jan.kulczyk 03.03.06, 22:34 Czy podnoszenie kciuka w gescie "ok" razem z podziekowaniem lub zamiast niego jest rozpowszechnione w calej Brazylii, czy tylko w miastach? Cholernie mi sie ten zwyczaj podoba!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chilijczyk Re: Dziekowanie kciukiem 03.03.06, 23:08 Nie probuj natomiast eksperymentowac z europejskim gestem "ok". Mam tu na mysli kciuk i wskazujacy tworzacy litere "o". W Brazylii oznacza to to samo co u nas pokazanie palca srodkowego (f**k you)... :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Dziekowanie kciukiem 04.03.06, 15:47 > kciuk i wskazujacy tworzacy litere "o". W Brazylii oznacza to to samo co u nas > pokazanie palca srodkowego (f**k you)... :) Hmmm w Polsce tego gestu sie nie stosuje, wiec chyba bym nie sprobowal, ale dzieki za ostrzezenie. Co kraj to obyczaj... :) Odpowiedz Link Zgłoś
posafega Re: Dziekowanie kciukiem 07.03.06, 16:46 Ale tutaj mala dygresja :) Kolko z kciuka i wskazujacego tez znaczy ok, choc najbardzoej popularne jest lapanie sie tymi palcami w ksztalkt kolka za platek ucha - "gostoso", "bom". Natomiast znaczenie srodkowego palca zyskuje to kolko, kiedy odwrocisz reke dlonia do gory, a kolko z kciuka i wskazujacego rozlozysz - tak jakbys psztyczka w nos chcial sprzedac ;) Dziwne tlumaczenie, ale to najlepiej, jak opisac potrafie ;) Dziekowanie kciukiem natomiast, na samym poczatku wydawalo mi sie deczko kretynskie (przepraszam ;)), ale z czasem sama zaczelam uzywac. Nieswiadomie zupelnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista niestety, sam się o tym kiedyś przekonałem 07.03.06, 20:20 na początku pobytu w tym kraju. Niechcący obraziłem parę osób:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Dziekowanie kciukiem 04.03.06, 00:03 jan.kulczyk napisała: > Czy podnoszenie kciuka w gescie "ok" razem z podziekowaniem lub zamiast niego > jest rozpowszechnione w calej Brazylii, czy tylko w miastach? Cholernie mi sie > ten zwyczaj podoba!!! :) Ja go spotkałem wszędzie gdzie byłem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
abelha Re: Dziekowanie kciukiem 07.03.06, 17:41 Ja tez spotykam wszedzie. Nawet moje polsko-brazylijskie blizniczki (20-miesieczne) gdy tylko uslysza "Tudo ok?" lub "Tudo jóia?" podnosza dumnie kciuki do gory:))) Pozdrawiam, Abelha Odpowiedz Link Zgłoś