Gość: buniek IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 06.11.05, 08:57 Tajlandia, Malezja, Singapur, czy był ktoś na takim wyjeździe? Interesuje mnie wszystko przede wszystkim o malezji i singapurze - ceny, przepisy, komunikacja, wizy. Wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chilijczyk Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 06.11.05, 12:55 Do Malezji i Singapuru bez wizy. Do Tajlandii jej potrzebujesz. Do zalatwienia w ambasadzie, badz na lotnisku. W tym ostatnim przypadku wazna jest ona tylko 15 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
rrobotek Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 13.11.05, 13:02 a kiedy , w jakim miesiącu najlepiej jechac do tajlandii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo07 Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.icpnet.pl 13.11.05, 14:09 do tajlandii najlepiej luty-marzec...ceny mniejsze niz w grudniu i jeszcze nie jest tak goraco... Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 22.11.05, 20:23 chilijczyk napisał: > Do Malezji i Singapuru bez wizy. ..nie do końca Do Malezji, jak przylecisz samolotem dostaniesz wizę na 90 dni a jak drogą (z Singu czy Tajlandii) na 30 dni. Do Singu odpowiednio : 30 dni lub 14 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maddox Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.135.76.83.cust.bluewin.ch 22.11.05, 21:35 Nie mieszaj ludziom w glowach. Miedzy Polska a Singapurem i Malezja obowiazuja umowy o RUCHU BEZWIZOWYM. To co dostajesz na granicy to nie sa wizy. To zwykla zgoda na przekroczenie granicy na okreslony okres czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 23.11.05, 21:32 a co za różnica? Masz pozwolenie na wjazd na dany okres i o tym napisałem - chyba ważna informacja? do Tajlandii albo Turcji niby masz wizy, ale dostajesz od ręki na granicy więc absolutnie nie widzę różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrobotek Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 13.11.05, 14:41 a przełom wrzesnia i pażdziernika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.verona01.nj.comcast.net 13.11.05, 20:41 to pora deszczowa Odpowiedz Link Zgłoś
ensignxx Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 15.11.05, 18:39 Lecę do Singapuru w styczniu, zamierzam podróżować po Malezji przez 2 tyg. Możemy wymienić informacje - wyślij mi mail na ensignxx małpa gazeta kropka pl Co do Twoich pytań, to naprawdę są one dość podstawowe i odpowiedzi znajdziesz bez trudu w polskim Internecie i nawet w starszych wątkach tego forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.11.05, 22:48 oj, bedzie duzo podac. to sam srodek pory deszczowej:( magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lantak@gazeta.pl Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 14:59 Przejechalem ta trase 2lata temu.Malezja jest tansza od Tajlandii,jednak mniej ciekawa.Kobiety ubrane sa tam jak w kazdym islamskim kraju, kuchnia bardziej monotonna, nie mam tam juz takich smakow i przypraw jakie mozna spotkac w Tajlandii, jest duzy problem z piwem.Wyspe PINANG odradzam, brudne morze ! Nalezy zwiedzic Malezje wdzluz wschodniego wybrzeza, jest tam uroczy archipelag na samym południu.Na zachodnim wybrzezu mozna zwiedzic Malakke, stare portugalskie miasto kolonialne.Kuala Lumpur bardzo nowoczesne ale generalnie na jeden dzien.Singapur jest mniej nowoczesny i duzo mniejszy od Bangkoku, tyle ze bardzo czysty.Jest dosyc drogo.Na jeden dzien i obłędnie gorąco.Ciekawym pomyslem byloby poleciec na wyspe Borneo-tam jest druga połowa Malezji, dzunglasto-plemienna.W Bangkoku mozna kupic bardzo tanie bilety lotnicze do Kula-Lumpur juz za 4000 B, patrz www.tiger.info.pl Odpowiedz Link Zgłoś
madziabisqp Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 20.11.05, 22:29 ??????? malezja jest dosyc inna niz Tajlandia i tak samo a moze i bardziej ciekawa. Kuchania monotonna? W Malezji masz kuchnie chinska, malajska, hinduska, tajska i bog wie jaka jeszcze. raczej trudno mowic tu o monotonni. Kobiety - nie jak w kazdym kraju islamskim. bylas/byles kiedys na bliskim wchodzie? wierz mi ze kobiety w malezji maja duzo wiecej swobody. na bliskim wschodzie nosza ciemne, ponure stroje. w malezji nosza kolorowe Baju Kurung, rzadko zakrywaja twarz. i to odnosi sie tylko do kobiet malajskich. pamietaj ze tam jest calkiem sporo chinek i hindusek (40% populacji to nie-muzulmanie). ich ta moda nie obowiazuje. wyspa penang to owszem brudne morze ale tam sie nie jezdzi zeby plazowac. na penang sie jezdzi ze wzgledu na historie tego miejsca. na plaze jezdzi sie na perhentian czy tioman na wschodnim wybrzezu. W moim odczuciu Malezja jest krajem fascynujacym. oferuje niesamowita roznorodnosc, zarowno kulturowa, kulinarna jak i ta zwiazana z tym co mozna zobaczyc. sa i zabytki (penang, melaka), i pieknie rajskie plaze (perhentian), i dzungla (taman negara, borneo), i dzikie zwierzeta (Sabah), i gory (cameron highlands, mt kinabalu). a do tego super baza turystyczna, rewelacyjny transport i to wszystko za calkiem dobre pieniadze. pozdrawiam i goraco polecam Malezje magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indiana Jones Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: 219.93.17.* 21.11.05, 04:12 Strasznie niepozytywnie jestes nastawiony do podrozowania...w sumie to mam pytanie...po co wogole podrozujesz? Jedzenie monotonne, a to sie nie podoba, za goraco...wogole przestan zwiedzac i siedz sobie w domu przed telewizorem...ogladaj programy Nationa Geographica oraz Tony Halika...to ci powinno w zupelnosci wystarczyc...bo z tego co napisales to wyglada na to ze bardziej to by ci odpowiadalo anizeli poglebianie swojej wiedzy o innych kulturach itd. Mieszkam w Malezji od ponad 5 lata i jest tutaj bardzo przyjemnie...wczesniej spedzilem w Indiach i Nepalu 4,5 roku... Pamietam jak kiedys kumpel mojego kolegi przylecial do Kalkuty...odbieralem go z lotniska ....mial podrozowac z nami przez nastepne 2 tygodnie...a zostal niespelna 3 dni...stwierdzil ze jest strasznie brudno i za duzo ludzi...fakt to prawda...Indie nie sa najczystsze a rownie i sporo ludzi tam mieszka...ale...podrozujac trzeba miec na sobie "skore Kameleona"...i starac wtopic sie w otoczenie...wowczas bedziesz mial okazje poznac NAPRWDE dana cywilizacje,kulture,obyczaje....inaczej zobaczysz tylko brud i "monotonne jedzenie" itd itp... Otworz swoje oczy...ale przed tym...otworz serce swe...a wowczas zobaczysz wiecej anizeli moglbys sobie wyobrazic... pozdrawiam z pochmurnego Kuala Lumpur Odpowiedz Link Zgłoś
madziabisqp Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 21.11.05, 07:17 zgadzam sie z 100%! Trzeba byc tylko otwartym na to co nowe i nieznane a wtedy w kazdym miejciu mozna znalezc cos co nas zachwyci! magda p.s. Rafal, ciekawe czy mnie jeszcze pamietasz :) spotkalismy sie na imprezie u Ali, w KL, jakies 2-3 lata temu. Mieszkalam w Penang. Pozdrawiam z pochmurnego Sydney Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sharlee Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 16:08 Kochani! Również i ja wybieram się w taka podróż tyle, że w grudniu. Martwię się jednak tym, że w tym czasie w Malezji jest pora deszczowa. Jak to wygląda w praktyce? Czy da się w tym czasie miło zwiedzać i odpoczywać? W niektórych miejscach jest tak, ze jedynie 10 min dziennie pada deszcz i zaraz po nim wychodzi piękne słońce i jest cudownie. Jak taka pora deszczowa wygląda w Malezji?... Dodam jeszcze, że bardzo chciałabym spędzić kilka dni w dżungli taman negra oraz kilka dni na plaży w perhantian. Z góry gorąco dziękuje za pomoc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.11.05, 22:59 Kiepski okres sobie wybrałaś. Brat był na początku listopada w Cameron Highlands i pogoda była kiepska (ze względu na opady nie udało mu się zrobić żadnego z tamtejszych szlaków). W Taman Negara w grudniu będzie najprawdopodobniej jeszcze gorzej. A na 10minutowe opady nie licz, jak już to przynajmniej parę godzin (przynajmniej w tych rejonach górzasto-dżunglastych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.nsw.bigpond.net.au 23.11.05, 07:00 no niestety pada codziennie w czasie pory deszczowej. a jak pada to tak konkretnie, nie jakis tam sobie byle jaki deszczyk. krotko mowiac leje sie z nieba wiadrami. sa dni ze pada przez godzine. sa dni ze pada 3 razy dziennie po godzinie. sa i tez takie sytuacje ze pada 3 dni non stop. taman negara czy cameron w tym okresie to bardzo sredni pomysl. Perhentian tez odpada. tam mozna sie dostac tylko zwyklym speed boat, nie ma promow ani niczego w tym stylu. w czasie pry deszczowej nikt cie tam nie zabierze, bo za duze ryzyko jesli masz taka mozliwosc to przeloz podroz na kwiecien-maj. pogoda bedzie fajna i zobaczysz wszystko co chcesz magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indiana Jones Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: 219.93.17.* 25.11.05, 04:21 Sharlee, A kiedy dokladnie przylatujesz? moze moglabys przywiezc buteleczke zubroweczki i pare ciekawych magazynow z Polski? Daj znac na mailu:) : makul74@yahoo.com pozdrawiam z upalnego Kuala Lumpur Raf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indiana Jones Re: Madzia IP: 219.93.17.* 25.11.05, 04:24 witka, no pewnie ze Cie pamietam...jak zycie w Australii? Ja wybieram sie w przyszlym miesiacu do Kuchingu oraz Kambodzy...koorde na airasia kupilem bilety....wszystko kosztowalo....700 zl...(!!!) taniusko jak barszcz. pozdro Raf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Madzia IP: *.nsw.bigpond.net.au 25.11.05, 08:42 Ale super. W Sarawak nie bylam ale Sabah udalo sie zobaczyc :0 zycie w OZ calkiem calkiem. na sieta lece do polski Super z ta Kambodza. mam nadzieje ze bede miala okazje jeszcze raz zobaczyc Angkor. Poki co to najpiekniejsza rzecz jaka w zyciu widzialam :) ucaluj ode mnie moja ukochana ziemie malezyjska :) magda Odpowiedz Link Zgłoś
lantak Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 03.12.05, 20:18 Indiana co robisz w Kuala Lumpur?.Bede tam w sprawach biznesowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iantak Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: 219.93.17.* 05.12.05, 01:11 zapraszam do korespondencji: makul74@yahoo.com Pracuje dla francuskiej firmy : EUROCOPTER.... pozdro, R Odpowiedz Link Zgłoś
kolor Singapur 07.01.06, 16:04 Witam, Teraz jest promocja na tanie bilety w KLM. Tak sobie pomyślałem o kupieniu biletu do Singapuru na początku maja na mniej więcej 7-9 dni. Czy warto w maju się tam wybrać, co jest waszym zdaniem godnego tam zobaczenia, ewentualnie wyskoczenia gdzieś w pobliże (np. pociągiem, autobusem). Jakie hotele są tam w miarę przyzwoite, chodzi mi o przynajmniej 4* Sorry za tak naiwne pytania, ale ja w sumie niewiele dotąd podrózowałem i moja znajomośc świata jest sumie niewielka.l Odpowiedz Link Zgłoś
wika771 Re: Singapur 08.01.06, 19:01 czesc bylam w malezji czlkiem niedawno i nawet podzielilabym zdanie lantaka gdyby nie TIOMAN ISLAND na wschodnim wybrzezu ... wyspa jest niesamowita , dookola rafy koralowe , swiecace kolorowe rybki , matwy , squidy , octopusy ,rekiny no i oczywiscie olbrzymie zolwie morskie ktore plywaja obok ciebie a oprucz tego na wyspie jest strefa wolno clowa , strasznie tani jest tam alkohol jak ktos oczywiscie gustuje , jak malezja to tylko tioman pozdrawiam wika Odpowiedz Link Zgłoś
portluis Re: Singapur 08.01.06, 21:39 Wybieram się na początku lutego do Singapuru, czy rzeczywiście jest tam tania elektronika, myślałem o kupnie jakiegoś w miare nowego aparatu foto. Jak z tym jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Singapur IP: *.u.mcnet.pl 07.08.06, 09:55 ja tez bylam na Tiomanie 14 dni. Rzeczywiscie zycie podwodne jest niesamowite. W ktorym byłas resort? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Singapur IP: *.u.mcnet.pl 07.08.06, 09:57 ja bylam w New Park Hotel. Hotel polozony w Litlle India. Kosztowal cos ok. 62 Euro za pokój. Nie bylo w nim luksusów, ale i tak caly dzien bylismy poza hotelem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: 217.116.110.* 16.08.06, 19:36 Hmmm... Malaka to dawna holenderska stolica kolonialna. Prawde mowiac to nie ma tam co zwiedzac... Jedyna fajna rzecz to sklepy z antykami, mozna naprawde fajne rzeczy znalezc. Jednak najbardziej polecam Borneo. Niesamowite miejsce i bardzo tanie. Bilety lotnicze z Kuala Lumpur Air Asia jezeli kupisz wczesniej beda kosztowac ok 100 zl z oplatami. Mozna tez sprawdzic Malaysian Airlines. Na samym Borneo polecam Hotel Hilton Batang Ai Resort - 35 USD za dwojke ze sniadaniem. Troche dlugo sie jedzie z Kuchingu ale piekne widoki i naprawde warto. Hotel znajduje sie nad zalewem w srodku dzungli, cisza i spokoj. Moliwosc wycieczek do wioski tubylcow, tez bardzo fajne. Ale najlepsze przezycie to wyprawa w dzungle. Niesamowite!!!! Polecam Odpowiedz Link Zgłoś