Gość: HK IP: *.netvigator.com 27.10.04, 12:35 Zapraszam na opowiadanie o Hong Kongu www.economia.pl/publicystyka.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura.bellini Re: Hong Kong-zapraszam 27.10.04, 12:56 Bardzo fajna relacja. Rowniez jestem zafascynowana tym miastem. Pozdrawiam, lb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DP Re: Hong Kong-zapraszam IP: 195.187.106.* 27.10.04, 21:11 Tez jestem pod ogromnym wrazeniem HK pod kazdym wzgledem, pomimo ze nie udalo mi zobaczyc wszystkich miejsc opisanych w relacji. Mialem pecha zwiazanego z pogoda - z 7 dni pobytu w HK, 2 dni musialem spedzic w hotelu ze wzgledu na jeden z najwiekszych tajfunow w tym rejonie (bylo to 3 lata temu). Nigdzie podczas moich podrozy nie spotkalem tak licznych fantastycznych rozwiazan techniczch i orgnizacyjnych poczawszy od doskonalego i komfortowego polaczenia kolejowego z lotniska, nowoczesnych rozwiazan w dziedzinie budownictwa (wlaczajac w to rowniez Politechnike HK). Jedyny minus HK to powszechnosc sprzedazy falszywych towarow - sam sie na to nacialem. Pozdrawiam, DP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mooncake Re: Hong Kong-zapraszam IP: *.netvigator.com 28.10.04, 04:49 Na website nie ma kontaktowego e-mail do autora, dlatego tutaj pare moich uwag: - HK nie lezy nad oceanem lecz nad morzem (South China Sea) - nie ma tu przemyslu ciezkiego, wszystkie fabryki przeniesiono do mainland ze wzgledu na niskie koszty i tania sile robocza i to wlasnie stamtad mamy smog - pierwszy raz slysze o "Dragon Celebration", z tekstu wynika, ze byl to Mid- Atumn Festival (mooncake festival!!!) - najwyzsza gora na wyspie ma 551 m (Vctoria Peak) - sa dwa obiekty wyscigow konnych (Happy Valley i Shatin) - stacja metra to Tin Hau a opisany golf course nalezy do The Hong Kong Golf Club (Deep Water Bay): pierwszy w HK, otwarto go pod koniec 19 wieku, dawna nazwa Royal GC. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś