mike_23 09.02.05, 09:26 Jezeli ktos juz ma plan na wakacje to niech sie podzieli :) Ja sie chwale ze juz mam i jak ktos ma ochote o tym podyskutowac to zapraszam na priv ........ mike.23@poczta.fm Pzdr mike Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grepmore Re: KTO MA PLAN NA WAKACJE 2005 11.02.05, 09:05 Ja mam ochotę na słowackie zamki. Odpowiedz Link Zgłoś
tosaga Re: KTO MA PLAN NA WAKACJE 2005 12.02.05, 16:42 mike_23 napisał: a sie chwale ze juz mam i jak ktos ma ochote o tym podyskutowac > to zapraszam na priv ........ a dlaczego by nie podyskutowac na ten temat tutaj, na forum, zamiast na privie, na ktory zapraszasz??? No to mike, zdradź nam wszystkim co to za wakacyjne plany zrodzily sie zimowa pora w Twojej główce? Bo jak mniemam, sa to plany zamkowe:) moze nas czyms zainspirujesz;) bo ja np. jeszzce nic nie wymyslilam i chetnie poslucham o planach innych. Pozdrufka!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mike_23 Re: KTO MA PLAN NA WAKACJE 2005 14.02.05, 09:30 > a dlaczego by nie podyskutowac na ten temat tutaj, na forum, zamiast na privie, > > na ktory zapraszasz??? No to mike, zdradź nam wszystkim co to za wakacyjne > plany zrodzily sie zimowa pora w Twojej główce? Bo jak mniemam, sa to plany > zamkowe:) moze nas czyms zainspirujesz;) bo ja np. jeszzce nic nie wymyslilam i > > chetnie poslucham o planach innych. Pozdrufka!:)) OK niech Ci będzie Agnieszko :))) ... co prawda nie wiem jak to tutaj rozmieścić ale zaraz coś wymyśle :))) rydzyna zamek magnacki XVw pawłowice pałac rezydencja XVIIIw (1760r) łęka wielka pałac XIXw (1870r) rokosowo pałac neogotycki XIXw (1849-1854r) dłoń pałac neobarokowy XXw (1910r) golejewko pałac neorenesansowy XIXw (1848-1852r) żmigród ruiny zamku książęcego XIVw wołów zamek XIIIw lubiąż opactwo cystersów wojnowice zamek gotycko-renesansowy nawodny XIV-XVw źródła kościół zamek obronny XIIIw wrocław-leśnica zamek szlachecki XIIIw (lata 30-te)---zamek renesansowy XVw samotwór pałac klasycystyczny XVIIIw (1776-1781r) krobielowice pałac XVI-XVIIIw niemcza zamek książęcy XIII-XIVw kłodzko miasto bardo ruiny zamku rycerskiego średniowiecznego XIVw bożków sztuczne ruiny ratno dolne zamek rycerski średniowieczno-renesansowo-barokowy XIVw wambierzyce sanktuarium maryjne czermna kaplica czaszek szczytna zamek neogotycki XIXw (1832-1838r) gorzanów zamek średniowieczny XVIw (1573r) bystrzyca kłodzka miasto (ewentualnie) międzylesie zamek barokowy XVIIw (1686-1695r) międzygórze ogród bajek, zapora, wodospad wiliczki wilkanów jaskinia niedźwiedzia jaskinia niedźwiedzia trzebieszowice zamek XIVw żelazno zamek - wieża XVw złoty stok zamek średniowieczny (nie istnieje) paczków zamek średniowieczny (nie istnieje) otmuchów zamek biskupi XIIIw (1295r) łąka prudnicka zamek XVw biała zamek renesansowy XVIw głogówek zamek książęcy gotycko-renesansowyo-barokowy XIIIw pisarzowice moszna zamek korfantów niemodlin zamek książęcy XIVw kopice pałac XIVw (1360r) henryków opactwo cystersów kamieniec ząbkowicki zamek neogotycki XIXw (1838r) ząbkowice śląskie ruiny zamku książęcego XIVw (1335r) stolec ruiny zamku barokowego XVIIIw stoszowice zamek renesansowy XVw głuszyca kompleks osówka-kwatera adolfa hitlera-podziemne miasto zagórze śląskie ruiny zamku książęcego GRODNO XIIW (1189r) wałbrzych-świebodzin zamek KSIĄŻ XIIIw (1288-1291r) stary książ ruiny zamku STARY KSIĄŻ XVIIIw cisów ruiny zamku książęcego CISY XIIIw (1243r) bolków ruiny zamku książęcego XIIIw świny ruiny zamku rycerskiego XIIIw krzyżowa czechy -nachod "Již ve 13. století mu předcházela stavba středověkého hradu, jenž strážil stezku vedoucí z česko-slezského pomezí. Zakladatelem hradu i města byl roku 1254 Hron z Náchoda." -ratiborice "Původní tvrz přestavěna na barokní letohrádek. V letech 1825 -1826 byla budova zámku vévodkyní K. V. Zaháňskou, včetně křídla pro služebnictvo, přestavěna empírově." -kuks "Z rozsáhlého komplexu bývalých lázní, zámku a dalších staveb je v Kuksu zřejmě nejzajímavější barokní špitál. Špitální kostel byl vystavěn podle plánů G. B. Alliprandiho v letech 1707-1715. " -smirice hradec karlove Zámek ve stylu romantické gotiky dal v letech 1839 - 1857 postavit František Arnošt hrabě z Harrachu. -hradec u nechanic "Zámek Hrádek u Nechanic je jednou z nejvýznamnějších romantických staveb na území České republiky. Byl postaven v novogotickém stylu v letech 1839 - 1857" -karlova koruna -opocno -nove mesto nad metuji "Zámek vznikl z pozdně gotického hradu, založeného v roce 1501 J. Černčickým z Kácova, v letech 1558-1568 rozšířeného do čtyřkřídlé, renesančně upravené residence Stubenbergů." -zamberk -litice "Gotický hrad založený koncem 13. století, poprvé připomínaný roku 1304. Velká přestavba a rozšíření hradu byly provedeny Jiřím z Poděbrad v letech 1450-1468." -litomysl "Zámek v Litomyšli, jedna z nejvýznamnějších renesančních památek v Čechách, vznikl na místě sídla Kostků z Postupic, když se roku 1567 stali majiteli panství Pernštejnové." -doudleby nad orlici -zamrsk -chroustovice -pardubice Pardubický zámek stojí na místě původního panského sídla, které vzniklo nejspíše na sklonku 13. století. -kuneticka hora Nejstarší stavba hradního typu odhalená probíhajícím archeologickým průzkumem, vznikla zřejmě na přelomu 13. a 14. -castolovice "Na místě bývalé vodní tvrze Půtů z Častolovic vybudoval Friedrich von Oppersdorf (+1615) pozdně renesanční zámek, skládající se tehdy z horní části obytné a spodní části užitkové." -rychnov nad kneznou -brouhov ... i to byłoby chyba wszystko ;))) chociaż nigdy nic nie wiadomo :))) pzdr mike Odpowiedz Link Zgłoś