Dodaj do ulubionych

jak przeliczać turecki lir

IP: *.polbox.pl / *.mks.com.pl 03.06.02, 14:12
Hej
czy ktoś może ma aktualny przelicznik waluty tureckiej na USD lub DEM
będę wdzięczna za informacje , nie mogę nigdzie dostać informacji a z przed
kilku miesięcy może być nieaktualna gdyż jest tam duża inflacja .
pzdr,
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: jak przeliczać turecki lir IP: 195.94.222.* 03.06.02, 17:18
      W maju przlicznik był następujący 1.000 000 TTL w przyblizeniu = 3,15 PLN
      W czerwcu może byc juz zupełnie inaczej...
      • Gość: ak Re: jak przeliczać turecki lir IP: *.dialup.online.ge 03.06.02, 21:07
        Dzisiejszy kurs tureckiego banku ok 1.440.000TL=1$ (kupno), w kantorach kurs
        powinien byc nieco wyzszy.
    • Gość: ewa Re: jak przeliczać turecki lir IP: 195.49.28.* 04.06.02, 08:38
      W Turcji jak i wielu innych krajach o wysokiej inflacji nie warto kupowac
      lokalnej waluty! Jesli koniecznie musisz to minimalne ilosci, kurs zmienia sie
      z dnia na dzien. Poza tym: zanim wprowadzono Euro Turcy bardzo kochali Marki,
      byly w wielu miejscach jedyna przyjmowana waluta!!! Sadze, ze aktualnie
      podobnie jest z Euro. A wiec - ostroznie z wymiana i kupnem tureckich lirow.
      Pamietacie te czasy, gdy w Polsce wszystkim swiecily sie oczy na widok obcych
      walut w rekach gosci z zagranicy...? W Turcji to zjawisko ciagle jeszcze
      wystepuje!
      Pozdrawiam...
      • Gość: ola Re: jak przeliczać turecki lir IP: *.polbox.pl / *.mks.com.pl 04.06.02, 09:12
        dziękuje wszystkim za informacje
        pzdr,
      • Gość: aga Re: jak przeliczać turecki lir IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 00:14
        a ja akurat mam zupełnie inne doświadczenia, byłam w Turcji ( Kapadocja i
        wybrzeże Morza Śródziemnego ) trzy lata temu DM i zdecydowanie lepiej na
        kursach walutowych wyszłybyśmy na dolarach, zdecydowanie bardziej Turcy kochają
        dolary, bo poza wybrzżem królują turyści z USA, Japoni i Australii, głownie
        takich spotykałyśmy na naszej trasie, a poza wschodnią Turcją byłyśmy wszędzie.
        Zdecydowanie radzę wymieniać pieniądze po trochę tylko na najbliższe dni, bo
        kurs zmienia się z dnia na dzień i to znacznie - tak było 3 lata temu, ale
        myślę, że dużo się nie zmieniło
    • Gość: Aleba Re: jak przeliczać turecki lir IP: 195.205.149.* 03.07.02, 13:44
      Z moich doświadczeń wynika, że korzystniej jednak jest wymienić walutę na liry
      tureckie (oczywiście po trochu, nie wszystko od razu po przyjeździe). Turcy
      faktycznie chętnie przyjmą zarówno dolary, jak i euro - ale są takie miejsca,
      gdzie ceny podawane są tylko w lirach i jeżeli chce się zapłacić inną walutą
      Turek musi ją przeliczyć. Kursy 2 tygodnie temu były następujące: 1 dolar =
      1,55 mln lirów, 1 euro = 1,44 mln lirów (mniej więcej, oczywiście bardzo się to
      wahało). A Turek stara się upraszczać sobie rachunek i liczy mniej więcej tak:
      1 euro/1 dolar = 1 mln lirów. Trzeba w takich sytuacjach bardzo uważać, bo
      łatwo można dać się naciąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka