Dodaj do ulubionych

najlepsze przewodniki

22.07.12, 10:30
Waszym zdaniem ? Które zawierają najwięcej ciekawostek , "smaczków" ?
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: najlepsze przewodniki 22.07.12, 11:49
      zależy jaki kierunek, ja zawsze szukam przed wyjazdem i mam różne wydawnictwa.
      • pietnacha40 Re: najlepsze przewodniki 22.07.12, 12:31
        USA i Tajlandia . Nie lubię tych przeładowanych fotkami z minimum tekstu ,najczęściej zawierające info ogólne i mi znane . Jaki jest Michelin ? Nigdy nie miałam w ręce ,a znalazłam w necie wysyłkowo oba wybrzeża .
        • voyager747 Re: najlepsze przewodniki 22.07.12, 17:24
          USA, to kiedyś kupiłem Kalifornię i Nowy Jork wydawnictwa Nelles Guide, chyba byłem zadowolony nawet. Pewnie można znaleźć lepsze. Ja zawsze idę do EMPiKu i przeglądam, patrzę co jest. "Nowy Jor" to chyba 3 sztuki miałem różnych wydawnictw.
        • Gość: panna ja Re: najlepsze przewodniki IP: *.centertel.pl 21.08.12, 21:10
          Najlepsze przewodniki po USA są wydawnictwa Moon.
    • pamoz Re: najlepsze przewodniki 23.07.12, 15:20
      Wg mnie najlepszy jest Footprint, wypada duzo lepiej niz przereklamowany Lonely Planet, a najlepsze recenzje wystawiaja Footprintowi wlasnie wlasciciele LPs ktorzy maja okazje porownac oba przewodniki. Niby podobny format, ale jednak Footprint ma wiecej ciekawych i praktycznych uwag niz LP, cos w stylu ‘jesli jedziesz autokarem firmy A, na trasie B to usiadz z tylu busa, bo puszczaja bardzo glosne filmy z fruwajacymi glowami i siedzac z przodu nie da sie slyszec wlasnych mysli’. Niby frywolna notka, ale kilka miesiecy pozniej mialam okazje to potwierdzic. Dodatkowo maja najobszerniejsza liste noclegowa od najtanszych hosteli za US$ 4 do 5* hoteli. Przewodniki sa drukowane na cienszym papierze niz te innych wydawnictw a zatem maja wiecej stron a gabarytowo wychodza tak samo jak inne przewodniki, co w podrozy jak wiadomo jest wazna sprawa.
      Raz zdarzylo mi sie spotkac LP recenzenta w jakims hostelu w Boliwii; zapytal co o nim mysle (hostelu) i sobie poszedl. Tyle z uaktualniania i rzetelnosci, co w sumie tlumaczy moj pierwszy paragraf. Ale maly kredyt im sie nalezy: maja najlepsze podroznicze forum na wlasniej stronie.

Footprint tez sie dobrze sprawdzil gdziekolwiek bylam w Azji czy Afryce. Staram sie zawsze porownac go z LP przed kazda podroza, zeby nie miec watpliwosci. Nie mam natomiast porownania Footprint vs LP po Europie.

Ostatnio przegladam Rough Guide po Polsce z duzym rozczarowaniem- w sekcji transport jedyna informacje n/t dojazdu do danego miejsca jest adres stacji czy dworca (Footprint dodaje polaczenia z miejsca A do B,C, D, dlugosc podrozy i przyblizona cene biletu). A jak stacja jest w szemranej okolicy to tez o tym napomknie.

Poza tym odpadaja wszelkie Pascale, chyba ze jedzie sie na zorganizowana wycieczke i lubi obrazki.
      • pietnacha40 Re: najlepsze przewodniki 23.07.12, 17:53
        tylko ,że te przewodniki są w języku angielskim . Niestety , potrzebuję po polsku .
        Pascal nie ma obrazków i sprawdził się w Paryżu . Ale trzeba przyznać ,że to akurat nie był skomplikowany wyjazd . Rady ,o jakich piszesz ,ze są w tych przewodnikach , byłyby bardzo pomocne - ustalenie trasy , doradzenie środka transportu,noclegi ,niebezpieczeństwa i przestrogi . Ale też miejsca . Wiem ,że w Nowym Orleanie muszę sie znaleźć we Francuskiej Dzielnicy ,ale ja bym tam chciała poczytać o magicznej knajpce , kamienicy czy wyjątkowym placyku .
        • ruella Re: najlepsze przewodniki 31.07.12, 23:11
          To poczytaj w Internecie, tu jest tyle informacji, że żaden przewodnik tylu nie pomieści. Znajdź co Cię interesuje i wydrukuj, w ten sposób będziesz przygotowana, świadoma tego co zobaczysz i łatwo się odnajdziesz w swoich notatkach.
        • Gość: byłam Re: najlepsze przewodniki IP: 31.187.12.* 01.08.12, 07:49
          Turyści czytają o tej samej magicznej knajpce i tam jest tłok.
          Wszyscy trzymają przewodnik w swojej wersji językowej z założoną stroną o tym miejscu.
          To są dobre miejsca, no może już nie magiczne....
        • chiara76 Re: najlepsze przewodniki 01.08.12, 12:21
          pietnacha40 napisała: Wiem ,że w Nowy
          > m Orleanie muszę sie znaleźć we Francuskiej Dzielnicy ,ale ja bym tam chciała p
          > oczytać o magicznej knajpce , kamienicy czy wyjątkowym placyku .

takie rzeczy tylko w ...:)
          Nie, a na serio mówiąc. Ja do tej pory chyba najbardziej chwaliłam sobie Pascala, ale nie tylko. Szukając tego, o czym Piszesz, jak ktoś powyżej pisał, sięgnęłabym do internetu. Często opisy ludzi (i nie mówię tu o jakichś celebrytach podróżnikach) są ciekawsze i zawierają właśnie te "smaczki", o które Ci chodzi. Oczywiście wymaga to poświęcenia większej ilości czasu na szperanie, ale według mnie warto.
          Są też fajne fora internetowe na angielskojęzycznych forach poświęconych turystyce czy ogólnie podróżom, ale z tego, co rozumiem, raczej interesuje Cię polski język.
          Tak czy siak, w necie według mnie można sporo ciekawostek wynaleźć, takich, jak właśnie Szukasz. Pozdrawiam.
    • amused.to.death Re: najlepsze przewodniki 01.08.12, 00:30
      To gdzie ty się Pietnacha w końcu wybierasz, do USA czy do Tajlandii?

A co do przewodników - jeśli chodzi o USA, to nie pomogę.
      W Tajlandii miałam oczywiście angielski LP, ale znajoma miała Pascala - wydawał mi się taką jakby odrobinę uproszczoną wersją Lonely Planet - pod względem informacji.
      Jeśli chodzi o angielskie przewodniki to ja akurat w przeciwieństwie do kogoś powyżej bardzo lubię Lonely Planet - zawsze jeśli podróżuję po jakimś kraju mam ten przewodnik. Tylko w przypadku gdy LP do danego kraju nie było, albo recenzje były kiepskie kupowałam Bradta.

Jeszcze pytanie jak dużo będziesz się przemieszczać. Ja jeśli się przemieszczam to zawsze mam LP, ale jeśli jadę tylko do jednego miasta to wtedy mam najczęściej kolorowe przewodniki z obrazkami - takie jak ma Wiedza i Życie. Sprawdziły mi się i w wersji polskiej i angielskiej.
      • pietnacha40 Re: najlepsze przewodniki 01.08.12, 08:29
        do Tajlandii znajomi , ja do USA . Zdziwiło mnie , że posługujesz się tymi przewodnikami ,gdzie tak sporo zdjęć ,za to tekstu mniej . Jako ,że ufam Twoim wyborom ,to sobie je przeglądnę dokładniej .Może byłam niesprawiedliwa :D Wałęsać mamy zamiar się średnio . Planuję 4 tygodnie , NY i okolice , chyba Niagara , a później Floryda - opalanie,bagna ,Key West i Nowy Orlean .
        Z internetu mam już trochę cudzych wspomnień i wskazówek , a co do "magicznych knajpek " z przewodników - zabawne spostrzeżenie :D nie pomyślałam od tej strony i zgadzam się - nie będzie magiczna :D
        • amused.to.death Re: najlepsze przewodniki 01.08.12, 11:45
          :)

kolorowymi przewodnikami posługuję się wyłącznie kiedy jest to wypad tylko do jednego miasta, taki 'city break'. Korzystałam z takich przewodników m.in. w Singapurze, Stambule, kiedyś też w Londynie - świetnie się sprawdziły. Nie potrzebne mi wtedy wskazówki gdzie dojechać, restauracje też mniej - bo albo mam info z netu, albo idę gdzie się trafi. Zazwyczaj interesują mnie wtedy jakieś zabytki, a w takich przewodnikach wszystko jest narysowane i jeszcze są ciekawe uwagi - jak mnie coś bardziej zainteresuje to doczytuję na miejscu/idę na wycieczkę z przewodnikiem/korzystam z ulotek.

Na dłuższe wyjazdy od dwóch lat mam taki zwyczaj, że posiadam bardzo uproszczone wersje - typu: "South America on a shoestring", gdzie w jednym tomie są wszystkie kraje. Robię ksero i odpowiedniego kraju i tylko to zabieram, a po drodze wyrzucam kartki z miejsc już odwiedzonych:D

Ale chyba i tak chyba najlepiej przejść gdzieś gdzie można sobie przewodniki porównać;)
          • maryshaa Re: najlepsze przewodniki 01.08.12, 23:25
            O Tajlandii dobry przewodnik wydały kiedyś Bezdroża. Takie LonelyPlanet po polsku, zero obrazków za to sporo wskazówek :-) bezdroza.pl/ksiazki/recenzje/bktaj1.htm
            • voyager747 Re: najlepsze przewodniki 21.08.12, 22:43
              ja lubię obrazki :)
          • Gość: mag Re: najlepsze przewodniki IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 07.09.12, 20:26
            je jestem ogromną fanką przeowników na komórce.
            tutaj bardzo dobry audioprzeownik z polotem po londynie

tiny.cc/evy9jw
    • sumire Re: najlepsze przewodniki 08.09.12, 08:59
      trudno orzec - zależy od kraju tak naprawdę. osobiście serdecznie odradzam Lonely Planet.
      co do polskich - dobre są Bezdroża, ale oni to się specjalizują raczej w środkowej i wschodniej Europie, z azjatyckimi wyjątkami. Pascal (ten bez obrazków) względnie ok. natomiast moim zdaniem porządnych przewodników, przeznaczonych raczej dla podróżujących na własną rękę, na naszym rynku brakuje.
    • ellipsis88 Re: najlepsze przewodniki 21.09.12, 03:00
      do Londynu ten: przewodniki.wix.com/zcharakteremy
      zwykle te z bezdroży są bardzo fajne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka