Dodaj do ulubionych

Białowieża

IP: 157.25.128.* 14.11.02, 12:04
Czy ktoś może pozachęcać do wybrania się do Białowieży. Co należy zobaczyć,
co można pominąć, gdzie się zatrzymać, gdzie zjeść coś regionalnego?
Czy Dworek Soplicowo jest taki super, jak jego strona internetowa? Czy może
wybrać hotel Żubrówka, a może Białowieski?
Pozdrawiam
Syrena
Obserwuj wątek
    • Gość: bah7 Re: Białowieża i okolice... IP: 195.117.159.* 15.11.02, 13:59
      Syreno !

A kiedy ten wyjazd ? Dziś, czy w zimie...
      Właściwie to organizator wyjazdu, któremu chcesz ulec, powinien zachęcać, ale...

Będąc w tym roku w Białowieży i okolicach, byłem zachwycony cerkwiami różnej
      wielkości, ale przeważnie dużej urody, i to pomimo mojego uwielbienia Natury.
      Najpiękniejszą wydała mi się Krynoczka, niebieska cerkiewka w lesie koło
      Hajnówki, na terenie jednostki wojskowej, więc i ta adrenalinka... W samej
      Białowieży jest ceglana cerkiew z fajnym 'wyposażeniem' z chińskiej porcelany
      (ikonostas, ramy). No, a w Hajnówce - słynny, niezwykły z wyglądu, sobór...
      Najbardziej odlotowy nocleg, to Hotelik Myśliwski w wiosce Topiło w samym sercu
      Puszczy Białowieskiej - cisza, jeziorka, knieja i 100 % spokój (kogo ja tam
      widziałem)...
      Nie polecam oglądania żubrów w Rezerwacie Pokazowym - mają one tyle terenu, że
      trzeba mieć lornetkę, lepiej pójść do oliwskiego ZOO...
      Na piwko - do 'Wołodzi' w Hajnówce - ta atmosfera pogranicza...
      Przejażdżka niezwykłą kolejką leśną - latem...

Pzdr.

bah7
      • Gość: Syrena Re: Białowieża i okolice...do bah7 IP: 157.25.128.* 15.11.02, 14:41
        Dziękuję Ci serdecznie. A czy jakieś namiary na ten Hotelik Myśliwski możesz mi
        podać? Do Białowieży wibieram się narazie na rekonesans, by potem ewentualnie
        zimową porą spędzić tam jakiś przedłużony weekend. Taki prawidziwy zimowy z
        kuligiem. Oczywiście mam zamiar poobserwować zarówno przyrodę, jak i liczne
        cerkwie i inne perełki architektoniczne. Być może, że ten przedłużony weekend
        będzie trwał tydzień, bo chciałabym również zachaczyć o Tykocin, zatrzymując
        się w Kiermusach (podobno rewelacja).
        Pozdrawiam
        Syrena
        • Gość: bah7 Re: Białowieża, Tykocin i okolice...do Syrenki... IP: ProteriansFwNet:* / 172.20.6.* 15.11.02, 21:27
          Witaj Syrenko !

Topiło to osada, a hotelik należy do Nadleśnictwa Hajnówka i ma takie śmieszne
          ceny (z dokładnością do 10 gr)...
          W Białowieży warto spróbować pieczeni z żubra.
          Podobno najlepszego Sylwestra organizuje Dom Wycieczkowy "Iwa".
          Z kuligiem nie powinno być problemu.

Tykocin ? Warto !
          Oprócz bruku, słynnych zabytków, polecam pyszne śniadanka w Alumnacie
          wojskowym [XVII w.] przy Rynku {gdyby to czytał jakiś facet, to... obsługują
          tam same najładniejsze blondynki z Tykocina !}.
          Kolacja - kuchnia żydowska w restauracji "Tejsza" koło synagogi.
          A obiadek - tam, gdzie gotował sam Makłowicz, czyli w stylowej "Karczmie Rzym"
          w Kiermusach. Nocleg : w stylowych pokojach nad karczmą, stylowych drewnianych
          domkach, albo obok, w luksusowym "Dworku nad Łąkami" z prawdziwą, drewnianą
          banią (cóś dla Syrenek, ale by to była niezła fotka !)...

Chyba wystarczy ?

Pozdrawiam

bah7

• Gość: Syrena Re: Białowieża, Tykocin i okolice...do bah7 IP: 157.25.128.* 18.11.02, 09:34
            Śliczne dzięki.
            Syrena
            • psie.pole Kiermusy 25.11.02, 15:27
              Kiermusy to sciema dla bogatych japiszonow. Tam wszystko udaje ludowosc. Czysta
              komercja dla cłopomanów. A jakie ceny! Jak sie stolujesz w Tzarinie to spoko,
              uznasz ze nie za wysokie.
              • Gość: Marta Re: Kiermusy IP: *.158.218.164.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.06.15, 18:05
                Właścicielka robi miejsca zabawy dla dzieci a przeszkadzają jej dzieci - czysta hipokryzja na pokaz - nie szanuje klientów - zasada to klient nasz pan a nie moje widzimisie bo nie lubię krzyków dzieci - przez kelnerkę przekazuje uwagi dla rodziców - raczej samemu jako właścicielce należy opuścić sale jak dzieci gości przeszkadzaj tym bardziej 5 miesieczne - rasizm? Niech napisze ze dzieci są tu nietolerowane
    • Gość: ROBERT Re: Białowieża IP: *.astercity.net 27.11.02, 12:29
      Polecam: nocleg na dziko pod namiotem w samym sercu Puszczy
      a na dokładke wieczorną ucztę przy ognisku i oczywiście poranne śniadanie.
      Byłem, spałem i jadłem. Oczywiście to bylo latem ale zimą też mólbym spróbowac.
      Byłoby łatwiej o wode...
      • Gość: Syrena Re: Białowieża IP: 157.25.128.* 27.11.02, 13:12
        Dzięki. Pomysł może fajowy, ale ja na pewno nie skorzystam.
        Pozdrawiam
        Syrena
        • Gość: Robert Re: Białowieża IP: *.astercity.net 03.12.02, 15:42
          Gość portalu: Syrena napisał(a):

> Dzięki. Pomysł może fajowy, ale ja na pewno nie skorzystam.

Strasznie jestes delikatna!
    • Gość: misia Re: Białowieża IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 19:25
      Hotel Soplicowo z zewnątrz wygląda bardzo interesująco i orginalnie.Wewnątrz
      nie byłam, ale Syrenko, czy Ci nie szkoda pieniędzy na tak drogi nocleg? Jest
      tu tyle kwater agroturystycznych w Białowieży i w okolicy!Podaję Ci telefon do
      stowarzyszenia agroturystycznego ŻUBR , tam poproś o przesłanie Ci
      informatora tel. 0 85 682 20 10 . W Białowieży jest już ledwo widoczny
      kamienny krąg tzw. Miejsce Mocy , rezerwat pokazowy żubrów i innych
      zwierząt,punkt wyjściowy do rezerwatu z przewodnikiem. W miejscowości Hajnówka
      w sezonie turystycznym w soboty o 10.00 wyrusza kolejka wąskotorowa po
      puszczy. Kawałek drogi za Hajnówką w miejscowości Dubicze Cerkiewne jest
      śliczna niebieska cerkiew i zalew wodny . Niedaleko nieczynny kamieniołom z
      dwoma śmiesznymi skałkami. W Białowieży jest muzeum, taras widokowy, a na
      północno- wschodnim krańcu puszczy nowiutka druga wieża widokowa. Odradzam
      spacery po zmroku po puszczy, bo roi się tam od dzików.W tym roku już
      przytrafiło mi się uciekanie przed nimi na ścieżce dydaktycznej ŻEBRA ŻUBRA.
    • Gość: MISIA Re: Białowieża IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 19:36
      Sorry, zapomniałam Ci podać gdzie ja mieszkałam! Pani Luba Fiedoruk
      miejscowość JAGODNIKI 34 A TEL.0 85 685 30 37 . Piękny dom, z zewnątrz
      niebieski w środku wszystko w drewnie, jak w pałacyku myśliwskim.Nocleg 20 zł,
      jedzenie też tanio 30 zł całe 3 posiłki, taras z widokiem na puszczę.Do
      puszczy ze 2 km , do Hajnówki ok. 10 km.Polecam latem na rowery, a również dla
      tych , którzy chcą się po prostu troszkę polenić.
      • Gość: Syrena Re: Białowieża - do Misi IP: 157.25.128.* 29.11.02, 15:12
        Dzięki serdeczne za informację. Być może skorzystam. Pozdrawiam serdecznie
        Syrena
        • Gość: MISIA Re: Białowieża - do Misi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 18:19
          Syrenko, a może masz jakieś inne pytania, to napisz bezpośrednio do mnie na
          emaila .Mam mnóstwo adresów agro , informacji o różnych regionach Polski i
          ciągle nie mogę znaleść kogoś w inernecie o podobnych zainteresowaniach. Może
          ktoś do mnie napisze? misia.m@poczta.fm
    • Gość: Bea Re: Białowieża IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 02.02.03, 17:37
      Właśnie wróciłam z krótkiego wypadu do Białowieży. Było przecudownie. Jestem
      zauroczona Puszczą zimą, żubrami biegającymi po lesie, czy też podchodzącymi
      pod Zajazd Myśliwski przy drodze z Hajnówki do Białowieży. Nocowałam w
      leśniczówce u P. Jasia i Małgosi Marchlewiczów w Czerlonce - czysto, schludnie,
      ciepło z kominka i nie tylko, pyszne jedzenie (śniadanie 10 zł). Przemili
      gospodarze. Zabrali nas na niezapomniany kulig (60 zł od sani), a ich syn
      pokazał nam stado żubrów. Było też ognisko zorganizowane przez sympatycznego
      Mariana z odgłosami wadery i młodych wilczków w tle. Coś niesamowitego. Polecam
      Białowieżę o każdej porze roku. W sezonie warto zabrać rowery.
      Beata
      PS Za jedną noc płaciłam 30 zł. Przy dłuższych pobytach cena niższa. 085 681 29
      27. Wpisy do księgi gości mówią same za siebie. Ci ludzie naprawdę są uroczy i
      należycie opiekują się turystami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka