Dodaj do ulubionych

Kreta - hotel Kissamos Palace

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.03.03, 10:29
Witam, wybieram sie w tym roku na Kretę do hotelu issamos Palace w Chanii w
miejscowości Kissamos. Mam pytanie czy ktos był w tym hotelu, głównie
interesuje mnie plaża, atrakcje dla dzieci i odległość do restauracji i
sklepów.
Obserwuj wątek
    • Gość: może być może być IP: 62.29.253.* 21.03.03, 15:10
      byłem w zeszłym roku w miejscowości Balos, kilka kilometrów od Kissamos. Kiedy
      nasz autobus zdawał i zabierał ludzi z Kissamos Palace miałem okazję przyjrzeć
      się hotelowi.

Hotel: z zewnątrz wyglądał przyzwoicie i typowo, tzw. w miarę nowe, dość duże
      hoteliszcze z basenem. Położony na peryferiach Kissamos (ale ciągle w mieście)-
      to znaczy jakieś 15-20 minut marszu pieszo do centrum. W tejże odległości
      najbliższe supermarkety, jakieś knajpki i mniejsze punkty pewnie bliżej. Niemal
      bezpośrednio przy plaży. Standartu w środku etc oczywiście nie znam.

Plaża w Kissamos: wąska ale dość długa, ciągnie się przez całą miejscowość.
      Miejscami brudnawa. Generalnie piaszczysta, ale piasek gruby i chwilami
      przechodzący w żwirek. Morze czyste, o piaszczystm dnie, wygłębia się
      początkowo (10 metrów) dość powoli, potem gwałtowniej. Rzadko bo rzadko, ale
      pływają w nim małe rybki (niektórzy mają do tego obrzydzenie). Zdaje się że
      niezbyt zatłoczona. Ogólnie: do przyjęcia, ale bez rewelacji, nie umywa się do
      wspaniałych, wielkich, szerokich plaż w tym rejonie (najbliżej Falasarna, 25
      km).

Miejscowość: w porządku. Turystyczne, małe miasteczko. Jedna główna ulica,
      niewielkie centrum z plątaniną ulic, dwa czy trzy supermarkety. Knajp sporo,
      tak w mieście jak nad samym morzem. Większych atrakcji (disco, night club,
      kino, park wodny) brak. Niewielki plac zabaw dla dzieci przy centralnej plaży.

Ten rejon Krety: jeśli nie jesteś wiercipiętą, w zasadzie nie musisz opuszczać
      Kissamos. Jeśli chcesz pozwiedzać zachodnią Kretę, jest kilka atrakcji (ładne
      plaże na wschodnim i południowym wybrzeżu, płw. Gramvousa, wąwozy i Białe
      Góry). Oczywiście do tego musisz wynająć w Kissamos auto. Mały Hyundai Atos
      (bierz tylko z klimą!) kosztuje około 35 euro na dzień.

Ogólnie: nasze Balos było w porównaniu z Kissamos Palace zesłaniem i
      katastrofą. Bardzo zazdrościliśmy tym z Kissamos. Ale na plażę woleliśmy
      jeździć do Falasarny.
      • gale Re: może być 22.03.03, 20:11
        Kissamos Palace to duzy, przyzwoity obiekt. Samo Kissamos jest niewielkim
        miasteczkiem z wszystkim czego potrzeba do zycia.

My akurat zatrzymalismy sie w hoteleu Eleftheria, 5 minut spacerkiem od
        Drapanias (6 km od Kissamos). To obiekt o nieco nizszym standardzie niz
        Kissamos Palace, ale rowniez przyzwoity.

W Kissamos mozesz spedzic i 2 tygodnie, nie ruszajac sie zbyt daleko. Nas
        nosilo, glownie do Chanii (godzina autobusem). Rok wczesniej zaliczylismy
        Rethymnon, wiec tym razem sobie darowalismy, natomiast polecam plaze Elafonisi.
        Jesli jada 4 osoby, oplaca sie wziac taksowke - za umowiona kwote bodajze 50
        EUR mielismy transport tam i z powrotem (o uzgodnionej porze), w swietnych
        warunkach. Elafonisi to naprawde przepiekna plaza...

Poza tym, jesli nie jedziecie z dzieckiem, wybierzcie sie do Wawozu Samaria -
        pamietajcie jednak, ze to raczej forsowna wycieczka, wymagajaca dobrych butow
        trekkingowych. Szczegoly u rezydenta.

W samym Kissamos jest calkiem ladnie, knajp tyle ile trzeba, podobno nawet
        istnieje jakies zycie nocne ;) Z Internetu mozesz skorzystac u Niemca, niestety
        nie pamietam adresu, poszukam wizytowki, firma nazywa sie bodaj "Kreta-Profi",
        jakos tak dziwnie. Kartki pocztowe, mapy, artykuly papiernicze kupisz u
        Sobczyka, przy glownej ulicy. Dobra kawa jest w knajpkach na rynku, natomiast
        daruj sobie kupowanie wina w plastikowych butlach w duzym (najwiekszym)
        supermarkecie przy glownej drodze - passsskudztwo, jakich malo ;))

Pozdrawiam,
    • Gość: go Re: Kreta - hotel Kissamos Palace IP: 195.205.251.* 24.03.03, 16:53
      zobacz wątek • Nieprawdziwe informacje o hotelach/Ammoudara-troszkę tam
      napisałam na temat tego hotelu
      pozdrawiam
      • Gość: Adam Re: Kreta - hotel Kissamos Palace IP: 212.33.78.* 01.04.03, 09:43
        Byłem w hotelu Kissamos Palace w zeszłym roku. Była duza dyskusja o tym hotelu
        w zeszłym roku. na pewno ją znajdziesz. Moje wrażenia- bardzo pozytywne.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka