Dodaj do ulubionych

Sri Lanka-wróciłam

IP: *.up.wroc.pl 07.02.13, 13:45
Spędziłam dwa tygodnie na Sri Lance. Wylot z Niemiec, mieszkaliśmy na południu wyspy w hotelu Long Beach. Trochę też zwiedzaliśmy.Sri Lanka jest warta odwiedzenia. Wspaniała natura, ciekawe zabytki, mili ludzie, smaczne jedzenie, bogactwo owoców i przypraw, piękne plaże, wspaniały ocean. Jeśli macie pytania, chetnie odpowiem.
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Sri Lanka-wróciłam 07.02.13, 16:39
      Z biurem?

k.
      • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam IP: *.internetia.net.pl 07.02.13, 16:50
        Tak, z niemieckim.
    • maryshaa Re: Sri Lanka-wróciłam 09.02.13, 15:45
      Ile kosztuje taka przyjemność? Ciekawa jestem jak wyjdzie porównanie cenowe wyjazdu organizowanego z trzema tygodniami z plecakiem po Lance.
      • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam IP: *.internetia.net.pl 09.02.13, 17:55
        Podejrzewam, ze z plecakiem, mieszkając w tanich hostelach i kupując bilet w promocji Emirates wyjdzie na pewno taniej niż wyjazd z biura, to oczywiste.
        • maryshaa Re: Sri Lanka-wróciłam 10.02.13, 17:59
          Tak i nie :-D Dlatego pytam, bo ciekawa jestem. Ja bilans zrobię po powrocie - na razie nie wiem czy zmieszczę się w planowanym budżecie czy nie, okaże się. Wszystko zależy od zachciewajek. I z plecakiem można "popłynąć", albo przycinać na wszystkim....ale z drugiej strony nie po to się jedzie na wakacje, żeby potem sobie odmawiać i żałować każdego grosza :-) Statystycznie, wiadomo, z plecakiem wychodzi taniej, ale, jak mówię, zależy jakie sobie atrakcje wybieramy dodakowe :-) U nas podróżowanie z plecakiem bierze się z tego, że nas po prostu nosi z miejsca w miejsce.... Raz byłam z biurem na wakacjach i jednak stawiam, że jakbym pojechała samodzielnie to wyszłoby pewnie porównywalnie, akurat w tym przypadku albo i drożej... a i tak skończyło się na tym, że w hotelu jadaliśmy śniadania a na kolacje często się nie wyrabialiśmy, bo z wycieczek zamodzielnych wracaliśmy często za późno :-) I ten wyjazd nas przekonał po prostu, że wolimy sami jeździć. Natomiast mam znajomych ,którzy sami nie lubią sami, bo jak mówią jadą, żeby odpocząć a nie się martwić gdzie będą spać danego dnia :-D
          • zbyfauch Re: Sri Lanka-wróciłam 11.02.13, 04:24
            Pozdrowienia z Kalutary. Dzisiaj jedziemy po kamienie żółciowe, koleją żelazną. ;)
            • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam IP: *.internetia.net.pl 11.02.13, 07:13
              Szacuję, że z biurem wyniosło nas około 7000 PLN/ osobę w tym także dodatkowa dwudniowa objazdówka. Przelot, zakwaterowanie, wyżywienie All też w to wliczone.
          • senman Re: Sri Lanka-wróciłam 15.02.13, 09:18
            Ja wybrałem opcję kompromisową. Zwykle jeżdżę jak Maryshaa, ale teraz jadę z moimi dość małymi synami więc chcę mieć jednak minimum komfortu, że będziemy mieli gdzie spać i w miarę porządnie. Znalazłem małe, butikowe biuro, które organizuje mi 2 tyg. podróży na Sri Lance - samochód z kierowcoprzewodnikiem, hotele (3*** - 4*** raczej w stylu eco lodge niz betonowych all inclusive), wejścia do parków, pływanie na wieloryby, itp.). Trasę ustaliłem z nimi w oparciu o ich sugestie, ale i o to co sam wyczesałem z netu, każdy hotel sprawdziłem w tripadvisorze i też pomanewrowaliśmy trochę. Tak więc zaletą jest brak stada, możliwość małych modyfikacji na miejscu (tak mam obiecane), a jednocześnie minimum komfortu psychicznego co w tym akurat wypadku (z młodymi) jest ważne.

W sumie na nas 3 z przelotem (Emirates, ale nie ta super oferta za 1680 bo ona kończyła się w poł. czerwca a wyjazd jest wakacyjny) wychodzi 19,5tyś. Do tego dojdzie to co na miejscu (kolacje i dodatkowe atrakcje). Myślę, że jak jedzie się "na pałę" wyjdzie ciut mniej, ale pewnie nie za dużo, chyba, że znacznie niższy standard
            • iwwo2 Re: Sri Lanka-wróciłam 15.02.13, 10:42
              Trochę mniej wyjdzie. Na 18-stodniowy wyjazd (2+1) nie wydałem połowy tej kwoty. Ale uczciwie przyznaję - to było w 2008 roku, jeszcze za końcówki działalności Tygrysów i ponoć ceny były niższe. Samochód miałem wypożyczony na cały czas, ale bez kierowcy. Hoteli 4*** nie zaznałem, ale jak to nazywasz eco lodge jak najbardziej. Zakres cenowy noclegów mniej więcej był od 7 do 30 USD za pokój . Wszystkie noclegi szukane tam na miejscu.
    • caesar_pl Re: Sri Lanka-wróciłam 24.02.13, 23:27
      Czy mozna tam sie poruszac wypozyczonym samochodem?Albo wynajac spontaniczne hotel jesli sie za daleko zajechalo.Podobno na kazdym kroku ludzie wyciagaja lapy po datki.Czy mozna sie okapac na dzikich plazach albo zaraz ma sie miejscowych na karku?
      • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam IP: *.up.wroc.pl 25.02.13, 13:35
        Oczywiście można bez problemu wypożyczyć samochód ale jesli chodzi o jazdę nim to trzeba mieć oczy dookoła głowy i żelazne nerwy. Oprócz jednej jedynej autostrady, po której jeżdzi się normalnie (oczywiście ruch jest lewostronny), no może z małymi wyjątkami (np. trzeba uważać na warany, które są całkiem duzych rozmiarów i bardzo lubią łazic po autostradzie) wszytskie inne drogi sa potwornie zatłoczone, nikt nie przestrzega żadnych przepisów ruchu drogowego (kto większy ten ma pierwszeństwo), po drodze chodzą ludzie, zwierzęta (np. krowy i słonie), brak jest znaków informujacych w jakiej miejscowości jesteśmy, cięzko dotrzec tam gdzie chcemy bo nie ma żadnych oznakowań. Srednia prędkośc poruszani się takimi drogami to około 30 km/godz albo i mniej. Z tym wyciąganiem rąk po datki nie jest tak źle. Ludzie sa bardzo mili i wcale nie tacy napastliwi. Oczywiscie, że nagabują ale jesli stanowczo odpowiesz nie to daja spokój. Na plaży, na której bylismy ( w Koggala) sprzedawców było bardzo mało. Plaża była w zasadzie całkiem pusta. W Unnawatunie jest sporo ludzi ale głównie turystów. Sa też miejscowi handlarze ale nie napastliwi. Miejscowi są naprawdę bardzo mili- jeszcze raz to podkreślam.
        • zbyfauch Re: Sri Lanka-wróciłam 25.02.13, 15:11
          Mogę potwierdzić, że także w moim przypadku (Kalutara) straszenie żebrakami i "bizmesmenami" było grubą przesadą. Oczywiście od czasu do czasu jest człowiek hałarjułowany serem i pytany, skąd pochodzi ale to raczej na plaży, "na mieście" rzadko - tu tuktukowcy oferują swoje usługi ale nie są nachalni. Ja któregoś dnia poszedłem z butelką araku do koczujących pod hotelem tuktukowców i przy szklaneczce wytłumaczyłem im, że na mnie nie zarobią bo albo poruszam się piechotą albo za dziesięć rupków jadę pociągiem do Kalutary. Przyjęli ze zrozumieniem i odtąd jedynie pozdrawialiśmy się przyjaźnie.
    • maryshaa Re: Sri Lanka-wróciłam 11.03.13, 07:12
      Kasia2...no to jednak na własną rękę wyszło mi duuużo taniej... Za dwie osoby wyszło mi z przelotami tu i z powrotem, prezentami dla rodziny, wycieczkami, zwiedzaniem... niewiele więcej co Tobie za jedną... Owszem, przemieszczałam się po wyspie autobusami i pociągami, ale zjeździlam wszystko co chciałam zobaczyć i jeszcze wybyczyłam się na kilku plażach. Co do cen z 2008, poszły w górę. Nawet ceny w najnowszym Lonely Planet bywały nieaktualne. Wstępy na niektóre miejsca, które byłu za darmo zrobiły się płatne itp... Ale jak to w Azji, ceny do wynegocjonowania :-) Arak rządzi :-) No i duża zmiana w stosunku do tego o czym opowiadali znajomi, którzy byli jeszcze w stanie wyjątkowym coś lekko ponad dwa lata temu - są już wszędzie wine story i piwko dostępne nie tylko na plażach :-D
      Jak ktoś mi porówna Sri Lankę do Indii, to chyba nie był ani tu ani tu, przynajmniej w moim odczuciu. Chyba, że mówi o południu Indii na wybrzeżu.... ale to co innego. Zasadnicza różnica - na Sri Lance jest czysto!
      • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam IP: *.up.wroc.pl 11.03.13, 13:42
        Doskonale wiem, że na własną rękę jest taniej (zresztą o tym wspomiałam). Ze względu na to, że lecieliśmy z moimi rodzicami, którzy są po 60-tce zrobilismy to przez biuro i do hotelu z opcja all, ze zorganizowaną wycieczką, etc. Spora część kosztów to bilety lotnicze, jesli kupiłas w promocji to już na nich sporo zaoszczędziłaś.
        • maryshaa Re: Sri Lanka-wróciłam 11.03.13, 14:35
          Ale szczerze nie spodziewałam się aż takiej różnicy kosztów. Co do wyboru zorganizowanej wycieczki, powiem szczerze, że chyba w przypadku Sri Lanki to nawet niezła opcja. I wiem, że polecą na mnie gromy od starych wyjadaczy z tego forum. Ale wyspa jest dość mała i busikiem można ją objechać naprawdę sprawnie, szczególnie jak ktoś nie lubi się sam kręcić po dworcach i stacja kolejowych. Jak kogoś stać na taką formę wypoczynku, to czemu nie. Ja jednak na obecnym etapie finansowo wolę swoją formę podróżowania :-)
          Jedyne co to chyba szkoda by mi było siedzieć na jednej plaży, bo mimo wszystko każda na której byłam była inna. A z Unawatuny akurat zmyłam się po jednym dniu :-)
          Bilety u mnie to było trochę mniej niż połowa całych kosztów.
      • kornel-1 Re: Sri Lanka-wróciłam 11.03.13, 19:59
        maryshaa napisała:
        > Zasadnicza różnica - na Sri Lance jest czysto!

Ano. Ponoć kosze ustawili.
        ;-)

Kornel
        • maryshaa Re: Sri Lanka-wróciłam 11.03.13, 21:04
          Kornel a Ty zwiedzasz slumsy? Ja jednak bez wstydu przyznam, że zwiedzam sobie miejsca turystyczne i o nich się wypowiadam. A w Indiach dla przykładu nie ma różnicy czy miejsce turystycznie popularne czy slumsy (Delhi,Agra,Varanasi, czy nawet bardziej czysty Rajastan) bo jest syficznie. W porównaniu do tego syfu - na Sri Lance jest czysto. Rano wyobraź sobie jeżdża śmieciarki i zabierają śmieci od mieszkańców i wybierają z koszy, na uliacach nie walają się śmieci i krowie gówna, nikt nie sikał na ulicy i nie srał na tory kolejowe. W małych miejscowościach ludzie na bieżąco wypalali odpadki. Co do torów nie biegają po nich stada szczurów. Nie uświadczyłam ani jednego karalucha w miejscch w których spałam. To uznaję za "czysto". A to, że w slumsach jest syf, sorki to i w Polsce za miastem jest taki sam, bo ludzie wywalają śmieci do lasów i nie potrzeba do tego slumsów.
          • kornel-1 Re: Sri Lanka-wróciłam 12.03.13, 03:54
            Zwiedzasz - to za dużo powiedziane. Powiedzmy: zdarzyło mi się zapuścić w mniej ciekawe okolice.
            Ja absolutnie nie podważam twojej opinii o różnicy w czystości w Indiach i w Sri Lance. Dopóki nie wybiorę się na Cejlon - moje opinie o tym kraju będzie kształtować (m.in.) twoja wypowiedź :D
            Linkowany artykuł o koszach wstawianych do dzielnicy slamsów współgra z tym, co pisałaś.

Czyli wszystko ok.

Kornel
            • arekm23 Polecamy przewodnika na Sri Lance 17.03.13, 22:30
              Właśnie wróciliśmy ze Sri Lanka , w czwórkę jesteśmy pod wrażeniem tego pięknego miejsca, które zwiedziliśmy w ciągu 10 dni - choć to i tak za mało na poznanie tej czarującej wyspy.
              Na miejscu poznaliśmy niesamowitego przewodnika o imieniu Chamila (chamilatours@live.com; www.chamilatours.com; tel. (94) 717 213 484). Polecamy go z pełną odpowiedzialnościa w 100%, dzięki niemu zwiedziliśmy w tak krótkim czasie tak wiele miejsc które wydawały się nie realne. Moglibyśmy pisać o nim same superlatywy : okazał się nie tylko przewodnikiem ale i przyjacielem.
              Ania i Arek
              Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: Joanna Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.13, 09:31
      Czy do tego hotelu Long Beach można polecieć samej?czy jest bezpiecznie?
      • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.internetia.net.pl 31.03.13, 10:37
        Spokojnie możesz lecieć sama. W hotelu i okolicach jest bezpiecznie. Personel w hotelu bardzo miły. Przy wejściu na plażę pojawiają się naganiacze ale są mili i wystarczy im grzecznie i stanowczo odmówić jeśli nie jeteśmy zainteresowani ich wycieczkami. Sri Lanka jest piękna. Polecam!
        • Gość: Joanna Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.13, 13:33
          Dzięki za szybką odp.Zobaczę jakie będą ceny na grudzień z TUI.A czy na coś się Pani szczepiła przed wyjazdem?
          • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.internetia.net.pl 31.03.13, 16:39
            Przed tym wyjazdem nie szczepiłam się specjalnie. Sporo podróżuję i parę lat temu szczepiłam się przeciw zapaleniu wątroby A i B. Na Sri Lance nie ma specjalnych zagrożeń chorobami tropikalnymi. Trzeba uważać na wodę i lód, pić tylko wodę butelkowną. trzeba też uważać na psy bo dużo jest bezpańskich i pewnie nie są szczepione przeciwko wściekliźnie ( psy generalnie nie są agresywne). Są też komary ale zagrożenie malarią praktycznie wytępuje tylko w dżungli, ja nie brałam żadnych środków przeciw malarii.
            • Gość: Joanna Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.13, 17:10
              Czy grudzień to dobry miesiąc aby lecieć na Sri lankę?jest słonecznie czy raczej mglisto?
              • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.internetia.net.pl 31.03.13, 21:52
                Ja byłam w styczniu i pogoda była O.K. W grudniu może być gorzej. Mówili nam miejscowi, że w grudniu 2012 na południowym wybrzeżu spadło wyjątkowo dużo deszczu i była powódź. Najlepsza pora na wyjazd na południowo- zachodnie wybrzeże to styczeń do marca.
                • Gość: Joanna Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.13, 22:48
                  Dziękuje za wszelkie info.Mnie chyba ten sam hotel interesuje w którym Pani była-Long Beach resort.A ja urlop zaplanowałam na połowę grudnia bo gdzieś wyczytałam że tam wtedy pewna pogoda....Pozdrawiam serdecznie
                  • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.internetia.net.pl 01.04.13, 10:39
                    Z pogodą to nigdy nic nie wiadomo. Vide Wielkanoc w tym roku w Polsce. Może w tym roku grudzień ma Sri Lance będzie piękny i słoneczny.
                    • Gość: Joanna Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.13, 13:35
                      A czy gdzieś można zobaczyć od Pani zdjęcia ze Sri Lanki lub z hotelu?oglądałam ceny już na grudzień z niemieckiego Neckermanna-bardzo drogo.
                      • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.internetia.net.pl 01.04.13, 14:08
                        Zamieściłam parę zdjęć na forum wakacje.pl. Zdjęcia hotelu można obejrzeć np. na holidaycheck.de lub na tripadvisor.
                        • Gość: Joanna Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.13, 16:18
                          Obejrzałam zdjęcia -bardzo ładne,szkoda że Pani nie jest zarejestrowana na holidaycheck.pl
                          • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.internetia.net.pl 01.04.13, 16:52
                            Na holidaycheck.pl jest moja opinia o hotelu Long Beach. Co do cen to polecam wylot z Niemiec z niemieckim biurem. Można to załatwić przez polskiego touroperator (np. apollotour.pl). Lepsze ceny na wyloty zimą z Niemiec zaczną się we wrześniu, październiku.
                            • Gość: Joanna Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.13, 17:08
                              Czytałam Pani opinię ale ma Pani konto nie zarejestrowane na holidaycheck,jak Pani to zrobi to może się kontaktować i oglądać kto w jakim hotelu był itd.Ja praktycznie co roku wyjeżdżam z polskiego Neckermanna ale byłam też raz z niemieckim Neckermannnem na Teneryfie.Nie byłam nigdy na żadnej "egzotyce",odwiedziłam tylko Maroko,Wyspy Kanaryjskie dwa razy,3 razy byłam w Tunezji,raz byłam w Turcji egejskiej,w Grecji na Korfu a w czerwcu planuję też Grecję -Zakynthos.No i marzy mi się Sri Lanka chociaż nikt tam ze mną nie chce lecieć,no ale najpierw poczekam jakie będą ceny.
                              • Gość: Kasia2 Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.internetia.net.pl 01.04.13, 17:34
                                Ja byłam w zeszłym roku na Zakynthos. Mogę coś polecić. W ogóle uwielbiam Grecję i odwiedziłam już sporo różnych greckich wysp, najczęściej jeździmy tam z mężem na własną rękę. Na Zakynthos byliśmy z biurem bo wyjazd był tylko na tydzień i tak na ostatnią chwilę organizowany. Byłam też w róźnych egzotycznych miejscach. Jeśli masz pytania to najlepiej pisz na prywatnego maila: ppa@kn.pl . Ja chętnie dowiedziałabym się od Ciebie różnych ciekawych informacji o Teneryfie bo tam jeszcze nie byłam ale zamierzam się wybrać.
                                • Gość: Joanna Re: Sri Lanka-wróciłam do Kasia IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.13, 18:01
                                  Dobrze wieczorkiem odezwę się na maila.Pozdrawiam Asia
    • pol1.975 Re: Sri Lanka-wróciłam 03.04.13, 18:18
      tez wrocilem! Super! A targ w negombo!!!

www.youtube.com/watch?v=HjYPejJ1ykk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka