Dodaj do ulubionych

Booking. com - pytanie o platnosc

IP: 2.26.213.* 07.07.12, 23:13
Jesli zarazerwuje hotel karta kredytowa na stronie booking.com - nie sciaga mi od razu kwoty tylko czeka do dnia kiedy mam sie w hotelu pojawic - czy oznacza to ze na recepji musze oplacic hotel bo booking.com nie doknouje tej platnosci? jak to wyglada technicznie? myslalem ze jak rezerwuje hotel przez ta strone to w hotelu tylko melduje sie wymeldowuje a platnosc jest regulowana juz dalej bez mojego udzialu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: Booking. com - pytanie o platnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.12, 00:06
      Wszystkie informacje dotyczące płatności są na na stronie booking com oraz przy konkretnym hotelu. Wystarczy przeczytać zamiast zastanawiać sie...
    • Gość: ada Re: Booking. com - pytanie o platnosc IP: *.aster.pl 08.07.12, 08:24
      Booking.com nie pobiera pieniędzy tylko rezerwuje hotel. Od hotelu zależy w jakiej formie się mu płaci. To może być gotówka lub płatność kartą przy opuszczaniu hotelu. Rzeczywiście jak napisał "gość" sposób płatności jest dokładnie opisany na stronie booking.com przy wybranym przez nas hotelu.
      • thorgalla Re: Booking. com - pytanie o platnosc 08.07.12, 09:58
        > Booking.com nie pobiera pieniędzy tylko rezerwuje hotel. Od hotelu zależy w jak
        > iej formie się mu płaci. To może być gotówka lub płatność kartą przy opuszczani
        > u hotelu. Rzeczywiście jak napisał "gość" sposób płatności jest dokładnie opisa
        > ny na stronie booking.com przy wybranym przez nas hotelu.
        Potwierdzam
        • Gość: kemot97 Re: Booking. com - pytanie o platnosc IP: 2.26.213.* 08.07.12, 10:57
          Dzieki za odpowiedzi, czytalem na stronie booking.com zanim zadalem pytanie tu - tylko dla mnie nie bylo to do konca jasne. Rozumiem zatem ze dokonuje platnosci w hotelu bezposrednio przt wymeldowaniu sie. Chodzilo mi o to ze jak zaplace w hotelu nie bede drugi raz obciazanony przez booking.com. Dzieki - wszytsko jasne!

A teraz nowe pytanie czy np rezwerujac hotel i majac podana cene na potwierdzeniu, zdarzylo sie ze musieliscie placic na miejscu inna? wyzsza?
          • Gość: iseul Re: Booking. com - pytanie o platnosc IP: 31.178.125.* 08.07.12, 11:13
            Rozumiem zatem ze dokonuje platnos
            > ci w hotelu bezposrednio przt wymeldowaniu sie.
            no wlasnie nie zawsze, potwierdzam to, co napisali poprzednicy - zaleznie od hotelu i/lub rodzaju oferty - moze byc tak, ze przy zameldowaniu, wymeldowaniu, a moze byc tak, ze sciagna ci z karty;
            • Gość: kemot97 Re: Booking. com - pytanie o platnosc IP: 2.26.213.* 08.07.12, 11:45
              heh, czyli znowu nie do konca jasne to jest wszytsko ;) przepraszam ze jestem takim ignorantem - pierwszy raz koszystam z tego portalu wiec jestem confused bo nie chce placic dwa razy za to samo - skad moge wiedziec czy mam placic przy wymeldowaniu sie fizycznie karta czy bedzie to sciagniete juzz karty, skoro podalem dane przy rezerwowaniu
              • thorgalla Re: Booking. com - pytanie o platnosc 08.07.12, 12:20
                Może lepiej zostań w domu albo portal z zapłatą przy rezerwacji wybierz.
                Między rezerwacją a wyjazdem chyba się zdążysz zorientować,że z konta pieniądze zabrano?
                Nie sądzę aby hotel pobrał zapłatę a potem jeszcze zażądał ponownie zapłaty na miejscu.Choć oczywiście może tak się zdarzyć przez pomyłkę raczej.Pojęcie reklamacji chyba znasz?
              • olka593 Re: Booking. com - pytanie o platnosc 08.07.12, 14:50
                Booking.com tylko rezerwuje. Nie pobiera w żaden sposób pieniędzy. Rozliczamy się za noclegi wyłącznie z hotelem. Hotel może mieć różnorodne formy płatności np. gotówka lub karta, albo tylko karta. Wcześniej już pisałam na forum, że hotel może (nie musi) zrobić pre-autoryzację (ale to jest napisane na stronie booking.com przy tym hotelu). Preautoryzacja jest blokadą na karcie wyznaczonej przez hotel kwoty. Blokada nie oznacza pobrania z karty pieniędzy i znika sama z salda po ok. 8 dniach. Ale oczywiście należy normalnie przy opuszczaniu hotelu zapłacić za niego pełną należność. Czyli przy krótkiej podróży do takiego hotelu może się wydawać, że zapłaciliśmy więcej niż należy, ale to się wszystko bilansuje po paru dniach.Nigdy nie zdarzyło mi się aby cena za hotel przy płaceniu była inna niż przy rezerwacji , nawet jak rezerwowałam pół roku wcześniej. Jeden raz zrobiono mi preautoryzację i stąd wiem, że ona istnieje.
                • Gość: kemot97 Re: Booking. com - pytanie o platnosc IP: 2.26.213.* 08.07.12, 15:09
                  Olka593 - dziekuje za odpowiedz. W koncu ktos odpowiedzial mi normalnie po ludzku bez wymadrzania sie i zbednych uwag ;)

Pozdrawiam
                  • olka593 Re: Booking. com - pytanie o platnosc 08.07.12, 15:29
                    Udanych podróży!
              • Gość: iseul Re: Booking. com - pytanie o platnosc IP: 31.178.125.* 08.07.12, 16:28
                wybacz, ale nie wiem, co jest dla ciebie niejasne?
                zasady dzialania portalu sa proste;
                hotel (nie portal) sam ustala formule platnosci przy danej ofercie;
                masz to przy rezerwowaniu zaznaczone;
                i w zaleznosci od formuly platnosci moga ci sciagnac kase z karty od razu, moze byc tak ze placisz przy zameldowaniu lub przy wymeldowaniu; wielokrotnie placilam we wszystkich wymienionych wariantach, bezproblemowo;
                • Gość: Xyz Re: Booking. com - pytanie o platnosc IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.07.12, 11:35
                  Przecież kwestie preautoryzacji i formy płatności są bardzo przejrzyscie napisane więc jeśli ktos tego nie rozumie to nie wyobrażam sobie jak samodzielnie będzie poruszał sie gdzieś w świecie.... Dla mnie to wygodnictwo, po co czytać skoro ktos na forum mi odpowie jak krowie na rowie.
                  • thorgalla Re: Booking. com - pytanie o platnosc 09.07.12, 15:21
                    I właśnie napisałam aby w domu został to przeczytałam,że się wymądrzam.
                    • kris7109 Re: Booking. com - pytanie o platnosc 13.07.12, 17:31
                      A dla mnie to trochę mądrzenie się,sam byłem pełen obaw przy pierwszej rezerwacji hotelu w ten sposób i było to tylko w okolicach Costa Brava.Jeżeli gość jedzie lub leci daleko od Polski to lepiej zadać o dwa pytania więcej nawet tak banalne dla Was światowców ,niż o dwa za mało.Więcej luzu kochani,forum nie jest tylko dka takich mądrali ja wy.
                      • Gość: Mm Re: Booking. com - pytanie o platnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 19:59
                        Ja nie odebralam powyższych wypowiedzi jako wymadrzania ale mam podobne odczucie, ze niektórym nie chce sie poszukać i poczytać. Zreszta sama wiele razy coś rezerwowalam po raz pierwszy i na wszystkie pytania znalazłam odpowiedzi zanim zadałam je na forum. A poza tym do Booking.com mozna zadzwonić lub napisać i dostaniemy odp. pewna na 100% jeśli ktos taki strachliwy;)
                        • olka593 Re: Booking. com - pytanie o platnosc 14.07.12, 09:06
                          Pytanie "kemot97" wcale nie było banalne. We własnym interesie należy przed podróżą dokładnie wiedzieć jak regulować rachunki. Tym bardziej, gdy chodzi o udostępnianie karty kredytowej w sieci i w hotelu. Nie denerwujcie się!. Wystarczy przeczytać inne pytania na forum, gdzie są osoby proszące o zorganizowanie im całych wakacji lub znalezienie najtańszych lotów. Po czym po uzyskaniu instrukcji jak dojechać nawet nie podziękują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka