Gość: Stasio IP: *.mofnet.gov.pl 24.06.05, 15:15 Byłbym wdzięczny za informacje o Tunezji, Sousse, pogodzie w sierpniu i wrześniu i o biurze scan holiday. Czy był ktos w hotelu Kaiser? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pink-drink Re: Sousse IP: *.man.rsk.pl 25.06.05, 20:07 Bylam w Sousse rok temu w sierpniu,jesli chodzi o pogode- to - goraco!!! Zdarzaly sie dni kiedy co najmniej do poludnia niebo bylo pokryte chmurami,potem sie przejasnialo. Co do hotelu -nie moge ci pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stasio Re: Sousse IP: *.mofnet.gov.pl 28.06.05, 08:23 Dzięki. Czy ktoś jeszcze miałby jakies ciekawe rady? Np. czy w porównaniu z Alanya Sousse jest bardziej cywilizowane? Czy np. częste sa kradzieze? Gdzie mozna tanio cos kupic, co warto kupic? Np. gdzie w Sousse jest duży supermarket? Jakie dyskoteki polecacie? Jaki jest kurs wymiany euro i dolara na dinara? Ile koszt.rozmowa do Polski? Czy ktos może wybiera się 25.08.2005 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Sousse IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.06.05, 13:24 Dawno temu rezydenci Scan Holiday - to było dobre biuro - pokazywali przyjeżdżającym w ramach bezpłatnej wycieczki podstawowe miejsca w mieście. Jak jest teraz, nie wiem. Są dwa państwowe sklepy, w których nie ma targowania się i oszukiwania - jeden obok głównej plaży publicznej i jeden w drodze na tą plażę z mediny (czyli tamtejszej starówki). Pogoda będzie z pewnością świetna. Na pewno w okolicach 35-40 stopni w dzień, ale tam powietrze w porównaniu z Alanią jest znacznie suchsze, więc łatwiej znieść upały. Jeśli chodzi o kradzieże, to poziom przestępczości jest bardzo niski. To jest bardzo tradycjonalny kraj. Jeśli muezzini nawołują w Turcji do modłów, to Turcy popijają w tym czasie piwko. W Sousse idą faktycznie do meczetu. Jakieś dyskoteki dla obcokrajowców - rzecz jasna - istnieją w hotelach. Sousse w porównaniu z Alanią trudno nazwać bardziej cywilizowanym miejsce, bo społeczeństwo jest bardziej tradycyjne. Nie kradną, ale sprzedawcy wciągają Cię za rękę na siłę do sklepu. Oferują Ci jako wielkiemu "friendowi" swoje towary za cenę 50 czy 100 razy wyższą niż cena, którą chcą faktycznie uzyskać. Na początku jest to nawet urocze, po pewnym czasie zaczyna jednak naprawdę wkurzać. Zwłaszcza, że trzeba nauczyć się uważnie liczyć resztę. Ale jeśli chcesz jeździć po krajach arabskich, to musisz się przyzwyczaić, bo wszędzie jest w zasadzie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
peterowski Re: Sousse 28.06.05, 09:41 czy w porównaniu z Alanya Sousse jest bardziej cywilizowane? Sousse, to duże miasto, ale ciekawe. Ze starym miastem mediną. Czy np. częste sa kradzieze? O kradzieżach nic nie wiem. Pewnie się zdarzają. Gdzie mozna tanio cos kupic, co warto kupic? Np. gdzie w Sousse jest duży supermarket? Kupić warto chyba tylko pamiątki, egzotyczne alkohole. Duży supermarket z alkoholem jest w centrum, na głownej ulicy. Powiedzą Ci w hotelu. Poza tym w sklepach jest tylko bezalkoholowe piwo. Jakie dyskoteki polecacie? Dyskoteki chyba tylko w hotelach. To kraj muzułmański. Jaki jest kurs wymiany euro i dolara na dinara? Ile koszt.rozmowa do Polski? Nie pamiętam. Spytaj w biurze. Czy ktos może wybiera się 25.08.2005 ? Pod koniec sierpnia pewnie będzie b. goraco. W październiku było ok 30 st. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Sousse IP: *.wsa.gov.pl 29.06.05, 13:43 Byłam w Tunezji dwa razy ale był to maj i październik. Pogoda była bardzo przyjemna, bez upałów, delikatny wiaterek. Co do Sousse jest to duże miasto, bardzo ładna plaża, kilka mniejszych i większych sklepów. Poz tym medina to jeden wielki bazar ale jkkoś nie maiłam odwagi robić tam zakupów. Z pamiątkami i wszelkimi wyrobami rzemieślniczymi jest jeden duży sklep przy wejściu na medinę nazywa się Soula Center (nie wiem czy tak się pisze). Na temat bura Scan Holiday mam bardzo dobre zdanie, podróżowałam z nimi kilkakrotnie, i za każdym razem wszysko było ok. Podczas transferu z lotniska do hoteli rezydent pokaże grupie wszystkie najważniejsze miejsca w Sousse 9Tak było w moim przypadku dwukrotnie. Polecam też skorzystanie z wycieczek fakultatywnych proponowanych przez rezydenta. Przewodniekiem jest Polka mieszkająca na stałe od wielu lat w Tunezji, w związku z tym przekazuje wiele cennych informacji na temat obyczajów, kuchni, kultury tego kraju Miłych wakacji. Polecam jednak w październiku w sierpniu może być upał. w październiku było ok. 30 stopni i cieplutka woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stasio Re: Sousse IP: *.mofnet.gov.pl 01.07.05, 09:51 Dzięki! Z góry dziekuje równiez za inne informacje Odpowiedz Link Zgłoś