Dodaj do ulubionych

Tajlandia, Malezja, Singapur

IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 06.11.05, 08:57
Tajlandia, Malezja, Singapur, czy był ktoś na takim wyjeździe? Interesuje
mnie wszystko przede wszystkim o malezji i singapurze - ceny, przepisy,
komunikacja, wizy. Wielkie dzieki
Obserwuj wątek
    • chilijczyk Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 06.11.05, 12:55
      Do Malezji i Singapuru bez wizy. Do Tajlandii jej potrzebujesz. Do zalatwienia
      w ambasadzie, badz na lotnisku. W tym ostatnim przypadku wazna jest ona tylko
      15 dni.
      • rrobotek Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 13.11.05, 13:02
        a kiedy , w jakim miesiącu najlepiej jechac do tajlandii?
        • Gość: lolo07 Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.icpnet.pl 13.11.05, 14:09
          do tajlandii najlepiej luty-marzec...ceny mniejsze niz w grudniu i jeszcze nie
          jest tak goraco...
      • blasphemy Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 22.11.05, 20:23
        chilijczyk napisał:

> Do Malezji i Singapuru bez wizy.

..nie do końca

Do Malezji, jak przylecisz samolotem dostaniesz wizę na 90 dni a jak drogą (z
        Singu czy Tajlandii) na 30 dni. Do Singu odpowiednio : 30 dni lub 14 dni.
        • Gość: Maddox Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.135.76.83.cust.bluewin.ch 22.11.05, 21:35
          Nie mieszaj ludziom w glowach. Miedzy Polska a Singapurem i Malezja obowiazuja
          umowy o RUCHU BEZWIZOWYM. To co dostajesz na granicy to nie sa wizy. To zwykla
          zgoda na przekroczenie granicy na okreslony okres czasu.
          • blasphemy Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 23.11.05, 21:32
            a co za różnica? Masz pozwolenie na wjazd na dany okres i o tym napisałem -
            chyba ważna informacja?

do Tajlandii albo Turcji niby masz wizy, ale dostajesz od ręki na granicy więc
            absolutnie nie widzę różnicy
    • Gość: rrobotek Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 13.11.05, 14:41
      a przełom wrzesnia i pażdziernika?
      • Gość: Ala Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.verona01.nj.comcast.net 13.11.05, 20:41
        to pora deszczowa
    • ensignxx Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 15.11.05, 18:39
      Lecę do Singapuru w styczniu, zamierzam podróżować po Malezji przez 2 tyg.

Możemy wymienić informacje - wyślij mi mail na ensignxx małpa gazeta kropka pl

Co do Twoich pytań, to naprawdę są one dość podstawowe i odpowiedzi znajdziesz
      bez trudu w polskim Internecie i nawet w starszych wątkach tego forum.

Pozdrawiam
      • Gość: magda Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.11.05, 22:48
        oj, bedzie duzo podac. to sam srodek pory deszczowej:(
        magda
        • Gość: lantak@gazeta.pl Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 14:59
          Przejechalem ta trase 2lata temu.Malezja jest tansza od Tajlandii,jednak mniej
          ciekawa.Kobiety ubrane sa tam jak w kazdym islamskim kraju, kuchnia bardziej
          monotonna, nie mam tam juz takich smakow i przypraw jakie mozna spotkac w
          Tajlandii, jest duzy problem z piwem.Wyspe PINANG odradzam, brudne morze !
          Nalezy zwiedzic Malezje wdzluz wschodniego wybrzeza, jest tam uroczy archipelag
          na samym południu.Na zachodnim wybrzezu mozna zwiedzic Malakke, stare
          portugalskie miasto kolonialne.Kuala Lumpur bardzo nowoczesne ale generalnie na
          jeden dzien.Singapur jest mniej nowoczesny i duzo mniejszy od Bangkoku, tyle ze
          bardzo czysty.Jest dosyc drogo.Na jeden dzien i obłędnie gorąco.Ciekawym
          pomyslem byloby poleciec na wyspe Borneo-tam jest druga połowa Malezji,
          dzunglasto-plemienna.W Bangkoku mozna kupic bardzo tanie bilety lotnicze do
          Kula-Lumpur juz za 4000 B, patrz www.tiger.info.pl
          • madziabisqp Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 20.11.05, 22:29
            ???????
            malezja jest dosyc inna niz Tajlandia i tak samo a moze i bardziej ciekawa.
            Kuchania monotonna? W Malezji masz kuchnie chinska, malajska, hinduska, tajska
            i bog wie jaka jeszcze. raczej trudno mowic tu o monotonni.
            Kobiety - nie jak w kazdym kraju islamskim. bylas/byles kiedys na bliskim
            wchodzie? wierz mi ze kobiety w malezji maja duzo wiecej swobody. na bliskim
            wschodzie nosza ciemne, ponure stroje. w malezji nosza kolorowe Baju Kurung,
            rzadko zakrywaja twarz. i to odnosi sie tylko do kobiet malajskich. pamietaj ze
            tam jest calkiem sporo chinek i hindusek (40% populacji to nie-muzulmanie). ich
            ta moda nie obowiazuje.
            wyspa penang to owszem brudne morze ale tam sie nie jezdzi zeby plazowac. na
            penang sie jezdzi ze wzgledu na historie tego miejsca. na plaze jezdzi sie na
            perhentian czy tioman na wschodnim wybrzezu.
            W moim odczuciu Malezja jest krajem fascynujacym. oferuje niesamowita
            roznorodnosc, zarowno kulturowa, kulinarna jak i ta zwiazana z tym co mozna
            zobaczyc. sa i zabytki (penang, melaka), i pieknie rajskie plaze (perhentian),
            i dzungla (taman negara, borneo), i dzikie zwierzeta (Sabah), i gory (cameron
            highlands, mt kinabalu). a do tego super baza turystyczna, rewelacyjny
            transport i to wszystko za calkiem dobre pieniadze.
            pozdrawiam i goraco polecam Malezje
            magda
          • Gość: Indiana Jones Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: 219.93.17.* 21.11.05, 04:12
            Strasznie niepozytywnie jestes nastawiony do podrozowania...w sumie to mam
            pytanie...po co wogole podrozujesz? Jedzenie monotonne, a to sie nie podoba, za
            goraco...wogole przestan zwiedzac i siedz sobie w domu przed
            telewizorem...ogladaj programy Nationa Geographica oraz Tony Halika...to ci
            powinno w zupelnosci wystarczyc...bo z tego co napisales to wyglada na to ze
            bardziej to by ci odpowiadalo anizeli poglebianie swojej wiedzy o innych
            kulturach itd.
            Mieszkam w Malezji od ponad 5 lata i jest tutaj bardzo przyjemnie...wczesniej
            spedzilem w Indiach i Nepalu 4,5 roku...
            Pamietam jak kiedys kumpel mojego kolegi przylecial do Kalkuty...odbieralem go
            z lotniska ....mial podrozowac z nami przez nastepne 2 tygodnie...a zostal
            niespelna 3 dni...stwierdzil ze jest strasznie brudno i za duzo ludzi...fakt to
            prawda...Indie nie sa najczystsze a rownie i sporo ludzi tam
            mieszka...ale...podrozujac trzeba miec na sobie "skore Kameleona"...i starac
            wtopic sie w otoczenie...wowczas bedziesz mial okazje poznac NAPRWDE dana
            cywilizacje,kulture,obyczaje....inaczej zobaczysz tylko brud i "monotonne
            jedzenie" itd itp...
            Otworz swoje oczy...ale przed tym...otworz serce swe...a wowczas zobaczysz
            wiecej anizeli moglbys sobie wyobrazic...
            pozdrawiam z pochmurnego Kuala Lumpur
            • madziabisqp Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 21.11.05, 07:17
              zgadzam sie z 100%! Trzeba byc tylko otwartym na to co nowe i nieznane a wtedy
              w kazdym miejciu mozna znalezc cos co nas zachwyci!
              magda

p.s. Rafal, ciekawe czy mnie jeszcze pamietasz :) spotkalismy sie na imprezie u
              Ali, w KL, jakies 2-3 lata temu. Mieszkalam w Penang.
              Pozdrawiam z pochmurnego Sydney
              • Gość: Sharlee Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 16:08
                Kochani! Również i ja wybieram się w taka podróż tyle, że w grudniu. Martwię się
                jednak tym, że w tym czasie w Malezji jest pora deszczowa. Jak to wygląda w
                praktyce? Czy da się w tym czasie miło zwiedzać i odpoczywać? W niektórych
                miejscach jest tak, ze jedynie 10 min dziennie pada deszcz i zaraz po nim
                wychodzi piękne słońce i jest cudownie. Jak taka pora deszczowa wygląda w
                Malezji?... Dodam jeszcze, że bardzo chciałabym spędzić kilka dni w dżungli
                taman negra oraz kilka dni na plaży w perhantian. Z góry gorąco dziękuje za pomoc!!!
                • Gość: Tominator Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.11.05, 22:59
                  Kiepski okres sobie wybrałaś. Brat był na początku listopada w Cameron Highlands
                  i pogoda była kiepska (ze względu na opady nie udało mu się zrobić żadnego z
                  tamtejszych szlaków). W Taman Negara w grudniu będzie najprawdopodobniej jeszcze
                  gorzej. A na 10minutowe opady nie licz, jak już to przynajmniej parę godzin
                  (przynajmniej w tych rejonach górzasto-dżunglastych).
                  • Gość: magda Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: *.nsw.bigpond.net.au 23.11.05, 07:00
                    no niestety pada codziennie w czasie pory deszczowej. a jak pada to tak
                    konkretnie, nie jakis tam sobie byle jaki deszczyk. krotko mowiac leje sie z
                    nieba wiadrami. sa dni ze pada przez godzine. sa dni ze pada 3 razy dziennie po
                    godzinie. sa i tez takie sytuacje ze pada 3 dni non stop.
                    taman negara czy cameron w tym okresie to bardzo sredni pomysl. Perhentian tez
                    odpada. tam mozna sie dostac tylko zwyklym speed boat, nie ma promow ani
                    niczego w tym stylu. w czasie pry deszczowej nikt cie tam nie zabierze, bo za
                    duze ryzyko
                    jesli masz taka mozliwosc to przeloz podroz na kwiecien-maj. pogoda bedzie
                    fajna i zobaczysz wszystko co chcesz
                    magda
                • Gość: Indiana Jones Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: 219.93.17.* 25.11.05, 04:21
                  Sharlee,

A kiedy dokladnie przylatujesz? moze moglabys przywiezc buteleczke zubroweczki
                  i pare ciekawych magazynow z Polski? Daj znac na mailu:) : makul74@yahoo.com

pozdrawiam z upalnego Kuala Lumpur

Raf
              • Gość: Indiana Jones Re: Madzia IP: 219.93.17.* 25.11.05, 04:24
                witka,
                no pewnie ze Cie pamietam...jak zycie w Australii?

Ja wybieram sie w przyszlym miesiacu do Kuchingu oraz Kambodzy...koorde na
                airasia kupilem bilety....wszystko kosztowalo....700 zl...(!!!) taniusko jak
                barszcz.

pozdro

Raf
                • Gość: Magda Re: Madzia IP: *.nsw.bigpond.net.au 25.11.05, 08:42
                  Ale super. W Sarawak nie bylam ale Sabah udalo sie zobaczyc :0

zycie w OZ calkiem calkiem. na sieta lece do polski

Super z ta Kambodza. mam nadzieje ze bede miala okazje jeszcze raz zobaczyc
                  Angkor. Poki co to najpiekniejsza rzecz jaka w zyciu widzialam :)

ucaluj ode mnie moja ukochana ziemie malezyjska :)

magda
            • lantak Re: Tajlandia, Malezja, Singapur 03.12.05, 20:18
              Indiana co robisz w Kuala Lumpur?.Bede tam w sprawach biznesowych
              • Gość: Iantak Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: 219.93.17.* 05.12.05, 01:11
                zapraszam do korespondencji: makul74@yahoo.com

Pracuje dla francuskiej firmy : EUROCOPTER....

pozdro, R
                • kolor Singapur 07.01.06, 16:04
                  Witam,
                  Teraz jest promocja na tanie bilety w KLM. Tak sobie pomyślałem o kupieniu
                  biletu do Singapuru na początku maja na mniej więcej 7-9 dni. Czy warto w maju
                  się tam wybrać, co jest waszym zdaniem godnego tam zobaczenia, ewentualnie
                  wyskoczenia gdzieś w pobliże (np. pociągiem, autobusem). Jakie hotele są tam w
                  miarę przyzwoite, chodzi mi o przynajmniej 4*
                  Sorry za tak naiwne pytania, ale ja w sumie niewiele dotąd podrózowałem i moja
                  znajomośc świata jest sumie niewielka.l
                  • wika771 Re: Singapur 08.01.06, 19:01
                    czesc bylam w malezji czlkiem niedawno i nawet podzielilabym zdanie lantaka
                    gdyby nie TIOMAN ISLAND na wschodnim wybrzezu ... wyspa jest niesamowita ,
                    dookola rafy koralowe , swiecace kolorowe rybki , matwy , squidy , octopusy
                    ,rekiny no i oczywiscie olbrzymie zolwie morskie ktore plywaja obok ciebie a
                    oprucz tego na wyspie jest strefa wolno clowa , strasznie tani jest tam alkohol
                    jak ktos oczywiscie gustuje , jak malezja to tylko tioman pozdrawiam wika
                    • portluis Re: Singapur 08.01.06, 21:39
                      Wybieram się na początku lutego do Singapuru, czy rzeczywiście jest tam tania elektronika, myślałem o kupnie jakiegoś w miare nowego aparatu foto. Jak z tym jest?
                    • Gość: oli Re: Singapur IP: *.u.mcnet.pl 07.08.06, 09:55
                      ja tez bylam na Tiomanie 14 dni. Rzeczywiscie zycie podwodne jest niesamowite.
                      W ktorym byłas resort?
                  • Gość: oli Re: Singapur IP: *.u.mcnet.pl 07.08.06, 09:57
                    ja bylam w New Park Hotel. Hotel polozony w Litlle India. Kosztowal cos ok. 62
                    Euro za pokój. Nie bylo w nim luksusów, ale i tak caly dzien bylismy poza
                    hotelem.
          • Gość: Olo Re: Tajlandia, Malezja, Singapur IP: 217.116.110.* 16.08.06, 19:36
            Hmmm... Malaka to dawna holenderska stolica kolonialna. Prawde mowiac to nie ma
            tam co zwiedzac... Jedyna fajna rzecz to sklepy z antykami, mozna naprawde
            fajne rzeczy znalezc. Jednak najbardziej polecam Borneo. Niesamowite miejsce i
            bardzo tanie. Bilety lotnicze z Kuala Lumpur Air Asia jezeli kupisz wczesniej
            beda kosztowac ok 100 zl z oplatami. Mozna tez sprawdzic Malaysian Airlines. Na
            samym Borneo polecam Hotel Hilton Batang Ai Resort - 35 USD za dwojke ze
            sniadaniem. Troche dlugo sie jedzie z Kuchingu ale piekne widoki i naprawde
            warto. Hotel znajduje sie nad zalewem w srodku dzungli, cisza i spokoj.
            Moliwosc wycieczek do wioski tubylcow, tez bardzo fajne. Ale najlepsze
            przezycie to wyprawa w dzungle. Niesamowite!!!! Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka