Dodaj do ulubionych

Jak zaplanować płeć;;;;;;;

28.10.03, 09:01
Witajcie
Moim (o męzu nie wspomnę) marzeniem jest urodzenie dziewczynki. Jak to
zaplanować??. Słyszałam, że są na to jakieś metody ale nie wiem do kogo z tym
tematem uderzyć.Dodam, że cykle mam w miarę regularne 28-30 dni, owulacja
między 11-14 dniem cyklu.Czy wiecie coś na temat metod czy macie może jakieś
namiary na lekarzy/przychodnię, która się tym tematem zajmuje. Może
orientujecie się w cenach.
Będę wdzięczna za pomoc.
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: monia Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 09:18
      Większość z nas na tym forum nie zastanawia się nad płcią, bo to jest dla nas
      najmniej ważne, ale powiem ci co słyszałam na ten temat - jeśli stosunek jest
      więcej niż kilka (3-4) dni przed owulacją, to większe szanse są na dziewczynkę,
      jesli natomiast 1 dzień przed lub w dniu owulacji to zdecydowanie większe
      szanse na chłopca. Może to być jednak również zależne od żywotności plemników,
      im są bardziej żywotne to większa szanse na chłopca.
    • weri1 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; 28.10.03, 10:44
      dziwne podejście... tego nie da się w 100% zaplanować. A co będzie jak urodzi
      się chłopiec? będziecie zawiedzeni?
      Problem - jak na to forum - troszeczkę nie na miejscu...
      • Gość: mała Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.katowice.agora.pl 28.10.03, 12:25
        Agaa5 ale masz problem. Tutaj dziewczyny starają się latami a nawet miesiącami
        żeby wogóle zajść w ciażę a potem bez problemów dotrwać do końca ciąży a Ty
        wyskakujesz z takim tekstem.
        • Gość: tania Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: www.BLOK* / *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 12:49
          dziewczyny, nie badzcie takie zgorzkniale, ja tez mam problemy z zajsciem, ale
          ciesze sie jak ktos napisze, ze jest zdrowy, jajeczkuje i marzy o dziewczynce!
          • Gość: Sandra Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 14:06
            Taniu, może dziewczynom chodziło o to, że tutaj nie otrzyma się odpowiedzi na
            to co robić żeby była dziewczynka. Żadnej z nas nie zajmuje ta sprawa. Nas
            interesuje samo zajście a potem donoszenie ciąży, płeć dziecka jest w tej
            chwili bez znaczenia. Z takim pytaniem może warto skierować się na inne forum,
            nie na "niepłodność". Pozdrawiam wszystkich smile
    • Gość: nieja Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 20:36
      dziewczyny nie krzyczcie na nią,
      pyta i prosi o radę, a wy krzyczycie, że nie tu, że to małoważne itp.

jestem niepłodna, marzę o dziecku i też bym wolała dziewczynkę - ale jak będzie
      chłopiec (lub dwóch) to też się ucieszę wink

informacja ze strony
      www.geocities.com/trebor_olsus/pol_gin2a.htm
      (wykłady z położnictwa i ginekologii)
      "jajo żyje ok. 24 godziny, plemniki żyją ok. 72 godziny"

PODOBNO:
      podobno plemniki z chromosomami xy są szybsze, ale żyją krócej - szybciej
      docierają do komórki jajowej - wtedy jest chłopiec
      a plemniki z chromosomammi xx są powolniejsze, ale za to żyją - docierają w
      komórki jajowej w dłuższym zcasie - wtedy jest dziewczynka
      żeby mieć dziewczynkę trzeba się kochać nie w dniu owulacji, tylko 2-3 dni
      wcześniej

pytania retoryczne:
      czy umiesz w 100% okreslić, kiedy będzie to 2-3 dni PRZED owulacją?
      czy jest to metoda 100% pewna?

• Gość: agaa5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.03, 13:44
        Witajcie
        Wbrew pozorom nie bez celu napisałam właśnie na tym forum. Bo tak sobie
        pomyślałam, że ponieważ macie forumowiczki kontakt z różnymi klinikami
        zajmującymi się płodnością to być może słyszałyście, że zajmują się tam
        również planowaniem płci . A wiem, że tak się dzieje za granicą. Chciałam
        tylko uzyskać jakąś podpowiedź, informacje gdzie z tym tematem uderzyć?
        A wracając do waszych postów dziękuję za radę od Niejki .Jak będziemy się
        starać o kolejnego dzidziusia to spróbujemy właśnie 4 dni przed owulacją i mam
        nadzieją, że to zadziała. Druga rzecz -dziwię się, że tak na mnie
        naskoczyłyście tym bardziej, że to normalne jeśli oprócz pragnienia dziecka
        pojawia się temat płci . Na forach typu ciąża i poród/ciąża wypowiadają się
        matki, które spodziewają się np. 3-go chłopca....i wcale nie skaczą z radości a
        niektóre wpadają w rozpacz. A u mnie od dwóch lat mąż o niczym innym nie mówi
        jak o upragnionej córci (zresztą ja też mam takie marzenie),więc trudno się
        dziwić, że nie chcemy pięciu synów i wolimy nie działać po omacku tym bardziej,
        że sami spodziewamy się chłopczyka (z czego oboje się oczywiście cieszymy), a
        dwa że w rodzince rodzi się po 2,3 chłopców więc jakby predyspozycje rodzinne.
        I stąd te moje pytania.
        Pozdrawiam Was serdecznie
        Aga

Zrozumienie innych to sztuka............
        • Gość: nieja Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 15:25
          Gość portalu: agaa5 napisał(a):
          > ponieważ macie forumowiczki kontakt z różnymi klinikami
          > zajmującymi się płodnością to być może słyszałyście, że zajmują się tam
          > również planowaniem płci . A wiem, że tak się dzieje za granicą.

kliniki w Polsce jeszcze nie zajmują się planowaniem płci
      • Gość: mel Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 29.10.03, 13:52
        >czy umiesz w 100% okreslić, kiedy będzie to 2-3 dni PRZED owulacją?

no wlasniesmile nie jest to proste, tylko czemu na swiecie jest wiecej kobiet, a z
        wpadek (zaobserwowane na znajomych) rodza sie glownie dziewczynki?smile)))
        • Gość: pola Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.finemedia.pl 29.10.03, 13:59
          Droga Mel!
          Myslę, że tak naaprawdę nie jesteś w stanie zrozumieć nas, gdyż sama nigdy nie
          byłaś na naszym miejscu.Nie wiesz co czują dziewczyny, które miesiącami próbują
          zajść w ciąże i nie mogą. To ty powinnaś wykazać trochę zrozumienia.
          • Gość: mel Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 29.10.03, 14:43
            droga polu,

z czego wnioskujesz, ze ja WAS nie rozumiem? ja osobiscie stoje przed decyzja o
            in vitro.
            • Gość: pola do mel Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.finemedia.pl 30.10.03, 13:36
              Mel przepraszam,ale pisałam do ag, po prostu się pomyliłamsad((
          • agaa5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; 29.10.03, 14:50
            Witajcie
            Pola - myślę, że nie masz racji. Zrozumienie innych wcale nie wymaga
            znalezienie się w ich sytuacji to tzw empatia. Chciałam przez to też
            powiedzieć, że wspołczuję osobom, którym nie udaje się mieć dzidziusia i życzę
            żeby to marzenie jak najszybciej się spełniło smile).
            Poza tym zdaje się, że osoby które otwierają fora szukają pomocy a nie oceny.
            A ja takiej pomocy tu szukałam.
            Do Meli - z tą owulacją to nie jest takie proste. Ale od kilku lat stosuję
            metodę obserwacji (chociaż hormony też miałam sprawdzane)i rejestruję każdy
            cykl. Generalnie dla przeciętnego cyklu (28-30) owulacja przypada od 11-14
            dnia. Oczywiście nie zawsze do niej dochodzi bo wiadomo, że wiele czynników
            może ją zablokować lub przesunąć.No i są jeszcze testy owulacyjne. Ale przyznam
            się, że nie znam skuteczności.
            Pozdrawiam
            Aga

• a.p5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; 29.10.03, 15:54
      agaa5,
      Pamiętam, że gdzieś na str. poświęconym testom owulacyjnym i preparatom tj.
      bioself czy persona, widzialam też testy do planowania płci dziecka.To
      wyglądało jak dwa zestawy: dla tych co chcą dziewczynkę i oddzielne na chlopca.
      Nie wczytywałam się i niestety nie wiem na ile są skuteczne. Na pewno linki do
      tych str. są na forum niepłodność może też zdrowie kobiety. Życzę powodzenia!
      PS.Sprawdź:www.clearplan.co.uk., możesz też spróbowac na fertilityfriend.com-
      tam co prawda mierzysz temp., ale przez pierwszy miesiąc (bezpłatny) możesz
      zadawać pytania.
      • Gość: agaa5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 09:45
        Dzięki serdeczne
        Co do testów owulacyjnych niestety nie ma opisu o planowaniu raczej ogólne
        informacje /instruktaż.
        Ale popatrzę też na pozostałe strony tylko z moim angielskim pewnie mi to
        trochę zajmie smile)
        Pozdrowienia Aga
        • Gość: iza Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.finemedia.pl 30.10.03, 14:37
          Aga!
          Z trudem zaszłam w ciąże, ale udało się i mam córkę. Jest cudowna smile)). Teraz
          staramy się( biorę leki, aby wywołać owulację , bo bez tego nie miałabym szans)
          o drugie dziecko i bardzo chciałabym mieć syna. Nie tylko ja, mój mąż też o tym
          marzy, tym bardziej,że w jego rodzinie są same ( aż 8 ) dziewczynki. Może nie
          powinnam mieć takich pragnień. Przecież nie wiadomo czy będę miała jeszcze
          jedno dziecko.Czasem boję się, że w mojej sytuacji nie powinnam mieć takich
          marzeń.
          W każdym razie dziewczynki są cudowne.Z całego serca życzę ci córki.
          • franula Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; 30.10.03, 14:58
            Do tej pory sie nie dozywalam bo staram sie w miare spokojnie podchodzic do
            roznych spraw i w sumie nie oburzyl mnie sam watek ale po dwoch mailach autorki
            watku cos mnie jednak dotknelo. chodzi mi o zarzucanie niektorym niedzewczynom
            braku zrozumienia. Zdania " to normalne jeśli oprócz pragnienia dziecka
            pojawia się temat płci .Na forach typu ciąża i poród/ciąża wypowiadają się
            matki, które spodziewają się np. 3-go chłopca....i wcale nie skaczą z radości a
            niektóre wpadają w rozpacz." "więc trudno się dziwić, że nie chcemy pięciu
            synów i wolimy nie działać po omacku tym bardziej" owszem sa prawdziwe,
            wszystko sie zgadza tylko wtedy trzeba tam na tych forach zapytac co zrobic,
            na zdrowiu kobiety ale nie na forum nieplodnosc poniewaz jest to zwykly brak
            taktu i elementarnego poczucia co wypada. Nie chodzi o to ze ktos sie dziwi ze
            nie chcesz pieciu synow, ze nie chcesz dzialac po omacku tylko...

Jeszcze raz : temat jest zwykly normalny ale do poruszenia gdzie indziej na
            pewno nie tu gdzie trzy czwarte z nas wyplakuje sobie oczy zeby miec dziecko.
            Plci dowolnej. Czesci z nas to sie nigdy nie uda.

chce napisac ze ja odczuwam to tak jakby na forum dla osob ktore nie maja na
            chleb ktos zapytal czy ma kupic sobie dom z basenem czy kortem tenisowym
            albo osoby ktora lezy w szpitalu czy jechac na Seszele czy na Kanaryjskie

wierze jednoczesnie w brak zlych intencji watklu i tylko dlatego sie tak
            rozpisalam ze mnie to zabolalo i ze autorka wyraznie nie rozumie w czym
            widzimy problem - i z tego co wyzej nie tylko mnie i nie pisalabym o tym gdyby
            nie dopisek "zrozumienie innych to sztuka"

Pozdrawiam wszystkich, zadzroszcze dzidziusia Agnieszko i zycze Ci zebys niegdy
            nie miala problemow z wlasna plodnoscia
            troszke smutna
            Franula
            • a.p5 Franulko 30.10.03, 15:51
              Hej, spr skrzynkę.Pozdrawiam G.
            • Gość: agaa5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 08:24
              Sorki jeśli mój mail kogoś zabolał. Nie chciałam być nietaktowna choć chyba tak
              wyszło tylko szukałam pomocy, bo tak jak napisałam wcześniej tylko w klinikach
              z którymi macie do czynienia mogą się zajmować tym tematem (tj separacją
              plemników)i zdaje się, że już taką klinikę znalazłam. I najważniejsza rzecz
              akurate tego typu fora są po to by uzyskać pomoc a nie oceniać. Więc ja
              początkowe maile też odebrałam jako nietaktowne i zgryźliwe. Ale nie ma co tego
              roztrząsać i jeszcze raz dziękuję tym, które jednak otworzyły się na moje
              pytanie, szczególnie ap.
              Pozdraawiam smile)
              Aga
        • a.p5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; 30.10.03, 15:04
          I jest jeszcze taka str.www.4-gender-selection.com to jest chyba jakaś
          książka (nie pamietam) koszt 27$ i www.childbirth.org/articles/boyorgirl.html i
          tu jest jakiś test, ale chyba jak już jesteś w ciąży. Sorki, nie mam dzisiaj
          czasu i chociaz szukałam tamtej str. to nie udało mi się. Dziwne, bo gdyby to
          były w miarę dobre testy to chyba pare sklepów internetowych by je miało. Pzdr.
    • asja2 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; 31.10.03, 11:28
      Ago znalazłas klinike separującą plemniki? w jakim sensie?
      wierzyc mi sie nie chce (poza faktem, ze w Polsce po prostu sie tego nie robi,
      chyba nawet w Stanach to jeste jeszcze w fazie eksperymentalnej), zeby lekarze,
      którzy lecza niepłodność-tzn. staraja sie pomóc niepłodnej parze zajśc w ciąże
      mieli posuwac sie do decydowania jakiej płci będzie dziecko, zreszta
      technicznie jest to jak na razie chyba niemozliwe, bo przeciez pod mikroskopem
      nie widac czy plemnik ma chromosomy xx czy xy; jesli by sie tak działo, to
      niedługo zazyczylibysmy sobie konkretnego koloru włosów czy oczu u dziecka,
      albo okreslonych talentów; i choc wiem, ze w Stanach takie badania trwaja, to
      tak jak napisałam sa jeszcze w powijakach;

hm, co do płci- ja zanim dowiedizałam sie , ze nigdy nie bedziemy miec swojego
      dziecka-tak taki wyrok usłyszałam-zawsze marzyłam, ze kiedys bede miała
      córeczkę-póxniej oczywiscie wszystko sie zmieniło, bo walka o dziecko trwała 3
      lata-piekielne 3 lata-i w koncu udało sie - bede miała dwóch synków- i co-mimo
      tego co przeszłam, mimo tego,ze to był cud, wstyd przyznac, ale byłam
      zawiedziona, ze córeczki nie bedzie-samej mi to trudno wytłumaczyc, ale tak
      było;

pozdr. serdecznie
      • Gość: agaa5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 12:40
        Po pierwsze gratulacje!!! Dużo zdrowia dla was Trojga.
        Co do tej metody o której pisałam . Wg tego co podają różne strony internet. o
        planowaniui książki (ostanio też czytałam ciekawy artykuł bodajże z Wprost)
        plemniki X I Y różnią się dość znacznie wyglądem, wielkością, szybkością
        poruszania i żywotnością. Chromosom Y jest mniejszy i lżejszy od X tym samym ma
        mniejszą masę od X. Dociera prędzej do komórki jajowej i dlatego jeśli ktoś
        pragnie synka najlepiej współżyć w dniu, bądź dzień po owulacji. Analogicznie
        dla dziewczynki dobry okres 2-3 dni przed owu ale efektywność tej metody jest
        mała - 60%.
        Metoda dr Ericssona – cyt pobiera się nasienie i odwirowuje plemniki
        rozdzielając Xi Y. Plemnik pożądanej płci wszczepia się metodą sztucznego
        zapłodnienia. Skutecznośc 70%. Podobną metodę opracowali naukowcy z Instytutu
        Genetyki i sztucznego zapłodnienia w Fairfax (Virginia). Metoda polega na
        odseparowaniu plemników zawierających chromosmy X od Y na podstawie różnic ich
        masy DNA.Końcowym etapem jest inseminacja i lub in vitro. Nową techniką
        najłatwiej zaplanować płeć żeńską (85%), gorsze wyniki są uzyskiwane w przyp.
        chłopców (65%) Spośród 14 małżeństw, które chciały mieć dziewczynki i
        skorzystały z pomocy instytutu, 13 oczekuje już na urodzenie dziecka tej
        właśnie płci. To tyle z teorii. W Polsce zdaje się że nie ma uregulowań
        prawnych do takich metod tak przynajmniej się tłumaczą warszawskie kliniki.
        Pewną nadzieję (ale szczegóły tylko na rozmowie z dyr.) uzyskałam w pol-amer
        klinice tyle że na drugim końcu Polski. No ale po wczorajszej rozmowie z
        połówką spasuję, bo raz odległość dwa duże koszty. Więc gra nie warta
        świeczki. Zdamy się na met. naturalną.
        Pozdrowienia Aga
    • Gość: asja Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.chello.pl 31.10.03, 15:50
      ciekawe jest to co napisałas, ale wiesz, ja choć tak bardzo pragnęlam, zeby
      choc jeden z dzidziusiów okazał się dziewczynką, chyba bym sie nie zdecydowała,
      nie wiem czy pozbyłabym sie wrazenia, ze juz na starcie mam oczekiwania wobec
      własnego dziecka, mysle, ze tu juz nie mnie decydowac;

pozdrawki
      • Gość: Jola Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.tomaszow.mm.pl 31.10.03, 17:27
        Aga, ja słyszałam, że nawet przy inseminacji można dokonać selekcji plemników
        i "włożyć" tylko damskie albo tylko męskie. Oczywiście jest ich odpowiednio
        mniej, no i zabieg droższy, mniejsze szanse powodzenia, (bo mniej plemników),
        ale taka możliwość na pewno istnieje. Jesli nie masz problemów z zajściem w
        ciąże, to inseminacja taka za pierszym razem powinna się udać!
      • Gość: agaa5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 18:01
        A ja sądzę inaczej - każdy człowiek jest inny i ma swoje pragnienia a naszym
        jest córeńka (i nie chodzi tu o przysłowiowe sukieneczki). Ludzie też pragną
        m.in zdrowych, mądrych dzieci (a właściwie powinni przyjąc wszystko nawet
        ciężkie upośledzenie ale jednak robią usg, wykonują badania prenatalne, biorą
        kw. foliowy co nie jest tak do końca naturalne). A ja pragnę córeńki bo więź
        jest mocniejsza i nie zmienia się po założeniu rodziny.Faktem jest, że często
        (a jak widzę zawsze) po załóżeniu rodziny przez syna jednak te kontakty z
        rodzicami słabną, pojawiają się pretensje do synowej, zazdrość. Więc trzeba
        pamiętać że synowie to też i synowe w przyszłości i tu już bywa różnie. Nie
        zawsze relacje ukladają się tak jakbyśmy chciały a z córkami pzostają takie
        same jak nie głębsze. Ot i cały mój argument.
        Pozdrowienia
        Aga
        • Gość: agaa5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.03, 09:32
          Ostatni post odnosił się do maila Asji.
          Jolu po pierwsze moje gratulaaacje, cieszę się razem z Tobą smile). Mnie z kolei
          dwa lata temu nastraszono, że będą kłopoty z zajściem w ciąże (wiele miesięcy
          nie miałam owu) ale jakoś się udało.
          Serdeczne pozdrowienia
          Aga
          • bella76 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; 01.11.03, 18:54
            Mam mieszane odczucia co do tego wątku.. Czytam i myślę sobie "Ile bym dała za
            to żeby mieć takiego małego bobasa - co za różnica jakiej płci???". Ale
            rozumiem że zdrowa osoba, taka jak Ty, Ago, nie pomyślała o czymś takim przed
            wysłaniem takiego postu na forum NIEPŁODNOŚĆ.
            No ale przechodzę do tematuwink Wiem, że np. w niemczech robią takie rzeczy ale
            jest to bardzo kosztowne. Wiem, że koszty to dla każdego sprawa względna, ale
            ja chyba nie zdecydowałabym się na taki zabieg za prawie 10tysięcy euro.
            Co do owulacji i kochania się 2-3 dni wczesniej - może spróbuj pochodzić na
            monitorowanie i wtedy jak rośnie pęcherzyk lekarz jest w stanie mniej więcej
            powiedzieć Ci za ile dni będzie owulacja no i wtedy wiadomo kiedy się kochacsmile
            Życzę Ci powodzeniasmile
            Co do wpadek o których pisała bodajże Mel - też jestem "dziewczynką" z wpadkismile)
            • agaa5 Re: Jak zaplanować płeć;;;;;;; 02.11.03, 16:21
              Dzięki za post. Przy następnym dzieciątku zdamy się raczej na metodę naturalną,
              no może trzoszkę planowania, bo koszt choćby 1000 EU nie ma tu uzasadnienia.
              Może do leczenia czy ratowania życia tak ale nie w tej sytuacji.
              Co do monitorowania owulacji na początek spróbuję testu owul., który tak
              dziewczyny reklamują + met term-obserwacyjna. Monitoring zdaje się, że jednak
              też ma uzasadnienie w nieco innej syt. od mojej. W sumie tak myślę, że czy uda
              się to planowanie czy nie i tak będziemy się cieszyli z wyników. Grunt to
              zdrowie dziecka.
              Pozdraaawiam
              Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka