Dodaj do ulubionych

KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc???????

IP: 195.205.44.* 04.09.02, 14:35
co warto zobaczyc i w jakim czasie najlepiej w ciagu 2 tygodni
jakie biuro zeby nie przeplacic
napiszcie!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Atamanka Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 19:26
      Gość portalu: mariusz napisał(a):

> co warto zobaczyc i w jakim czasie najlepiej w ciagu 2 tygodni
      > jakie biuro zeby nie przeplacic
      > napiszcie!!!!

Polecam African Safari Club, to szwajcarskie biuro z wlasnymi hotelami,
      samolotami i lotniskami w Kenii. Ich oferte mozna kupic w Polsce. Sprzedaje ja
      Alco Tours kafarski z Ostrowa www.alcotours.com.pl/ i Medtur
      www.medtur.pl/start.htm. Ci ostatni w ofercie last minute maja czasami
      wyjazd do 3***+ hotelu za ok. 600 euro ( z wylotem z np. Wiednia, Frankfurtu).
      Bylam z nimi i wszytsko bylo dopiete na ostatni guzik.
      Jesli do Kenii to obowiazkowo safari a tych jest ogromny wybor tam na miejscu.
      Od jednodniowego do tygodniowych. Ceny tez rozne ;)Inne atrakcje, to zalezy od
      upodoban i zasobnosci portfela ;)

Pozdrawiam...
      Agnieszka
      • Gość: Łonda Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.09.02, 22:15
        Atamanka, interesuja mnie szczegoly twojego wyjazdu do Kenii z biura Medtur?
        mozesz dac znac na priva wandzia02@poczta.onet.pl ? no i pliska niech ktos
        napisze cos wiecej o Kenii...
        dzieki ;-)
        • Gość: mariusz Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: 195.205.44.* 05.09.02, 09:42
          czyli radzisz nie kupowac safari u nas w polskich biurach?
          dzieki za info
      • Gość: mariusz Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: 195.205.44.* 05.09.02, 10:34
        aha, powiedz mi jakie safari jest godne uwagi
        o jakiej porze roku warto tam jechac?
        jesli ci to nie przeszkadza napisz na adres
        maszk@efl.com.pl
        • Gość: Łonda Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.09.02, 10:41
          mariusz, a Ty kiedy ruszasz do Kenii? ja zamierzam wyjechac 20.09 jakbys mial
          jakies przydatne informacje to tez prosze to kontakt tutaj albo na priva
          wandzia02@poczta.onet.pl dzieki
    • Gość: Bob1 Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: *.comarch.pl 05.09.02, 12:57
      Gość portalu: mariusz napisał(a):

> co warto zobaczyc i w jakim czasie najlepiej w ciagu 2 tygodni
      > jakie biuro zeby nie przeplacic
      > napiszcie!!!!
      Nairobi możesz sobie darować - nic ciekawego.

Mombase można zobaczyć, wybrzeże fajne plaże.

Safarii, lepsze są w Tanzanii - w Kenii byłem w Tsavo East - mniej więcej w tym
      czasie - jest to największy park w Kenii, sawana i wysychająca w tym okresie
      rzeka (w ciągu dwóch dnii zobaczylismy wszystkie atrakcje - było to nawet
      zadługii okres), warto zobaczyć Tsavo West są tam hipopotamy jest to park po
      drugiej stronie szosy Mombasa Nairobii. Według zapewnień naszego przewodnika w
      innych mniejszych parkach jest w stanie pokazać więcej zwierząt niż w Tsavo,
      atrakcyjność Tsavo polega na bliskości wybrzeża które jest przyjemniejsze niż
      Nairobii.

Ciekawoska na dworcu kolejowym w Mombasie są dwie tablice na jednej jest ilość
      katastrof kolejowych w rozkładzie miesięcznym a na drugiej ilość ofiar
      śmiertelnych też w rozkładzie miesięcznym (ma to świadzczyć o bezpieczeństwie)

Inna ciekawostka dla zwoleników mocnych wrażeń przejaz autobusem relacji
      Mombasa - Nairobii, kierowcy mają tam żyłke rajdową (według zapewnień
      miejscowych linia z której korzystaliśmy była jedną z lepszych i
      bezpieczniejszych).

Restauracja z dziczyzną w Nairobii: struś, zebra, antylopka, żyrafa, bawół,
      krokodyl z grila nie zawsze mają pełny zestaw. Płaci się za wejście- jesz ile
      możesz.

Ze słyszenia Mt. Kenia najwyższy szczyt Kenii fajne widoki.

Fajnie jest pojechać samodzielnie, sam sobie organizujesz wyjazdy.

Po sąsiedzku w Tanzanii wiza kosztuje 20$ na Zanzibar wymagane szczepienia na
      zółtą febre.
      W Tanzani atrakcje to Kilimanjaro, fajne safarii nieco droższe niż Kenii oraz
      Zanzibar

• Gość: Atamanka Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 17:42
        Gość portalu: Bob1 napisał(a):

> czasie - jest to największy park w Kenii, sawana i wysychająca w tym okresie
        > rzeka (w ciągu dwóch dnii zobaczylismy wszystkie atrakcje - było to nawet
        > zadługii okres), warto zobaczyć Tsavo West są tam hipopotamy jest to park po
        > drugiej stronie szosy Mombasa Nairobii.

Nie rozumiem tego- jak moze byc za dlugi czas na pobyt na safari?
        W sumie, aby "zaliczyc" zwierzeta, mozna sie przejsc do ZOO ;)
        Ja bylam w Masai Mara na 4 dniowym safari na poczatku sierpnia, kiedy
        zakonczyla sie juz coroczna wedrowka gnu z Serengeti na pastwiska Masai Mara.
        Zwierzat bylo mnostwo, pasly sie jak u nas krowki na pastwiskach. Widzialam
        wielokrotnie lwy, slonie czy nosorozce (te pilnowane przez straznikow, dzien i
        noc). Hipopotamy zerowaly nocami dwa metry od mojej chatki, dniami taplaly sie
        w rzece.
        Te cztery dni dla mnie byly za krotkie...

Pozdrawiam
        Agnieszka
        • Gość: Bob11 Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: *.comarch.pl 05.09.02, 20:07
          A ja byłem we Wrześniu, pora sucha wodopoje wyschniete - gorąco, pył park kilka
          razy większy niż Masai Mara. W sumie w połowie drugiego dnia miałem dość
          monotony krajobraz. Zwierzęta na tyle cwane żeby w miare możliwości unikać
          turystów w sumie im się nie dziwie. Podobać mi się podobało ale na ten park we
          wrześniu dwa dni wystarczą.

Ale ja to nic widziałem ekipe która była na dwutygodniowym safari, Tsavo East
          to był ostatni park w wyciecze goście sobie po prostu spali. Mieli serdecznie
          dość, nic ich nie ruszało.

• Gość: rybb Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: *.sd.sd.cox.net 06.09.02, 00:59
            osobiscie radze olac Kenie i zainteresowac sie np. Tanzania czy Malawi
            (szczegolnie ta ostatnia jest piekna, choc mala). Kenia jest przereklamowana.
            • Gość: mariusz Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: 195.205.44.* 10.09.02, 11:39
              a kiedy radzicie jechac do kenii najlepiej?
    • Gość: mykot KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: 62.233.139.* 11.09.02, 12:10
      słuchajcie,
      a co z malarią?
      braliście ten cały Lariam?, czy osławione efekty uboczne sa bardzo uciążliwe, i
      czy jest sens łykac Lariam skoro zabezpiecza podobno w 75% (jakkolwiek epidemia
      malarii w tym roku w Kenii jest faktem, dość nie przyjemnym ale jednak)
      bardzo proszę o info (wybieram się do Kenii pod koniec pażdziernika)
      m.
      • Gość: Bob11 Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: *.comarch.pl 11.09.02, 13:06
        Gość portalu: mykot napisał(a):

> słuchajcie,
        > a co z malarią?
        > braliście ten cały Lariam?, czy osławione efekty uboczne sa bardzo uciążliwe,
        i
        >
        > czy jest sens łykac Lariam skoro zabezpiecza podobno w 75% (jakkolwiek
        epidemia
        >
        > malarii w tym roku w Kenii jest faktem, dość nie przyjemnym ale jednak)
        > bardzo proszę o info (wybieram się do Kenii pod koniec pażdziernika)

> m.

Ja osobiście brałem, efekt uboczne w moim przypadku polegał na tym że w jednym
        dniu byłem rozchwiany emocjonalnie - wiec raczej nie są tak bardzo uciążliwe.

Brać czy nie brać wybór należy do ciebie.
    • Gość: waldek Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: 195.205.44.* 20.09.02, 11:46
      czy nikt nie byl ostatnio w Kenii
      napiszcie cos???????
      • Gość: m. Re: KENIA!!!!! z kim i co warto zobaczyc??????? IP: 62.233.139.* 20.09.02, 12:27
        czy zamierzasz brać przeciwmalaryki (lariam. chlorykina)?
        • liloom malaria w Kenii/ do m. 21.09.02, 22:35
          m. ty jestes niepoprawny, myslisz ze na tym drugim watku cie straszymy? jasne,
          ze trzeba lariam lyknac!
          w razie czego polecam szpital Diani Beach/Ukunda i Dr. Rakhi!!!!
          • Gość: m. Re: malaria w Kenii/ do m. IP: 62.233.139.* 23.09.02, 10:17
            przepraszam, po prostu pytam gdzie sie da,
            a lariam bedę brał, nie wiedzialem co zacz ta malaria.
            Moze cos mi podpowiesz w temacie mojego planu eskpedycji po kenii:
            jest nas czworo (2+2)i mamy 11 nocy (przełom pazdzienika i listopada) po 1100
            USD (z czego 640 idzie na przelot). Chcemy zrobic masyw Kenia - 4 dni trekking
            za 290 USD, pociagiem do Mombasy (tam jeden dzień), autobusem do Gedi i coś
            obok Malindii albo coś wcześniej (2 dni), potem do Lamu (kolo 5 dni), skąd
            samolotem do Nairobi. W nairobii chcemy byc pare godzin np. Carnivore. Co o tym
            myślisz i na co uważać.
            Wielkie dzięki za informacje.
            • Gość: Bob11 Re: malaria w Kenii/ do m. IP: *.comarch.pl 24.09.02, 11:38
              Gość portalu: m. napisał(a):

> przepraszam, po prostu pytam gdzie sie da,
              > a lariam bedę brał, nie wiedzialem co zacz ta malaria.
              > Moze cos mi podpowiesz w temacie mojego planu eskpedycji po kenii:
              > jest nas czworo (2+2)i mamy 11 nocy (przełom pazdzienika i listopada) po 1100
              > USD (z czego 640 idzie na przelot). Chcemy zrobic masyw Kenia - 4 dni
              trekking
              > za 290 USD, pociagiem do Mombasy (tam jeden dzień), autobusem do Gedi i coś
              > obok Malindii albo coś wcześniej (2 dni), potem do Lamu (kolo 5 dni), skąd
              > samolotem do Nairobi. W nairobii chcemy byc pare godzin np. Carnivore. Co o
              tym
              >
              > myślisz i na co uważać.
              > Wielkie dzięki za informacje.
              >

Pociągi relacji Nairobi - Mombasa kursują co drugi dzień.
              Radził bym sprawdzić czy w bilecie lotniczym macie 20$ podatku płatnego przy
              wylocie z Kenii.

• Gość: Atamanka Re: malaria w Kenii/ do m. IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 20:39
              Gość portalu: m. napisał(a):

> przepraszam, po prostu pytam gdzie sie da,
              > a lariam bedę brał, nie wiedzialem co zacz ta malaria.
              >autobusem do Gedi

[ciach]

No kolego jak sie wybierasz do Gedi uwazaj na komary, tam jest ich mnostwo.
              Miasto to nigdy nie zostało odkryte przez Portugalczyków mimo, iż byli oddaleni
              tylko 15 km. Bali sie malarii? Ogolnie atmosfera w ruinach jest dziwna, czulam
              sie nieswojo :(

Pozdrawiam
              Atamanka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka