nadave 26.06.09, 15:32 Mam nadzieje, ze sa tu takie )Mam male pytanko. Robilyscie w Uk monitoring cyklu u polskiego gina?? Chodzi mi konkretnie o koszty monitoringu i ile razy musialyscie isc do lekarza?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucjeczka_2 Re: DZiewczyny z UK 26.06.09, 17:52 Hej Nadave, Ja nie mialam, ale dowiadywalam sie. Koszt usg w Londynie u polskiego gina to koszt rzedu 60-70funtow i potrzebujesz przynajmniej dwa usg w cyklu jak nie wiecej. Ja jakos nie mam przekonania do polskich ginow w UK, nie kazdy zwykly gin umie dobrze czytac USG, wiec idz do kogos naprawde polecanego i najlepiej specjaliste od nieplodnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_m24 Re: DZiewczyny z UK 27.06.09, 14:04 A może spróbuj zrobić monitoring przez lokalne GP, wtedy przynajmniej będzie za darmo i będziesz miała pewność, że został dobrze przeprowadzony na dobrym sprzęcie. Tylko jak pójdziesz do swojego lekarza w GP, to musisz powiedzieć, ze starasz się o dziecko conajmniej rok, bo inaczej nie zlecą żadnych badań... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka834 Re: DZiewczyny z UK 27.06.09, 18:14 bedą u Polskiego ginekologa na normalnej wizycie, zaplacilam 50 funtow za wizytę + 50 za usg, ja czekalam na swoj monitoring 8 miesięcy, w między czasie sprawdzili mi hormony, i dla męza nasienie, jezeli ci się nie spieszy to myslę ze warto zacząc dzialac przez NHS a co się da w Polsce, Odpowiedz Link Zgłoś
nadave Re: DZiewczyny z UK 27.06.09, 23:38 Dzieki dziewczyny za odpowiedz. Ja juz sie lecze w UK jakis rok. Zostalo mi jeszcze przeprowadzenie monitoringu i test na wrogosc sluzu. Moze ktoras miala robiony tutaj taki test?? Ja slyszalam, ze tu nie robia czegos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka834 Re: DZiewczyny z UK 28.06.09, 19:39 ja też się leczę już od koło roku ale badania na wrogość sluzu nie mialam, obecnie mam 2 monitoring cyklu, i 14 sierpnia wizyta ze specjalista gdzie wiem ze przepisze mi clo, tu to standard, Odpowiedz Link Zgłoś
nadave Re: DZiewczyny z UK 28.06.09, 20:42 Hmmmmmmm standard mowisz?? Mnie nie zaproponowano zadnych lekow. Jestem po laparoskopii, histerioskopii. NAstepna wizyte mam 9 lipca i musze sie zapytac o monitoring, clo i test na wrogi sluz. Koniecznie!!Dzieki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
lucjeczka_2 Re: DZiewczyny z UK 29.06.09, 16:26 Nadave, Clo jest lekiem wywolujacym owulacje/badz na jej poprawe,a u Ciebie jest szansa po laparo ze bedziesz miala swoja owu. Na pewno to sprawdza przez monitoring.Dopiero jak potwierdza ze nie ma owu dadza Ci Clo. Nie sadze zeby Clo bylo u nich standardem, bo nikt np. kobiecie z niedroznymi jajowodami Clo nie przepisze. Nawet w Anglii))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka834 Re: DZiewczyny z UK 29.06.09, 19:28 lucjeczka u tu się mylisz (pomijając kobiety z zablokowanymi jajowodami); ja mam PCO, swoją własną owulację, a mimo to lekarka która wykonuje mój monitoring, powiedziała ze będą przyjmowała clo od sierpnia, clo zwiększa szansę na ciąże, dlatego ze przeważnie produkowane jest więcej niż jedno jajeczko, poprawia jakoś, mam niedomogę lutalną, a clo mi przesunie owulację o kilka dni wcześniej, nie mam pojęcia na jakich zasadach opiera się ta cała procedura, kazda klinika ma swoją rutynę, u nas to wygląda tak 1 badanie krwi (hormony tarczycy, prolaktyna, progesteron) 2 badanie nasienia 3 wizyta u specjalisty 4 powtórne badanie nasienia - bardziej szczegółowe, 5 HSG 6 monitoring 7 wizyta u specjalisty + clo 8 badanie krwi podczas brania clo Odpowiedz Link Zgłoś
lucjeczka_2 Re: DZiewczyny z UK 01.07.09, 14:38 Ok, zgadzam sie przy PCO Clo jest jak najbardziej wskazane. Mialam raczej na mysli ze nie kazdej pacjentce przepisuja Clo jak leci bo w niektorych przypadkach mija sie to poprostu z celem.Moze i poprawia sie jakosc owu.ale Clo upsledza endometrium co moze wplywac na zagniezdzenie zarodka i mi np. uposledza rowniez sluz. Bez Clo sluz jest taki jaki powienien byc, po Clo sucho. Dlatego biore tez wiesiolek. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka834 Re: DZiewczyny z UK 01.07.09, 14:45 lucjeczka dobrze ze mi powiedzialas o tym endometrium, nie wiedzialam ze to ma taką reakcje, hmm moze i ja zaczne przyjmowac wiesiolek, tak na wszelki wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
nadave Re: DZiewczyny z UK 01.07.09, 15:04 dzieki dziewczyny za komentarze. Ja teraz ide 9 lipaca do lekarza i zapytam o monitoring (o ile wczesniej nie zajde w ciaze) ))) Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: DZiewczyny z UK 06.07.09, 20:43 Ale Clo na niedomogę lutealną nie pomoże i o ile wiem /bo brałam Clo - owulacji nie przesuwa - wpływa na jej jakość/ a i przy Clo trzeba robić monitoring, ale to pewnie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjeczka_2 Re: DZiewczyny z UK 01.07.09, 16:04 No po laparao to bardzo prawdopodobne. Trzymam kciuki!! Odpowiedz Link Zgłoś