Dodaj do ulubionych

Hong Kong-zapraszam

IP: *.netvigator.com 27.10.04, 12:35
Zapraszam na opowiadanie o Hong Kongu
www.economia.pl/publicystyka.htm
Obserwuj wątek
    • laura.bellini Re: Hong Kong-zapraszam 27.10.04, 12:56
      Bardzo fajna relacja. Rowniez jestem zafascynowana tym miastem.
      Pozdrawiam,
      lb
      • Gość: DP Re: Hong Kong-zapraszam IP: 195.187.106.* 27.10.04, 21:11
        Tez jestem pod ogromnym wrazeniem HK pod kazdym wzgledem, pomimo ze nie udalo
        mi zobaczyc wszystkich miejsc opisanych w relacji. Mialem pecha zwiazanego z
        pogoda - z 7 dni pobytu w HK, 2 dni musialem spedzic w hotelu ze wzgledu na
        jeden z najwiekszych tajfunow w tym rejonie (bylo to 3 lata temu). Nigdzie
        podczas moich podrozy nie spotkalem tak licznych fantastycznych rozwiazan
        techniczch i orgnizacyjnych poczawszy od doskonalego i komfortowego polaczenia
        kolejowego z lotniska, nowoczesnych rozwiazan w dziedzinie budownictwa
        (wlaczajac w to rowniez Politechnike HK). Jedyny minus HK to powszechnosc
        sprzedazy falszywych towarow - sam sie na to nacialem.
        Pozdrawiam,
        DP
    • Gość: mooncake Re: Hong Kong-zapraszam IP: *.netvigator.com 28.10.04, 04:49
      Na website nie ma kontaktowego e-mail do autora, dlatego tutaj pare moich uwag:

- HK nie lezy nad oceanem lecz nad morzem (South China Sea)

- nie ma tu przemyslu ciezkiego, wszystkie fabryki przeniesiono do mainland ze
      wzgledu na niskie koszty i tania sile robocza i to wlasnie stamtad mamy smog

- pierwszy raz slysze o "Dragon Celebration", z tekstu wynika, ze byl to Mid-
      Atumn Festival (mooncake festival!!!)

- najwyzsza gora na wyspie ma 551 m (Vctoria Peak)

- sa dwa obiekty wyscigow konnych (Happy Valley i Shatin)

- stacja metra to Tin Hau a opisany golf course nalezy do The Hong Kong Golf
      Club (Deep Water Bay): pierwszy w HK, otwarto go pod koniec 19 wieku, dawna
      nazwa Royal GC.

pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka