Dodaj do ulubionych

malaria - jakie tabletki brac ? TAJLAN. LAOS KAMB

23.06.05, 14:23
czesc,

pzeczytalam juz sporo informocji na temat malarii i jej roznych odmian,
zagladalam na linki polskie i zagraniczne, ale jednej rzeczy wciaz nie wiem:

chcemy jechac z plecakami na caly sierpien do tajlandii, palanujemy tez
przeplynac sie mekongiem w laosie i poleciec do kambodzy zobaczyc angkor wat.
bedziemy stale w podrozy, czesciowo w miastach i troche w dzunglii. sierpien
jest tam porą deszczową, wobec tego spodziewam sie wiecej komarow niz latem.
wiem, ze w azji sa rozne odmiany malarii, ale nie moge sie dowiedziec jakie
tabletki antymalaryczne brac najlepiej w tamtym regionie. lekarz medycyny
tropikalnej powiedzial mi, ze lariam. ale dowiedzialm sie tez, ze oni polecaja
lariam na caly swiat.

czy moze mi ktos polecic konkretne tabletki, ktore mozna by brac raz na
tydzien ? nie moga byc rowniez zbyt drogie.

slyszalam, ze doksycyclina ma ponoc dzialac na malarie, ale nie wiem, czy
bierze sie ja sama, czy w kombinacji z innymi lekami?

bardzo prosze o rade lub jakies linki.

dzieki z gory za pomoc
Obserwuj wątek
    • lightfinder Re: malaria - jakie tabletki brac ? TAJLAN. LAOS 23.06.05, 14:40
      w trakcie ostatniej podróży w porze monsunu /Tajwan,Tajlandia /brałam lariam,
      też lekarz mnie nastraszył, ale ... ostrzegam miałam totalny zjazd nastroju.
      Wiem ze nie wszyscy tak reagują. Wczesniej nigdy nie brałam i nic "nie
      przywiozłam" / też w porze deszczowej- objazd Tajl./Malezji/
      Są jakieś homeopatyczne ...ale czy można być pewnym?

• invicta1 Re: malaria - jakie tabletki brac ? TAJLAN. LAOS 23.06.05, 14:47
        podobno odchodzi sie od lariamu, bo ma więcej skutków ubocznych niż to warte,
        ale może zadzwoń do Gdyni do Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej
    • besir1 Re: malaria - jakie tabletki brac ? TAJLAN. LAOS 23.06.05, 15:30
      przeczytaj tutaj: www.chclibrary.org/micromed/00037960.html
      i przy wyjezdzie w planowany rejon , w porze monsunowej naprawde zalecam cos
      brac...ja kiedys zlekcewazylem, no i pozniej niezle odchorowalem
      • Gość: krafla Re: malaria - jakie tabletki brac ? TAJLAN. LAOS IP: *.waw.tgc.pl / 212.244.73.* 23.06.05, 16:56
        ja po Lariamie mam tez odloty, wiec ostatnio jak bylam w tamtym regionie bralam
        doksycycline. W Afryce bralam Arachin z Paludryna ale on chyba nei dziala w
        Indochinach. Najlepszy jest jednak Malarone tylko, ze drogi. Nie wiem skad
        jestes ale tak czy inaczej powinnas sie wybrac do lekarza medycyny
        tropikalnej. W Warszawie to w Szpitalu Zakaznym na Wolskiej.
        • hki Re: malaria - jakie tabletki brac ? TAJLAN. LAOS 24.06.05, 14:48
          Witaj- w tym roku w Kambodzy i Wietnamie bralem Lariam- zastanawialem sę czy
          kupować,gdyz drogi-180zl za opakowanie.Rok temu w Tajlandii lykalem tylko
          Daraprim i bylo ok. Lekarz na Wolskiej w Wawie zaleci Ci zapewne Lariam- i
          poleci lek odebrac na Rakowieckiej, wczesniej spisując Cię z dowodu- straszny
          absurd,lecz takie są wytyczne Min.Zdrowia;)
          Co do skutków uboczynych- nie zanotowalem-to sprawa osobnicza,więc cięzko
          powiedziec jak zareagowalby Tój organizm.
          pzdr. i życze udanej wyprawy.
    • lukaluka17 Re: malaria - jakie tabletki brac ? TAJLAN. LAOS 24.06.05, 15:44
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=25577621&a=25606155
      • Gość: a Re: malaria - jakie tabletki brac ? TAJLAN. LAOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 13:12
        Hej,
        Przez ostatni tydzien borykalam sie z tym problemem (wyjezdzam za 1,5 tyg).I
        oto co mi powiedzieli:
        - W Gdańsku do ktorego dzwonilam (tam jest ta Klinika Chorob Tropikalnych)
        lekarz zalecil Lariam
        - W Lodzi gdzie poszlam tez Lariam mi zalecili
        Lariam zalecali ze wzgledu na Laos ktory chce odwiedzic. Na Tajlandie nic nie
        zalecali. A na Kambodze Doksycykline. Z tego co zrozumialam doksycyklina jest
        slabsza OD LARIAMU, ALE TYLKO ONA JEST SKUTECZNA w kambodzy...Przerazal mnie
        jednak w niej fakt ze bierzesz go codziennie i przez dlugo okres czasu..a to
        chyba nie jest dobre dla zoladka.
        Ja zdecydowalam sie na Lariam - moj kumpel bral i nic mu nie bylo, ale to
        rzeczywiscie sprawa indywidualna. Mysle jednak ze lepiej cos brac niz nie.
        Zwlaszcze w porze deszczowej.
        • Gość: jazzy Re: malaria - jakie tabletki brac ? TAJLAN. LAOS IP: *.73.46.90.ip.tele2adsl.dk 03.07.05, 20:17
          idz do lekarza na Wolskiej w Wawie i on Ci wszystko wyklaruje,co brac ,w ktorym
          kraju i w jakich ilosciach.Najwazniejsza sprawa,jak bedziesz w Tajlandii kup
          spray na komary Wild Lives95 (biala mala butelka z zielona naklejka),bardzo
          skuteczny,wszystkie insekty beda trzymac sie od Ciebie na kilometr:-)zrob zapas
          na Laos i Kambodze bo tam tak skutecznych nie spotkalem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka