Gość: magda IP: *.acn.waw.pl 07.11.02, 11:47 wybieram się wkrótce do Moskwy. Może wiecie na jakim poziomie kształtują się tam ceny (w porównaniu do Polski)? z góry dziękuję za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Syrena Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: 157.25.128.* 07.11.02, 12:06 Moskwa jest bardzo drogim miastem i raczej niebezpiecznym. Ceny są dwukrotnie, a czasem i pięciokrotnie wyższe niż w Polsce. Pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 76449813 cholernie droga IP: proxy / 62.29.253.* 07.11.02, 17:54 przyjmując ceny warszawskie za 1.0, oto mój ranking środkowoeuropejskich stolic (OK, z perspektywy podróży służbowych, a więc hotele **** i restauracje a nie kampingi i snack-bary, ale zawsze): Sofia: 0.5 Bukareszt: 0.6 Bratyslawa: 0.7 Wilno: 0.8 Ryga: 0.8 Tallin: 0.9 Warszawa: 1.0 Zagrzeb: 1.1 Praga: 1.1 Budapeszt: 1.2 Lublana: 1.5 Moskwa: 2.0 oczywiście powyższe jest orientacyjne, nie spędziłem nad tym więcej niż 3 minuty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 14:56 bYŁEM W Moskwie kilka razy i czy ja wiem czy Moskwa jest droga? Zależy gdzie chcesz nocować? Hotel Rossija zaraz przy Placu Czerwonym jest chyba bardzo drogi. Nie wiem bo nie byłem - wysoki standart z zwenątrz mnie odstraszył. Z kolei noclegi u babuszek czy u znajomych to około 5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PEGAS Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: gateway.d* / 10.3.36.* 19.11.02, 14:23 A ile kosztuje wejści ena kreml dla obcokrajowca??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qmpel Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: 62.139.27.* 25.11.02, 13:47 Przebicie na biletach jest dziesieciokrotne. Z tego co pamietam w galerii wejscie kosztowaloby kolo 10$. Bileterki maja ta wyrobiony sluch ze nawet nie probuj samodzielnie kupowac. Znajoma Rosjanka z poludnia (przy granicy ukrainskiej) musiala pokazac dokumenty rosyjskie bo bileterka wyczuwala "obcy" akcent. Poza tym wszystko zalezy od tego gdzie bedziesz sie krecic. Piwko w sklepie kupisz za rownowartosc 2 PLN, po czym to samo kupisz na dyskotece za 55 PLN (Bocka w "Ministerium") Jakkolwiek: to jest niesamowite miasto. Troche Ci zazdroszcze tego wyjazdu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 15:50 Nie wiem nie pamietam, ale drogo. Wiem, ze dosyc poważnie braliśmy pod uwagę wejscie na Kreml ze wzgledu na cenę. Ale np. do zbrojowni i do arsenału nie weszliśmy z powodu bardzo wysokich cen. Ale ile to było nie mam pojęcia Pozdr. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.42.* 25.11.02, 14:45 Trudno o jednoznaczną odpowiedź. Podróż pociągiem - stosunkowo tania (ale jedziesz prawie dobę) Proponuje polski pociąg - chyba najbezpieczniejszy. Hotele różnie - w miarę przyzwoity (choć daleko od centrum) znajdziesz za 40-50 USD. Jedzenie b. tanie - oczywiście możesz znaleźć cholernie drogie knajpy, ale np. ja stołowałem się w sieci restauracji "Jołki-Pałki" gdzie bardzo smaczny i obfity obiad z piwem kosztował 5-10 USD. Alkohol zabójczo tani, płyty CD także (tak jak na Stadionie 10-lecia w W-wie), komunikacja tania - metro dojeżdża prawie wszędzie. Wejścia do muzeów b. drogie, oczywiście najdroższy Kreml, z mozliwością robienia zdjęć zapłacisz około 40 USD (no ale warto). Ceny biletów w muzeach sa dla obywateli WNP i cudzoziemców. Nawet jak bilet kupi ci znajomy rosjanin, to panie woźne moga cie cofnąć w czasie zwiedzania - chyba że nie będziesz się odzywał i bedziesz wyglądał jak rosjanin. Za darmo możesz obejrzeć Lenina, ale nie wolno robić mu zdjęć, więc odradzam zabieranie ze sobą aparatu lub kamery - każą ci oddać do "kamery chronienia" która jest dobre kilkaset metrów od wejscia. Toalety śmierdzące i mało. Możesz szukać w knajpach, ale nie wszedzie puszczają. Miasto jest ogromne. Bezpiecznie, choć musisz mieć ze soba paszport i zaświadczenie o zameldowaniu. Bardzo duzo milicji, ale oni głównie legitymują ciemnoskórych. Powodzenia gm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qmpel Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: 62.139.27.* 26.11.02, 12:18 Jolki-Polki to swietne miejsce, ale oczywiscie nie fast food, ale sama restauracja, gdzie siedzisz przy piecu, kelnerzy chodza w strojach ludowych, podaja kwas chlebowy, kiszone ogorki.... sam stol przystawek to stary, drewniany woz wylozony sloma. Swietne miejsce! Tanio jednak nie jest (moim zdaniem) licz ok 100 PLN na osobe. I pomyslec ze wlascicielem tego przybytku rosyjskosci jest... Somalijczyk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacis Re: czy Moskwa jest drogim miastem? IP: *.lo9.szczecin.pl 27.11.02, 14:20 To rzeczywiscie trudne pytanie - bo tak i nie! Wiele zależy od tego jakie sa twoje gusta i przyzwyczajenia. W amerykańskich zestawieniach Moskwa będzie bardzo droga - bo jankesi [i inna zachodnioeuropejska hołota] musza spać w super hotelach, zywic się w drogich restauracjach i makdonaldzie, jeździć taksówkami. Wtedy okaze się że jest o wiele drozsza od Nowego jorku, czy paryza. Jeżeli jednak chcesz poznac życie Rosjan, a nie jak gość zoo patrzeć przez kraty na "zwierzaki" - to okaze się że nie jest tak źle. ja mam troche spaczony obraz bo w sierpniu przyjechałem do Moskwy z Syberii i rzeczywiście wszystko wydawało mi się drogie: bilety autobusowe na Syberii 3 rub. w Moskwie 5 rub. Napoje, chleb, sery, mięcho - wszystko 5-40% droższe. często wic polegał na tym, ze w danym sklepie poprostu nie prowadzi się tanich marek towarów [mam na myśli spożywkę] - ale i z tym jest jak w Polsce - przejdź sie po 5 sklepach - w każdym znajdziesz coś wiele tańszego niz w pozostałych i cos wiele droższego. Ogólnie żywność w sklepach w podobnej cenie co w Polsce. Żywić się mozesz w drogich restauracjach, albo zachodnich żarciodajniach (Makdonald - restauracja inna niż wszystkie - bo to nawet nie restauracja), a mozesz na przykład jadać: bieliasze i czeburieki. Pewien kłopot w tym, że trzeba wiedzieć, gdzie sa tanie jadłodajnie i sklepy - a to niestety wmaga dłuzszego rozpoznania. Przez pierwsze 4 wyjazdy do Mińska myślałem, że tam nie ma co jeść - bo były tylko Makdonaldy i drogie restaurascje - a potem okazało się, że nie wszystkie restauracje sa aż tak drogie - a przede wszystkiem, że pod nazwa "kawiarnia" kryją się całkiem fajne i niedrogie [na polska kieszeń] restauracje - w których więcej jest ziemniaków, niż kawy. Główna zasada: nie szukaj takich miejsc na Twerskiej i przy placu czerwonym - i nie licz na to, że bedą miały wyraźne reklamy... "Koniec języka" i znajomi - a przede wszystkim szeroko otwarte oczy! Nie wierz też tym, którzy proponuja Ci wyjazd do Moskwy polskim pociągiem - oni maja za duzo pieniędzy!!! Dojedź do Brześcia lub [lepiej]Grodna - tam codziennie jest pociag do Moskwy. Kup koniecznie bilet na wagon "płackartny" [sypialny - ale bez przedziałów w naszym tego słowa rozumieniu - w sumie bardzo fajny] - zapłacisz ŁĄCZNIE o połowe - a może i 3 razy mniej niż kupując polski bilet!!! Odpowiedz Link Zgłoś