Dodaj do ulubionych

czy Moskwa jest drogim miastem?

IP: *.acn.waw.pl 07.11.02, 11:47
wybieram się wkrótce do Moskwy. Może wiecie na jakim poziomie kształtują się
tam ceny (w porównaniu do Polski)?
z góry dziękuję za info
Obserwuj wątek
    • Gość: Syrena Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: 157.25.128.* 07.11.02, 12:06
      Moskwa jest bardzo drogim miastem i raczej niebezpiecznym. Ceny są dwukrotnie,
      a czasem i pięciokrotnie wyższe niż w Polsce.
      Pozdrawiam
      Syrena
    • Gość: 76449813 cholernie droga IP: proxy / 62.29.253.* 07.11.02, 17:54
      przyjmując ceny warszawskie za 1.0, oto mój ranking środkowoeuropejskich stolic
      (OK, z perspektywy podróży służbowych, a więc hotele **** i restauracje a nie
      kampingi i snack-bary, ale zawsze):

Sofia: 0.5
      Bukareszt: 0.6
      Bratyslawa: 0.7
      Wilno: 0.8
      Ryga: 0.8
      Tallin: 0.9
      Warszawa: 1.0
      Zagrzeb: 1.1
      Praga: 1.1
      Budapeszt: 1.2
      Lublana: 1.5
      Moskwa: 2.0

oczywiście powyższe jest orientacyjne, nie spędziłem nad tym więcej niż 3 minuty
    • Gość: Jacek Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 14:56
      bYŁEM W Moskwie kilka razy i czy ja wiem czy Moskwa jest droga? Zależy gdzie
      chcesz nocować? Hotel Rossija zaraz przy Placu Czerwonym jest chyba bardzo
      drogi. Nie wiem bo nie byłem - wysoki standart z zwenątrz mnie odstraszył. Z
      kolei noclegi u babuszek czy u znajomych to około 5
      • Gość: PEGAS Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: gateway.d* / 10.3.36.* 19.11.02, 14:23
        A ile kosztuje wejści ena kreml dla obcokrajowca???
        • Gość: Qmpel Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: 62.139.27.* 25.11.02, 13:47
          Przebicie na biletach jest dziesieciokrotne. Z tego co pamietam w galerii
          wejscie kosztowaloby kolo 10$. Bileterki maja ta wyrobiony sluch ze nawet nie
          probuj samodzielnie kupowac. Znajoma Rosjanka z poludnia (przy granicy
          ukrainskiej) musiala pokazac dokumenty rosyjskie bo bileterka wyczuwala "obcy"
          akcent.

Poza tym wszystko zalezy od tego gdzie bedziesz sie krecic. Piwko w sklepie
          kupisz za rownowartosc 2 PLN, po czym to samo kupisz na dyskotece za 55 PLN
          (Bocka w "Ministerium")

Jakkolwiek: to jest niesamowite miasto. Troche Ci zazdroszcze tego wyjazdu...
    • Gość: Jacek Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 15:50
      Nie wiem nie pamietam, ale drogo. Wiem, ze dosyc poważnie braliśmy pod uwagę
      wejscie na Kreml ze wzgledu na cenę. Ale np. do zbrojowni i do arsenału nie
      weszliśmy z powodu bardzo wysokich cen. Ale ile to było nie mam pojęcia
      Pozdr.
      Jacek
      • Gość: gm Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.42.* 25.11.02, 14:45
        Trudno o jednoznaczną odpowiedź. Podróż pociągiem - stosunkowo tania (ale
        jedziesz prawie dobę) Proponuje polski pociąg - chyba najbezpieczniejszy.
        Hotele różnie - w miarę przyzwoity (choć daleko od centrum) znajdziesz za 40-50
        USD. Jedzenie b. tanie - oczywiście możesz znaleźć cholernie drogie knajpy, ale
        np. ja stołowałem się w sieci restauracji "Jołki-Pałki" gdzie bardzo smaczny i
        obfity obiad z piwem kosztował 5-10 USD. Alkohol zabójczo tani, płyty CD także
        (tak jak na Stadionie 10-lecia w W-wie), komunikacja tania - metro dojeżdża
        prawie wszędzie. Wejścia do muzeów b. drogie, oczywiście najdroższy Kreml, z
        mozliwością robienia zdjęć zapłacisz około 40 USD (no ale warto). Ceny biletów
        w muzeach sa dla obywateli WNP i cudzoziemców. Nawet jak bilet kupi ci znajomy
        rosjanin, to panie woźne moga cie cofnąć w czasie zwiedzania - chyba że nie
        będziesz się odzywał i bedziesz wyglądał jak rosjanin. Za darmo możesz obejrzeć
        Lenina, ale nie wolno robić mu zdjęć, więc odradzam zabieranie ze sobą aparatu
        lub kamery - każą ci oddać do "kamery chronienia" która jest dobre kilkaset
        metrów od wejscia. Toalety śmierdzące i mało. Możesz szukać w knajpach, ale nie
        wszedzie puszczają. Miasto jest ogromne. Bezpiecznie, choć musisz mieć ze soba
        paszport i zaświadczenie o zameldowaniu. Bardzo duzo milicji, ale oni głównie
        legitymują ciemnoskórych. Powodzenia
        gm
        • Gość: Qmpel Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: 62.139.27.* 26.11.02, 12:18
          Jolki-Polki to swietne miejsce, ale oczywiscie nie fast food, ale sama
          restauracja, gdzie siedzisz przy piecu, kelnerzy chodza w strojach ludowych,
          podaja kwas chlebowy, kiszone ogorki.... sam stol przystawek to stary,
          drewniany woz wylozony sloma. Swietne miejsce! Tanio jednak nie jest (moim
          zdaniem) licz ok 100 PLN na osobe.

I pomyslec ze wlascicielem tego przybytku rosyjskosci jest... Somalijczyk...
    • Gość: Lacis Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: *.lo9.szczecin.pl 27.11.02, 14:20
      To rzeczywiscie trudne pytanie - bo tak i nie!
      Wiele zależy od tego jakie sa twoje gusta i przyzwyczajenia.
      W amerykańskich zestawieniach Moskwa będzie bardzo droga - bo jankesi [i inna
      zachodnioeuropejska hołota] musza spać w super hotelach, zywic się w drogich
      restauracjach i makdonaldzie, jeździć taksówkami. Wtedy okaze się że jest o
      wiele drozsza od Nowego jorku, czy paryza.
      Jeżeli jednak chcesz poznac życie Rosjan, a nie jak gość zoo patrzeć przez
      kraty na "zwierzaki" - to okaze się że nie jest tak źle.
      ja mam troche spaczony obraz bo w sierpniu przyjechałem do Moskwy z Syberii i
      rzeczywiście wszystko wydawało mi się drogie: bilety autobusowe na Syberii 3
      rub. w Moskwie 5 rub. Napoje, chleb, sery, mięcho - wszystko 5-40% droższe.
      często wic polegał na tym, ze w danym sklepie poprostu nie prowadzi się tanich
      marek towarów [mam na myśli spożywkę] - ale i z tym jest jak w Polsce - przejdź
      sie po 5 sklepach - w każdym znajdziesz coś wiele tańszego niz w pozostałych i
      cos wiele droższego. Ogólnie żywność w sklepach w podobnej cenie co w Polsce.
      Żywić się mozesz w drogich restauracjach, albo zachodnich żarciodajniach
      (Makdonald - restauracja inna niż wszystkie - bo to nawet nie restauracja), a
      mozesz na przykład jadać: bieliasze i czeburieki. Pewien kłopot w tym, że
      trzeba wiedzieć, gdzie sa tanie jadłodajnie i sklepy - a to niestety wmaga
      dłuzszego rozpoznania.
      Przez pierwsze 4 wyjazdy do Mińska myślałem, że tam nie ma co jeść - bo były
      tylko Makdonaldy i drogie restaurascje - a potem okazało się, że nie wszystkie
      restauracje sa aż tak drogie - a przede wszystkiem, że pod nazwa "kawiarnia"
      kryją się całkiem fajne i niedrogie [na polska kieszeń] restauracje - w których
      więcej jest ziemniaków, niż kawy. Główna zasada: nie szukaj takich miejsc na
      Twerskiej i przy placu czerwonym - i nie licz na to, że bedą miały wyraźne
      reklamy... "Koniec języka" i znajomi - a przede wszystkim szeroko otwarte oczy!
      Nie wierz też tym, którzy proponuja Ci wyjazd do Moskwy polskim pociągiem - oni
      maja za duzo pieniędzy!!! Dojedź do Brześcia lub [lepiej]Grodna - tam
      codziennie jest pociag do Moskwy. Kup koniecznie bilet na wagon "płackartny"
      [sypialny - ale bez przedziałów w naszym tego słowa rozumieniu - w sumie bardzo
      fajny] - zapłacisz ŁĄCZNIE o połowe - a może i 3 razy mniej niż kupując polski
      bilet!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka