Dodaj do ulubionych

Gościnne kraje

15.08.13, 08:57
Tak się ostatnio zastanawiałem nad gościnnością w krajach, w których byłem. Zwykle, gdy o niej mówimy, przywołujemy "polską gościnność" i porzekadła typu "gość w dom, Bóg w dom". Polacy są przeświadczeni o tym, że są gościnni, otwarci na innych. Nota bene, w kilku krajach spotkałem się z opinią mieszkańców, że to oni są wyjątkowo gościnni. Kwestia optyki widzenia...

No dobrze. Ale mając już jakieś skromne doświadczenia można spróbować bardziej obiektywnie podejść do tych kwestii i porównać gościnność różnych krajów opierając się na autopsji. Nie ustrzeżemy się przed przypadkowością, gdyż w różnych krajach musieliśmy w różny sposób korzystać z gościny mieszkańców - powiedzmy, jadąc na all inclusive "nic od lokalesów nie potrzebujemy". Ale czasem ta gościnność może mieć formę potencjalną - niezrealizowanych zaproszeń, przyjaznych gestów i zachowań. Będzie to więc szeroko rozumiana gościnność - otwartość - serdeczność.

Spróbujmy zrobić listę rankingową :)

U mnie jest tak:

1. Iran
2. Syria
3. Gruzja
4. Rosja
5. Macedonia
6. Turcja
7. Kazachstan

W tych krajach byłem najczęściej zapraszany do domów, na poczęstunek, najczęściej "zaczepiany" w pozytywnym sensie.

Jakie są wasze typy?

Kornel
Obserwuj wątek
    • Gość: scorpio1956 Re: Gościnne kraje IP: *.net.stream.pl 15.08.13, 11:48
      A do czego ma służyć taki ranking?.
      Może stwórzmy rankingi typu: na której plaży leżaki są najwygodniejsze?. W jakich miastach woda w kranie jest najsmaczniejsza?. Kto na tym forum jest nieomylny?
      Takie rankingi są bezsensowne. Za dużo subiektywizmu.
      • kornel-1 Off-topic 15.08.13, 12:05
        Gość portalu: scorpio1956 napisał(a):

> A do czego ma służyć taki ranking?.

He he ... Scorpio1956 od 7 lat zawsze się loguje na forum. Ty nie jesteś nim :)

k.
        • scorpio1956 Re: Off-topic 15.08.13, 12:15
          Jestem.
          Jesteś jednak omylny.
          A nie loguję się, bo mi się nie chce, szczególnie jak nie jestem w Polsce.
          Rzadko zaglądam na fora bo mnie znudziły. Ale jak wszedłem, to od razu czyj najciekawszy wpis zobaczyłem?.
          Kornela, oczywiście, nieomylnego.
          Pozdrawiam i żegnam. Idę się byczyć na plaży, to co ty tak bardzo lubisz, potem posnurkuję, napije się piwa i znowu na leżaczek, ale przy basenie. 5* ,All. oczywiście. TO JEST URLOP!!!
          Tak jak w tytule tej piosenki:

www.youtube.com/watch?v=c6MRYLWJb1o
          Jeżeli znasz oczywiście angielski, bo ruski to wiem, że znasz.
          Jak mnie poprosisz, to ci wytłumaczę, po polsku. Choć język polski jest dla mnie drugim językiem, to spróbuję.
          • kornel-1 Re: Off-topic 15.08.13, 13:10
            Pomyliłem się a zarazem nie pomyliłem :)
            Od 7 lat się zawsze logowałeś, gdy korzystałeś z nicku scorpio1956. Mój błąd, choć przesłanki były solidne. Natomiast nie pomyliłem się, co do meritum: i tym razem nie zabrałeś w wątku głosu merytorycznie.

Zagwozdką dla mnie jest, gdzie snurkujesz w Polsce. Bo pisałeś z domeny *.net.stream.pl

;-)

Kornel
            • scorpio1956 Re: Off-topic 15.08.13, 13:23
              Super Kornel. Czekałem cały czas z dużą dozą niecierpliwości, kiedy rozwiążesz tę "zagadkę kryminalną". Oczywiście, że jestem w Polsce !!!. Jestem po i przed urlopem. Na urlop oprócz aparatu nie zabieram laptopa, a komórkę chowam w sejfie, albo pod łóżkiem. A to był test na inteligencję. Późno, ale test "wyszedłbył "pozytywnie. Gratulacje.
              Jeszcze jedno, nie zrozumiałeś jeszcze aluzji do mojej "plaży" i snurkowania. czyli tego czego kompletnie nie robisz , bo nie rozumiesz. Pozdrowienia z pięknej Polski. Idę teraz biegać wokół mojej chałupy (24 H).
              • kornel-1 Re: Off-topic 15.08.13, 13:43
                scorpio1956 napisał:

> Czekałem cały czas z dużą dozą niecierpliwości, kiedy rozwiążesz
                > tę "zagadkę kryminalną". Oczywiście, że jestem w Polsce !!!.

Tyle to wiem. Zastanawiałem się, gdzie w Polsce snurkujesz..

> Jeszcze jedno, nie zrozumiałeś jeszcze aluzji do mojej "plaży" i snurkowania. c
                > zyli tego czego kompletnie nie robisz , bo nie rozumiesz.

Eeee... twoje aluzje są jakieś... dziwne. Ale najgorsze jest to, że sam nie wiesz, co piszesz:
                1. Idę się byczyć na plaży, to co ty tak bardzo lubisz, potem posnurkuję, napije się piwa i znowu na leżaczek, ale przy basenie. 5* ,All. oczywiście. TO JEST URLOP!!!

a później:

2. Jestem po i przed urlopem.

Może przesadzasz z tym piwem?

Kornel
                • Gość: scorpio1956 Re: Off-topic IP: *.net.stream.pl 15.08.13, 15:59
                  Nie chcę już mi się z tobą "polemizować".
                  Próbuję przez lata zrozumieć polską mentalność, ale mi się nie udaje.
                  W poprzednich wpisach chciałem podejść ciebie aluzją, spokojnie bez agresji, ale ty tego nie rozumiesz.
                  Jestem teraz w Polsce. Przecież to jest jasne i wynika z I.P. (jak jesteś dobrym komputerowcem, to I.P pokaże ci gdzie dokładnie mieszkam)
                  A z tym basenem, hotelem 5* , plażą i basenem to była aluzja do twoich wcześniejszych krytycznych postów, wpisów i ocen jak inni niż ty spędzają urlop. Bo oczywiście urlop trzeba spędzać wg twoich norm (absolutnie nieomylnych). Wszystkie inne formy spędzania czasu, choćby z butelką piwa są beeee!:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,193,143592114,143729025,Re_Seszele.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,193,146127463,146148570,Re_Tajlandia.html
                  A ja mam inne zdanie i co...?.
                  Nie chodzę w koło miasta, bo to chore i bezsensu!.
                  Nie jeżdżę rowerem, bo się pocę!
                  Nie interesują mnie zabytki, bo stare!.
                  Nie interesują mnie muzea, bo tam jest kurz.
                  Nie interesują mnie schroniska, bo lubię luksus.
                  Nie spędzam urlopu pod namiotem.
                  Nie lubię górskich wspinaczek, wolę teren płaski (najlepiej morze lub basen)

Uwielbiam za to pływać godzinami.
                  Nurkować, snurkować.
                  Nie piję alkoholu, chyba , że symbolicznie
                  I to mój styl wypoczynku i nikt nie będzie mnie za ten styl krytykował.

It is enough, for me. The end of this topic. Bye,bye,bye...

P.S

Zakończmy ten temat, bo innych to absolutnie nie obchodzi i pewnie nudzi.
                  Jak coś masz do mnie , to napisz do mnie na gazetowego maila.
                  A jak łamię jakieś formy Netykiety, to napisz do administratora, bo z twoich postów wynika, że uwielbiasz to robić.
                  Pozdrawiam ciebie serdecznie z Polski.
                  • kornel-1 Re: Off-topic 15.08.13, 21:18
                    Dzięki za wynurzenia. Zachęcam do stworzenia forum prywatnego.

k.
    • amused.to.death Re: Gościnne kraje 15.08.13, 22:05
      1. Somaliland
      2. Kolumbia
      3. Gruzja

ranking bardzo subiektywny:)
      • kornel-1 Re: Gościnne kraje 15.08.13, 22:27
        Otóż to!
        Odpowiadając poniekąd Scorpio1956 na pytanie o sens rankingów, zauważę, że te cztery pierwsze typy u amused.to.death i u mnie (czyli Somaliland, Kolumbia, Iran i Sytria) pokazują, jak bardzo osobiste doświadczenia są odmienne od stereotypowego spojrzenia ludu i mediów. Tam gdzie ogół spostrzega zagrożenia i wrogość do cudzoziemców, tam osoby, które były na miejscu widzą przyjazny stosunek i gościnność.

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka