07.10.14, 18:18
Jak to jest z jedzeniem, które chciałabym zabrać ze sobą? Mam alergiczne dziecko, zawsze prowiant na cały wyjazd bralam ze sobą, zeby potem niemiłych niespodzianek nie było, a tu mnie słuchy dochodzą ze tam nic nie moge wwieźć...wie ktoś coś? Byłabym wzieczna, bo wyjazd niedługo.
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Dubaj 07.10.14, 22:25
      nikkee napisała:

> Jak to jest z jedzeniem, które chciałabym zabrać ze sobą? Mam alergiczne dzieck
      > o, zawsze prowiant na cały wyjazd bralam ze sobą, zeby potem niemiłych niespodz
      > ianek nie było, a tu mnie słuchy dochodzą ze tam nic nie moge wwieźć...wie ktoś
      > coś? Byłabym wzieczna, bo wyjazd niedługo.

Nie odpowiem Ci na to pytanie. Nie znam realiów dubajskich. Ale skądinąd wiadomo, że wiele krajów ma podobne przepisy. Ba! Nawet na krakowskich Balicach widziałem ostatnio kartkę na drzwiach o zakazie przewozu żywności. Na tyle była ta informacja nieciekawa, że nawet nie doczytałem, czy z Polski nie można wywozić czy przywozić żarcia. Bagatelizuję. Zawsze biorę ze sobą.
      Przed lądowaniem w Brazylii pasażerowie dowiadują się przez głośniki, że nie wolno żadnej żywności wwozić. I wyrzucają do kosza wszystko co mają.... Ciastka, banany, ech!

Moim zdaniem, spokojnie można brać żarcie do głównego bagażu. Prawie żadna linia lotnicza nie interesuje się aż tak dogłębnie tym, czy aby nie schowałas pasztetu czy kiełbachy w torbie. Jedyny znany mi wyjątek stanowi El Al (a także inni przewoźnicy przy lotach do Izraela). Ostatnio musiałem wyrywać pracownikowi El Al mielonkę wieprzową, którą skonfiskował koleżance (bagaż jest otwierany na lotnisku).

Kornel
      • nikkee Re: Dubaj 07.10.14, 22:55
        Dzieki kornel za odpowiedz. Ja się tylko boje ze się narobie przy sloiczkach jak zawsze, bo musze wziąść na cały wyjazd, a potem na dzieńdobry wywalą mi wszystko do kosza :( bo juz nie chodzi o tą robote, ale szkoda mi dobrego jedzenia, najlepszego, bo to dla alergika.
        A takie jedzenie fabrycznie nieotwierana? Bo moje przetworzone mogą nie chcieć, ale kasze, platki?
        Może ktoś tam juz kiedyś był i powie mi jak tam z jedzeniem jest, kupie tam to co u nas? Nieprzetworzone?
    • zbyfauch Re: Dubaj 08.10.14, 11:03
      www.dubaicustoms.gov.ae/en/eServices/ServicesForTravellers/CustomsDuties/Pages/PermittedItems.aspx
      Patrz punkt 13.
    • nikkee Re: Dubaj 11.10.14, 18:28
      Dzięki zbyfauch

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka