Po co
      wydac 5-6 tys (bo tyle zdaje sie kosztuje "samo" ICSI w NOvum), ale wyrzucic je
      w bloto, bo transfer nie mial szans powodzenia ze wzgledu na jakies schorzenie
      nie wykryte przed zabiegiem? Dowiedz sie u lekarza prowadzacego, ktore badania
      mozesz zrobic poza klinika, moze zasugeruje gdzie, bo to tez ma znaczenie -
      wyniki musza byc wiarygodne.

Aha, nie dajcie sie wciagnac w dlugotrwale leczenie meza (farmakologiczne i
      operacyjne) - my w ten sposob stracilismy duzo pieniedzy i, przede wszystkim,
      czasu.

pozdrawiam
      aga
    • kmg1 Re: przed ICSI-co robić ? 01.10.03, 13:10
      W sierpniu miałam swoje pierwsze ICSI w Białymstoku w Klinice Akademii
      Medycznej. Łączny koszt calej procedury (od badań kwalifikacyjnych po transferu
      i leków potreansferowych) - ok 6000 tys. W tym badania przed programem,
      stymulacja, zabiego i leki. Jak widzisz koszt jest znacznie niższ od tego w
      Novum, a z tego co wiem wyniki porównywalne.
      Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to pisz na skrzynkę - chętnie odpowiem.
      Zapraszam na strony Bociana - znajdziesz tam wątek dziewczyn leczących się w
      Białymstoku.
      Mnie się nie udało - ale przyczyna leży w mojej słabej odpowiedzi na stymulację.
      Życzę powodzenia - Katarzyna
      • Gość: Anna Re: przed ICSI-co robić ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 13:39
        Ja leczyłam się w Novum 4 lata - bez rezultatów (2 x ICSI + 1 transfer z
        mrozaczków). Koszt pierwszego podejścia to 12.000 zł, drugiego 10.000 zł. W
        marcu zmieniłam klinikę też w Warszawie - InviMed (Europejskie Centrum
        Macieżyństwa). Na początku czerwca miałam ICSI - koszt 8.800 zł (bardzo krótka
        lista badań). Rezultat - 19 tydzień ciąży (chłopiec).
        Życzę spełnienia marzeń wszystkim dziewczynom starającym się o dzidzię Z CAŁEGO
        SERCA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Anna
    • Gość: Ilka Re: przed ICSI-co robić ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 20:38
      Witam serdecznie i bardzo wam wszystkim dziękuję za informacje. Czy wy
      dziewczyny, które leczycie się w novum jesteście zadowolone ze swojego wyboru ?
      Bo ja jestem chyba uprzedzona do tej lecznicy.

Bella76

<JEdyne pocieszenie to to, ze po ICSI
      jest naprawde duzo ciaz! Szanse ocenia sie nawet na 60%, glownym
      czynnikiem
      jest tu wiek.>

W przyszły poniedziałek kończę 28 lat, to chyba dużo w kontekście tego
      zabiegu, więc chyba moje szanse też są mniejsze. A przecież jeszcze nie robiłam
      żadnych badań, na razie byliśmy u androloga i najbardziej obawiam się tego, że
      może się okazać, że ze mną też będą jakieś problemy. Życzę ci powodzenia.

agni 71

<Domslam sie, ze chodzi o usuniecie zylakow powrozka nasiennego. Nad tym bym
      sie
      zastanowila, bo slyszalam tylko o jednym mezczyznie, u ktorego dalo to
      jakiekolwiek efekty. Moj maz mial te operacje, prywatnie. Wydalismy tylko
      kupe
      pieniedzy - na darmo!!! bo efektu nie dalo to zadnego...>

tak, chodziło o usuniecie żylaków powrozka nasiennego
      wiesz, ja też jestem sceptycznie nastawiona do tej operacji, wyczytałam gdzieś,
      że żylaki są raczej objawem, a nie przyczyną niepłodności; jaki jest koszt tej
      operacji ?

<Aha, nie dajcie sie wciagnac w dlugotrwale leczenie meza (farmakologiczne i
      operacyjne) - my w ten sposob stracilismy duzo pieniedzy i, przede
      wszystkim,
      czasu>

trochę mnie zmartwiłaś, bo myślałam, że da się polepszyć jakość nasienia
      poprzez leczenie farmakologiczne

kmg1 i Anna

bardzo wam dziękuję za namiary na Białystok i InviMed, zamierzam przyjrzeć się
      im bliżej
      • bella76 Re: przed ICSI-co robić ? 01.10.03, 20:46

> Witam serdecznie i bardzo wam wszystkim dziękuję za informacje. Czy wy
        > dziewczyny, które leczycie się w novum jesteście zadowolone ze swojego
        wyboru ?
        >
        > Bo ja jestem chyba uprzedzona do tej lecznicy.

Ja jestem bardzo zadowolona. Naprawde, nie mam zadnych zastrzezen, jestem
        prowadzona dobrze i kompetentnie. Poza tym lekarze sa przemili, co tez jest
        istotne.
        A dlaczego jestes uprzedzona?

W przyszły poniedziałek kończę 28 lat, to chyba dużo w kontekście tego
        > zabiegu, więc chyba moje szanse też są mniejsze.

No cos Ty! szanse zmniejszaja sie po 35 roku zycia! jestes w najlepszej grupie
        wiekowej wiec i szanse sa b.duzesmile
        • Gość: Ilka Re: przed ICSI-co robić ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 21:09
          bella76 napisała:

> A dlaczego jestes uprzedzona?

Może to głupio zabrzmi, ale kiedy dzwoniłam tam dwukrotnie to za każdym razem
          recepcjonistka rozmawiała z kimś jeszcze oprócz mnie (koleżanką ?, bo na pewno
          nie z klientem), a takie zachowanie odbieram jak brak grzeczności wobec
          rozmówcy, wiem, że to nie te kobiety z recepcji leczą, ale w końcu są one tzw.
          wizytówką firmy, wydaje mi się, że profesjonalna lecznica powinna być w 100 %
          taka, a druga rzecz, to brak punktualności, nie chcę uogólniać, ale androlog
          przyszedł dużo po czasie i w rezultacie weszliśmy do gabinetu jakieś 40 min.
          później, no i jeszcze jego specyficzny sposób bycia-odnosił się do nas jak do
          zupełnych ignorantów, którzy nie wiedzą co to jest wzw B i inne tego typu
          rzeczy, a metodę ICSI zaprezentował z daleka na obrazkach.
          • agni71 Re: przed ICSI-co robić ? 01.10.03, 22:18

> Może to głupio zabrzmi, ale kiedy dzwoniłam tam dwukrotnie to za każdym razem
            > recepcjonistka rozmawiała z kimś jeszcze oprócz mnie (koleżanką ?, bo na
            pewno
            > nie z klientem), a takie zachowanie odbieram jak brak grzeczności

masz racje, to moze denerwowac. ja jestem jednak dosc wyrozumiala dla
            pielegniarek-recepcjonistek. One maja tam taki mlyn, ze i tak swietnie sobie
            radza...

aga
          • bella76 Re: przed ICSI-co robić ? 02.10.03, 09:19

> Może to głupio zabrzmi, ale kiedy dzwoniłam tam dwukrotnie to za każdym razem
            > recepcjonistka rozmawiała z kimś jeszcze oprócz mnie (koleżanką ?, bo na
            pewno
            > nie z klientem), a takie zachowanie odbieram jak brak grzeczności wobec
            > rozmówcy, wiem, że to nie te kobiety z recepcji leczą, ale w końcu są one
            tzw.
            > wizytówką firmy, wydaje mi się, że profesjonalna lecznica powinna być w 100 %
            > taka,

No tak, tu masz pewnie racje, ale naprawde - jest tam chyba z 8 recepcjonistek
            i one chyba nawet nie maja czasu na sikuwink Ale faktem jest, ze nie powinny sie
            tak zachowywac. Chociaz szsczerze mowiac mialas chyba pecha bo ja tam dzwonilam
            juz ze 100 razy i nigdy mi sie cos takiego nie zdarzylo.

a druga rzecz, to brak punktualności, nie chcę uogólniać, ale androlog
            > przyszedł dużo po czasie i w rezultacie weszliśmy do gabinetu jakieś 40 min.
            > później, no i jeszcze jego specyficzny sposób bycia-odnosił się do nas jak do
            > zupełnych ignorantów, którzy nie wiedzą co to jest wzw B i inne tego typu
            > rzeczy, a metodę ICSI zaprezentował z daleka na obrazkach.

Przede wszystkim - androlog nie jest od prezentowania metody ICSI, pewnie
            dlatego polecial po lebkach ze i tak wszystko w szczegolach wyjasnilby Wam
            potem Wasz lekarz albo juz podczas stymulacji doktor Lewandowski.
            Poza tym - ludziom to jednak trudno dogodzic. Jak lekarz mowi ogolnie i za malo
            to zle, jak opowiada szczegolowo wychodzac z zalozenia ze czegos nie wiemy to
            tez niedobrze. Troche tolerancjismile
            Moze wlasnie dlatego lekarz po lebkach przedstawil wam metode icsi ze
            zorientowal sie ze nie chcecie byc traktowani jak ignoranci i ze wszystko juz
            wiecie?
            Tak naprawde moim zdaniem to sa drobiazgi. Dla mnie w klinice licza sie inne
            rzeczy, ale oczywiscie to wszystko kwestia podejscia.
            Niezaleznie od tego ktora wybierzesz klinike zycze powodzenia!smile
      • agni71 Re: przed ICSI-co robić ? 01.10.03, 22:15

wyboru ?
        >

Ja tak -klinika miesci sie niedaleko. No, mam do przejechania cala Warszawe,
        ale to nic w porownaniu z osobami, ktore dojezdzaja z innych miejscowosci...
        Maja swietne wyniki. Juz raz mi sie u nich udalo zajsc w ciaze - mam roczna
        coreczke.

Jest wiele klinik w calej Polsce. Druga tak doswiadczona jak nOvum jest
        wspomniany Bialystok (dwie kliniki) - moze tam poczulabys sie lepiej....
        >
        > W przyszły poniedziałek kończę 28 lat, to chyba dużo w kontekście tego
        > zabiegu, więc chyba moje szanse też są mniejsze.

To wcale nie jest duzo, jezeli tylko szybko przystapisz do stymulacji. Ja ICSI
        mialam w wieku 30 lat, rodzilam w wieku 31 lat.

> żadnych badań, na razie byliśmy u androloga i najbardziej obawiam się tego,
        że
        > może się okazać, że ze mną też będą jakieś problemy.

Nie martw sie na zapas, naprawde masz szanse na ciaze!!

jaki jest koszt tej
        > operacji ?

Nie pamietam juz dokladnie, ale ok. 2000 czy 2500 zl prywatnie wykonane przez
        androloga przyjmujacego w nOvum (jego jednego z tej kliniki nie polecam, bo mam
        wrazenie, ze zalezy mu tylko na wyciagnieciu pieniedzy. Zwodzil nas dlugo
        nadzieja na poprawe, a przeciez wyniki meza byly na tyle slabe, ze nawet pewna
        poprawa raczej nie kwalifikowalaby nas chocby do inseminacji. I tak trzebaby
        robic IVF lub ICSI.
        >
        > trochę mnie zmartwiłaś, bo myślałam, że da się polepszyć jakość nasienia
        > poprzez leczenie farmakologiczne

Troche moze zbyt kategorycznie napisalam. Mozna farmakologicznie poprawic
        nasienie. Nie wiem, jak zle jest u was - u nas bylo bardzo slabo. Poprawa pewna
        nastapila, ale to i tak nic nam nie dawalo. Sprobowac warto, byle nie za dlugo,
        bo szkoda czasu.

Zajrzyj koniecznie na www.nasz-bocian.pl. To strona poswiecona problemowi
        nieplodnosci - znajdziesz tam cala mase odpowiedzi na nurtujace cie pytania.

pozdrawiam,
        aga
      • larvva Re: przed ICSI-co robić ? 02.10.03, 09:37

wyboru ?
        >

ja jestem zadowolona.

nie uwazam, ze jest to najlepsza na swiecie klinika, nie demonizuje innych, nie
        pdwazam skutecznosci innych osrodkow.

w novum dobrze sie czuje. spotkalam sie z dobrymi lekarzami, choc
        pojecie "dobry" jest tu oczywiscie dalece subiektywna ocena. jeszcze sie nie
        zawiodlam, choc nadal pozostaje jako nieplodna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka