Gość: Cmok IP: *.hsd1.nj.comcast.net 05.11.06, 14:41 A czemu ciagle ten oklepany Taj? Tam sa tez inne miejsca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.malone Re: Tadż Mahal - miłość z marmuru 05.11.06, 17:10 Gość portalu: Cmok napisał(a): > A czemu ciagle ten oklepany Taj? Tam sa tez inne miejsca Bo "inne miejsca" pokazuja smród, brud i nedzę... A czy widziałeś na własne oczy oklepany Taj? Jesli nie, żałuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cmok ....Żałować że nie widziałem? Nie zajrzałeś na.... IP: *.hsd1.nj.comcast.net 05.11.06, 17:45 Widziałem kolego cztery razy. Po prostu zanim zacząłeś kłapać nie zajrzałeś na tę prostą stronkę, którą podałem, albo po prostu nie zrozumiałeś, że są to moje fotki z Indii sprzed trzech miesięcy m.malone napisał: > Bo "inne miejsca" pokazuja smród, brud i nedzę... > A czy widziałeś na własne oczy oklepany Taj? Jesli nie, żałuj Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: ....Żałować że nie widziałem? Nie zajrzałeś n 27.04.07, 00:09 Gość portalu: Cmok napisał(a): > Po prostu zanim zacząłeś kłapać nie zajrzałeś na tę prostą stronkę, > którą podałem, albo po prostu nie zrozumiałeś, że są to moje fotki z Indii > sprzed trzech miesięcy Zdjęcia może twoje, ale powiedz na wszystkim, z czyjej strony ściągnąłeś teksty? www.google.pl/search? q=Rishikesh+is+located+at+a+height+of+about+1360+feet www.google.pl/search? q=English+enjoys+associate+status+but+is+the+most+important www.google.pl/search?q=The+city+was+built+of+pink+stucco+in+imitation+of+sandstone Pewnie zechcesz dodać odnośnik? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Tadż Mahal - miłość z marmuru 05.11.06, 18:45 Nigdy nie nazwałbym tego miejsca oklepanym.Nieustannie można go oglądać w całości i w poszczególnych ,wypracowanych elementach,ponadto niesamowita różnorodność ludzi tu przybywających z różnych stron Indii i świata.Mnie urzekli wojownicy z Pendżabu w oryginalnych strojach z toporkami ,jakimiś tasakami,włóczniami.I co niesamowite ta ich chęć do fotografowania się z nami - jeszcze nigdzie tak często nie pozowaliśmy. U nas wiele mówi się o ekumeniżmie,a tam go zobaczyłem na własne oczy.To fascynujący kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cmok Sam napisales: niesamowity kraj... IP: *.hsd1.nj.comcast.net 05.11.06, 22:14 ...a mimo to wyglada z tych wszystkich dziennikarskich relacjach jakby byl to Taj Mahal z doczepiona niedbale reszta kraju. Agra jest w/g mnie NAJBRZYDSZYM i najbardziej zasyfionym miastem Indii. Jest to wszystko konsekwencja brytyjskiej wiktorianskiej mentalnosci sprzed stu lat, ktora zaslonila superkolorowa i wielowarstwowa kulture hinduizmu o 'niewygodnych' fallicznych ksztaltach symboli religijnych wielu-wielu bogow, ktora w ogole Anglikom nie pasowala wiec dlatego miejsca kulury muzulmanskiej do dzis sa promowane kosztem hinduskich czy buddyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Sam napisales: niesamowity kraj... IP: 80.48.96.* 05.11.06, 23:59 Taj Mahal miejscem kultury muzułmańskiej?????? Coś ci się pomyliło kolego. Nie wiem gdzie w tych Indiach byłeś ale chyba niewiele zobaczyłeś jeśli tak piszesz. Na pewno Agra nie jest najbrzydszym miastem Indii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cmok .............ludzie, ale N-U-M-E-R............!!.. IP: *.hsd1.nj.comcast.net 06.11.06, 02:36 Ale jaja! KOCHANA PANI TOZ IGNORANCJA AZ KIPI TAK SIE NA PANINEJ KUCHENCE ONA GOTUJE. Ten Koran wydlubany i wlepiony ametystami i innymi kolorkami w mozaice od dolu budynku do samej gory (czym wyzej tym wieksze robaczki) to co, moze KAMASUTRA?? Kazdy 'szlaczek' wokol lukow wejsc z kazdej strony to Koran. Setki metrow koranu. Tam sa wszystkie przygody Mahometa opisane. I ani jednego portecika Szacha i Szachiny ani nawet ich kotka lub pieska. I ta symetria i oba grobowce skierowane na Mekke i te 4 minarety to co Disneyland moze??? Gość portalu: Lena napisał(a): > Taj Mahal miejscem kultury muzułmańskiej?????? Coś ci się pomyliło kolego. > Nie wiem gdzie w tych Indiach byłeś ale chyba niewiele zobaczyłeś jeśli tak > piszesz. > Na pewno Agra nie jest najbrzydszym miastem Indii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: .............ludzie, ale N-U-M-E-R........... IP: 83.136.224.* 06.11.06, 10:10 NIKT w Indiach nie przedstawia Taj Mahal jako "obiektu kultury muzułmańskiej". Bo takim nie jest. Jest symbolem Indii i symbolem miłosci. To,że został zbudowany przez Mogoła i w króciutkim czasie ich panowania pokazuje tylko jak właśnie tych "elementów muzułmańskich" nie jest wiele i NIKT a przynajmniej hindusi tak do zabytków nie podchodzą (to tylko muzułmanin burzy cudze obiekty i stawia swoje). Po słutanacie Delhijskim pozostało niewiele "elementów muzułmańskich", i niewiele poza Delhi (nawet w Mathurze hindusiści zostawili muzułmański meczet i postawili swoją światynię obok choć muzułmanie zburzyli ich światynię i na jej miejscu stawiali swoją). Może warto poza Delhi i Agrą zwiedzić całe Indie poniżej Delhi - a jest co zwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cmok Brak wiedzy i falszowanie obrazu hinduskich Indii IP: *.hsd1.nj.comcast.net 07.11.06, 01:44 Nikt czyli ani jeden z ponad miliarda ?? Pani raczy zartowac i narzucac swoj punkt widzenia tak jak Anglicy onegdaj. Taj Mahal JEST MUZULMANSKI. Milosne historyjki na bok szanowna romantyczko. Wspomnij raczejk o bardzo muzulmanskim zwyczaju obciecia rak architektowi Szacha zeby nie mogl zbudowac drugiego. Jeszcze raz: PASOWALO TO ANGLIKOM KIEDY JESZCZE BYLI JEDYNI pokazujacy swiatu kulture Indii. Wielobogowosc i modlenie sie do kamiennego penisa polewajac go mlekiem i woda z Gangesu nie bylo zgodne z 'zachodnimi tradycjami', natomiast 'kwiatki i dywaniki' p.Islamu - jak najbardziej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Brak wiedzy i falszowanie obrazu hinduskich I 27.04.07, 00:23 Gość portalu: Cmok napisał(a): > Wielobogowosc i modlenie sie do kamiennego penisa polewajac go mlekiem > i woda z Gangesu nie bylo zgodne z 'zachodnimi tradycjami', Lingam to symbol falliczny dla ciebie?! "Potoczne wyobrażenia lingamu jako fallusa (męski) czy jaja (żeński) pochodzą głównie od chrześcijańskich badaczy kultury indyjskiej i mają charakter skojarzeniowy, a nie merytoryczny." cytat za pl.wikipedia.org/wiki/Linga Jaki to tytuł postu dałeś? "Brak wiedzy i falszowanie obrazu hinduskich Indii" Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Tadż Mahal - miłość z marmuru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 10:36 super reklama zbędna,warto chwilę się pogapić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eluś Tadż Mahal - miłość z marmuru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 10:54 a wez!!! tadz mahal to moje marzenie!!! wecie mnie tam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m8 Re: Tadż Mahal - miłość z marmuru IP: *.range81-154.btcentralplus.com 29.04.07, 15:12 taj jest tak oklepany, ze musialem tam pojechac i zobaczyc to na wlasne oczy. i zgadzam sie z cmok, ze agra to najsyfniejsze miasto jakie widzialem do tej pory. co do symbolu milosci to chcialbym tylko dodac, ze kolesie ktorzy robili najwykwintniejsze elementy tego mauzoleum zostali wynagrodzeni obcieciem kciukow przez tego milujacego swoja zonke muzulmanina. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdroztron Re: Tadż Mahal - miłość z marmuru 05.08.07, 18:33 Fajne miejsce to Tadż Mahal skarby-swiata.pl/indie/indie/tadz_mahal.html Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_pomarancze tuch my hole.. 13.06.07, 02:31 tak tez mawiaja... bezczelne angole..sorry za dygresje.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Pindral Pełen tekst artykułu znajduje się na ... IP: 125.71.149.* 20.06.09, 04:41 Pełen tekst mojego artykułu (bez skrótów i zmian Redakcji) znajduje się na mojej stronie internetowej - www.marekpindral.art.pl - zapraszam ! Odpowiedz Link Zgłoś