Gość: Baran IP: 212.161.38.* 12.04.01, 14:13 Czy ktos z was byl na Wyspach Owczych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bondido Re: Wyspy Owcze IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.04.01, 15:24 Miałem tę przyjemność w zeszlym roku. Niestety tylko 3 dni w trakcie podróży na Islandię. Myślałem, że nie będzie to nic szczególnego, ale bardzo mi się spodobało. Przepiękne krajobrazy i charakterystyczna atmosfera. Warto się wybrać i pooglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and Re: Wyspy Owcze IP: 167.103.168.* 16.05.01, 09:36 Gość portalu: bondido napisał(a): > Niestety tylko 3 dni w trakcie podróży na Islandię. Jak jechałeś na Islandię - proma. samolot ? Szukam w jaki sposób tani i szybko mozna się tam dostac. pozdrawiam and Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bondido Re: Wyspy Owcze - Islandia IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.05.01, 15:37 Jeśli chcesz szybko, to na pewno nie promem. Jeśli tanio - również nie polecam Najtaniej i najszybciej(ok. 3h) - samolotem z Niemiec (Frankfurt, Berlin i jeszcze kilka większych miast). Cena biletu powrotnego w zeszłym roku to średnio 690DM, ale spotkałem ludzi, którzy przylecieli nawet za 400DM. Niestety, firmy które oferują takie połączenia nie mają swoich przedstawicielstw w Polsce. Można ew. zarezerwować bilet i odebrać go na lotnisku - ale tylko linii Icelandair (uchodzi za drogą, chć to właśnie oni mieli te bilety za 690DM) lub innych 'znanych', które tam latają (to już na pewno będzie dożej). Ja wybrałem prom (1800DK w jedną stronę ze zniżką studencką i opłatą za rower), ponieważ nikt w żadnym biurze, gdzie chciałem zamówić bilet lotniczy nie mógł mi powiedzieć ile zapłacę za rower (oficjalnie 100DM za każdy kg bagażu powyżej 20kg). Później od spotkanych cyklistów dowiedziałem się, że praktycznie każda linia rowerek zabiera za darmo. Podróż promem z Hanstholm w Danii do Seydisfjordur na Islandii trwa od soboty do czwartku. W poniedziałek rano prom zawija do Torshavn na Wyspach Owczych i płynie do Bergen w Norwegii po resztę pasażerów. Wraca w środę i o 16-tej wypływa na Islandię. Powrót jest już bezpośrednio do Hanstholm (2h postoju w Torshavn). Oczywiście na Islandię można wystartować również z Bergen. W sumie nie żałuję podroży promem - Wyspy Owcze okazały się naprawdę piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Wyspy Owcze - Islandia - do barana IP: *.horsens.dk 12.06.01, 13:12 baran, wybrales wspaniale miejsce tylko, ze tam maja chyba juz dosyc baranow Odpowiedz Link Zgłoś