Gość: Podróżnik
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
19.06.13, 03:52
Witajcie, już od bardzo dawna kusi mnie egzotyczna wyprawa do miejsc nie "zalanych" przez turystów i sztucznie przyszykowanych a nawet zbudowanych dla turystów typu Hurgada, Port el Kantoui itp. Mam już takich miejsc serdecznie dość.
Chodzi mi konkretnie o kierunki dużo bardziej ekscytujące a nawet możnaby rzec ekstremalne i stosunkowo niebezpieczne jak np.Somalia, Irak czy właśnie Afganistan. Wiem, że zdecydowana większość osób po prostu nie odważyłaby się wyjechać w tamte strony z powodu strachu, ale ja nie mam takich obaw i nigdy ich nie miałem.
Przeszukiwałem oferty w internecie i biura, które organizują tam wycieczki - głównie zachodnioeuropejskie - mają niestety astronomiczne ceny, pewnie kilkakrotnie zawyżone z powodu braku konkurencji..
Dlatego zwracam się z pytaniem do osób, które mają jakiekolwiek doświadczenie lub przynajmniej namiary na kogoś uczciwego, kto mógłby mi pomóc w zorganizowaniu takiego wyjazdu. Bardzo w to wątpię, ale na wszelki wypadek postanowiłem zapytać.
Zanim wyjadę, na miejscu będę miał juz znajomych, których poznam za pośrednictwem m.in. świetnego portalu - couchsurfing czy virtualtourist.
Czy orientuje się ktoś z was jak wygląda sytuacja z przyznaniem wizy np. do Iraku, Pakistanu czy Afganistanu? Są z tym jakieś problemy? Potrzebne jest np.jakieś zaproszenie lub dodatkowe papiery?
Rozważałem też opcję podjęcia tam pracy np. jako nauczyciel w szkole (jestem anglistą), ale nie wiem jak by to wyglądało od strony formalnej, czy trudno jest załatwić takie formalności.
Mam już dosyć utartych szlaków i zwykłej turystyki. Czas na jakieś większe wyzwanie i choć trochę adrenaliny. Wyjazd wstępnie planuję na wrzesień, ale nie zdecydowałem się jeszcze gdzie konkretnie wyjechać. Biorę jednak pod uwagę 4 państwa - Somalia, Irak, Afganistan i Pakistan.
Za wszelkie info z góry dziękuję.