Dodaj do ulubionych

Egipt z dzieckiem

IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.08.03, 15:23
Witam-mam zamiar w następnym roku wybrać się z moją 2-letnią córeczką do
Egiptu(Hurghada)Nastawiam się raczej na wypoczynek niż zwiedzanie(nie będę
jej męczył)Proszę poradzić czy dobrze robię.Czy ten kraj nadaje się na taki
wypoczynek z małym dzieckiem.DZIĘKUJĘ.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sylwia Re: Egipt z dzieckiem IP: *.tele2.pl 02.09.03, 10:55
      Witaj,
      Egipt jest świetnym miejscem, ale jeśli jedziesz z małym dzieckiem to lepiej
      nie rób tego latem. Upały są naprawdę duże i flora bakteryjna szaleje na
      ceałego. Nawet dorosłych dopada "zemsta Faraona" czyli popularna "sraczka".
      Moja córka przeszła to bardzo boleśnie. Nie ma rady na bakterie, bo one są
      wszędzie, nawet jeśli bardzo uważasz... A zresztą, szkoda wakacji na leczenie.
      W zeszłym roku byłam z przyjaciółmi i ich rocznym dzieckiem w Egipcie zimą.
      Temperatura bardzo przyjemna, ok. 25 st. Dziecko było zachwycone i my także.
      Aha, Hurghada jest dość brudna i ma gorsze hotele. Ja wolę Sharm El Sheikh
      (szczególnie okolice Sharks Bay), najpiękniejsza rafa - tuż przy hotelu.
      Jeśli planujesz urlop z dzieckiem latem - lepiej zostań w Europie. Nie jestem
      histeryczna, ale to bezpieczniej.
      Pozdrawiam :-)
    • Gość: Magda R. Re: Egipt z dzieckiem IP: *.ko.com 02.09.03, 14:12
      Wydaje mi sie, ze Egipt nie jest najlepszym miejscem do podrozowania z takim
      maluchem. Bylam w Egipcie w zeszlym roku pod koniec sierpnia.Pierwsze kilka dni
      zajelo mi dostosowanie sie do tamtejszego stylu zycia i duzych upalow. Jezeli
      chodzi o Egipcjan to sa to mili ludzie ale strasznie natarczywi na punkcie
      pieniedzy, za kazda nawet najmniejsza prosbe kaza sobie placic tzw. Bakszysz,
      to naprawde bywa meczace. Na ulicach miast i w obrebie kazdego hotelu poruszaja
      sie jednostki uzbrojone (mialam wrazenie,ze toczy sie tam wojna domowa) kazdy
      autobus z turystami jest eskortowany, zdarzaly sie wczesniej napady na turystow.
      Upal jest niemilosierny, jak wiadomo bardzo pomoga rozwijac roznym
      bakteriom.Trzeba pamietac,ze pod zadnym pozorem nie mozna pic wody z kranu,
      nawet przegotowanej, mozna latwo sie zatruc.Jest to bardzo klopotliwe, poniewaz
      zwykle umycie owocow w tej wodzie moze sie zle skonczyc. Moj chlopak niestety
      padl ofiara "zemsty faraona" bo tak to sie tam nazywa i 3 dni z rzedu nie
      schodzil z "tronu".
      Oczywiscie wszystkie te niedogonosci wynagradza piekno tego kraju i jego
      bogactwa, ale mysle, ze chyba jednak warto poczekac az maluch podrosnie i wtedy
      udac sie do Egiptu.

Pozdrawiam

Magda
    • Gość: dorota Re: Egipt z dzieckiem IP: *.sika.com.pl / 10.168.16.* 03.09.03, 08:55
      Gość portalu: Mirano2 napisał(a):

> Witam-mam zamiar w następnym roku wybrać się z moją 2-letnią córeczką do
      > Egiptu(Hurghada)Nastawiam się raczej na wypoczynek niż zwiedzanie(nie będę
      > jej męczył)Proszę poradzić czy dobrze robię.
      w tamtym roku byliśmy z 5-latkiem i niespełna rocznym dzieckiem w Sharmie
      (hotel 4*coral beach tiran -mniej nie bierz) młodszy jadł słoiczki
      przywiezione z kraju a starszy jedzenie w restauracji. Byłam pod koniec
      września i temperatury były naprawdę duże (ok 30-33) dopiero wieczorem można
      było z przyjemnością spacerowac po dużym ogrodzie -był tam plac zabaw:)
      plaże są niestety raczej skaliste- rafa. I w sharmie lepiej brac hotel nad
      morzem(miła bryza morska) - bo dalej masz straszną "patelnie" na dworzu przez
      cały dzień.
      Jak chcesz szczegóły, zdjęcia to na priva dorotacc@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka