Dodaj do ulubionych

stopniowy spadek ostrości

17.11.07, 14:17
witam, używam szkła kontaktowego tylko w jednym oku (-6) w drugim
mam zero. Co roku następuje utrata mniej więcej jedej dioptrii w oku
czy można to jakoś zachamować, może jakieś ćwiczenia?
Obserwuj wątek
    • w_nowak Re: stopniowy spadek ostrości 20.11.07, 19:13
      Witam,

Proszę napisać, czy najbliższej rodzinie występuje różnowzroczność(różnica w
      wadzie wzroku pomiędzy oczmi)?
      • Gość: ziuta Re: stopniowy spadek ostrości IP: *.devs.futuro.pl 22.11.07, 11:32
        radzę dużo czytać, ze szczególnym uzwględnieniem słowników ortograficznych ;-)

A przypięłam się do wątku, ponieważ ja mam taką różnowzroczność: w jednym oku
        mam -0,25 (zatrzymało się), w drugim -0,75 i ciągle postępuje, tzn. widzę coraz
        gorzej, więc może to już więcej niż tylko -0,75. Jestem jedyna w całej rodzinie
        z czymś takim. Czy to coś może oznaczać? Chciałabym nosić soczewki, bo okulary
        doprowadzają mnie do szału.
        • w_nowak Re: stopniowy spadek ostrości 22.11.07, 21:26
          Witam,

Nie oznacza to jeszcze, że ma Pani różnowzroczność, gdyż różnica pomiędzy oczami
          jest mniejsza niż 1,00 dipotria. Jeśli zauważa Pani pogorszenie ostrości wzroku,
          to proponowałbym wizytę u specjalisty. Jak już wcześniej pisałem, niskorygowana
          krótkowzroczność rzędu 0,75 może powodowac wzrost wady. Z tego co Pani pisze,
          wnioskuję że nie jest Pani fanką okularów i być może nie są one noszone...co
          tłumaczyłoby wzrost wady. Może soczewki ? :)

Pozdrawiam!

p.s. Samo czytanie słowników ortograficznych jeszcze nikomu na zdrowie nie
          wyszło. Proszę mi wierzyć, że pomimo czytania dużej ilości książek i dobrej woli
          przy tym, pewnych rzeczy się nie przeskoczy i niektóre osoby będą popełniały
          błędy ortograficzne :)
          • Gość: ziuta Re: stopniowy spadek ostrości IP: *.devs.futuro.pl 23.11.07, 10:40
            dziekuję za odpowiedź!
            Staram się nosić okulary od dwóch lat, ale nie mogę się przemóc. Denerwują mnie
            oprawki, parowanie szkieł, brud....wrrr.
            Umówiłam się już do specjalisty i będę próbować soczewek.

Dziękuję!

PS. No z tymi słownikami to może racja, ale czytanie ksiązek i tak jest dobre na
            wszystko ;-))
            • visum Re: stopniowy spadek ostrości 24.11.07, 17:37
              Jeśli chodzi o utrzymanie okularów w czystości to wystarczy szczelne etui i mikrofaza. Wydaje mi się że mycie okien kilka razy do roku jest bardziej czasochłonne niż poświęcenie minuty dziennie na przetarcie soczewek i "nosków".
              Co do zaparowywania szkieł to polecam "CHEMAX" najlepiej zielony. Kosztuje ok. 7 zł za 15 ml.
              Jeśli denerwują Cię oprawki to zafunduj sobie "patenty"
              W małych zakładach optycznych zapłacisz ok 250zł za całość (plastik z antyrefleksem). Będą leciutkie i proste do wyczyszczenia... może tylko delikatnijsze od innych z oprawkami.
              I zmień okulary bo to one prawdopodobnie Cię odstraszają. Idź sama na zakupy i znajdź oprawki które podobają się Tobie a nie komuś z rodziny lub znajomych.
              Pozdrawiam...
              Agnieszka Konstanty.
        • mayestatic Re: stopniowy spadek ostrości 24.11.07, 08:46
          Gość portalu: ziuta napisał(a):

> ze szczególnym uzwględnieniem słowników ortograficznych ;-)

myślę, że ten wątek w wypowiedzi był zupełnie niepotrzebny i nie
          wniósł niczego do dyskusji, poza oczywiście bardzo delikatną
          aczkolwiek wyczuwalną, BEZINTERESOWNĄ złośliwością w moim
          kierunku ...
      • mayestatic Re: stopniowy spadek ostrości 24.11.07, 08:43
        Nie, ojciec nosi okulary (znakiem tego różnica jest niewielka). Ja
        pracuję w biurze, przed komputerem, niestety, z uwagi na różnicę,
        pracuję w szkle kontaktowym :( chociaż okulary mi się marzą ...

Co do stopniowej utraty wzroku, czy jest możliwe że dzieje się tak,
        ponieważ od małego, jakby to powiedzieć, czytam prawym okiem (nie
        wiem dlaczego ...) i być może (?) bo to akurat nie zostało
        strwierdzone patrzę w dal lewym okiem ...
        • w_leszczynska Re: stopniowy spadek ostrości 27.11.07, 19:12
          Witam,

Jest bardzo prawdopodobnym, że z tego właśnie powodu następuje stopniowe
          zwiększenie wady na jednym tylko oku. Proponowałabym udanie się do optometrysty
          na badania sprawności akomodacji i widzenia obuocznego.

Co do okularów, to może mieć Pani problemy z zaakceptowaniem różnicy w wielkości
          obrazów siatkówkowych wywołanej okularami ze szkłami, których różnica mocy
          między oczami wynosi 6,00 dioptrii. W soczewkach kontaktowych efekt ten jest
          wyeliminowany.

Pozdrawiam!
          • mayestatic Re: stopniowy spadek ostrości 29.11.07, 21:05
            Dziękuję za odpowiedzi :)

Bardzo proszę o odpowiedź czy moglibyście mi Państwo polecić
            optometrystę w Wa-wie bądź innego specjalistę z Wa-wy, który mógłby
            mi pomóc?
            • wypowiedz.eksperta Re: stopniowy spadek ostrości 04.12.07, 19:15
              Witam,
              Niestety, nie mogę polecić Pani konkretnego specjalisty, ponieważ w ten sposób
              minęłabym się z początkowym założeniem forum, by nie promować wybranych
              produktów ani też konkretnych osób.
              Proszę spróbować dotrzeć do dobrego optometrysty poprzez Polskie Towarzystwo
              Optometrii i Optyki (www.ptoo.pl).

Pozdrawiam
              • mayestatic Re: stopniowy spadek ostrości 09.12.07, 19:30
                Bardzo dziękuję za pomoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka