Dodaj do ulubionych

IRLANDIA!!!!!!!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 00:01
Witam!!!
SLuchajcie BARDZO chce pojechac do Irlandii najchetniej na rok... jak mozecie
to podzielcie sie ze mna swoimi doswiadczeniami, kontaktami...... co z praca,
wiza, mieszkaniem itp? Dzieki z gory......
Obserwuj wątek
    • Gość: pedro Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 18:12
      Ja jadę 2 stycznia. tam potrzebują nowych pracowników. pracę jako kucharz
      załatwiłem przez CERT, i woj. urząd pracy.powodzenia
      • Gość: dante Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.01, 23:23
        Irlandia jest piekna bylem 2 razy i nie mam dosyc-koniecznie jedzcie na klify
        Moher i wyspe Aran na zachodnim wybrzerzu.
        • nicem Re: IRLANDIA!!!!!!!!! 21.12.01, 02:09

Tak Irlandia jest piekna, ale piekielnie droga. Pracujac tam wydasz wszystko na
          zycie. Piwo w kazdej knajpie 5 funtow!!! W supermarkecie 1-2 funty! W
          supermarkecie piers z kurczaka kosztuje tyle, co u nas taka sama piers
          przyrzadzona i podana w restauracji!!! No i piekielnie duzo wydasz na przejazdy,
          1 funt za 1 bilet autobusowy, no i czekasz w kolejce na autobus, jak sie nie
          zmiescisz, to jestes blizej w kolejce i czekasz na nastepny (np.40 minut) chyba,
          ze nauczysz sie jezdzic w ruchu lewostronnym (tragedia) i masz do tego samochod.
          Wyprawa poza Dublin pociagiem tez kosztuje majatek, a odleglosci sa spore. Zawsze
          mozesz pojechac miejskim autobusem na polwysep Howh pod Dublinem, zreszta w
          okolicy jest co ogladac... Polecam Irlandie, ale ostrzegam - diabelnie drogi
          kraj!!!

• Gość: swietlik Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 03.01.02, 22:15
            Przesadziłeś trochę z tymi 5Ł za piwko. Ja płaciłem ok. 3.30 (w Dublinie).
            Muszę prezyznać, że dublin mnie nie zachwycił. Architektura dość brzydka,
            chaotyczna. Z pubami nieco lepiej - wybór jest duży. Oczywiście pracę najlepiej
            jest znaleść właśnie w stolicy. Również polecam klify na zachodnim wybrzeżu.
            Warto zwiedzić Galway
    • Gość: kasiulek Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 16:43
      Do Irlandii sie nie udalo ale do Londynu tak :-)
      • Gość: msz Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: 10.40.18.* 01.02.02, 12:24
        Mnie bardziej Irlandia interesuje jako cel podróży wakacyjnej. Ile kosztuje np:
        nocleg w Irlandii, ile kosztuje przelot z Polski itp.
        • Gość: mariusz Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: 195.205.44.* 05.02.02, 15:16
          przez frankfurt dalej liniami irlandzkimi nawet jak bedziesz mial sczescie
          800zl oficjalnie lotem ok 1600, ja jechalem autobusem
          fakt ze prawie 2 dni ale za niecale 700 wszystkiego
          kraj piekny aczkolwiek bardzo drogi, jesli chcesz zwiedzac koniecznie wynajmij
          samochod to troche kosztuje ale tam z marnym portfelem nie ruszaj bo i tak malo
          zobaczysz. Prawdziwa Irlandia jest poza Dublinem bo to miasto to zlepek ludzi z
          calego swiata, troche surowe ale ma cos w sobie. Goraco polecam
        • Gość: farfalla Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 20:44
          Bylam tam 4 lata temu, jest drogo, ale bez przesady (chyba ze ostatnio sie zmienilo). Podrozowac najlepiej
          autobusami, bardzo rozbudowana maja siec, a poza tym auto-stop to super rozwiazanie-za darmo i mozna
          pogadac z miejscowymi. Nie wiem, czy mas sens wypozyczenie samochodu, bo przeciez ruch lewostronny.
          Dwa tygodnie starczyly mi na zobaczenie poludnia wyspy. Co zobaczyc najlepiej zadecyduj z przewodnikiem. Mi
          najbardziej podobaly sie Newgrange, Kilkenny, Rock of Cashel i Ring of Kerry.
          • Gość: Patryk Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.03.02, 17:05
            Ruch jewostronny to jest barszczyk, gorsze są bardzo
            częste ronda, często mikroskopijnych rozmiarów.
            Zjeździłem całą Wielką Brytanię i normalnymi i
            angielskimi samochodami i zaprawdę powiadam - nauka
            trwa około kwadransa.
            P.S. Pierwsze kilometry zrobiłem przywiezionym z
            Polski maluchem
            • Gość: pidżej ruch lewostronny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 19:01
              15 minut - to bardzoś zdolny. Ja po paru dniach jeszcze przy dynamicznym
              wyprzedzaniu, ze zmianą biegów, budziłem się z ręką w ... kieszeni na prawych
              drzwiach bo tam szukałem lewarka. Przez ostatnie trzydzieści lat zawsze tam
              był, pod prawą dłonią. Za to minironda nie są żadnym problemem, chyba że
              jeździsz Neoplanem.
              Inne wątki: nie ma sensu jechać do Irlandii i nie wpaść do Północnej, do Derry
              i na Giant's Causeway.
              Noclegi: najtańsze nie są ale w Lonely Planet wymienione są wszystkie hostele,
              gdzie łóżko w sali wieloosobowej jest poniżej 10 puntów, lecz na ogół są i
              dwójki za kilkanaście puntów. Cena wzrasta przy korzystaniu z ich pościeli.
              Jeszcze taniej jest w namiocie, np. legalnie pod schorniskiem, bo dojazd do
              kampingów bez samochodu jest nierzadko problemem.
        • Gość: Marta Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: 159.107.89.* 27.02.02, 12:21
          Byałam w Irlandii w zeszlym roku we wrzesniu przez dwa tygodnie i bylo
          cudownie. I wcale nie tak drogo. Dojechac mozna (z ominieciem Wlk. Brytanii) np
          do Brukseli autokarem i stamtad liniami Ryanair (bardzo tanie). Mnie przejazd
          kosztowal w obie strony ok 550 zl. Po Irlandii poruszalam sie stopem - ludzie
          sa niesamowici i nie ma problemu ze zlapaniem stopa. Nawet podwoza cie tam
          gdzie chcesz, pomagaja, pokazuja kraj i sa przyjacielscy i bardzo rozmowni. Ja
          przez dwa tygodnie zobaczylam Limerik, Dingle, Killarney (wlacznie z wejsciem
          na najwyzszy szczyt Irlandii - Carrantuhill), Cork, Cashel, Killkenny, Dublin,
          Galway, Connemare, Doolin i klify Moheru. Polecam wszystkie te miejsca- sa
          wspaniale! A zakupy mozna robic w supermarkecie i wychodzi prawie tak samo jak
          w Polsce. Piwo w pubie kosztuje od 2.25 do 2.70 punta (to tyle co Guiness w
          polskim pubie). Jeszcze raz goraco polecam ten cudowny kraj!!!
          • Gość: mariusz Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: 195.205.44.* 27.02.02, 14:41
            Dziewczyno to chyba chyba sie zywilas tylko na promocjach, chleb kosztuje na
            nasze 6 zl i ty mowisz ze to jest tanio??? Ja co prawda wiekszosc czasu
            spedzilem w Dublinie ale ten kto tam jedzie niech nie sadzi ze ceny sa takie
            jak u nas. Kraj piekny ludzie bardzo mili ale kase trzeba miec.
            • Gość: Marta Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: 159.107.89.* 22.03.02, 16:35
              Coz, jesli kupujesz w zwyklych sklepikach, a nie w supermarketach to
              rzeczywicie jest drogo. Poza tym nie mam nic do promocji :-) Przez pol roku w
              Szkocji (podobna cenowo do Irlandii) zywilam sie chlebem za 5p (dosc dluga
              promocja - pol roku - nieprawdaz?) i uwazam ze to taniej niz gdziekolwiek w
              Polsce. A w Irlandii kupowalam chleb za 3zl i tez nie uwazam ze to taka
              zawrotna cena. Po prostu trzeba wiedziec gdzie kupowac i nie marzyc o jakis
              delikatesach. Za mozliwosc bycia w takim pieknym kraju to mozna sie poswiecic i
              jesc "tanie rzeczy". Pozdrawiam
              • Gość: mariusz Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: 195.205.44.* 25.03.02, 09:11
                Można i tak. Ale nawiasem mowiac nie mieszkam na wsi i wiem co to supermarket a
                chleb za 5p?. Cóż przeterminowane owoce tez widzialem w takich cenach. Nie
                oszukujmy tych którzy jadą tam pierwszy raz. Irlandia to dla nas drogi kraj bo
                i inna jest tam stopa życia. Ale jechać warto.
          • Gość: noegall Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.02, 20:36
            czesc mowisz ze dotarles tam za 550 pln, moze moglbys mi dokladnie powidziec
            jak to zrobiles prosze? noegall@poczta.gazeta.pl
            • Gość: mariusz Re: IRLANDIA!!!!!!!!! IP: 195.205.44.* 03.04.02, 16:12
              normalnie busem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka