Dodaj do ulubionych

Egipt-Hurghada-hotel GOLDEN FIVE

IP: 157.25.92.* 18.09.02, 07:44
Witam wszystkich !

W najbliższą sobotę wylatuję z biurem "Selectours" do hotelu GOLDEN FIVE.
Bardzo bym prosił o opinie na jego temat, jak również wspomianego biura.
O hotelu na FORUM znalazłem jedną opinię i to bardzo negatywną. Przypadek,
czy faktycznie nie zasługuje on na miano pięciogwiazdkowego?

Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Dorota Re: Egipt-Hurghada-hotel GOLDEN FIVE IP: 213.76.142.* 19.09.02, 09:55
      Witam,
      Byłam w tym hotelu w połowie sierpnia. Hotel jest przepiękny, ale trochę
      brudny. Można jednak sobie z tym poradzić. Nie zapominaj o napiwkach dla
      pokojowego (1-2 funty egipskie dziennie) a pokój będzie lśnił czystością. Od
      czasu do czasu możesz też poratować barmanów i kelnerów i wtedy Cię pokochają.
      Nie wiem jak chcesz spędzić swój urlop ale o wolne leżaki przy basenie musisz
      walczyć ok. 7-8 rano. w dniu przyjazdu czekałam ok. 3 godzin na klucz do
      pokoju. Potem dopiero zrozumiałam, że kluczem do wszystkiego są pieniądze. No,
      trochę cię postraszyłam. A teraz zalety. Hotel jest piękny. Przed wejściem
      codziennie odbywa się spektakl tańczące fontanny (jest na co popatrzeć). W
      hotelu jest nawet fajna dyskoteka. Co chwilę jest jakiś bar, kawiarenka - przy
      basenie i na plaży. W morzu przy plaży jest piękna rafa i kolorowe ryby. Weź ze
      sobą rurkę do nurkowania.
      Jeśli będzie ci przeszkadzać trochę zamieszania na posiłkach i brudne naczynia
      w restauracji (nie pamiętam jak się nazywała, ale schodami stromo w dół)polecam
      mniejszą restauracją "Night & day" na 1 piętrze. Jest jakby z innej bajki,
      czysto i bardzo przyjemnie.
      Ja miałam wykupione all inclusiv, więc nie płaciłam za drinki. Trochę to
      wkurzało obsługę, ale jak już mówiłam funt działa cuda.
      Pytaj o co chcesz, chętnie odpowiem
      Pozdrawiam
      Dorota
    • Gość: Bogdan Re: Egipt-Hurghada-hotel GOLDEN FIVE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 22:41
      Bardzo uprzejmie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
      Pomoże ona, mam taką nadzieję, bezproblemowo spędzić
      w tym hotelu kilka dni. Bo prócz wygrzewania się na słońcu
      i zażywania morskich kąpieli, mam w planie odbyć kilka
      wycieczek fakultatywnych. Czytam na FORUM, że lepiej
      jeżdzić z miejscowym biurem podróży.
      Jakie są Twoje doświadczenia. I, jeśli mi wolno jeszcze
      zapytać, ile np. kosztuje taksówka do centrum z tego hotelu,
      i czy np. lepiej zabrać reczniki ze sobą? Słyszałem bowiem,
      że z tym także bywa rożnie. Będę niezmiernie rad za wszelkie
      dodatkowe informacje.

Dziękuję i pozdrawiam

Bogdan
      • Gość: Dorota Re: Egipt-Hurghada-hotel GOLDEN FIVE IP: 213.76.142.* 20.09.02, 11:58
        Jeśli chodzi o wycieczki, możliwości jest sporo. Możesz skorzystać z usług
        biura podróży w mieście (w Sakkali), z biura znajdującego się w hotelu, albo
        wykupić je u rezydenta. Przy czym ta ostatnia oferta jest oczywiście
        najdroższa, nawet o 50%. Ja skorzystałam z wycieczek u rezydenta i było
        wszystko super zorganizowane, ale przepłaciłam sporo. Byłam w Kairze
        jednodniowym 65$(koniecznie na Kair trzeba jednak poświęcić dwa dni), w
        Luksorze 75$, na nurkowaniu na wyspie Giftun 20$ i w Sharm el Naga 30
        $(rewelacja oba miejsca), jeep safari na pustyni, zwiedzanie osady beduinów,
        zachód słońca na pustyni 30$ (takie sobie, ale jeśli nigdy nie byłeś na żadnym
        afrykańskim jeep safari to musisz pojechać). Wiem, że kupując w biurach w
        mieście można się jeszcze targować.

Teraz taksówka. Nigdy nie jechałam taką prawdziwą, strasznie są drogie.
        Najlepiej wyjść na drogę przed hotel i machnięciem ręki zatrzymywać małe
        busiki. Za przejazd z Golden 5 do Sakkali należy zapłacić dwa funty za osobę.
        Jest jeszcze starsza dzielnica Hurghady - Dahar, ale tam niestety nie dotarłam
        i nie wiem ile trzeba zapłacić za taką trasę. Kierowca busa będzie cię w
        trakcie drogi pytał ile mu zapłacisz, argumentował, że jest biedny, głodny,
        dzieci umierające itp. Nie wdawaj się w dyskusje i zapłać dopiero jak
        wysiądziesz z busa. Odwróć się się na pięcie i nie słuchaj lamentów. Ta kwota
        podobno i tak jest nieźle wygórowana.

Ręczniki będą ci potrzebne tylko plażowe (na wycieczki na nurkowanie).
        Wprawdzie hotel oferuje w cenie ręczniki przy basenie i na plaży, ale są
        strasznie brudne. W łazience natomiast jest czyściutko i ręczników pod
        dostatkiem (pamiętaj o napiwku dla pokojowego). Prąd 220, normalne kontakty,
        działają ładowarki, suszarki i golarki. W pokoju jest TV wraz z polskim RTL 7.
        Pozdrawiam
        Dorota
        • aneczkaa Re: Egipt-Hurghada-hotel GOLDEN FIVE 23.09.02, 14:35
          Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Jeśli chodzi o wycieczki, możliwości jest sporo. Możesz skorzystać z usług
          > biura podróży w mieście (w Sakkali), z biura znajdującego się w hotelu, albo
          > wykupić je u rezydenta. Przy czym ta ostatnia oferta jest oczywiście
          > najdroższa, nawet o 50%. Ja skorzystałam z wycieczek u rezydenta i było
          > wszystko super zorganizowane, ale przepłaciłam sporo.

W mieście biura podróży znajdują się co kawałeczek (tak jak u nas w miastach).
          W większości ceny nie odbiegają od tych prezentowanych na forum (standardowo:
          Luksor 30$ Kair 35$). Organizacja sprawna i bez zastrzeżeń. Dzień wyjazdu
          możesz sobie wybrać sam. Jeśli biuro w którym wykupiłeś wycieczkę w danym dniu
          nie jedzie to zostaniesz automatycznie przeniesiony do innego biura (bez
          żadnych dopłat - oni rozliczają się między sobą - dziś ty mi dasz turystów,
          jutro ja tobie). Autokar przyjedzie po ciebie o umówionej godzinie pod hotel.
          Przewodnik w zależności od grupy; zawsze możesz się zadelarować do jakiej grupy
          chcesz trafić: niemiecko-, angielsko-, rosyjsko-, francuskojęzyczna. W miarę
          możliwości starają się to respektować. Nam na wycieczkę sprowadzili przewodnika
          polskojęzycznego (licencjonowanego), bo było akurat dużo Polaków w grupie.
          Program zwiedzania jest zawsze ten sam, niezależnie od tego z kim jedziesz.
          Biuro podróży z którym jedziesz do Egiptu i tak współpracuje z miejscowym, więc
          sam rozumiesz co ci sprzedaje rezydent.

> Najlepiej wyjść na drogę przed hotel i machnięciem ręki zatrzymywać małe
          > busiki.
          A dokładniej to nie trzeba nawet machać. Same się zatrzymują.

> Za przejazd z Golden 5 do Sakkali należy zapłacić dwa funty za osobę.
          > Jest jeszcze starsza dzielnica Hurghady - Dahar, ale tam niestety nie
          dotarłam i nie wiem ile trzeba zapłacić za taką trasę.
          To jest zawsze do obgadania z kierowcą. Z Golden Five do centrum Sakkali albo
          do starej Hurgady jest ok 15-20km więc 2-3LE jest OK. Ale zawsze można
          utargować mniej.
          Na krótkiej trasie w centrum miasta wystarczy 0,25-0,50LE.

> Kierowca busa będzie cię w trakcie drogi pytał ile mu zapłacisz,
          > argumentował, że jest biedny, głodny,
          > dzieci umierające itp. Nie wdawaj się w dyskusje i zapłać dopiero jak
          > wysiądziesz z busa. Odwróć się się na pięcie i nie słuchaj lamentów.
          NIEPRAWDA! Cenę ustal przed rozpoczęciem jazdy (ale płać po wyjściu). Wtedy
          czas podróży możesz spędzić na miłej (!!!) pogawędce z kierowcą lub jego
          pomocnikiem i dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy. Polecam.
          Owszem zdarza się że po skończonej jeździe mogą chcieć cie naciągnąć na
          dodatkowego funta albo dwa, ale wtedy trzeba stanowczo(!) upomnieć się o
          resztę. Dlatego też zawsze lepiej mieć odliczone...

Rozmawiaj z miejscowymi. Wbrew temu co niektórzy usiłują tu sugerować są oni
          sympatyczni i przyjaźnie nastawieni. Owszem kochają nas za to że mamy
          pieniążki, ale UŚMIECHEM też można wiele zyskać.

Aneczka
    • Gość: maddi Re: Egipt-Hurghada-hotel GOLDEN FIVE IP: 80.51.244.* 01.10.02, 12:45
      jedno zastrzeżenie co do golden five:
      bardzo "chodliwym" towarem są tam telefony komórkowe więc proszę uważać!
      • Gość: Jani Re: Egipt-Hurghada-hotel GOLDEN FIVE IP: *.pl 01.10.02, 12:49
        Czesto sie tam zdarzaja takze kradzierze perfum z lazienek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka