Gość: Milka IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.02, 00:38 Chetnie poczytalabym wypowiedzi osob, ktore odwiedzaly latem,ten zapewne piekny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tommi Re: Norwegia IP: wox:* / 170.205.220.* 07.11.02, 07:54 Nie wiem czy sie dyskusja rozwinie ;)) bo temat byl juz wielokrotnie na tapecie. W razie niedosytu tu na forum mozesz sobie o Norwegi na nastepujacej stronie poczytac www2.gazeta.pl/turystyka/1,30756,407719.html Pozdrawiam ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
norge75 Re: Norwegia 07.11.02, 09:41 Moze najlepiej zapytaj o jakies konkretne sprawy. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: Norwegia IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.02, 13:21 Poczytalam, dziekuje. Wiedzialam, ze Norwegia jest droga, ale porazila mnie cena paliwa i promu. Najbardziej interesuje mnie poludniwa czesc tego kraju, a konkretnie okolice miasta Kristiansand. Chcemy wynajac tam domek na przelomie lipca i sierpnia. Ciekawi mnie jaka jest tam w tym czasie pogoda. Co mozna wwiezc do Norwegii: zywnosc, alkohol, papierosy. I jeszcze, jacy sa "tubylcy". Pozdrawiam Milka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: Norwegia IP: *.wszins.tychy.pl 07.11.02, 14:32 Pogoda w Norwegii jest raczej paskudna, stąd tak intensywna zieleń tam rośnie. Najwięcej opadów jest w Bergen, myślę, że na południu pogoda jest trochę lepsza niż na zachodzie. Wszystko zależy jak trafisz. W tym samym czasie w pobliskich regionach pogoda może być bardzo zróżnicowana: przez 10 dni mieliśmy tylko 1 dzień opadów, podczas gdy w tym samym czasie Holendrzy, których po drodze spotkaliśmy, mieli tylko 2 dni dobrej pogody - i to podróżowali mniej więcej podobną trasą jak my (no, mogli mieć ze dwa dni poślizgu). Ludzie są wspaniali, czyli: - potrafią porozumiewać się po angielsku (nawet małe dzieci) - uprzejmi, mili i pomocni - a przy tym nie upierdliwi (czyli pomogą Ci, ale nie będą Ci się naprzykrzać, jak np. Słowacy) ps. czy to nie za drogi kraj jak na siedzenie w jednym miejscu? wypocząć można w wielu miejscach, Norwegię lepiej pozwiedzać... tym bardziej, że woda morska w Norwegii diabelnie zimna... brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: Norwegia IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.02, 18:49 Dziekuje za odpowiedz. Siedziec w jednym miejscu raczej nie zamierzamy, ale musimy miec jakas baze wypadowa. Po za tym, wedkowanie! To ma byc glowna atrakcja naszego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka-2 Re: Norwegia IP: *.slg.se 19.11.02, 15:28 A ja chetnie dowiedzialabym sie gdzie wynajmowaliscie domek i czy to sie okazal dobry pomysl (bo moze lepiej znalezc noclegi w kilku miejscach po kilka dni..) No i czy koniec koncow potwierdzily sie "legendy" o cenach... Wybieram sie w przyszlym roku.... dlatego jestem taka ciekawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Norwegia IP: *.80-202-238.nextgentel.com 19.11.02, 16:13 tak to piekny kraj, nie wiem jak jest w czesci poludniowej - okolice Oslo maja nudny krajobraz jak dla mnie. Polecalabym Wam moze wyprawe troche w kierunku polnocnym - tak ok 200 - 300 km. centralna Norwegia i zachodnie wybrzeze. W centralnej glw. okolice Sognefjordu - gory, fiordy, rzeki, jeziora - na pewno pelne ryb. Wdlg mnie nie ma sensu siedziec w jednej okolicy caly czas - warto pojezdzic. Co do cen to ocen sama - benzyna 95 - ok 9 nok za litr chleb ok 9-10 koron mieso mielone 400 g - 23 nok ser zolty 1 kg ok 65 nok maslo - 400g czy 500 - 15 nok piwo z sklepie - 0,5 ok 24 nok + kaucja zwrotna za butelke piwo w pubie 0,33 - zalezy, najczesciej ok. 50 nok kg jablek 15 nok kg winogron 23 nok ogorek duzy - teraz taniutki bo 5 nok jak cos chcesz wiecej to pytaj - ceny wziete dzisiaj z REMY 1000 przelicznik na zlotowki - najlepiej podziel na pol cene w nok. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś