Dodaj do ulubionych

Meksyk. Najciekawsze miejsca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 22:17
W dupę wepchnijcie sobie swoją nachalną propozycje.
Obserwuj wątek
    • fordit Meksyk. Najciekawsze miejsca 25.02.11, 16:21
      To wszystko prawda i Meksyk wydaje się być naprawdę intrygującym krajem. Nie wolno jednak zapominać, że w ostatnich miesiącach na wielu obszarach tego kraju znacznie pogorszył się stan bezpieczeństwa publicznego, z uwagi na aktywność narkobiznesu i zorganizowanych grup przestępczych. Udawanie się na pogranicze z USA (m.in. stany Chihuahua, Tamaulipas) to obecnie bardzo niebezpieczna przygoda. Uważać trzeba także na południu kraju, m.in. w stanach Oaxaca i Chiapas. Nawet w znanych turystycznych kurortach typu Acapulco czy Cancun trzeba mieć się na baczności, by przez przypadek nie znaleźć się na linii wymiany ognia między gangsterami a policją/wojskiem.
      • Gość: Mexicaneiro Re: Meksyk. Najciekawsze miejsca IP: *.ec.europa.eu 25.02.11, 17:55
        Zgoda co do pogranicza z USA (gdzie i tak stosunkowo niewiele jest do zobaczenia) i poludnia (to juz jest co ogladac), ale z tym niebezpieczenstwem w Cancun (gdzie poza lotniskiem i centrum handlowym - jak ktos lubi CH albo chce sobie kupic oryginalne CD z muzyka meksykanska - nic nie ma) to przesadzasz. Bylem tam 3 miesiace temu. Cisza, spokoj. Nawet w czasie szczytu klimatycznego nic sie nie dzialo. Tak wiec przecietny wyjazd turystyczny (tzn. na Jukatan) niczym nie grozi.

Co innego durne klikanie na gazeta.pl - to oglupia.
        • Gość: Ostrzegam Do mexicaneiro i nie tylko IP: *.socal.res.rr.com 25.02.11, 22:30
          Ostrzega i to bardzo przed wszelkimi wyjazdami do Meskyku. Jedynym w miare bezpiecznym miejscem jest Jukatan (jeszcze). Zgodze sie co do tych trzech miesiecy. Sytuacja pogorszyla sie drastycznie od grudnia 2010. Niektore miasta wprowadzaja godzine policyjna, w innych wladze przejmuje wojsko. Jesli ktos jedzie na zorganizowana wycieczke i bedzie prowadzony za reke z miejsca na miejsce mozna zaryzykowac lub jesli bedzie sie siedziec tylko na plazy w resorcie. Zapuszczanie sie gdziekolwiek inndziej jest glupota. Moze sie nic nie wydazyc ale... Nawet rodowici meksykanie mieszkajacy obecnie w USA wstrzymuja sie przed odwiedzinami swoich rodzin. Dziwie sie ze nie zostal wprowadzony jeszcze stan wyjatkowy. Mam cotygodniowe kontakty z osobami zamieszkalymi w Ciudad Mexico i stanach Guerrero, Michoacan, Morelos, Baja California, Tamaulipas, Matamoros, Chihuahua, Vera Cruz, Sonora,Jalisco, Oaxaca i Sinaloa. W miare spokojne wydaja sie jedynie Yucatan, Quintana roo, Tabasco, Chiapas
          • Gość: gg Re: Do mexicaneiro i nie tylko IP: *.prod-infinitum.com.mx 26.02.11, 01:34
            Belkot. zyje tu i nie jest tak zle. Dziwne ze nie masz kontaktow codziennych z mieszkancami kazdego rejonu Zimbabwe i Hondurasu.
          • Gość: mroof Re: Do mexicaneiro i nie tylko IP: 189.135.4.* 26.02.11, 03:50
            Na północy - owszem. A co do miasta Meksyk to rzadko kto nazywa je tu Ciudad Mexico, prędzej DF... Mieszkam tu i jakoś nie zauważyłam codziennych strzelanin, nikt mi nawet portfela nie ukradł (za to oddano mi torbę z aparatem, portfelem i paszportem, którą zostawiłam w restauracji...)
    • Gość: cracovian Brakuje Uxmal... IP: *.hsd1.ga.comcast.net 25.02.11, 17:11
      Po czesci Guadalajary i samego DF tez brakuje. Ale ogolnie mowiac w tej chwili Meksyk jest niestety stracony. Chiapas? Tijuana? To chyba jakies zarty...
    • Gość: zainteresoawny Meksyk. Najciekawsze miejsca IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 18:20
      Meksyk to naprawde ciekawy kraj. Wiele pieknych krajobrazow, ciekawych miejsc i super pogoda. Cale szczescie ze ceny podrozy sa juz przyziemne. Mozna znalezc oferty do Meksyku juz za 4500zl.
      • Gość: gosc LA Re: Meksyk. Najciekawsze miejsca IP: *.lsanca.fios.verizon.net 25.02.11, 19:32
        fordid ma racje , ostrzegam przed Meksykiem, porwania z pieniadze sa czeste, w klubach sa zabojstwa wOaxaca jest bardzo niebezpiecznie. NIe radze jechac
        • Gość: eko-tourist Re: Meksyk. Najciekawsze miejsca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 09:32
          Pierdoly piszesz. jak ktos przeczyta taki tekst to faktycznie odechce mu sie zwiedzania tego wspanialego kraju.Wrocilem stamtad miesiac temu i nie zauwazylem nigdzie jakis szczegolnych niebezpieczenstw.
          Kraj taki jak kazdy inny na tym swiecie. Okrasc i zabic to cie moga na Pradze w Warszawie. Jak jakis Amerykanin bedzie tak opisywal Polske ze w Warszawie zabijaja a w Katowicach mozesz dostac po ryju od meneli za to ze jestes z Sosnowca albo masz pryszcza nie po tej stronie co pownienes to faktycznie bedziemy "atrakcyjni" tyrystycznie.
          Meksyk ma 100 mln populacji a w samych okolicach Mexico DF zyje prawie 40 mln wiec bieda robi swoje. Zatem sila rzeczy przestepstwa sie zdarzaja tak jak w Neapolu, Moskwie czy Paryzu. Do tego dochodzi jeszcze mafia narkotykowa ale oni walcza tylko pomiedzy soba. Na terenie Meksyku widac bardzo wiele patroli policji federalnej i wojska. ale to moze wzbudzic tylko dodatkowe bezpieczeństwo wśród turystów.

Jak ktos ma mozliwosci finansowe i urlopowe (nie oplaca sie tam jechac na 7 dni) to naprawde polecam bo jest to kraj olbrzymich kontrastów krajobrazowych, kulturowych i społecznych.
          No i przede wszystkim trzeba pojechac na wycieczke objazdową. Ktos tu proponowal Meksyk od 4500 zł - totalne nieporozumienie. Za taka cene to jest 7 moze 14 dniowy pobyt w jednym z kurortow na w Playa del Carmen. Tylko wowczas niech nikt nie mowi ze byl w Meksyku :) bo rownie dobrze jak by go wysadzili w Hurghardzie i wsadzili do hotelu all Incl to by sie nei zorientowal gdzie jest :)
          Prawdziwy Meksyk to: Taxco, Puebla, Oaxca San Cristobal dela Casas, Palenque, Jukatan(Coba, Chichen Itza, Tulum)
          Jezeli ktos ma ochote to zapraszam tutaj

oraz tutaj

Pozdrawiam
          Grzegorz

• Gość: iiiiiiii do mezcal IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 21:49
      Ciebie trzeba wepchnąc w d..ę ty zakompleksiony prymitywku. Internet to takie miejsce, gdzie tacy jak ty frustaci mogą się odreagowac
    • Gość: podroznikw Meksyk. Najciekawsze miejsca IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 22:59
      Na zdjeciach są błedy, obecnie nie można wchodzić na piramidy w Chichen-Itza, brakuje też wsród tego wyboru moim zdaniem Valladolid z najstarszym konwentem w Amerykach.
    • podroznik321 Egzotyka (przeloty i hotele) poniżej 3000 zł 25.02.11, 23:04
      Meksyk i inne egzotyczne miejsca.
      Egzotyka poniżej 3000 zł
    • pinkink3 w Meksyku strzelaja 25.02.11, 23:51
      Nie dalej niz tydzien temu, w jednym z chetnie odwiedzanych miejscowosci, malowniczym Acapulco zamordowano 12 osob, glownie taksowkarzy ale i ich pasazerow. Czesc przy uzyciu maczt, [jesli to komus robi roznice;)].

niedziela, 20 lutego
      news.yahoo.com/s/ap/20110221/ap_on_re_la_am_ca/lt_drug_war_mexico
      czwartek, 24 lutego; zabijaja male dzieci

news.yahoo.com/s/ap/20110225/ap_on_re_la_am_ca/lt_drug_war_mexico_2
      a tu uczniow z amerykanskiej szkoly sredniej:
      www.foxnews.com/world/2011/02/07/teens-killed-mexico-high-schoolers/
      Sytuacja nie jest wesola.
      Jedyna pociecha, to fakt, ze obiektem atakow sa sami Meksykanie i Meksykanie z USA.
      Polacy, jak dotad, nie byli obiektem wystarczajaco intratnym, ale to sie moze zmienic w kazdej chwili.
      Meksyk, moim zdaniem, do podrozy sie nie nadaje. Wielka szkoda, bo to piekny kraj.

• marmotita Meksyk. Najciekawsze miejsca 26.02.11, 00:53
      Buuu, ale strasznie! A ja sobie w Meksyku mieszkam i po Meksyku jeżdżę i jeszcze żyję. Jak się czyta tyko kroniki policyjne to nie dziwne ze strach wyjść z domu. A zostańcie sobie w Polsce, więcej miejsca da mnie:-)
      • Gość: OK mogle dodac cos ciekawego, skoro tam mieszkasz ! IP: *.ok.ok.cox.net 26.02.11, 01:02
        jezdze do Meksyku kazdego roku, na 4-6 tygodni. Jezdzimy grupa w 4 samochody. Przyjaciel z mojego uniwersytetu odwiedza kilka archeologicznych stanowisk. Wydawaloby sie, ze znamy Meksyk doskonale, jednak kazdy nastepny wyjazd, to moc niespodzianek. To niesamowita ziemia (wlaczajac Gwatemale) ! W tym roku sobie odpuszczamy, mimo, ze nigdy nie spotkalo nas nic nieprzyjemnego.
        Podroznikom pieszym (spotkalismy takich( przypominam, ze jeziora nawet wysokogorskie pelne sa aligatorow, a w lasach zyja jaguary.
      • Gość: Wioletta Re: Meksyk. Najciekawsze miejsca IP: *.wimex.mx 30.06.14, 01:25
        I dla mnie też ;) Pozdrawiam Marmotita z Tulum! Mieszkam tu i czuję się bezpieczniej niż niejednokrotnie w Polsce.
    • Gość: theorema dziekuje za skasowanie mojego postu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.11, 01:26
      bo napisalam prawde. Ze mi zamordowano 3 tygodnie temu siostre na Cozumelu, najbezpieczniejszej czesci Meksyku podobno. I jeszcze bo napisalam pare slow prawdy na temat policji meksykanskiej. I wyrazilam przypuszczenie, kto sponsoruje niniejsza zachete do odwiedzenia tego kraju...Podobno jest wolnosc slowa...pusccie to, szanowni administratorzy, niech kazdy sam ma mozliwosc zdecydowac, czy podejmuje ryzyko utratry zycia w tym cholernym kraju za cene obejrzenia paru ruinek...
      • Gość: OK Re: dziekuje za skasowanie mojego postu IP: *.ok.ok.cox.net 26.02.11, 01:35
        jesli to Monika M. byla Twoja siostra, to szczerze wspolczujemy Tobie i rodzinie.
        Nie czytalem Twego postu, bo juz go nie bylo jak wszedlem na forum. Prosze, napisz wiecej co sie stalo. Cozumel to takie turystyczne miejsce, gdzie zwykle zawijaja cruisy z Miami i Tampy.
        • pinkink3 Polka z Cozumel 26.02.11, 06:26
          Monika M. miala siostre blizniaczke, tez skrzypaczke, jesli wierzyc Internetowi. Jesli to Ty, Theorama, przyjmij wyrazy wspolczucia. To okropne, co sie stalo. Jak to mowia, dziewczyna znalazla sie w zlym miejscu o zlej porze. Szkoda wielka.

Historia jest bardziej zawiklana niz by sie wydawalo. Inna kobieta z tego samego statku, ktora opuscila statek w Cozumel i juz tam nie powrocila, 24 letnia Amerykanka, rowniez nie zyje. Wg meksykanskiej policji obie smierci nie sa ze soba powiazane.

Do morderstwa Moniki M.przyznal sie 24 letni Meksykanin Nelson Perez Torres, barman.
          Ostatnio pojawila sie jeszcze inna wersja wydarzen, tajemnicza zmiana personaliow i , co za tym idzie, wersji wydarzen.
          Naprawde, nie wiadomo juz, co o tym myslec:
          www.laht.com/article.asp?ArticleId=386374&CategoryId=14091

• Gość: theorema Re: Polka z Cozumel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.11, 15:44
            akurat nie skrzypaczke...ale tez muzyka...
            Ten facet sie przyznal, ale to wcale nie musi byc on...
            Wiem na pewno, ze od momentu odplyniecia statku do momentu Jej smierci minelo 10 godzin, a do momentu Jej znalezienia w wodzie -14. Przez tyle czasu, na stosunkowo niewielkiej wyspie policja cozumelska nie znalazla mojej siostry. A jeszcze zyla. Moze jeszcze nawet nie byla ranna, moze dopiero wieziona, moze chciano Ja naklonic do czegos. To daje pojecie o tym, jakie bezpieczenstwo zapewniaja wladze turystom. Przeciez statek odplywajac dal znac, ze czlonek ich zalogi zostal na ladzie,co skadinad jest karygodne i bulwersujace - jak mogli ja zostawic...??? Nie wiem ilu policjantow i po jakim czasie zaczelo jej szukac - moze dwoch na rowerach, nastepnego dnia rano?
            Na 100% nie miala romansu z tym gosciem, nie mogla z nim rozmawiac, znala go z widzenia jako pracownika baru. Tym razem byla sama, bez kolegow i to tez swiadczy o tym, jak latwo stac sie tam ofiara - ladna dziewczyna, w dodatku miala notebooka przy sobie, otwarta, ufna - choc nie glupia, nie poszlaby na spacer z byle meksykanskim przymulastym facetem majac godzine do odplyniecia statku...
            Media meksykanskie pisza, co chca i za nimi inne agencje prasowe. Tamta kobieta, Samantha zeszla ze statku 5 godzina wczesniej, byla chora psychicznie, co polegalo na upodobaniu do pozerania plastikowych, metalowych i papierowych przedmiotow. Zmarla po zjedzeniu agrafki. ciekawe, ze pracownicy statku puscili ja wolno, choc juz wtedy wiedzieli, ze okradla statek na kilka tys. dolarow, uzywajac podrobionych i kradzionych kart, ale nie mojej siostry, Jej sa w komplecie. Wiedzieli, ze maja swira na pokladzie i zamiast Ja oddelegowac do szpitala, puscili Ja wolno...nie sadze, ze ona mogla zabic Monike. Skala jej obrazen, o ktorych media juz nie pisza, a ja mam protokol sekcji zwlok, wskazuje na morderstwo z premedytacja, ktos po prostu musial zobaczyc ja martwa, dlatego wrzucil na koniec do wody - i dopiero wtedy sie utopila. Moze ktos sie pomylil, mial gadac z kurierem od handlu trefnymi towarami, a w razie bledu zabic? Moze ktos ja chcial naklonic do czegos, a Ona sie nie zgadzala? Na pewno nie do seksu, nie bylo prob gwaltu.
            Dla mnie to wcale niekoniecznie musi byc ten facet, Monike znaleziono 11,5 kilometra od portu - to za daleko, zeby poszla tam piechota, w dodatku w strone przeciwna niz statek, na ktory chciala wracac. Moze wciagnal ja ktos do samochodu, moze bylo jeszcze inaczej. Sledztwo trwa, nic nie wiemy, a po glowie mi sie tlucze - dlaczego nie sluchali Jej przyjaciol, dlaczego nie pozwolili im od razu wspolpracowac, znali Jej plany na ten dzien. kazali im odplynac na statku, a sprawa zajela sie powoli i bez niepokoju policja cozumelska. Wladze kompanii przyjechaly, kiedy bylo juz za pozno. A teraz tylko sie modla, wspolczuja i pieprza, jak to moja siostra byla czlonkiem wielkiej rodziny -zalogi. I trzesa portkami, ze beda mieli proces...
            Dlatego - kto nie musi, kto moze zyc bez ogladania ruin Majow, bez statkow, komu wystarcza Mazury, albo Bieszczady - niech do Meksyku nie jedzie. Historie o gangach narkotykowych, porwaniach - sa fajne w filmach. Ale kiedy na zywo przytrafiaja sie delikatnej dziewczynie - sa juz ostatnia historia w jej zyciu...
    • Gość: niedzielny Meksyk. Najciekawsze miejsca IP: 189.253.21.* 26.02.11, 01:31
      dziwne dlaczego autor nie zaproponowal wyjazdu do Reynosy, Ciudad Juarez lub Monterrey. Mozna w nich zobaczyc wymyslnie zdeformowane zwloki lub wziac udzial w porwaniu lub gotowaniu ludzi w beczkach.
    • Gość: koko Meksyk. Najciekawsze miejsca IP: 212.180.192.* 26.02.11, 09:39
      Rany! Ja wrocilam z Meksyku 1,5 miesiaca temu i nic zlego mnie tam nie spotkalo! W prawdzie moge sie osobiscie wypowiadac za Polwysep Yucatan, bo po nim podrozowalam, ale spotkalam cala mase ludzi, ktorzy przemierzali ten kraj od stolicy, przez Oaxaca, Chiapas itd itp do Yucatanu, konczac np na Isla Mujeres, omijajac tak jak my wszelkie kurorty. Zaznaczę, że nie byłam na zorganizowanej wycieczce, tylko jezdzilysmy sobie po tym wspaniałych miejscach, poznając barwnych i ciekawych ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka