Dodaj do ulubionych

Najlepsze i najgorsze schroniska

IP: *.gazeta.pl 12.07.01, 10:43
Jakie są Twoim zdaniem najlepsze i najgorsze schroniska i chatki studecncke? Które polecasz, a
których unikać?
Obserwuj wątek
    • Gość: piter Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: 9.67.96.* 12.07.01, 13:38
      Bylem kilkanascie razy gosciem w chatkach studenckich. Najczesciej zagladam do
      chatki na Lasku na wschod od Jelesni. Jak na lokal o tej kategorii jest tam
      bardzo dobrze. Super atmosfera i ludzie ktorzy sie nia opiekuja. Dojazd jest
      bardzo latwy, a mimo to jest niezle odizolowana od swiata. Polecam.
      Bylem rowniez w chatce w Danielce (Ujsoly) i w Adamach (Lachowice) tez jest
      niezle. Slyszalem tez nieco o chatce w Sopotni - osobiscie tam nie bylem, ale
      raczej odradzano mi odwiedzenie tego schroniska.
      • walentyna Re: Najlepsze i najgorsze schroniska 12.07.01, 18:41
        Gdzie szukac informacji o chatkach studenckich? Czy istnieje jakiś ich spis?
        Wiem, że często na mapach nie sa zaznaczane.
        Ja znam jedną - na Polanach Surowicznych (Beskid Niski). Jest super. Ale zawsze
        mnie zastanawia, jak ludzie do niej trafiają. Nie ma jej na mapach, nie
        prowadzi do niej żaden szlak...
        • Gość: Triss Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.polkomtel.com.pl 20.07.01, 12:06
          Bazy namiottowe w Beskidach
          http://republika.pl/adriak/turystyka/beskidy.htm
          • Gość: Triss Podwilk IP: *.polkomtel.com.pl 20.07.01, 12:09
            Polecam baze namiotowa "Madejowe Loze" w Podwilku na Orawie prowadzona przez
            Studencki Klub Gorski http://www.skg.uw.edu.pl/ (przy drodze na Chyzne skręcić
            w Podwilku i dojść do Potoku Bebenskiego)
        • Gość: paszczak Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.warszawa.tpnet.pl 21.02.02, 20:33
          W Beskidzie Niskim sa jeszcze chatki w: Wawrzce, Ropiance, Nieznajowe i Zawadce Rymanowskiej.
        • Gość: XY Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.03.03, 16:58
          Co do spisu chatek to: halny.put.poznan.pl - tam jesat link do studenckiej bazy
          noclegowej (SBN, sa tez opinie, wiec ...)
    • Gość: radek Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.pl 13.07.01, 23:23
      schodzac z Babiej - w czasie w czasie Świąt Wielkanocnych 2001 (pełna zadyma, snieg po pas, przemarznieci)
      w schronisku (?) Markowe Szczawiny prosimy, oprocz dan obidaowych, grzane piwo. "Nie ma, jest tylko zime",
      to prosze o podrzanie, - "nie możliwe" (w kuchni ok. 5 osob, turystow rowniez ok. 5). Moje pytanie - dlaczego "bo
      nam sie nie chce"
      Pozdrowienia dla wszstkich
      • Gość: Bartoo Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 23:10
        Ale za to na Krupowej Hali jest lepiej niz OK. Polecam!
        • Gość: gosc Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: 212.244.163.* 18.07.01, 10:35
          Najgorsze schronisko w jakim było to Podkowiata
          w Komańczy - syf i malaria. Zdecydowanie unikać!!!
      • Gość: paszczak Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.warszawa.tpnet.pl 21.02.02, 20:37
        Markowe - rzeczywiscie koszmar. Czekalam tam kiedys na zamowiony wczesniej wrzatek pol godziny, ktos na
        jajecznice - godzine - w dodatku wmawiano mu, ze nie zaplacil. Bylam tez swiadkiem wyrzucania ludzi z jadalni
        przed 19. Kiedys bylo sympatyczniej mimo lodowatej wody w lazience (przynajmniej nie bylo kolejek do
        prysznica).
      • sallmon Re: Najlepsze i najgorsze schroniska 08.07.02, 21:49
        czyli tradycyjnie, jak to na markowych... Tam chyba nigdy się nic nie zmieni,
        chyba że piorun w nich walnie w popiół obróci. Dla bardzo wytrwałych polecam
        prywatne schronisko w tych okolicach: tzw. Viktoria. Leży ono na trasie z
        Markowych Szczawin w stronę Korbielowa, mniej więcej w połowie drogi.
        Przepraszam za pokretny opis, ale brak mapy uniemożliwia mi precyzyjne podanie
        lokalizacji. Z tego co pamiętam, to ciut wcześniej była baza namiotowa, zaś do
        samego schroniska trzeba było ciut zejść ze szlaku w prawo (zejście oznakowane).
        Pozdrawiam, Sallmon
      • neo777 Re: Najlepsze i najgorsze schroniska 22.11.02, 14:14
        Bylem tam kilka razy , syf , nie radze tam nikomu nocowac ani jesc.
      • js72 MARKOWE SZCZAWINY 21.03.03, 08:45
        Markowe Szczawiny pod Babią Górą- nie znam gorszego schroniska. Wieczorem
        ciepła woda jest tylko wtedy kiedy panie kucharki muszą się podmyć. Szkoda że
        nie ma jakiegoś innego w pobliżu schroniska.
    • Gość: Przemas Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.sente.pl 18.07.01, 20:46
      Najlepsze schroniska w których byłem: na Hali Łabowskiej i pod Małą Rawką.
      A co do Markowych Szczawin to zgadzam się, że to dno.
      Zapraszam wszystkich na Bazę Namiotową 'Jędruś' w Zawoi.
      • Gość: gliglik Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.02, 22:21
        W schr.na Łabowskiej super jedzonko. Zapewne schroniska na Ł dobrze gotują :)
        bo w schronisku pod Łabskim szczytem kuchnia też super.:)
    • Gość: Sengir Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.icpnet.pl 19.07.01, 13:14
      Dużo jest ciekawych miejsc godnych odwiedzenia. Na Kaszubach polecam pole
      namiotowe "Przystanek Alaska" (w Gliśnie k. Bytowa) - super miejsce. A w
      górach? To ciężko wymienić, tak dużo. Osobiście polecam wszystkie już
      wymienione (są faktycznie świetne), poza tym rewelacyjna jest baza "Złockie"
      koło Muszyny (Beskid Sądecki)
    • Gość: gliglik Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.02, 22:18
      Spośród PTSM, w których byłam: najgorsze zdecydowanie Istebna i Zakopane - w
      obu kierowniczka-upiór.Najlepszy klimat mają te malutkie np.Hałuszowa albo
      Skrudzina (w tym komfortu mało, ale frapujące rozwiązanie architektoniczne
      łązienki.:) . Bardzo fajne schronisko w Rajczy.
    • Gość: Dorota Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: 195.94.219.* 06.06.02, 09:10
      Najlepsze schroniska: pod Rawkami (obsługa super + wspaniałe olbrzymie racuchy
      z jagodami), wbrew pozorom Morskie Oko (b.miła kierowniczka i obsługa, jest tam
      urządzenie do suszenia butów, a jak wychodzisz na cały dzień w góry to
      nawet "stonka" nie przeszkadza;
      Zdecydowanie N A J G O R S Z Y M schroniskiem jest MUROWANIEC! Nie ratuje go
      nawet doskonałe płożenie. PAN KIEROWNIK JAK NIE MA DOBREGO HUMORU NIE SPRZEDA
      CI PODŁOGI, TWIERDZI ŻE DO ZAKOPANEGO JEST PROSTA DROGA. Poza tym drożyzna,
      niesmaczne jedzenie, niesympatyczna obsługa.
      W schronisku PTSM w Wołosatym grzyb atakuje nie tylko pod prysznicem. Łóżka
      najlepiej odsunąć na metr od ściany, ale kierownictwo sympatyczne.
    • Gość: ksmiet Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 08:14
      rewelacyjna chatka pod Potrojna (Beskid Maly).kierownik caly czas
      wyprasza 'wedrowcow' a tak naprawde jest bardzo sympatyczny i pomocny.czesto
      mozna pospiewac,pograc.polecam,chociaz kierownik bylby "zly",ze ktos nowy
      przyjdzie ;) pozdrawiam!
    • Gość: Ola Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: 62.233.155.* 07.06.02, 18:57
      Moim skromnym zdaniem w Bieszczadach najlepszym schroniskiem jest PTSM w
      Wetlinie. Sympatyczna obsługa, ładne pokoje i tanio.
      Do zobaczenia tam.
      • Gość: tomecz Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: 62.148.81.* 02.07.02, 07:45
        najlepsza chata studencka w jakiej bylem to schronisko na Młodej Horze -
        niedaleko Ujsoł i Rajczy. Można sie skonfrontować z kilkoma tubylcami, głównie
        starszymi ludzmi, którzy super opowiadają
    • isabeau Re: Najlepsze i najgorsze schroniska 08.07.02, 13:47
      Z ostatniej chwili - najgorsze schronisko jest na Równicy w Ustroniu.
      Przyszliśmy w ulewnym deszczy z kierunku Kamiennego, a tu wita nas
      napis: "Spożywanie posiłków zakupionych poza schroniskiem zabronione". (wyjątek
      czynią dla członków PTTK i tych, którzy wykupili nocleg.) Omijajcie tę komercję
      z daleka. Pozdrawiam
    • Gość: shisha Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: 62.233.242.* 27.11.02, 14:08
      To bardzo ciekawy temat:))

Najpierw co do chatek studenckich. Raczej mam słabe rozeznanie. Gdyby ktoś
      chciał, dysponuję listą chatek i baz namiotowych, wprawdzie dane są sprzed 3
      lat i w niektórych przypadkach niepotwierdzone, no ale mam... tzn. jak tylko
      znajdę wśród książek;)

Ale jedną chatkę muszę koniecznie wymienić - Chatka na Lasku. Jest po prostu
      przesympatycznie! Gospodarze zwykle witają na progu, zawsze proponują gorącą
      herbatkę. Jest ciepło. Raz nawet dostałam zapasowy śpiwór, kiedy trafiłam tam
      na przypadkowy nocleg:) Jest prysznic, z czasami ciepłą wodą. A cena śmieszna,
      nie pamiętam dokładnie, ale jeszcze w tym roku była jednocyfrowa. Czasami można
      być jedynym turystą, czasami jednak zdarza się tłok. Ogniska, zjeżdżanie na
      jabłuszkach...:) Ja zwykle idę tam szlakiem z Koszarawy (chyba najlepiej
      oznakowany), ale z innych stron też są szlaki. Jedyne, co mnie tam martwi, to
      fakt, że nie ma pieniążków na remonty, a chatka już nowa nie jest:(

Teraz schroniska. Byłam w prawie wszystkich górskich schroniskach w Polsce, i
      muszę powiedzieć, że nigdy nie powiedziałam sobie "tu już nie wrócę". Każde z
      nich ma jakiś urok;)
      Może zacznę od tych już tu wymienionych.

Markowe Szczawiny. Moim zdaniem nie jest tak źle - po prostu średnio, właściwie
      nic wyróżniającego. Trafiłam tam kiedyś na imprezę goprówców - było świetnie:)

Mlada Hora pod Wielką Raczą - trochę trudno nazwać to schroniskiem, ale bardzo
      sympatycznie:) Nawet cennika nie ma;)

Równica - w ogóle się nie liczy, to restauracja, a nie schronisko;)

na Rysiance - moje najulubieńsze w Beskidach:) DObre jedzenie, sympatycznie,
      ciepła woda, i najważniejsze - niesamowite poranne widoki na Babią, Pilsko i
      Tatry:)

Hala Boracza - najlepsze jagodzianki!!!

Na Szrenicy - zapamiętałam, że są radia w pokojach;)

Chochołowska - jakoś mniej sympatycznie, za to najlepsze łazienki:)

Murowaniec - pyszne ziemniaczki z kefirkiem:)) (a może tak tylko po Orlej Perci
      smakują;)? Tylko nie rozumiem, dlaczego "podłoga" nie może być na jadalni,
      tylko na tych wąskich korytarzach?

5stawów - największy minus ode mnie. Za brak jedzenia - właściwie tylko gorące
      kubki. Niezwracanie uwagi na klientów. Zimno. Zimna woda, łazienka bez
      możliwości zamknięcia i bez zasłonki nawet pod prysznicem i bez światła.
      Konieczność wyjścia z pokoju rano.

Morskie Oko - dobra organizacja, ładnie, dobre przysmaki.

Samotnia - jadę na sylwestrowy obóz górski, to potem będę mogła więcej napisać:)

Strzecha Akademicka - byłam na którejś majówce, trochę dziwnie - kontrole na
      korytarzach na przykład;) Poza tym Ok.

Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napiszę, pozdrawiam:)
      • Gość: turystka Re: Najlepsze i najgorsze schroniska IP: 81.15.164.* 28.12.02, 15:33
        Czemu tak wszyscy o górach?
        A ja uważam, ze najcudowniejszym schronikskiem z najkochańszą szefową jest
        schronisko PTSM w Łagowie koło Zgorzelca. Fakt, małe, ale czyściutkie,
        fajniutkie, kuchnia lux, całoroczne, a szefowa cud-miód, kochana kobieta,
        sadzę, ze w razie czego i po główce pogłaska.
        Poza tym polecam schronisko w Tarnowie niedaleko rynku. Standard trochę gorsz,
        ale i tak super.
        Niezła jest Nysa i schronisko o naziwe pod jakimś tam lwem. W rynku. Standard
        bardzo wysoki, ale obsługa bardzo służbista. Podobnie jest w Lublinie.
        Oczywiście mowa o PTSM.
        Uciekajcie od schroniska w Jarosławiu. Co za chała. Juz lepiej pojechać do
        pobliskiego Przemyśla.
        A co do chatek studenckich. Polecam Polany Suroiczne w Beskidzie Niskim, choć
        nie wszyscy się tam dobrze bawią, bo obowiązuje zakaz picia, palenia papierosów
        w chacie, uzywania narkotyków, telefonów komórkowych (ale i tak tam w zasadzie
        nie ma sieci) i brak jest ciszy nocnej. Nie ma centralnego ogrzewania, a woda
        bieżąca w strumyku. Ale za to jak atmosfera! Prócz tego niezła jest chatka w
        Ropiance (ponoć straszny dojazd zimą) i podobno w Nieznajowej (choc do niej mam
        uprzedzenia prywatne). Innych chatek nie znam.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka