Dodaj do ulubionych

Korzystacie z Booking.com?

24.04.12, 17:31
Jest to chyba najbardziej znany na świecie serwis do rezerwacji, słyszałem jednak różne opinie.
Mam jedno pytanie do korzystających - czy możliwe jest na tym portalu dokonanie kilku rezerwacji w różnych hotelach w tym samym mieście i terminie (chodzi o te z bezpłatnym anulowaniem rezerwacji)? Czy mogę zarezerwować kilka hoteli a następnie część odwołać, czy w takiej sytuacji jednak mogą mi np. wszystko anulować?
Obserwuj wątek
    • Gość: olek Re: Korzystacie z Booking.com? IP: *.play-internet.pl 24.04.12, 18:30
      zawsze bukuję w ten sposób :) kilka hoteli w jednym mieście w zależności od budżetu i z kim pojadę :) dodatkowo podaje dane karty pre-paid na wypadek gdybym zapomniał anulować rezerwacji - kasa nie zostanie ściągnięta

pozdr
      • kajak75 Re: Korzystacie z Booking.com? 25.04.12, 14:00
        Korzystalam, ale oceniam negatywnie.
        Zarezerwowalam hotel w Jordanii. Zmieniły mi sie plany i rezerwacje odwolalam w terminie. Dostałam potwierdzenie, ze wszystko jest ok. Niestety pieniądze z karty zostały mi pobrane za no show. Złożyłam reklamacje, booking przynal mi racje. Po kilku tygodniach napisali, ze menadżer hotelu unika kontaktów z nimi i dlatego jeszcze nie odzyskalam pieniędzy. Po następnych kilku dniach poinformowali, ze mam sama kontaktować z hotelem.
        Pieniądze odzyskalam w ramach procedury charge back, przeprowadzonej przez wystawę karty kredytowej.
        • Gość: krystiaaan Re: Korzystacie z Booking.com? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.12, 15:29
          wydaje mi się, że faktycznie najlepszą metodą jest rezerwacja przy wykorzystaniu karty pre-paid albo karty wirtualnej, takiej którą zawsze się doładowuje na określoną kwotę i nie ma limitu kredytowego (o ile to będzie działać przy rezerwacji a powinno). Wtedy w sumie nie ma różnicy w jakim serwisie się rezerwuje, o ile jest to jeden z jakichś większych. Ja zawsze porównuję najpierw cenę na oHotele.pl i tam gdzie mają aktualnei najniższą cenę tam rezerwuję ;)
        • 581616aaaa Rezerwujesz na własne ryzyko !!! 03.12.12, 17:58
          1/hotel w Bombaju / luty 2012 /- pomyłka na mapie o ....bagatela prawie 20 km / np Piaseczno zamiast Warszawy plus dodatkowe zadania doopłaty za sniadania mimo ze były w cenie rezerwacji !! Reklamacja NIEUZNANA !!!

2/hotel Rio de Janeiro/ listopad 2012 / - BRAK SNIADAN - momo dodatkowego maila do booking.com z prosbą o potwierdzenie - SPRAWA na razie w FEDERACJI KONSUMENTÓW w wypadku braku ugody sprawa sadowa / brak zgodnosci towaru z umową !!!

BYŁY KLIENT - korzystajcie np z AGODA,HRS czy Hotelslick
      • shy33 Re: Korzystacie z Booking.com? 27.04.12, 21:45
        Dlaczego z pre-paid nie ściągają? Rezerwowałam niedawno przez booking, podałam dane karty pre-paid, przy czym dwa dni przed przylotem zmieniły mi sie plany i musiałam anulować ten pierwszy hostel. Dostałam info, ze zapłacę za pierwszą noc. Ale do tej pory (miesiąc) nic nie ściągnęli z konta i zastanawiam sie dlaczego. A nie chce zeby mnie później ścigali z odsetkami
      • Gość: Miki Re: Korzystacie z Booking.com? IP: *.sky24.pl 25.02.16, 18:17
        Jesteś zwykłym chamem tylko tak mogę cię określić. I jedyne czego ci życzę to tego żeby ktoś od Ciebie ściągnął kasę poprzez sąd. Robiąc w ten sposób zmuszasz hotele do żądania gotówki i inni uczciwi klienci mają "przerąbane".
      • kornel-1 Re: Korzystacie z Booking.com? 10.09.17, 10:44
        Gość portalu: olek napisał(a):

> zawsze bukuję w ten sposób :) kilka hoteli w jednym mieście w zależności od bud
        > żetu i z kim pojadę :)

Obecnie nie ma takiej możliwości. Portal chce, abyś przed rezerwacją w tym samym dniu anulował istniejącą rezerwację.

Praktyka w miarę słuszna. Nie należy blokować miejsc. Również użytkownik ma swój interes w takim rozwiązaniu - mi zdarzyło się przez pomyłkę zabukować dwa noclegi w różnych miastach w tym samym dniu.
        Ale:
        1. czasem poszerzamy ekipę i potrzebujemy dodatkowego noclegu a nie zawsze jest w tym samym hotelu (istnieje opcja zarezerwuj dodatkowy pokój).
        2. już przy składzie dwuosobowym możemy zarezerwować inny hotel z innego konta na ten sam dzień.

Kornel
      • jolcia4444 Re: Korzystacie z Booking.com? 24.10.17, 15:32
        to jest chamskie, bookować kilka obiektów, przecież ludzie z tego żyją i jeśli wy odwołacie rezerwację to pokój może być nie sprzedany. Nie poto jest ta opcja aby rezerwować kilka obietków dla wydzimisiów.
        • kornel-1 Re: Korzystacie z Booking.com? 24.10.17, 22:44
          jolcia4444 napisał(a):

> to jest chamskie, bookować kilka obiektów, przecież ludzie z tego żyją i jeśli
          > wy odwołacie rezerwację to pokój może być nie sprzedany. Nie poto jest ta opcja
          > aby rezerwować kilka obietków dla wydzimisiów.

Idąc tym tokiem rozumowania: chamskie jest bookować jeden obiekt, jeśli się odwoła rezerwację, to pokój może być już nie sprzedany. Przecież ludzie z tego żyją.

W rzeczywistości hotelarze rzadko kiedy dokładają do interesu. A system anulowania rezerwacji jest dostosowany do bieżącej sytuacji rynkowej.

Kornel
    • Gość: toja Re: Korzystacie z Booking.com? IP: 217.153.153.* 27.04.12, 09:38
      korzystam, jak na razie ok
    • colcik1 Re: Korzystacie z Booking.com? 27.04.12, 10:19
      możesz rezerwować kilka tylko nie zapomnij potem tych pozostałych anulować ;)
      dawidowski777 napisał:

> Jest to chyba najbardziej znany na świecie serwis do rezerwacji, słyszałem jedn
      > ak różne opinie.
      > Mam jedno pytanie do korzystających - czy możliwe jest na tym portalu dokonanie
      > kilku rezerwacji w różnych hotelach w tym samym mieście i terminie (chodzi o t
      > e z bezpłatnym anulowaniem rezerwacji)? Czy mogę zarezerwować kilka hoteli a na
      > stępnie część odwołać, czy w takiej sytuacji jednak mogą mi np. wszystko anulow
      > ać?
      • Gość: nina104 Re: Korzystacie z Booking.com? IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.12, 14:07
        Korzystam od kilku lat, ale w tej chwili staram się, żeby rezerwowany przeze mnie hotel miał opinie na 8 i wyżej. Gdy jedziemy wiekszą grupą 4-6 osób, to wynajmuję apartamenty ale już znacznie rzadziej przez Booking, częściej przez Home Away i Homelidays.
    • agulha Re: Korzystacie z Booking.com? 07.05.12, 22:49
      Korzystałam kilka razy. Hotel w kraju służbowo: czasami bywa taniej niż poza Booking, czasami cena dokładnie ta sama, tylko większy kłopot z fakturą, bo musiałam czekać ileś dni od wymeldowania (wysyłali pocztą).
      Apartament w Bratysławie: byłam b. zadowolona, cena ok. 50% tego, co jest na stronie samych apartamentów, żadnych problemów.
      • olka593 Re: Korzystacie z Booking.com? 10.06.12, 08:01
        Przy wyborze hotelu trzeba przeczytać warunki rezerwacji jakie stawia hotel. Jeśli jest zdanie "hotel może wykonać pre-autoryzację lub autoryzację" to można się spodziewać, że na karcie z której robiło się rezerwację pojawi się blokada części lub całej płatności za hotel. Ale to jest różnie. W polskim hotelu wykonano mi to na służbowej karcie kilka dni przed wyjazdem - całą kwotę. W Turcji 20% należności w dniu przyjazdu do hotelu. W Hiszpanii nie zdarzyło się nigdy, chociaż pisali, że zrobią autoryzację. Ta blokada znika z karty po zapłaceniu za hotel, ale może trwać nawet kilka dni potem, jeśli jest to krótki pobyt. Lepiej być na to przygotowanym finansowo.
        • kornel-1 Re: Korzystacie z Booking.com? 10.06.12, 09:25
          Ja z reguły nie rezerwuję noclegów. Czasem używam tego typu baz noclegowych (akurat nie tej z tytułu wątku bo nie sortowania wg cen) do znalezienia czegoś interesującego mnie. Wówczas odszukuje w sieci e-mail i pytam bezpośrednio o nocleg. Podczas ostatniego wyjazdu na Litwę - Łotwę - Estonię tylko raz mi się zdarzyło, że dostałem odpowiedź, iż powinienem zarezerwować nocleg poprzez taką bazę a nie bezpośrednio u nich. Zdarzało się, że wysyłałem zapytanie do dwóch miast dla tej samej daty lub dwóch hosteli w tym samym mieście. Decyzję, gdzie spać lub dokąd jechać podejmowaliśmy czasem w przeddzień lub podczas drogi następnego dnia przed danym noclegiem.

Nie lubię i chyba nie potrafię być związany jakimiś datami.

Inna rzecz, że nie mam możliwości dokonywania przedpłaty, byłbym zresztą jej niechętny.

Kornel
          • olka593 Re: Korzystacie z Booking.com? 10.06.12, 12:36
            Witaj,
            Racja. Booking.com jest bardzo dobry, gdy szczególnie zależy nam na precyzyjnej dacie noclegów (delegacja służbowa) lub gdy mamy jakieś życzenia, a nie ma pewności, że hotel je zapewni. Np.hotelowy dowóz z lotniska, wybór cichego pokoju itp. Jeśli to zgłosi się poprzez rezerwację w booking.com to hotele w których byłam skrupulatnie spełniają życzenia. Może boją się, że naskarży się do booking.com? Może w poprzednim mailu nie napisałam dokładnie, pre-autoryzacja to nie jest przedpłata, ale zablokowanie na kilka dni wyznaczonej kwoty na karcie. Za ok. 8 dni i po zapłaceniu za hotel blokada jest anulowana.
            • kornel-1 Re: Korzystacie z Booking.com? 10.06.12, 13:15
              Ja mam małe pojęcie o płaceniu w sieci i o kartach :-(((

Zeszłowieczny jestem ;-)
              k.
              • olka593 Re: Korzystacie z Booking.com? 10.06.12, 15:18
                Tak jak ja. Ale się staram. Bo... Wesołe jest życie staruszki... w podróży.
            • agulha Preautoryzacje 10.06.12, 18:48
              Z tymi preautoryzacjami to w ogóle jest ciekawa historia. Na przykład preautoryzacje w co lepszych hotelach po przybyciu do hotelu. Potrafią przyblokować jakąś kosmiczną sumę na okoliczność ewentualnego skorzystania z minibaru. Po opuszczeniu hotelu, uiszczeniu opłaty za pobyt i sprawdzeniu tego zakichanego minibaru powinni w sposób czynny odblokować nam kartę, ale większości się nie chce i tak wisi ta blokada - jest jakiś czas wyznaczony przez bank (nie pamiętam: 2 tygodnie?). Jak się ma kartę kredytową i to z dużym limitem, to w sumie żaden problem. Gorzej mają osoby, które z różnych przyczyn karty kredytowej nie mają, bo im taki hotel blokuje dostęp do żywej gotówki na koncie poprzez kartę debetową.
              Poza tym hotele mają jakieś specjalne przywileje w stosunku do innych sprzedawców co do możliwości obciążania nam karty bez PINu czy naszego podpisu. Byłam kiedyś w hotelu w USA, w dniu przyjazdu okazałam im kartę debetową. Byłam zdziwiona, że w dniu wyjazdu nie żądali transakcji na terminalu, z PIN. Był to dwutygodniowy pobyt służbowy, więc o finanse hotelu się nie bałam, na pewno by dostali. Jak wróciłam do kraju, patrzę - pieniądze poszły. Bank powiedział, że właśnie hotele mają prawo nam ściągnąć.
              Inny hotel, akurat też z USA, był uprzejmy za niewinność ściągnąć mi dodatkową opłatę Bóg wi za co. Okazało się, że to za minibar, z tym, że ja nie korzystałam z minibaru. Jako potulna Polka nie rzucałam się za bardzo, napisałam, że wprawdzie nie korzystałam, ale jeśli się upierają, to ja poproszę rachunek za ten minibar do rozliczenia z firmą. Rozważałam także reklamację przez bank (można). Ale hotel mnie uszanował i anulował tę dodatkową płatność (niedużą). Do dziś nie wiem, co to było - może jakieś orzeszki naruszone przez poprzednika (takie orzeszki mi się trafiły w Nvovotelu w Gdańsku, od razu odniosłam na recepcję i mi uwierzyli oczywiście).
              • olka593 Re: Preautoryzacje 11.06.12, 16:47
                W opisanych sytuacjach dobrze jest złożyć zażalenie do booking.com. Pomagają wyjaśnić sprawę, bo zależy im na dobrej opinii o serwisie. Trochę to trwa, bo i tak chcą odbić piłeczkę w stronę banku od karty.
    • charliefrown Re: Korzystacie z Booking.com? 14.06.12, 09:11
      owszem, korzystamy ;) ogólnie nie miałem większych problemów za wyjątkiem jednej nieprzyjemnej sytuacji w Kalifornii. W piątek wieczorem dokonałem rezerwacji, potwierdzenie otrzymałem. Po przejechaniu ponad 300 mil udałem się do lobby hotelu, gdzie recepcjonista stwierdził, że nie widzi mojej rezerwacji. Gdy podałem nr rezerwacji on zarzucił, że jest ona nieważna, bo oni wymagają dodatkowo potwierdzenia telefonicznego! Pokazałem mu, że w ogłoszeniu na booking nie ma mowy o jakiejkolwiek rezerwacji telefonicznej. Pokój otrzymaliśmy w cenie jaka widniała online, jednak trochę nerwów było, zwłaszcza, że ciężko było znaleźć coś sensownego przed nadchodzącym Memorial Day.
    • sumire Re: Korzystacie z Booking.com? 15.06.12, 11:37
      tak, bardzo często. nigdy nie było problemów, z wyjątkiem hotelu w Kopenhadze, który ściągnął mi kasę z karty dwukrotnie. ale to hotelu wina raczej niźli systemu samego w sobie, który moim zdaniem jest bardzo wygodny.
    • kanzashi Re: Korzystacie z Booking.com? 15.06.12, 12:48
      Korzystamy regularnie. W zależności od miejsca rezerwujemy z wyprzedzeniem (w popularnych miastach i obleganych terminach) lub w ostatniej chwili - wtedy niektóre hotele mocno opuszczają ceny, bo wolą sprzedać pokój taniej niż zostawić pusty. Tylko że teraz ten portal zrobił się tak popularny, że należy uważnie czytać opinie o hotelach żeby nie rozczarować się standardem.
      • jakanu Re: Korzystacie z Booking.com? 16.06.12, 09:26
        Korzystałem wielokrotnie z booking.com, ale hotele w Azji przeważnie rezerwuję na agoda.pl gdyż w większości przypadków w tym drugim jest taniej.
        • Gość: Ona Re: Korzystacie z Booking.com? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.06.12, 23:43
          Ja właśnie na dniach znalazłam najtańszy hotel na Booking (Tajlandia).
    • miss_paradox Re: Korzystacie z Booking.com? 14.07.12, 23:48
      korzystalam kilka razy i wszystko odbylo sie wzorowo
      • Gość: Miki Re: Korzystacie z Booking.com? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 00:25
        Wiekszosc problemow jakie opisaliscie sa z winy hoteli nie serwisu booking ! jestem z nich bardzo zadowolony, potrafili kiedys zadzwonic do mnie do wloch bo mieli jakies dodatkowe pytanie. europa -azja wszystko idealnie dziala. Mialem przypadek ze bez wczesniejszej rezerwacji zapytalem w hotelu czy maja wolne pokoje , recepcjonistka powiedziala ze nie , wyszedlem przed hotel i z laptopa chcialem poszukac innego , w bookingu widnialo ze w tym wlasnie hotelu jest jeszcze pokoj , zarezerwowalem przez system , wrocilem i pokoj sie znalazl! To bylo w Rumuni . Polecam serwis.
    • Gość: ciorba Re: Korzystacie z Booking.com? IP: *.dynamic.vectranet.pl 03.07.14, 09:22
      Uwaga na booking.com
      Miesiąc po anulowaniu hotelu we Wloszech, co zgodnie z umowa z booking zrobilam bezkosztowo i mam na to potwierdzenie; hotel najpierw zablokowal srodki na karcie, a tydzien pozniej je pobrał. Zwracam uwage na to, ze nie mialam juz zadnej umowy z tym hotelem od kilku tygodni. Booking ponad 2 tygodnie wyjasnia sprawe bez rezultatu i w ogole nie probuje wytlumaczyc jak to mozliwe, ze po wygasnieciu umowy, hotel wlamuje sie na moją karte. Powiadomilam o tym bank i zareklamowalam transakcje, czekam na wynik.
      zglosilam sparwe do UOKIKu i w razie koniecznosci bede sie sadzic. Proszę uwazac na booking.com!!!!!!
      • Gość: turystka Re: Korzystacie z Booking.com? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.07.14, 10:56
        Napisz jak sprawa się zakończy bo jestem ciekawa a sama wielokrotnie korzystałam właśnie z booking.
      • kornel-1 Re: Korzystacie z Booking.com? 03.07.14, 16:26
        No... zależy, jak wcześnie anulowałeś. Ale to się wyjaśni ;-)

k.
      • agulha Re: Korzystacie z Booking.com? 03.07.14, 22:16
        Kończę właśnie urlopową podróż po Europie, większość noclegów rezerwowana przez booking.com. Jestem zadowolona. To nie pierwsza podróż z nimi. Tym razem pierwszy raz zdarzyła mi się wtopa, a mianowicie po pracowitym porezerwowaniu wszystkich noclegów w weekend [jakieś 3 tyg. przed urlopem] w poniedziałek się okazało, że użyłam karty kredytowej z limitem transakcji internetowych/telefonicznych ustawionym przeze mnie osobiście na zero. Skontaktowałam się z ich działem obsługi klienta - całkiem sprawnie działa, no i w ogóle podobało mi się, że można porozmawiać "z żywym człowiekiem" i to po polsku. (Nie to, co np. Amazon, który tylko odsyła z jednego linku na drugi, z czego nic nie wynika). To samo zrobiłam, kiedy po przybyciu do jednego z hoteli zastałam zamknięte drzwi [sprawa się wyjaśniła, w sumie nieporozumienie].
        Ze ściąganiem należności na razie nie miałam problemów.
    • kornel-1 Re: Korzystacie z Booking.com? 28.08.14, 14:34
      michakra napisał(a):

> ja wolę bookapart, zdecydowanie. Korzystałem i tu i tu i bookapart bardziej mni
      > e zadowolił...

Pfff...
      Jak dla mnie jesteś zwykłym spamerem

W dodatku, twój portal nie ma ofert w takich wsiach jak Sao Paulo (12 mln mieszk.)

Kornel
    • kris2237 Re: Korzystacie z Booking.com? 18.09.17, 20:36
      musisz sprawdzic cancelation policy . Sa takie ktore pozwalaja ci zrobic kancelacje nawet 8 godzin przd check in , sa tez takie ktore nie udizelaja refund . Muisz uwaznie czytac. natomiast moge polecic kayak , hotel.com czy nawet justfly lub momondo :)
      • kornel-1 Re: Korzystacie z Booking.com? 19.09.17, 06:22
        kris2237 napisał(a):

> musisz sprawdzic cancelation policy . Sa takie ktore pozwalaja ci zrobic kancel
        > acje nawet 8 godzin przd check in , sa tez takie ktore nie udizelaja refund . M
        > uisz uwaznie czytac. natomiast moge polecic kayak , hotel.com czy nawet justfly
        > lub momondo :)

Musisz uważnie pisać.
        Warto również pouczyć się ojczystego języka.

k.
    • jaa25 Re: Korzystacie z Booking.com? 29.10.17, 08:52
      Korzystałam z booking w czasie samodzielnej wycieczki po Grecji oraz w Norwegii i było wszystko całkowicie ok. Ale tak naprawdę to wszystko zależy od danego hotelu, bo booking jest tylko pośrednikiem. Trzeba uważnie czytać warunki rezerwacji w każdym z miejsc. Pytanie, jak wygląda pomoc ze strony booking w przypadku jakiegoś konfliktu z hotelem..? Ktoś ma doświadczenie?

A tutaj w ramach autopromocji :] link ode mnie na 50zł na pierwszy nocleg zaklepany przez booking - www.booking.com/s/12_6/jhet0o27
      • Gość: ### Death to spamer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.17, 17:30
        Spi.erdalaj!
    • warsztatpodrozy Re: Korzystacie z Booking.com? 28.11.17, 14:26
      Musisz sprawdzić jakie są warunki rezerwacji w danym obiekcie - czasem odwołać można bez problemu a czasem może być pobierana opłata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka