Dodaj do ulubionych

Jawa, wulkan Bromo

IP: *.wroclaw.vectranet.pl 23.08.13, 13:41
Proszę o info jak możliwie blisko można podjechać pod wulkan Bromo. Chcielibyśmy zobaczyć krater i okolicę ale ze względu na zdrowie jednego z uczestników eskapada typu trekking nie wchodzi w rachubę. Czytając na necie trochę pogubiłam się bo niektórzy piszą, ze możliwe jest to tylko w przypadku osób które wykupią nocleg w pobliskim Bromo Cottage. My planujemy taką krótką i ekspresową wycieczkę zrobić sobie wypożyczonym samochodem łącząc ją z odwiedzeniem plantacji kawy, przeprawiając się z Bali i planujemy to rozłożyć na maksymalnie 2 dni.
Obserwuj wątek
    • kajak75 Re: Jawa, wulkan Bromo 23.08.13, 14:36
      Powyżej Bromo jest kilka punktów widokowych skąd można oglądać wschód słońca. Dojeżdża sie do nich małymi toyotami terenowymi ( najczęściej model BJ). Spod hotelu dojazd trwa 30 min do godziny. Trzęsie:-) Można usiąść z przodu obok kierowcy. Miejsca z tyłu z tyłu są ustawione bokiem - ławeczki - trudno wsiąść.

Od drogi do punktu widokowego szliśmy 200 m. (NIe był to ten główny) Przy dużej liczbie chętnych do głównego punktu trzeba iść szosa nawet 2 km.

Po wschodzie słońca zjeżdża się samochodami do stóp krateru. Tam do przejścia jest ok. 800 m po płaskim, potem ze 200-300 m pod lekka górkę ( tyle że po piachu). Potem sa betonowe schody z miejscami na odpoczynek. Do samych schodów można tez podjechać na koniu.

W hotelu można wykupić pakiet pt. jeep za 50 tys rupii od osoby. On zabiera na trasę , którą opisałam. Nie wiem czy da się wynajętym na Bali samochodem ją zrobić.

• untochables Re: Jawa, wulkan Bromo 23.08.13, 15:27
      może się mylę ale wydaje mi się, że wypożyczonym autem w Indonezji obcokrajowcom wolno jeździć tylko po Bali - wiec nie wiem jak po Jawie

podejść pod Bromo można tak blisko:
      www.youtube.com/watch?v=-Kp6K36VlEA&feature=c4-overview&list=UUvzDSUn4jt0ZUn2U7O-8Dkw
      to moje filmiki

www.youtube.com/watch?v=lN5QbujsE_w&list=UUvzDSUn4jt0ZUn2U7O-8Dkw
      my jechaliśmy odwrotnie niż Ty czyli z Dżogdżakarty na Bromo potem do Surabaya i lot na Bali
      • Gość: Ciekawa Re: Jawa, wulkan Bromo IP: *.wroclaw.vectranet.pl 23.08.13, 15:36
        Dziekuje:) 2 km na piechote dla zdrowej osoby to nie tak daleko ale chora....hmmm
        Czy dobrze rozumiem, ze możemy darować sobie nocleg w Bromo Cottage i dotrzeć samodzielnie do stop krateru? Moze opcja samochód z kierowca byłaby lepsza ale zakładamy tez, że duzo droższa. A jak/ czym Wy ta trasę pod Bromo pokonaliscie?
        • kajak75 Re: Jawa, wulkan Bromo 24.08.13, 00:25
          Są choroby i choroby. Jak widać niektóre nie wykluczają wielogodziinego lotu i pobytu w specyficznym klimacie :-)

My w hotelu pod Bromo spotkaliśmy ekipę, która przyjechała z Bali wynajętym tam samochodem z kierowca. Nie dociekalam czy tak chcieli czy musieli. Mimo posiadania swojego samochodu na wycieczkę jechali jeepem .

Do kaldery nie ma wjazdu prywatnymi samochodami. Na punkt widokowy niby droga asfaltowa ale nie jestem prZekonana, ze osobowka da radę. Może jej zabraknąć mocy na kilku podjazdach.

Jeepy można wynająć w Cemor Lawang i w każdym hotelu w okolicy. Nie musi to być akurat ten przez Ciebie wymieniony. No ale zanocowac gdzieś musicie. Oczywiście oglądanie o wschodzie słońca nie jest obowiązkowe, ale widoki są fajne a potem robi się ciepło, więc. lepiej być bliżej Bromo ńiz dalej.

Jeśli wycieczka ma być ekspresowa to poszukalabym na Bali gotowej oferty. Będzie sprawnie i w pakiecie.
          • Gość: Ciekawa Re: Jawa, wulkan Bromo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 23:36
            Bardzo dziękuje za informacje:) pozdrawiam
    • Gość: Aga Re: Jawa, wulkan Bromo IP: 101.128.97.* 21.06.16, 08:58
      My wybraliśmy się wypożyczonym autem z Bali i dojechaliśmy do najwyższej wioski, gdzie spędziliśmy noc. Na wschód słońca wjeżdżaliśmy wynajętym jeepem z kierowcą, nasze auto zostało pod hotelem. Wschód słońca powinien być absolutnie obowiązkowym punktem programu waszej wycieczki, widoki są niesamowite, szczególnie w miejscach, gdzie nie ma tłumu turystów z aparatami. My znaleślismy punkt, gdzie poza nami były tylko 3 chłopaków. Całość, czyli dojazd z Bali, wulkan Bromo, następnego dnia wulkan Ijen, powrót na Bali, zajeło nam 3 dni. Więcej szczegółów i zdjęcia na naszym blogu - asian-divers.blogspot.co.id/2016/06/wulkan-bromo-i-ijen.html
      • iwwo2 Re: Jawa, wulkan Bromo 21.06.16, 11:28
        Z Surabaya do Probolingo masz autobus rejsowy za grosze. Potem przesiadasz do mniejszego, również kursowego. Dojazd bezproblemowo. Wschód słońca, zjazd do kaldery pod Bromo miejscowym jeepem. Niestety widok z wchodzącym słońcem najlepszy widziałem na zdjęciu, Pogoda była kiepska. Za to Bromo ryczał, że ciary przechodziły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka