last_kasia 31.01.09, 10:33 witam wszystkich, chciałam z mamą wyjechać w maju na wycieczkę/pielgrzymkę do Izraela. Szukam sprawdzonej oferty, możecie coś polecić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
only.kasja Re: wyjazd do Izraela 01.02.09, 22:07 wiem z kim nie jechac. Bylam w styczniu z jednym biurem i skrocili nam pobyt z 2 tyg do 1 twierdzac ze izrael zamyka grnice i jak najszybciej musimy wrocic do kraju. Porazka, biuro i sam wyjazd. Szczegolnie ze po powrocie okazalo sie ze inni nadal organiuja. Chyba najlepiej skorzystac z jakiegos renomowanego biura Odpowiedz Link
brite Re: wyjazd do Izraela 02.02.09, 17:00 > wiem z kim nie jechac. Bylam w styczniu z jednym biurem i skrocili nam pobyt z 2 tyg do 1 twierdzac ze izrael zamyka grnice Zdradzisz, cóż to za specjaliści? Odpowiedz Link
jas_podroznik skąd chcesz polecieć? 02.02.09, 17:12 z Łodzi, Katowic, Warszawy: www.konsorcjum.com.pl/travel/Izrael-Odkrywamy_Izrael,32648.html Wyloty w każdą sobotę. Ktoś niżej linkował relację z podróży. Z Warszawy: www.oasistours.com.pl/new/index.php/pl/Kraje/Izrael-Ejlat- Jerozolima-Tel-Awiw Z Warszawy miał też latać Rainbow Tours, ale poza jednym samolotem z wyjazdem studyjnym nic nie poleciało. Odpowiedz Link
akslazor Re: skąd chcesz polecieć? 02.02.09, 21:46 słyszałam, że to właśnie oasis takie kombinacje alpejskie uprawiał. Ze strony wszystko wyrzucił, a biedne hotele nadal im wierzą, że będą miały tłumy gości Odpowiedz Link
aidiinc Re: wyjazd do Izraela 18.02.09, 20:55 ja byłem na pielgrzymce z mojego kościoła ale organizowało biuro trade travel z łodzi. było super zorganizowane, zwiedzanie, przewodnik i hotele. aż żal było wracac Odpowiedz Link
mialpol Re: wyjazd do Izraela 08.03.09, 09:12 Ja jadę z Rainbow Tours 13 maja na wycieczkę Ziemia Swięta + Egipt. Na forum mają dobrą opinie, ciekawy program i dobrzy przewodnicy. W zeszłym roku byłem z nimi na rejsie po nilu i było fantastycznie. Zachęcam i pozdrawiam, Odpowiedz Link
drugimar.ek Re: wyjazd do Izraela 03.04.09, 14:25 podobno nie maja obłożenia i znów chcą odwołać loty Odpowiedz Link
last_kasia Re: wyjazd do Izraela 21.04.09, 00:22 za kilka dni wyjeżdzam z konsorcjum. przejrzałam mnóstwo ofert i maja najlepszą, cenowo i pod kĄtem przygotowania. Dam znać co i jak Odpowiedz Link
przemus7777 Re: wyjazd do Izraela 22.09.09, 09:24 Witam, też wybieram się z konsorcjum do Izraela. Jak było, może jakieś wskazówki? dzięki pozdrawiam Odpowiedz Link
masia.1 Re: wyjazd do Izraela 21.04.09, 00:28 początkowo rozważałam różne oferty, konsorcjum była najlepsza i komisariatu, ale wylot z katowic. mieszkam w warszawie, wiec myslalam o wawie albo lodzi.. do lodzi mam lepszydojzd niz do katowic. ale rainbow mial last minute, wiec wziełam ich. Ale teraz odwołał, loty do konca maja. Ponownie. slyszalam ze w styczniu tez tak zrobili. wrocilam do konsorcjum. dostalam wiele praktycznych informacji, doradzono mi program i termin. Miła obsługa i dobra cena - a co wzne bez dodatkowych opłat. mam nadzieje, że tak sie skonczy :) Odpowiedz Link
mialpol Re: wyjazd do Izraela 24.04.09, 09:21 Mam wykupione na 13 maja ziemia święta + egipt z rainbow, ciekawe czy dojdzie do skutku? Odpowiedz Link
kredka2222 Re: wyjazd do Izraela 06.11.12, 18:56 proszę cie napisz mi jakie sa trasy autokarowe, czy duzo czasu spedzamy w autokarze? mam chorobe lokomocyjna i nie wiem jak zniose te podróż? Odpowiedz Link
eela Re: wyjazd do Izraela 25.04.09, 09:53 Polecam biuro Sigma Travel, byłam z nimi na objazdówce w zeszłym roku. Jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link
masia.1 Re: wyjazd do Izraela 26.04.09, 20:56 ale sigma ma wysokie ceny. lepiej znalexc jakies biuro co ma czarter Odpowiedz Link
eela Re: wyjazd do Izraela 24.06.09, 14:46 Wszystkie biura latają czarterami. Ceny są bardzo podobne. Izrael jest drogim krajem, niestety. Za 2 tys. się tam nie pojedzie. Trzeba liczyć się z wydatkiem dobrze ponad 3 tys na osobę przy wyjeździe dwutygodniowym. A z tym co się bierze na drobne wydatki, będzie jeszcze więcej. Kurs złotego w porównaniu z zeszłym rokiem jest sporo niższy. Odpowiedz Link
mascort25 Re: wyjazd do Izraela 23.06.09, 14:25 Bardzo polecam - jesli ktos jest z poludnia Polski wyjazd do Ziemi Świetej z Porabki Uszewskiej bądz Tarnowa. Tutaj ink www.pielgrzymki.tarnow.pl/pb.html Wspaniali ludzie ktorzy organizują wycieczke-pielgrzymke, sprawdzony przewoznik. Byli moi znajomi, i siostra, a i rowniez ja 20 lipca wybieram sie na 9 dni do Ziemi Świetej i juz wie ze bedzie cudowne :) Odpowiedz Link
sebwie22 Re: wyjazd do Izraela 24.06.09, 21:40 tak..tylko to nie 7 dni, ale 4,5 dnia zwiedzania... Poza tym nie polecam w lipcu wycieczki do Izraela, obecnie w Tyberiadzie 42 stopnie, a w Jerozolimie 38... Odpowiedz Link
absztyfikant Re: wyjazd do Izraela 28.06.09, 13:37 W Tyberiadzie 30 stopni jest gorsze niz 50 w Jerozolimie - wilgoc. Jerozolima ma gorski klimat i nagorsze upaly sa znosne. Odpowiedz Link
sebwie22 Re: wyjazd do Izraela 30.06.09, 17:39 Na względnie "łagodne" znoszenie upałów w Jerozlimie nie ma wpływu "górski klimat" (trudno o nim pisać na wysokości 700 m n.p.m. w strefie podzwrotnikowej), ale suche powietrze znad Pustyni Judzkiej. Natomiast 50 stopni w Jerozolimie może faktycznie znosi się lepiej niż 30 stopni w dusznej Tyberiadzie (Jezioro Galilejskie), ale... autochtonom:) Odpowiedz Link
kumati Re: wyjazd do Izraela 19.10.09, 18:33 Moja siostra w ub. roku korzystała z oferty, którą znalazła w serwisie Jerozolima.pl. Oni mają wszystkich liczących się tj. Patron, Nomada ... Wiem, ze dali jej jakąś zniżkę od cen cennikowych. Podpytaj może i tym razem coś takiego mają. Odpowiedz Link
niuumark Re: wyjazd do Izraela 24.11.09, 21:24 Może parę spostrzeżen które się komus przydadzą - szekle warto nabyc na miejscu albo w kantorach albo u sprzedawców w sklepach lub na straganach.Ja wymienialem w hotelu. Mozna wynegocjowac 3.8 do 4 szekli za dolara. Ze soba brac dolary. Niekoniecznie trzeba miec drobne dolary. Sami rozmienia ale trzeba uwazac zeby dobrze wydali. Nie wiem jak w innych miejscach ale w Ovdzie na lotnisku dośc szczegółowo pytają przy wylocie gdzie się było, w jakim celu czy miało sie swoj bagaz na oku... Mnie i koleżanki pytali nawet jak długo się znamy. Rozmowa w j ang. ale mozna też po rosyjsku. Jesli wyjazd zorganizowany a ktos nie zna jezyka - piloci tłumaczą. W sklepach gdzie nie ma cen trzeba sie targowac. Niestety nie wiadomo jakie są rzeczywiste ceny wiec moze pozostać niedosyt ze sie za duzo zaplacilo. Towar jest tyle wart ile chce sie za niego zaplacic:) Np swiezy sok z granatu - 0.4l za 2dol - w galerii handlowej w Polsce to okolo 10 zl. Pita z falaflem i warzywami 6 szekli. Owoce ok 7 szekli za kg - przynajmniej na taki zieleniak trafilismy w Jerozolimie opodal murów i komisariatu policji.Wina ok 6 szekli ale pewnie mozna zejsc taniej. Na ulicach bezpiecznie choc troche młodzieży rozkrzyczanej kreci sie np w Jerozolimie po zmroku. Uwaga na rozance - mogą mieć po wiecej paciorków niz 10! Wino z kany galilejskiej czy talerzyki z mozajka z Tabghi mozna kupic takze w Jerozolimie nie tylko w Galileii. Owoce maja tam jakiś lepszy smak bo sa dojrzalsze. Jesli kupicie arafatke to lepiej niech nie widza pogranicznicy na lotnisku - nie zabieraja ale dopytuja po co i na co. W listopadzie temperatury w sam raz do zwiedzania - ok 23 stopni bez deszczu - czasem chmury. Ceny na duty free w ovdzie niezle ale na okeciu lub w samolocie lepsze.przynajmniej na litrowych alkoholach. ogólnie polecam wyjazd w tak piękne miejsca. Ja korzystałem z usług wrocławskiego biura Panorama. Polecam ze względu na dobre hotele, a zwłaszcza fachową obsługe przewodnika - p Andrzeja. Zorientujcie sie jedynie o miejsce przylotu - czy tel aviv czy ovda - eilat. Odpowiedz Link
niuumark Re: wyjazd do Izraela 24.11.09, 21:30 aa no i raj dla tych co lubia przyprawy - na starym miescie np w Jerozolimie mozna trafic na stoisko gdzie mozna wybierac przebierac za ok 5-7 szekli zaleznie od przyprawy za takie dosc spore pudeleczko - pojemnosci mniej wiecej 200 ml sloiczka Odpowiedz Link
niuumark Re: wyjazd do Izraela 24.11.09, 21:40 wino oczywiście 6 zielonych a nie szekli:) Odpowiedz Link
mlarka Re: wyjazd do Izraela 21.12.09, 11:13 Moja znajoma była na takiej wycieczce objazdowej w Izraelu z alfa starem. Bawiła się cudownie, ogólnie miejsce jest piękne i godne polecenia. Sama się niebawem mam zamiar wybrać, trzeba to zobaczyć. Odpowiedz Link
anjolka77 Re: wyjazd do Izraela 28.12.09, 15:24 ile kosztuje taka wycieczka 2+1 w takich lepszych biurach typu tui czy Alfa Star?? Odpowiedz Link
qrzemo Re: wyjazd do Izraela 21.12.09, 23:35 Witam cie serdecznie. Jeśli mogę ci polecić jakieś konkretne biuro które specjalizuje się w pielgrzymkach do Ziemi Świętej. Mialem okazje pracować kilkakrotnie jako przewodnik z tym biurem i wiem z własnego doświadczenia ze uczestnicy są zadowoleni i pełni pozytywnych wrażeń z powrotu z Ziemi Świętej. Pozdrawiam Przemysław Marciński Kontakt do biura : Joanna Wojtas Kuc- www.bp-km.pl/joanna/ tel kom: 512748558 Odpowiedz Link
helh Re: wyjazd do Izraela 31.12.09, 15:48 Ja zdecydowanie polecam inne biuro z większym doświadczeniem co widać poniżej opinie-turystyczne.pl/opinie_biura_podrozy/ot/szczegoly/43/trade_and_travel_company_konsorcjum_polskich_biur_podrozy/p/1 Odpowiedz Link
klassi Re: wyjazd do Izraela 26.10.10, 14:01 Z tego co się orientuję to całkiem interesującą ofertę na biuro Sopol. Są na rynku dość długo więc są bezpiecznym biurem. Ostatnio przeglądałam ich program wycieczki objazdowej i jest godny uwagi. Sprawdź sobie: sopol.pl/hotel.php?hotel=61 Odpowiedz Link
maadzik3 Re: wyjazd do Izraela 27.10.10, 13:48 jezeli zorganizowana to konsorcjum polskich biur podrozy robi naprawde dobre tygodniowki Odpowiedz Link
44lola Re: wyjazd do Izraela 29.06.12, 17:48 a czy może był ktoś na wycieczce odkrywamy Izrael lub na Pielgrzymce do Ziemi Świętej??jakie opinie i która jest lepsza? Odpowiedz Link
3.ndd Re: wyjazd do Izraela 09.07.12, 19:10 izrael.org.il/forum/4-forum-erec-israel/6113-izrael-jerozolima-na-wlasna-reke.html Odpowiedz Link
mare-k1956 Re: wyjazd do Izraela 07.11.12, 18:46 Witam, jeśli chodzi o Izrael to z czystym sumieniem mogę polecić biuro CENTRUM. Na materiałach reklamowych mają stronę: www.izrael.travel.pl/ Byłem we wrześniu, oferta jest naprawdę bogata, hotele, jedzenie, poziom przewodnika przerosły moje oczekiwania. Jedynym minusem była dodatkowa dopłata do pokoju 1-osobowego gdyż pojechałem sam. Mimo to jednak stosunek cena/jakość oceniam na piątkę. Odpowiedz Link
monspryt1991 Re: wyjazd do Izraela 08.04.13, 19:51 Mam do zaoferowania banknot o wartosci 100 szekli izraelskich. Chce wymienic na zlotowki. 72 zl z przesylka. W razie pytań mail: monspryt1991@wp.pl Odpowiedz Link
fo_to_mek Re: wyjazd do Izraela 11.05.13, 18:54 Ja polecam wyjazd samodzielny. Wszystkie wycieczki można kupić samemu na miejscu i to jest jakieś wyzwanie, ale do odważnych świat należy. Załączam post z takiego wyjazdu kupionego na miejscu w Jerozolimie: tkwiatkowski.blogspot.com/2010/08/wycieczka.html Odpowiedz Link
maadzik3 Re: wyjazd do Izraela 11.05.13, 19:08 albo po prostu we wszystkie ciekawe miejsca dotrzec samemu :) Odpowiedz Link
mania0008 Ziemia Święta pielgrzymka 17.11.13, 19:15 Mówię to nie pierwszy raz i każdy przyznaje mi rację.Byłam w Ziemi Świętej już 2 razy i wiem, że WIELE zależy od przewodnika. Biura podróży nie zdają egzaminu, organizują tylko ‘wyjazdy’, a tu chodzi o coś więcej. Polecam pielgrzymki ks. Dariusza Iwańskiego, BIBLISTĘ profesora UMK. Oto jego strona www.nagid.pl/index.php/holy-land . Sam studiował w Jerozolimie, i na koncie ma już ponad 40 zorganizowanych pielgrzymek do Izraela. Polecam :) Odpowiedz Link
andrzejsambor Re: Ziemia Święta pielgrzymka 19.04.14, 20:35 Potwierdzam. Właśnie wróciłem z pielgrzymki do Ziemi Świętej z biurem NAGID. A właściwie z księdzem Dariuszem Iwańskim. Profesjonalizm w każdym calu. Bez pośpiechu !!! Bez ponaglania !! zwiedziliśmy wszystkie ważne dla chrześcijan miejsca w Izraelu. Jest to człowiek, który z pasją robi to co lubi. Przy tym pełna kultura. Niezmiernie rzadko spotyka się takich ludzi. Przyznam że po powrocie, po wielu latach, znowu sięgnąłem do Pisma Świętego. Andrzej Odpowiedz Link
3.ndd Re: wyjazd do Izraela 14.12.14, 16:49 izrael.org.il/kunena.html?view=topic&catid=4&id=6113&start=5880#103744 Odpowiedz Link
izraelodkuchni Re: wyjazd do Izraela 15.12.14, 19:46 Praktyczne wskazówki co zwiedzić w Tel Awiwie izraelodkuchni.blogspot.co.il/ Odpowiedz Link