chris-joe 19.09.04, 18:08 nie wiem, czy ten film pojawil sie juz w Polsce. Zrobil go Hector Babenco, ten od "Pocalunku kobiety-pajaka". Polecam. Resztki tego slynnego wiezienia w Sao Paulo nadal strasza pasazerow metra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brasilka2 Re: "Carandiru" 19.09.04, 18:34 Będzie pokazywany podczas 5-tej adycji Filmostrady, od 24 września. O całym festiwalu więcej na stronie: www.filmostrada.spinka.pl/filmy.html Rok temu podczas Filmostrady pierwszy raz w Polsce można było zobaczyc "Miasto Boga". Natomiast samo Carandiru złowieszczo mi się kojarzy - pisałam o tym cały rozdział w mojej pracy magisterskiej. Tzn. rozdział był o więzieniach, w tym część o Carandiru. Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: "Carandiru" 19.09.04, 18:46 "filmostrada"- nigdy o tym nie slyszalem. Przejrzalem strone i wyglada b. ciekawie. Przy okazji zerknalem na "WIOSNA, LATO, JESIEŃ, ZIMA... I WIOSNA", ten film wlasnie wyszedl u nas na dvd. Obejrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kochasz Re: "Carandiru" 20.09.04, 12:07 oj tak, ciężki trochę film, ale fantastyczny! świetny scenariusz, no i do tego te zdjęcia, ach;) Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: "Carandiru" 26.09.04, 12:56 Widziałam. Straszne. Ponad 2 godziny horroru. Chyba jeszcze bardziej wstrząsające niż "Miasto Boga", choć tam zabijały się w większości dzieci, a tu dorośli. Zastanawiam się, czy rzeczywiście policja jest w stanie przeprowadzić takie akcje, ale pewnie tak, skoro nic ich nie powstrzymuje do strzelania do dzieci na ulicach, więc tym bardziej do więźniów. Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: "Carandiru" 26.09.04, 23:21 Ide na to jutro. Mam nadzieje, ze bilety dostane, bo w zeszlym roku ciezko bylo na filmostrade. Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: "Carandiru" 29.09.04, 00:21 No to jestem "po". Filmie znaczy. Co ja tam bede mowic. Wyszlam z niego na pol zywa. Kto nie widzial...ech! Jakos nie pasuje pisac o nim ze wspanialy, piekny, zachwycajacy, bo tematyka dosc ciezka, przykra, no i na faktach. Nie wykaze sie orginalnoscia i powiem po prostu: szok. Polecam. Bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
coatlicue Re: "Carandiru" 02.02.05, 23:53 właśnie wróciłam, udało mi się w końcu go zobaczyć.. film świetny, ciężki ale świetny (mnie chyba jednak Miasto Boga bardziej poruszył). ale jak ktoś będzie miał okazję to polecam. a, i wiedziałam, że tam gra Rodrigo Santoro ale nie spodziewałam się "takiej" roli :D Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: "Carandiru" 07.02.05, 13:36 Właśnie.. a nie wiecie, czy ten film będzie dystrybuowany u nas na kasetach i DVD?? Bo czaję się na to i czaję :/ Odpowiedz Link Zgłoś
coatlicue Re: "Carandiru" 08.02.05, 11:08 w Łodzi, ale próbuję to ściągnąć, jak mi się uda to dam znać :D (na razie mam tylko 2% :/) Odpowiedz Link Zgłoś