Dodaj do ulubionych

Portugalia

IP: *.psychpan.waw.pl 25.06.01, 00:00
Proszę - pomóżcie!
Chciałabym na własną rękę zwiedzić Portugalię - najchętniej w sierpniu.
Czy ktoś z Was - już tak podróżował po tym kraju i ma jakieś dośwadczenia,
którymi mógłby sie podzielić?
Gdzie nocować,co warto zobaczyć,czy wynająć samochód?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Portugalia IP: 213.25.91.* 27.06.01, 13:41
      Jeżeli masz mniej niż 26 lat, polecam tanie bilety studenckie (w Warszawie
      można je kupić w biurze podróży na Małym Dziedzińcu UW)- polecisz z przesiadką,
      ale za to tanio. Ja byłam w Portugalii 2 lata temu: lecieliśmy 4-osobową grupką
      przez Dusseldorf do Lizbony Lufthansą. Poszliśmy na żywioł - pierwszy nocleg w
      Lizbonie rezerwowaliśmy dzwoniąc z lotniska. Jeśli chodzi o noclegi, przydaje
      się przewodnik Pascala, warto też pójść do ambasady Portugalii i poprosić o
      informatory turystyczne (są dostępne szczegółowe informatory dla każdego
      regionu). Po kraju podróżowaliśmy autobusami i pociągami - kosztowały mniej
      więcej tyle, ile zapłaciłabyś w Polsce. Wynajęcie samochodu chyba bardziej się
      opłaca. Nasza trasa wyglądała tak: Lizbona (polecam przejażdżkę tramwajem z
      jednego krańca miasta na drugi)- Cabo Da Roca (najbardziej wysunięty na zachód
      kraniec Europy)i Sintra - Batalha (piękna bazylika) - Fatima (wiadomo) - Tomar
      (przepiękne miasteczko z zamkiem Templariuszy) - Coimbra (uniwersytet) - Porto
      (rewelacja: połączenie Gdańska z Krakowem, warto odwiedzić winiarnie) - Evora
      (białe miasto na południu, klimaty arabskie, kaplica czaszek) - Lagos (plaże,
      plaże, plaże).

Baw się dobrze - bardzo Ci zazdroszczę tego wyjazdu, bo już zdążyłam stęsknić
      się za Portugalią.
      Pozdrawiam,
      Ola
    • Gość: x Wyprawa IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.06.01, 14:15
      Też jadę w sierpniu...
      Wochenende Ticket z Frankfurtu so Saarbruecken...stopem przez Francję ...i w
      Hiszpanii albo stop albo pociągiem do Lizbony. Będzie to kosztować myślę, że
      najwyżej 150 zł w obie strony (razem z jedzeniem i piciem) i dojadę tam w 3-4
      dni :-)
      W Portugalii nie byłem, ale plan mam taki: Lizbona-Coimbra-Braganca-Parque
      Natural de Montesinho (tereny ponoć dziewicze, portugalskie biesy i czady).
      Pozdrawiam
      x
      • Gość: 1 Re: Wyprawa---------Ożenek IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.06.01, 12:55
        Czesc.
        Kiedy bedziesz dokladnie w Portugalii?
        Sorrki.
        Pilnie szukam Kogos(2) kto chcialby byc swiadkiem na miom slubie(serio) ktory
        planuje miedzy 24-08 a 4.09.01. w Lizbonie.

Marek
        kawa454ltd@kki.net.pl
        • Gość: gregj Re: Wyprawa---------Ożenek IP: 192.168.2.* / *.xerox.com.pl 29.06.01, 17:31
          jakbys sie zenil miesiac wczesniej to bym Ci mogl swiadkowac...

ale i tak wszystkiego najlepszego

pozdr,
          Grzegorz
    • Gość: Ilona Re: Portugalia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.01, 14:44
      Portugalia jest cudowna. Byłam w maju więc przed sezonem - tanio, mało
      turystów. Polecam Lagos - super miasteczko z klimatem, pięknymi plażami,
      skałkami, dużo knajpek. (ale niestety w sezonie podobno tłumy na plażach, więc
      lepiej pojechać później. Lizbona - Alfamę na pewno warto zobaczyć. A dla kogoś
      kto nie lubi tłumów miasteczko Braganca na północy,cicho, spokojnie.

NIe polecam Faro (zbyt wiele turystów już w maju, no chyba, że ktoś szuka życia
      nocnego to tak), ani żadnego miasta na zachód od Faro, hotele, hotele i nic
      więcej. (tylko przejeżdżałam)

Udanych wakacji!!!
    • Gość: Oko Re: Portugalia IP: *.gazeta.pl 06.07.01, 10:41
      Portugalia to bardzo piękny i przyjazny kraj. Byłem tam dwa lata temu.
      Najtaniej jest lecieć Lufthanzą z przesiadką w Niemczech. W Lizbonie można
      wynająć tanio całkiem przyzwoity pokój w jednym z wielu małych hotelików i
      pensjonatów. My za dwójkę płaciliśmy równowartość 100 zł, a hotelik był w samym
      starym centrum. Warto pytać o pokoje w informacjach turystycznych, które
      rewelacyjnie działają w tym kraju. Przydatny też jest przewodnik Pascala. Na
      prowincji jest jeszcze taniej. Dobrze rozbudowane jest też sieć przyzwoitch
      kampingów. Ceny za osobę średnio od 10 zł do 25 zł na dobę. Jedzenie w małych
      lokalnych knajpkach jest bardzo tanie, często za porządną kolację dla dwojga
      (zupa, drugie danie, deser, kawa) płaciliśmy ok 60 zł już z napiwkiem. Uwaga !
      Nie korzystaj z zachodnich sieci restauracji, ani z żadnych takich
      nowoczesności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka