Dodaj do ulubionych

Praga na weekend majowy

IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 14:14
witam wszystkich serdecznie. w powietrzu czuć już wiosnę. całe szczęście.
czas więc pomysleć o przyjemnościach. chciałbym się wybrać z dziewczyną na
weekend majowy do pragi. nigdy wczesniej tam nie byliśmy. czy mógłby mi ktoś
udzielić informacji jak to wygląda w praktyce, gdzie najlepiej nocować,
jakies sa koszty, itp.?? może macie namiary na jakieś przytulne, najlepiej
nie za drogie kwatery. będę wdzięczny za każde info.
ja w zamian chętnię udzielę informacji dla zainteresowanych spędzeniem
weekendyu majowego w naszych górach. znam dobre, wypróbowane kwatery w
zakopcu, szklarskiej.
mamy kilka przewodników o pradze i wiemy co chcemy zobaczyć. może jednak
napiszecie co tak naprawdę jest godne uwagi?! co was szczególnie
zainteresowało, zaciekawiło?!
Obserwuj wątek
    • Gość: MARIOL Re: Praga na weekend majowy IP: 194.200.70.* 11.03.04, 15:33
      Praga - ładne miasto ale w czasie weekendu majowego bardzo zatłoczone. Byłam
      dwa lata temu właśnie w tym terminie i 3/4 ludzi to Polacy! Nie ma miejsc w
      knajpach i wszedzie słychac polskie przekleństwa.
      Gdy 1,05 o 5,20 rano przekraczaliśmy samochodem granicę to celnicy oznajmili że
      odprawili od godziny 24,00 już 242 polskie autokary - więc wyobraź sobie ile
      ich jeszcze przybyło.
      Na Moście Karola było tyle ludzi że wyglądało to jak pochód 1-majowy.
      Aby poczuć prawdziwą atmosferę Pragi lepiej więc wybrać inny termin. Co zresztą
      sprawdziłam osobiście.
      A i z kwaterami trudno. Z racji że w Pradze same stare kamienice, to ludzie
      czasami wynajmują poprostu swoje pokoje aby dorobić - wtedy korzystasz z ich
      łazienki - nie polecam. A z typowymi domami na wynajem raczej trudno.
    • Gość: magda Re: Praga na weekend majowy IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 11.03.04, 16:17
      bylam w pradze w majowy dlugi weekend jakies 3-4 lata temu. nie mielismy
      rezerwacjiw iec pol dnia zabralo nam znalezienie noclegu. wyladowalismy w
      akademikach na strachowie. warunki prymitywne, ale bylo bardzo tanio.
      ludzi bylo zatrzęsienie, choć tam jest tak w zasadzie zawsze. byłam w pradze z
      5 razy o różnych porach roku i zawsze był tłok. choć w majowy weekend
      największy.

magda
      • Gość: rec Re: Praga na weekend majowy IP: 217.11.136.* 13.03.04, 17:23
        Jesli lubisz nasze góry to polecam Szkl. Porebe , która juz znasz i masz
        wyprobowane kwatery. Kazdego dnia ze Szlk. Por. wyjezdzaja rano (bardzo tanio)
        busiki. Jednego dnia pod opieka przewodnika obejrzysz 80% tego co jest w Pradze
        do obejrzenia, a jesli stwierdzisz ze chcesz tam kiedys wrócic na dluzej to
        duzo informacji dostaniesz wlasnie w Jeleniej Gorze, poniewaz tamtejsze biura
        maja takie informacje.
        Tak jak ktos to juz napisal, przytulnych kwater jest tam malo, hotele nawet te
        ( jak na nasza ocene ) **gwiazdkowe drogie, pensjonaty jeszcze drozsze, a
        akademiki lub cos w rodzaju schronisk tragedia. Kiedys dzialal tam na Pradze
        8 "Hotelovy Dum" ul. Strelnicna 8- Hotel pracowniczy przerobiony na tani
        hotel , nie wiem czy to jeszcze dziala. Szukaj na czeskich stronach ( i nie
        uzywaj slawa "szukaj":))) )
        • magda010 Re: Praga na weekend majowy 17.03.04, 15:05
          Bardzo dobry pomysl z wyjazdem do Pragi. Polecam schronisko Na Balkane (na
          ulicy o tej samej nazwie), jest bardzo tanie i prawie zawsze sa miejsca, nie
          mozna zarezerwowac z Polski, ale prosto z dworca jedzcie tam. Sa tez dwuosobowe
          pokoje w cenie takiej samej jak wieloosobowe. Jak sie ma swoje spiwory to mozna
          sie dogadac i jest jeszcze taniej + mozna wynegocjowac znizki dla studentow.
          Jest bardzo mila babcia, ktora lubi Polakow. Warunki nie sa rewelacyjne, ale
          zalezy czy wolicie tanio, czy pieknie. Dojazd tramwajem do centrum bardzo
          dobry, piechota tez da rade. Polecam poza tym jedzenie tanie i pyszne w knajpce
          Dejvicka (niestety ulicy nie pamietam, ale niezbyt daleko od centrum).
          Najlepiej dostac sie moim zdaniem pociagiem do granicy czeskiej, granice
          przejsc na piechote i dalej czeskim pociagiem lub autobusem do Pragi, Jest to
          najtansze i szybkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka