Dodaj do ulubionych

CZY TO RZS. POMOCY

27.11.11, 21:01
Od 6 lat choruje na RZS. Zostałam zdiagnozowana po 1,5 roku badań. Wszystkie badania zawsze miałam w normie CRP nigdy nie było podwyższone. Lekarka zdiagnozowała mnie po USG gdzie był wysięg z torebki stawowej. Biorę Salazopyrine. Przez 1,5 roku nic nie brałam i było oki. Nawet jak puchną mi stawy to CRP mam 2. Sama już nie wiem czy to RZS czy może coś innego. Moj tato też ma zwyrodnienia stawów i nigdy nie przyjmował żadnych leków.
Obserwuj wątek
    • blacktess Re: CZY TO RZS POMOCY 28.11.11, 18:33
      Witaj,

kluczowe dla diagnozy RZS są badania czynnika reumatoidalnego RF i aCCp.
      jeśli będą podwyższone to znaczy ,że chorujesz na RZS. Czy miałaś te badania kiedykolwiek robione ?
      • lineczkawroclaw Re: CZY TO RZS POMOCY 02.12.11, 00:23
        Tak robiłam wszystkie badania i wszystkie są w normie
        • blacktess Re: CZY TO RZS POMOCY 02.12.11, 19:30
          Witam ponownie,

według mnie to nie jest RZS. Po pierwsze RF i aCCP ujemne, po drugie 1,5 roku nic nie brałaś i nic się nie działo .
          Jeśli chorujesz 6 lat to na pewno w RTG powinny być widoczne zmiany typowe dla RZS ( nadżerki, osteoporoza przynasadowa, zwężenia itrp).

Jesli RTG tego by nie pokazało, plus negatywne wyniki to wg mnie nie RZS.

Możesz się skonsultować jeszcze u jakiegoś innego reumatologa, albo napisz do dr Jana na forum www.rzs ( w Wątku ogólne ).

Pozdrawiam
          • lineczkawroclaw Re: CZY TO RZS POMOCY 03.12.11, 00:22
            Dziękuje bardzo chyba zmienię lekarza i jeszcze raz się przebadac. Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka