Dodaj do ulubionych

Chiny-do 24 godz. bez wizy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.13, 12:12
Hej, na stronie polskiego MSZ jest informacja:
"Obywatele polscy udający się do Chin muszą mieć ważną wizę pobytową lub tranzytową (osoby oczekujące na lotnisku na międzynarodowe połączenia lotnicze nie dłużej niż 24 godziny mogą opuścić lotnisko na podstawie krótkotrwałego zezwolenia uzyskiwanego bezpośrednio przy odprawie paszportowej)."
Czy ktoś przetestował to ostatnio na własnej skórze? (mam na myśli Kanton, bo Pekin i Szanghaj wprowadziły oddzielnie prawo do nawet 72-godzinnego pobytu bez wizy).
Obserwuj wątek
    • chinskiraport.pl Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? 04.02.13, 13:21
      Jeżeli masz bilet "dalej" to w kantonie działa bez problemu, bilet powinien być jeden (nie oddzielny, ani powrót do PL)
      • kornel-1 Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? 04.02.13, 16:08
        chinskiraport.pl napisał:

>bilet powinien być jeden (nie oddzielny, ani powrót do PL)

1. Czy chcesz przez to powiedzieć, że lecąc "dalej" z innym biletem nie można wyjść poza lotnisko?
        2. Czy chcesz przez to powiedzieć, że lecąc z powrotem do portu wylotowego nie można wyjść poza lotnisko?

Kornel
      • Gość: vagabond Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.13, 16:39
        Jesteś pewien że to działa? Mam wielką nadzieje że tak:) Bo w necie są różne opinie na ten temat - jedni piszą, że to zależy od celnika, inni że w ich przypadku wyjście było w ogóle niemożliwe!
        A w ogóle to jak wygląda taka procedura? Trzeba się udać do jakiegoś konkretnego okienka? Wypełniać jakieś formularze?
        • Gość: G. Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 10:04
          Podbijam - jak wygląda procedura? I czy naprawdę działa to tylko w drodze z Polski? Jakie dla Chińczyków ma to znaczenie? Ja mam przesiadkę w Kantonie akurat w drodze powrotnej...
          • chinskiraport.pl Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? 05.02.13, 11:01
            Możesz wyjść poza lotnisko bez wizy jedynie w przypadku jak jesteś w tranzycie.
            Tzn. lecisz Europa - Kanton/Szanghaj - Filipiny

W przypadku jak lecisz Europa-Chiny-Europa potrzebna jest WIZA do CHIN!

Tak więc musisz mieć wykupiony jeden bilet Europa - Filipiny z przesiadką w Chinach i możesz tą przesiadkę sobie ustawić z 1-2 dniami layover'a aby pozwiedzać/zrobić zakupy.

Nie ma możliwości lecieć bezpośrednio do Chin bez wizy.
            Jak coś piszcie
            • Gość: G. Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 11:54
              Trochę to skomplikowane. Może zapytam prościej:
              Mój lot: Hanoi-Kanton-Amsterdam-Warszawa (jeden bilet).
              1. Czy mogę wyjść (do 24 godzin) bez wizy z lotniska w Kantonie?
              2. Co muszę zrobić, aby wyjść bez wizy w Kantonie? Konkretnie - gdzie się skierować, czy wypełniać jakieś druki itp.
              • Gość: G. Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.13, 22:56
                chinskiraport.pl jesteś tu jeszcze?
            • kornel-1 Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? 08.02.13, 08:44
              chinskiraport.pl napisał:

> Możesz wyjść poza lotnisko bez wizy jedynie w przypadku jak jesteś w tranzycie.
              > Tzn. lecisz Europa - Kanton/Szanghaj - Filipiny
              >
              > W przypadku jak lecisz Europa-Chiny-Europa potrzebna jest WIZA do CHIN!

Jak dla mnie coś to podejrzanie wygląda.godzin:
              Zakładam w Szanghaju przerwę do 24 h
              1. LON.-SHA-SIN to tranzyt
              2. LON-SHA-DEL to tranzyt
              3. LON-SHA-CAI to tranzyt
              4. LON-SHA-MXP to nie tranzyt

Tak?

Kornel
              • Gość: G. Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? IP: *.ip.netia.com.pl 08.02.13, 10:54
                Rozumiem że ten Szanghaj wpisałeś teoretycznie? Tam (i w Pekinie) nie ma żadnych problemów:
                www.rp.pl/artykul/960073.html
                www.fly4free.pl/pekin-i-szanghaj-zwiedzimy-bez-wiz-w-72-godziny/
                natomiast niejasna jest sprawa właśnie z Kantonem.
                • kornel-1 Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? 08.02.13, 15:01
                  To nie ja użyłem przykładu Szanghaju, tylko mój poprzednik. Masz rację, powinienenm był użyć Kantonu w moim pytaniu.

Do poczytania:
                  www.fly4free.pl/pekin-i-szanghaj-zwiedzimy-bez-wiz-w-72-godziny/
                  www.loter.pl/forum/kanton-do-24-godz-czy-potrzebna-wiza

Kornel
                  • Gość: Gosia Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 13:26
                    Czy wiadomo już coś o konieczności posiadania wizy, żeby wyjść z lotniska w Kantonie? Niedługo lecimy i w drodze powrotnej (Hanoi-Kanton-Amsterdam-Wwa) mamy 12 godzin przesiadki. Będę wdzięczna za informację!
                    • Gość: G. Re: Chiny-do 24 godz. bez wizy? IP: *.ip.netia.com.pl 10.06.13, 15:21
                      Hej Gosia, widzę że lecimy tą samą trasą:) Kiedy lecicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka