Dodaj do ulubionych

BB-Kraków

29.08.05, 19:20
Gdyby Bielsko znalazło się w Małopolskim to już dawno mielibyśmy autostradę
Bielsko-Kraków po której pędziłyby co pół gdziny szybkie autobusy. Po torach
szynobusy.Dajmy spokój ze śląskiem. Nie są oni zainteresowani nami. W
Małopolsce komunikacja ma się znacznie lepiej.
Kraków to prawdziwa metopolia dla Podbeskidzia. Bielsko, Cieszyn i Żywiec
niech kierują swoją uwagę na Kraków.

Obserwuj wątek
    • malloppo Re: BB-Kraków 29.08.05, 19:30
      strasznie chrzanicie! Kraków ma swoje Zakopane i ngdy nie będzie dbało o nasze
      tereny. Po co na ten temat w ogóle gadać?
      • malloppo Re: BB-Kraków 29.08.05, 21:49
        malloppo napisał:

> strasznie chrzanicie! Kraków ma swoje Zakopane i ngdy nie będzie dbało o
        nasze
        > tereny. Po co na ten temat w ogóle gadać?

KURDE, KOLEGA Z MIESZKANIA, DORWAŁ SIE DO MOJEGO KOMPA I PODSZYŁ SIĘ POD MÓJ
        NICK, GDYŻ ZAPOMNIAŁEM WYLOGOWAĆ SIĘ. a TO PALANT!!
        PRZEPRASZAM ZA DEZORIENTACJĘ - NIE ZMIENIŁEM POGLĄDÓW:"cAŁE PODBESKIDZIE DO
        MAŁOPOLSKI"!

• mcmaxim Re: BB-Kraków 30.08.05, 09:24
          to ty jestes palant nie twoj rzekomy kolega -> masz wielokrotna osobowosc, ot co.
          • wikin Re: BB-Kraków 30.08.05, 15:21
            już kiedyś pisałem, że małop posiadł rzadką umiejetność rozmowy z samym sobą i
            nie potrzebnie mu przeszkadzacie
        • arbaal Re: BB-Kraków 13.09.05, 16:15
          Drogi kolego Malloppo.
          Nie zmienisz tego że Bielszczan bardziej ciągnie do Śląska niż do Krakowa i
          musisz się z tym pogodzić.
    • Gość: rad81 malop kiepska prowokacja IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 29.08.05, 22:36
      ps a co do twojego kolegi malop to widac że chrzanów jednak racjonalnie tez
      mysli i zgadzam sie z nim ze kraków zawsze miał zakopane i krynice ;)))
      reszta postu twojego małop jest tak głupia za przeprszoeniem ze az smieszna ;) -
      jezeli takie połączenie jest mozliwe.. ;)
      • malop ale ci górale to prowokatorzy i posłuchali rada 29.08.05, 23:10
        2004-07-19, Cieszyn 41 Zjazd Związku Podhalan
        W niedzielę dnia 18 lipca br. odbył się nadzwyczajny, 41 Zjazd Związku Podhalan
        w Ludźmierzu k/ Nowego Targu. Był on zorganizowany w 100 lecie ruchu
        regionalnego na Podhalu, z okazji 85 lat Związku. Związek Podhalan zainicjował
        tworzenie Związku Ziem Górskich. Starosta Cieszyński Witold Dzierżawski, obecny
        na Nadzwyczajnym Zjeździe Związku Podhalan, zadeklarował zainteresowanie powiatu
        cieszyńskiego udziałem w tworzeniu tego Związku.

Śląscy górale przystąpili do Związku Podhalan - 2005-07-02 10:59:28
        Mimo głosów, że co Beskidy właściwie mają wspólnego z Podhalem, śląscy górale
        zapisali się do Związku Podhalan. - To historyczne porozumienie - cieszą się górale.

Na zdjęciu z 1905 roku, odkrytym kilka lat temu, widać na zakopiańskich
        Krupówkach górali istebniańskich stojących obok zakopiańskich. Kilka dni temu
        górale zrobili podobną fotografię, tyle że nie w Zakopanem, ale w Koniakowie.
        Okazją było przystąpienie beskidzkich górali do Związku Podhalan. Rozmowy na ten
        temat toczyły się od kilku lat. Część beskidzkich górali podnosiła głosy, że
        Beskidy nie mają nic wspólnego z Podhalem. Niektórzy nawet żądali, by związek
        zmienił nazwę na bardziej neutralną, a dopiero wtedy się do niego zapiszą. Mimo
        tych obaw, doszło do historycznego porozumienia.

- Nazwa Podhale to nie tylko nazwa regionu geograficznego. Możemy potraktować to
        tak, że Związek Podhalan to rodzina wspólnot góralskich - uważa Józef Michałek,
        przewodniczący Cieszyńskiego Stowarzyszenia "Natura", jeden z pomysłodawców
        góralskiego porozumienia.

Beskidzcy górale będą mieli w Związku Podhalan autonomię - założyli w jego
        ramach Oddział Górali Śląskich, do którego należą górale z: Brennej, Ustronia,
        Wisły, Mostów, Koniakowa, Jaworzynki i Istebnej. Mają nadzieję że wspólnie
        łatwiej będzie im walczyć o ważne dla całej góralskiej społeczności sprawy, np.
        rejestrację na unijnych rynkach produktów regionalnych.

Odbyły się już tajne wybory, w których śląscy górale powołali prezesa swojego
        oddziału. Został nim mieszkający w Cieszynie, ale pochodzący z Koniakowa, Damian
        Legierski, góralski muzyk i oficer straży pożarnej.
        • Gość: rad81 ale sie ciesze IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 29.08.05, 23:32
          ale sie ciesze ze górale z istebnej koniakowa wisły ustronia szczyrku..
          usłyszeli mój głos, nie siegali do swego umysłu tylko posłuchali mnie i
          załozyli swój oddział górali slaskich w ramach zwiazku podhalan

bardzo mnie to cieszy bo o własną tożsamosć trzeba dbać
          PS nie sądziłem ze jestem tak szeroko słuchany czytany a moje słowa a z tak
          wielki wpływ wywierają ;D
          kurcze moze sie zainteresuje polityką/??
          dzieki ze mnie uswiadomisłes

ps koncze z tym durnym wątkiem-prowokacją gdzie opócz 2 moich postów to
          prowadzisz dialog-sam ze sobą pod dwoma nickami
          • Gość: zgred Re: ale się cieszę IP: *.spidernet.pl / 80.51.254.* 04.09.05, 19:37
            Masz rację rad81 że się wycofujesz. Lepsze to niż inwektywy jakimi nas raczysz.
            Tak przy okazji udajesz konia wyścigowego a jesteś ledwo pociągową chabetą. Pa.
            • Gość: Olo Re: ale się cieszę IP: 62.233.185.* 05.09.05, 07:23
              proponuję lekturę tekstów malopa...

są chyba bardziej wyraziste i godne komentarza... ,no chyba, że przedstawiają
              słuszne racje wg Ciebie.
            • malop O chabecie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!111 05.09.05, 12:55
              OPOWIEŚĆ Z DAWNYCH LAT

Władze Polski postanowiły zwalczać analfabetyzm wsród ludności wiejskiej.

W tym celu przysłano nauczyciela, który zwołał zebranie mieszkańców Hadeńkowiec,
              i oświadczył, że będą prowadzone kursy dla analfabetów, i że to będzie w szkole
              publicznej.

Jedna kobieta coś-usłyszała, coś-nie-usłyszała, ale oburzyła się strasznie:

"Co, ja chabeta, i to jeszcze publiczna na dodatek ??!! Nie idę na żadne kursy".

Wszyscy się szczerze obśmiali, na kursy dla analfabetów nikt się nie zapisał,
              mimo że z pisaniem i czytaniem było marnie.

Kolejny dowód na to, że należy mówić tak, by słuchace zrozumieli.
    • Gość: joter Re: BB-Kraków IP: 194.146.248.* 06.09.05, 14:04
      Złudzenia piękna rzecz. Jak na razie Kraków nie zrobił ani kawałka drogi w
      stronę Bielska. A toa jedyna to spadek po CK babci. Kolej zresztą tez.
      Jak na razie dobre drogi są na Śląsk i radzę porzucić marzenia.
    • alex.stela Re: BB-Kraków 06.09.05, 14:10
      Im więcej piszesz, Malopie, tym bardziej jestem przekonany, że jesteś zwykłym prowokatorem ze Śląska, który za wszelką cenę chce Bielszczanom obrzydzić Małopolskę i jej mieszkańców takimi głupimi postami. Nie wiem, po co to robisz, ale daruj sobie.
      • albrecht1 Re: BB-Kraków 06.09.05, 15:17
        Teorie spiskowe zaczynają się komplikować :)
        • malop Re: BB-Kraków 06.09.05, 16:08
          DROGA KRAJOWA NR 52

OBWODNICA WADOWIC III ETAP, 2. część (2005 - 2006)
          Natężenie ruchu GPR 2000: 17.000; prognoza 2005: 19.800.

Koszt: przed przetargiem; wydatki w 2005 roku: 11,4 mln złotych.

Zakres inwestycji: budowa jednojezdniowej drogi klasy GP o 900 m przystosowanej do
          przenoszenia obciążeń 115 kN/oś (jezdnia 7,0 m + jednostronny chodnik 1,5 m),
          budowa obiektu mostowego (105 m długości) nad drogą gminną i nad rzeką
          Choczenką, budowa skrzyżowania skanalizowanego.

• malop dla mojego poprzednika jotera - sprawdz co piszes 06.09.05, 16:12
            Małopolskie odnowy 2005

2005-07-06 12:45
            Źródło: GDDKiA O/Kraków

Ruszyła wielka modernizacja sieci dróg krajowych Małopolski! Odnowie poddanych
            zostanie ponad 50 km dróg podzielonych na 6 inwestycji, które łącznie wyniosą
            około 70 mln zł. Większość środków pochodzi z pożyczki Banku Światowego.

Modernizowane odcinki:

Droga krajowa nr 75, Brzesko - Tęgoborze

Wykonawcą tego odcinka będzie Przedsiębiorstwo Robót Drogowo - Mostowych S.A. w
            Nowym Sączu, które wykona prace za ponad 23,96 mln zł. Zakresem prac objęta
            została m.in. odnowa nawierzchni na odcinkach o łącznej długości 16,2 km,
            renowacja odwodnienia i kanalizacji, przebudowa chodników, remont 4 mostów i 32
            przepustów i przebudowa dwóch włączeń do ulic miejskich w Brzesku. Termin
            zakończenia prac przypada na 15 października 2005 roku.
            Na tym odcinku zlokalizowana jest również odrębna inwestycja - remont obiektu
            mostowego w Uszwi. Tutaj wykonawcą jest Budownictwo Komunikacyjne w Nowym Sączu,
            a wartość kontraktu wynosi ponad 933 tys. złotych. Prace zostaną zakończone do
            31 lipca 2005 roku.

Droga krajowa nr 79, Kraków - Igołomia, Wawrzeńczyce - Nowe Brzesko, Koszyce -
            granica województwa

Prace obejmujące m.in. odnowę nawierzchni na odcinkach o łącznej długości 16,3
            km, renowację odwodnienia, przebudowę chodników, remont mostu i 24 przepustów
            wykona firma Polskie Drogi i Mosty S.A. w Tarnowie. Zgodnie z podpisanym
            kontraktem o wartości ponad 23,4 mln zł prace zakończa się 15 października 2005 r.
            Dodatkowo wspomniany wykonawca będzie prowadził prace remontowe do połowy
            października na odcinku Zabierzów - Krzeszowice. W tym przypadku zlecony został
            odrębny kontrak na kwotę ponad 3,2 mln zł.

Droga krajowa nr 7, Lubień - Skomielina Biała

Prace modernizacyjne na odcinku Lubień - Skomielna Biala zlecone zostały firmie
            Podhalańskie Przedsiębiorstwo Drogowo - Mostowe S.A. w Nowym Targu. Wartość
            kontraktu to prawie 12 mln zł. Termin zakończenia prac przypada na 30
            października 2005 roku. Dzięki inwestycji na 11 km odcinku zostanie odnowiona
            nawierzchnia, wyremontowany będzie most i 25 przepustów.

Droga krajowa nr 49, Nowy Targ - granica państwa

Remont nawierzchni na 2,7 km odcinku przeprowadzi Podhalańskie Przedsiębiorstwo
            Drogowo - Mostowe S.A. w Nowym Targu do 15 września Wartość kontraktu to blisko
            4,3 mln zł. Dodatkowo wykonana będzie renowacja odwodnienia, przebudowa
            chodników na i montaż barier energochłonnych.

Droga krajowa nr 52, Andrychów

Podhalańskie Przedsiębiorstwo Drogowo - Mostowe S.A. z Nowego Targu wykona prace
            warte ponad 1,87 mln zł. do 30 września 2005 roku. Inwestycja obejmuje odnowę
            nawierzchni na odcinku 1,5 km, przebudowa 3 km chodników oraz remont mostu.

"Na placach budów trwają już prace przygotowawcze, a niedługo rozpoczną się
            roboty nawierzchniowe powodujące utrudnienia w ruchu. W związku z nimi na
            wszystkich ww. odcinkach wyłączany z ruchu będzie jeden pas jezdni na długości
            kilkuset metrów (zazwyczaj ok. 300 m), a ruch - sterowany sygnalizacją świetlną
            - będzie odbywać się wahadłowo przy ograniczeniu prędkości do 40 km/h i zakazie
            wyprzedzania" - informują przedstawiciele krakowskiej GDDKiA.

• Gość: Olo Re: dla mojego poprzednika malopa IP: 62.233.185.* 06.09.05, 23:37
              no niezłe te inwestycje. Nie powiem!

odnowa nawierzchni, chodniczek, mostek i jakaś kanalizacja.
              To mają być inwestycje?
              Przecież to bieżące naprawy, które powinny być wykonywane najpóźniej co
              kilkanaście lat. Tak jak teraz na DTŚ zamknięto odcinek po 8-9 latach i
              wymieniają nawierzchnię. To powinna być norma.
              Wogóle nie usprawnią przejazdu, co najwyżej zwiększą komfort, bo będzie mniej
              dziur i kolein. A trasą Bielsko-Kraków dalej będziemy jechać do znudzenia, może
              o 2 minuty szybciej niż przed remontami.
              • arbaal Re: dla mojego poprzednika Olo 13.09.05, 16:20
                A co zrobiło województwo bielskie od 1975 do 1998 z drogą w stronę Wadowic? ano
                nic
                • Gość: Olo Re: dla mojego poprzednika Olo IP: 62.233.185.* 13.09.05, 16:33
                  normalnie nawet bym nie komentował takich inwestycji. Robią to robią. OK!
                  Ale małyłeb próbuje tu wmówić, ze śląskie to bida z nędzą i tylko okrada
                  Bielsko, a małopolskie to kraina mlekiem i miodem płynąca, która może dać
                  więcej Bielsku niż możemy sobie to wyobrazić, a na dowód tej tezy przytacza
                  tego typu artykuły.
                  • arbaal Re: dla mojego poprzednika Olo 14.09.05, 12:06
                    Wiem, że mallop jest już nudny.
                    Ja nie próbuje rozstrzygać gdzie jest komu lepiej. Prawdopodobnie mieszkańcom
                    Bielska-Białej bliżej do Katowic.
            • Gość: joter Re: dla mojego poprzednika jotera - sprawdz co p IP: 194.146.248.* 09.09.05, 09:37
              I to mają być inwestycje na drodze Bielsko-Kraków - ok.2mln. Kpina! Jeśli
              studiowałeś w Krakowie to pewnie odczułeś niechęć do Bielszczan, traktowanych
              jako Ślązaków. Dla starszych Krakauerów Bielsko to nadal klein Berlin. Ale to
              często spotykany objaw schizofrenii - chcemy być tym czym nie jesteśmy. A ja
              jestem Bielszczanin (mimo, że teraz w nim nie mieszkam) i nie odczuwam potrzeby
              bycia kimś innym. Natomiast szanuję wielu znanych mi ludzi z Krakowa, Katowic
              czy nawet z Sosnowca. Nie czuję potrzeby miłości "globalnej" do całych
              regionów, a jedynie istotne dla mnie jest to, z kim Bielszczanom jest dobrze i
              będzie lepiej. Ale bez odwracania się plecami do kogokolwiek.
              Mimo (a może dlatego), że uwielbiam przebywać w Krakowie, nie mam złudzeń, że
              interesy i sentymenty łączą większość Krakowian z innymi regionami niż
              Podbeskidzie i Bielsko. Mam propozycję - zróbmy z Bielska takie miasto, żeby to
              inni prowadzili tego typu dysputy, jak my teraz. Więc Cześć i do roboty.
    • Gość: sturt Galileusz IP: *.devs.futuro.pl 10.09.05, 00:52
      Mi dobrze na Śląsku. Przynajmniej to jedno się w tym głupim państwie nie
      zmienia: Bielsko, Cieszyn, Czechowice - nadal na Śląsku Cieszyńskim.
      Jak ja mam się dogadać z jakimś małopolaninem, skoro już mieszkańcy Wilkowic
      mazurzą (zamiast ch mówią k). Im dalej na wschód, tym gorzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka