Dodaj do ulubionych

KLIA - przesiadka

03.02.15, 12:19
Mam przesiadkę na Air Asia do Singapuru.
Czyli muszę przejść kontrolę paszportową i odebrać bagaż.
Czy po odebraniu bagażu muszę niejako przekroczyć granicę, dokonać check in, po czym ponownie przejść kontrolę, czy to wszystko odbywa się na platformie tranzytowej?
Ma ktoś pojęcie?
Obserwuj wątek
    • kajak75 Re: KLIA - przesiadka 04.02.15, 10:46
      jesli masz tylko podeczny to jest szanse na tranzyt. -Z odebranierm bagazu - kontrola paszportowa itd.
      • zbyfauch Re: KLIA - przesiadka 04.02.15, 12:38
        kajak75 napisała: (...)

Dziękuję
        • jorn Re: KLIA - przesiadka 05.02.15, 16:32
          A to jest faktycznie przesiadka? To znaczy, czy oba loty masz na jednej rezerwacji? Jeśli tak, bagaż ci przeniosą z jednego samolotu do drugiego, a ty formalnie granicy nie przekroczysz, tylko będziesz w strefie tranzytowej. Jeśli na dalszy lot masz oddzielny bilet, to będziesz musiał odebrać bagaż i go dalej nadać, ale nie wiem, czy wiąże się to z malezyjską kontrolą paszportową.
          • zbyfauch Re: KLIA - przesiadka 05.02.15, 16:44
            To przesiadka. Do KUL lecę Turkiem i przesiadam się na ASIĘ, oddzielne rezerwacje, oddzielne bilety. Cóż, trochę rezerwy mam (17:25 do 20:10), byle się za bardzo Turek nie spóźnił.
            • iwwo2 Re: KLIA - przesiadka 06.02.15, 09:11
              No to normalnie musisz odebrać bagaże i przekroczyć granicę. Air Asia jako tania linia lata z innego terminala. Niby to samo lotnisko, ale budynki różne, to tranzyt bez odprawy raczej wykluczony.
              • kajak75 Re: KLIA - przesiadka 06.02.15, 11:33
                ten tranzyt to trenowalam tylko miedzy 2 lotami Air Asia. jak pisal (a) iwwo nie polaczysz turka z AAsia
    • zbyfauch Re: KLIA - przesiadka 11.02.15, 03:09
      No więc, Turek wylądował na KLIA2 a kontrola paszportowa i odbiór bagażu na KLIA. Takoż musiałem kupić 2 bilety po 2 myry, coby Klia Express wrócić na KLIA2, stamtąd lata Air Asia do Singapuru. Ponieważ myrów nie miałem, musiałem płacić vizą. (Na szczęście można.) Zdążyliśmy na "last call". Ufff ... :)
      • zbyfauch Erratum 01.03.15, 12:40
        Turek wylądował na KLIA, kontrola paszportowa i odbiór bagażu także na KLIA (tylko trzeba przejechać Sky Train na drugi koniec). A Air Asia lata z KLIA2.
    • zbyfauch Na marginesie 01.03.15, 12:44
      Nie palę już od ponad sześciu lat i jestem szczęśliwy bo to, jak są traktowani palacze na lotniskach to nawet nie dyskryminacja a upokorzenie. Najprzyzwiciej wypadają te, na których po prostu nie wolno w środku palić w ogóle. Bo na innych udostępniane są klatki, jak dla zwierząt, w których czasami stłoczeni palacze nie widzą w kłębach dymu siebie nawzajem.
      • big_markk Re: Na marginesie 01.03.15, 14:26
        Masz rację z tym paleniem, w Europie chociaż działają wyciągi powietrza, a w np. w Katarze dusisz się w cudzych dymach.Właściwie to nawet nie trzeba zapalać papierosa tylko wykonać kilka głębszych wdechów. Ale są i mistrzowie co siedzą tam z laptopem i pracują ...Nie mówiąc o tym ,że do palarni trzeba dojść kilometrami na lotnisku , bo są mocno poukrywane. Trzeba rzucić , nie ma co :)
    • zbyfauch KLIA-Express 02.03.15, 09:26
      To wygodna alternatywa dojazdu taksówką do miasta. Klimatyzowany pociąg pokonuje tych ok. 80 km w pół godziny. Bilet do KL-Sentral (dworzec główny) kosztuje 35 myrów/os. Na KL-Sentral jest Taxi Counter, gdzie można wziąć tzw. "budget taxi". Do Chna Town kosztuje np. tylko 10 myrów za taxi.
      • kornel-1 Re: KLIA-Express 02.03.15, 10:03

zbyfauch napisał:

> To wygodna alternatywa dojazdu taksówką do miasta. Klimatyzowany pociąg pokonuj
        > e tych ok. 80 km w pół godziny. Bilet do KL-Sentral (dworzec główny) kosztuje 3
        > 5 myrów/os. Na KL-Sentral jest Taxi Counter, gdzie można wziąć tzw. "budget tax
        > i". Do Chna Town kosztuje np. tylko 10 myrów za taxi.

Sensowną opcją jest autobus z lotniska bezpośrednio do China Town za 12 MYR. Tyle w temacie.

Kornel
        • zbyfauch Jeśli jedynym kryterium jest cena to faktycznie. 02.03.15, 10:45
          kornel-1 napisał:
          > Sensowną opcją jest autobus z lotniska bezpośrednio do China Town za 12 MYR. Ty
          > le w temacie.

Jeśli ktoś ma ochotę po kilkunastu godzinach lotu jeszcze ze dwie (w nocy, bo w dzień a szczególnie po południu są korki) godziny spędzić w autobusie, który albo jest bez klimatyzacji albo mrozi wiatrem tak, że trzeba założyć kurtkę zimową, to ok. I faktycznie taniej. Na Langkawi też można zapewne dojechać autobusem za parę myrów albo wygodnie (no, średnio wygodnie) dolecieć samolotem.
          • kornel-1 Re: Jeśli jedynym kryterium jest cena to faktyczn 02.03.15, 11:27
            zbyfauch napisał:

> Jeśli ktoś ma ochotę po kilkunastu godzinach lotu jeszcze ze dwie (w nocy, bo w
            > dzień a szczególnie po południu są korki) godziny spędzić w autobusie,

W nocy (po północy AFAIK) autobusy do China Town nie jeżdżą. Pierwszy autobus (AFAIR) 5:30 z China Town do KLIA*/. Autobus jedzie nieco ponad godzinę, korki dotyczą nie tylko autobusu ale i taksówki.
            */ Autobusy z/do KL Sentral kosztują 10 MYR.

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka