26-08em 10.01.08, 16:06 czy ktos z Was byl juz w tym miescie?Niedlugo tam lece i nie wiem co jest warto zobaczyc...jak to jest np z jedzeniem,co warto sprobowac a czego nie ruszac?Prosze poradzcie cos! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snowboarder Nie jedz 10.01.08, 16:40 W Shanghaiu nie ma absolutnie nic do zwiedzania, miasto jest okropne a dzieki wspnialej chinskiej pollution nie ma jak wyjsc z hotelu, by sie nie udusic. Widocznosc jest ograniczona, patrzac z wysokiego pietra okropne budynki pieknie rozplywaja sie w szarosci smogu... Mam stamtad pare fotek, glownie dziwolagi chinskiego postepu, budynki gotowe na Expo 2012 i olimpiade... www.wildlifeland.com/Shanghai/ Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Nie jedz 10.01.08, 17:39 A mnie się bardzo podobał! Trafiłam na super pogodę, wieczorny spacer po nabrzeżu pozostanie mi na zawsze w pamięci! Odpowiedz Link Zgłoś
26-08em Re: Nie jedz 11.01.08, 19:29 witam Cie jolantas 1955, moze moglabys cos wiecej napisac interesuja mnie jakies miejsca do ktorych warto zajrzec a o ktorych nie pisza w przewodnikach,co warto sprobowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Nie jedz IP: *.toya.net.pl 11.01.08, 22:01 - świątynia Nefrytowego Buddy - ogród Yu i starówka - wieża telewizyjna Perła Orientu - rejs po Huangpu (najlepiej wieczorny) I koniecznie wybierz się na pokazy akrobatów. Odpowiedz Link Zgłoś
26-08em Re: Jade!!! 12.01.08, 07:18 to sa miejsca o ktorych juz czytalam (przewodnik) mimo wszystko dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
bella12 Nie badz smieszny z tym polskim banalem. 12.01.08, 15:56 26-08em napisała: > do ktorych warto zajrzec a o ktorych nie pisza w przewodnikach< Jezeli nie pisza o nich w przewodnikach to nie warto do nich zagladac. Ciekawe miejsca sie reklamuja same. Odpowiedz Link Zgłoś
26-08em Re: Nie badz smieszny z tym polskim banalem. 12.01.08, 19:08 "Kto pyta nie bladzi",a spytac przeciez mozna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo07 Re: Nie badz smieszny z tym polskim banalem. IP: *.gprs.plus.pl 13.01.08, 13:27 mozesz sie jeszcze do delfinarium wybrac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Shanghai prosze o kilka porad IP: *.mokotowplaza.waw.pl 14.01.08, 23:01 Na pewno musisz wybrać się na bund, zrobić zdjęcie na deptaku i zdjęcie z widokiem na wieżę :) Odwiedzić ogrody Yuyuan i pospacerować uliczkami przy ogrodzie (old town). Warto przespacerować się bocznymi uliczkami po starej wyburzanej już dzielnicy żeby skontrastować trochę nowoczesność całej reszty miasta. Jak masz czas możesz też przejechać się kolejką na lotnisko - bagatela z prędkością ponad 400 km/h W shanghaju zrobił na mnie wrazenie dworzec kolejowy - który bardziej przypominał lotnisko (dworca nie zwiedzałam po prostu jechałam z niego pociągiem do Guilin :) ) W ogóle miasto jest bardzo nowoczesne i bardzo kontrastuje z biedniejszą częścią Chin.... z Szanghaju nie mam miłyhc wspomnień głównie przez pogodę - cały czas siąpił deszcz a nawet jednego dnia prawie cały czas nieźle lało tak że przez chwilę ulice płynęły... zyczę lepszej pogody i udanej wizyty :) Aha i z jedzenia proponuję żebyś spróbowała bakłażana - mają go w wielu restauracjach i za każdym razem jest inaczej przyrządzany - ja go uwielbiam w każdej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fran Re: Shanghai prosze o kilka porad IP: 222.68.187.* 20.01.08, 04:16 Właśnie pisze z Shanghaju, niestety nie miałem czasu na zwiedzanie. Mogę napisać o jedzeniu. za 200 RMB /ok 20 EUR/2-3 osoby zjedzą dobrze w większosci knajp, niestety anglojęzyczne menu i obsługa - o ile jest niewiele pomoże. Najlepiej patrzeć na obrazki w menu lub pooglądać na inne stoliki / Chińczycy nie dziwią sie temu/ Nawet nie mówiac po chińsku nie umrze sie z głodu. Generalnie jedzenie jest pyszne jedz wszystko ;-) tylko pierwsze 2 dni są ciężkie bo musisz sienauczyćjesć pałeczkami Odpowiedz Link Zgłoś
amar11 Re: Shanghai prosze o kilka porad 23.02.08, 22:10 Witaj, nie napisałaś kiedy tam jedziesz a więc ta informacja może być już dla Ciebie nieaktualna. Przeczytaj mój post pt. Chiny-refleksje znajdziesz tam dużo szczegółów o Shanghaju. To co według mnie warto zobaczyć a co pominąć. Z poważaniem amar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Shanghai prosze o kilka porad IP: *.aster.pl 02.03.08, 02:24 A "snowboarder" ostatnio ciężko uderzyles się w glowe, czy po prostu rodzice Cie nie kochali...? Odpowiedz Link Zgłoś